جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

تبعات سیاست‌های تحریمی آمریکا در آمریکای لاتین

۱۴۰۰/۱۱/۱۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: آمریکای لاتین در سالی که گذشت شاهد دوره‌ای فشرده از انتخابات ریاست جمهوری، پارلمانی و محلی بود که چرخشی چشمگیر در سیاست‌های کشورهای منطقه به‌وجود آورد. طی ماه‌های گذشته، پیروزی احزاب عدالت محور در برخی از کشورهای آمریکای لاتین، به‌ویژه پیروزی نامزد چپگرایان در انتخابات ریاست جمهوری شیلی، تلاش واشنگتن برای حفظ موقعیت مداخله‌جویانه در این منطقه را به چالش کشید. محمود فاضلی - تحلیلگر مسائل بین‌الملل

رویکردی که آمریکا در سال‌های اخیر در قبال کشورهایی همچون کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا در پیش گرفت ادامه و تشدید سیاست تحریم است. سیاست‌های ویرانگر آمریکا در قبال این کشورها به‌ویژه در دوران ریاست جمهوری ترامپ شدت بیشتری گرفت. با پیروزی بایدن در انتخابات، سیاست‌های تحریم نه تنها تغییر نکرد بلکه ادامه یافت. تحریم‌ها علیه سه کشور در حالی ادامه یافت که کمیسیون اقتصادی حوزه آمریکای لاتین و کارائیب (سپال -CEPAL) سال گذشته را سال برون‌رفت منطقه از بحران ناشی از همه‌گیری و پیام‌آور توسعه بازسازی اقتصادی اعلام کرده بود، اما این کشورها که با مشکلات عدیده اقتصادی روبه‌رو بودند از همه‌گیری ویروس کرونا نیز اثرات زیان‌بار و خسارات زیادی را متحمل شده‌اند.

توافق کوبا و آمریکا در دسامبر 2014 با حضور اوباما و رائول کاسترو با روی کار آمدن ترامپ به‌صورت یکجانبه از سوی آمریکا لغو شد. ورود جو بایدن به کاخ سفید، سیاست‌های واشنگتن در دوره باراک اوباما در قبال کوبا را احیا نکرد. اگرچه کاهش تنش میان دولت‌های دو کشور بخشی از وعده‌های انتخاباتی بایدن بود اما او نسبت به انجام وعده‌های خود اقدامی انجام نداد و تحریم‌ها همچنان ادامه یافت. در دوران ترامپ 243 مورد تحریم از سوی او به اجرا گذاشته شد و بیش از 50 مورد از آن‌ها در دوران همه‌گیری کرونا بود. با اعتراضات اخیر کوبا  مقامات آمریکا ضمن حمایت از معترضین کوبایی، مدعی شدند در حال بررسی موضوع «کمک به مردم کوبا هستند! کشوری با دولتی شکست خورده که به مردمش ظلم می‌کند».

در طول سال‌های گذشته به‌دلیل تحریم‌های آمریکا وضعیت اقتصادی کوبا سخت‌تر شد و کرونا نیز موجب پیچیده‌تر شدن اوضاع اقتصادی کوبا شد. تحریم‌های آمریکا به‌بهانه سلب آزادی و حقوق کوبایی‌ها از طریق ادامه ارعاب، حبس ناعادلانه و احکام شدید، با اقداماتی برای اعمال محدودیت‌های ویزا ادامه یافت.

پس از تحریم‌های آمریکا طرح همکاری بین کوبا و چین برای ارتقای مشترک ابتکار کمربند اقتصادی جاده ابریشم و جاده ابریشم دریایی قرن بیست ویکم به امضا رسید. سند مزبور مکانیسم اجرای یادداشت تفاهم امضا شده میان دو دولت (در ماه نوامبر 2018) جهت  الحاق کوبا به‌طرح راه ابریشم نوین است. طرح همکاری شامل اهدافی برای تقویت و ارتقای همکاری‌های دو جانبه در بخش‌های اولویت‌دار برای کوبا مانند توسعه زیرساخت‌ها، آموزش، فرهنگ، بهداشت و بیوتکنولوژی، ارتباطات، علم و فناوری و جهانگردی است. روسیه نیز محموله‌هایی به وزن 24 تن را برای مقابله با بحران بهداشتی (مواد غذایی و پزشکی) و برای مقابله با کووید-19 به‌هاوانا ارسال کرده است.

پیروزی «دانیل اورتگا» رئیس جمهوری چهار دوره قبل نیکاراگوئه در انتخابات اخیر و کسب 75 درصد آراء، دستاویزی برای حملات و اتهامات واهی از سوی واشنگتن علیه اورتگا شد. او با توجه به در دفاع از حاکمیت نیکاراگوئه و تامین منافع این کشور، موفقیت در حوزه انرژی و مبادلات تجاری و عملکرد مثبت در سکانداری کشورش همچنان از محبوبیت بالایی بین اکثریت رأی دهندگان این کشور برخوردار است.

پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نیگاراگوئه، جانشین معاون وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر حفظ روابط دیپلماتیک این کشور با نیکاراگوئه، اطمینان داد که خدمات ارائه شده توسط سفارت این کشور در ماناگوا تداوم خواهد داشت. اما آمریکا همزمان با مراسم تحلیف اورتگا، نام 110 نفر از مقامات نیکاراگوئه از جمله وزیر دفاع را در فهرست محدودیت روادید آمریکا به لیست تحریم خود اضافه کرد و آن‌ها را «همدستان تضعیف دموکراسی در نیکاراگوئه» خواند. همچنین اتحادیه اروپا و آمریکا نام 12 نفر از مقامات و همچنین فرزندان اورتگا، رئیس شورای عالی انتخابات، پلیس، سازمان مخابرات و پست و شورای عالی انتخابات را در فهرست تحریم‌های خود قرار دادند.

نیکاراگوائه در انتهای فهرست کشورهای منطقه (19 کشور) از نظر رشد اقتصادی در سال 2022 قرار دارد. سپال برای نیکاراگوائه 1.8 درصد و ونزوئلا 1 درصد رشد اقتصادی در سال آینده میلادی پیش‌بینی می‌کند. اما به گفته مرکز امور صادرات نیکاراگوئه، ارزش صادرات این کشور (بدون در نظر گرفتن مناطق آزاد) در 11 ماهه اول سال 2021 به 3 میلیارد و 291 میلیون دلار رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته بیش از 20 درصد رشد داشت.

روسیه نیز اخیرا با نیکاراگوئه در حوزه‌های مختلف از جمله تامین مواد غذایی، کشاورزی، حمل ونقل و به‌ویژه در حوزه مقابله با کرونا شامل صادرات و ساخت واکسن در نیکاراگوائه همکاری داشت، اما کانادا و انگلیس ضمن حمایت از تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا، تحریم‌هایی علیه مقامات نیکاراگوئه اعمال کردند.

تثبیت انتخابات منطقه‌ای ونزوئلا موجب تقویت چاویسم و طرفداران «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری این کشور شد. انتخابات محلی و منطقه‌ای ونزوئلا که در آبان گذشته و با حضور بیش از 300 ناظر بین‌المللی برگزار شد با پیروزی حزب متحد سوسیالیست(PSUV)  در 20 منطقه از 23 منطقه کشورهمراه بود. بایدن فشارهای آمریکا را بر ونزوئلا حفظ کرد و خرید نفت از شرکت ملی نفت ونزوئلا را ممنوع و خریداران را مشمول جریمه و تحریم کرد. تشدید تحریم‌ها، تلاش برای کودتا و براندازی، تقویت مخالفان داخلی و در اختیار قرار دادن بودجه و امکانات به آن‌ها، از جمله دیگر اقدامات آمریکا علیه ونزوئلا بود.

در شرایطی که بحران اقتصادی ونزوئلا و تحریم‌های آمریکا ادامه دارد، رئیس‌جمهور ونزوئلا، در گزارش سالانه خویش به پارلمان ملی مدعی شد ما گام به گام، در حال پیشرفت واقعی در زمینه اقتصاد هستیم. میزان رشد اقتصادی در سه ماهه سوم سال 2021 از 7.6 درصد فراتر رفت. او دستیابی به  این میزان از رشد اقتصادی را دستاوردی شگفت‌انگیز برای ونزوئلا می‌داند. پس از گذشت پنج سال از  اعمال تحریم‌ها و محاصره اقتصادی و تجاری اعمال شده از سوی آمریکا، ونزوئلا اعتقاد دارد بر شرایط فائق آمده و مصرف خانوارها به میزان 4.9 درصد  افزایش  یافت. البته  گزارش‌های منتشره در داخل این کشور از استمرار افزایش نرخ تورم در این کشور حکایت دارد.

واشنگتن با هدف اعمال فشار اقتصادی، تحریم‌های مختلفی را علیه کاراکاس به اجرا گذاشت. شواهد نشان می‌دهد تا زمانی که مادورو انعطاف‌ناپذیری داشته باشد و بر موضع خود باقی بماند، بسیار بعید است تحولی در روابط دو‌جانبه آمریکا و ونزوئلا پدید آید. در حال حاضر روسیه، چین، آمریکا و اتحادیه اروپا چهار بازیگر اصلی در ونزوئلا هستند که در این بین روسیه اخیرا حضور نظامی خود را در این کشور تقویت کرده و قراردادهای متعددی در حوزه نظامی، انرژی و داروسازی بین دو کشور به امضا رسید. ونزوئلا با اتخاذ سیاست‌های جدید و توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای روسیه، چین و ایران تلاش دارد تا کمبودها را رفع کرده و به گشایش‌هایی در زمینه‌های مختلف دست یابد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *