جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

نبرد ایران و اسرائیل و جنگ ژئوپولتیک با ماهیت رولت روسی / اعراب می توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟

برای دولت‌های عربی منطقه که خواستار گفتگو و دیپلماسی جهت خودداری از گسترش جنگ غزه به کل منطقه هستند، یک جنگ تمام عیار بین ایران و اسرائیل آن‌ها را در معرض آتش متقابل طرفین قرار خواهد داد. چنین نتیجه‌ای بدترین سناریوی ممکن خواهد بود که رهبران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس سال هاست به دنبال اجتناب از آن هستند.

پنتاگون اعلام کرد پدافند هوایی اردن را تقویت می‌کند

وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» امروز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد کمیته نظامی مشترک با اردن در جریان نشست خود با حضور مقامات دفاعی دو کشور «اثرات بی‌ثبات‌کننده» درگیری‌های جاری در منطقه و نیز موضوع مقابله با گسترش پهپاد‌ها در منطقه را بررسی کرد.

Loading

پیامدهای راه‌اندازی دوباره راکتور یونگ بیون کره شمالی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در حالی که افقی برای توافق کره شمالی و ایالات متحده قابل تصور نیست، پیونگ یانگ راه‌اندازی راکتور هسته‌ای اصلی خود و تولید مواد هسته‌ای را از سر گرفته است. ایالات متحده چگونه باید به این اقدام واکنش نشان دهد؟

آنکیت پاندا در تحلیلی که اندیشکده کارنگی منتشر کرد، نوشت: به نظر می‌رسد راکتور پنج مگاواتی کره شمالی در مجتمع یونگ بیون دوباره فعال شده است. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارزیابی کرده است که «از اوایل ژوئیه 2021، نشانه‌هایی از جمله تخلیه آب خنک کننده، حکایت از فعالیت راکتور دارد.» در گذشته کره شمالی میله‌های سوخت مصرف شده از این راکتور را برای تولید پلوتونیوم مورد نیاز برای زرادخانه سلاح‌های هسته‌ای خود بازفرآوری کرده بود؛ اما امروز، کارکرد اصلی راکتور صرفا برای تحقق چنین هدفی است.

در حالی که از سرگیری عملیات راکتور بدون شک نشان دهنده «چالشی برای برنامه سیاست خارجی رئیس جمهور [جو] بایدن» است، تصمیم پیونگ یانگ برای راه اندازی مجدد این راکتور در سال 2019 – پس از نشست نافرجام اجلاس هانوی بین دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی – ریشه دارد.

 

دلایل اهمیت راه اندازی مجدد راکتور

راکتور گرافیت گازی در یونگ بیون مدت‌هاست که نقطه مرکزی تلاش‌های دیپلماتیک ایالات متحده و بین‌المللی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای کره شمالی بوده است. تصمیم پیونگ یانگ برای راه اندازی مجدد آن بسیار مهم است، زیرا این راکتور امروز تنها منبع بازفرآوری سوخت مصرف شده و تولید پلوتونیوم در این کشور است. علاوه بر این، کره شمالی با رونمایی از یک سلاح گرماهسته‌ای دو مرحله‌ای در سپتامبر 2017، به احتمال زیاد از این راکتور برای تاباندن لیتیوم 6 تولید شده بومی به منظور تولید تریتیوم استفاده می‌کند؛ ایزوتوپ هیدروژنی که برای افزایش بازده سلاح‌های شکافت‌پذیر و سوخت‌رسانی به سلاح‌های هسته‌ای ضروری است. از اوایل دهه 2000، وابستگی کره شمالی به این راکتور همچنان قابل توجه بوده، اما با ایجاد زیرساخت‌های موازی غنی سازی اورانیوم، این وابستگی تا حدی کاهش یافته است. به نظر نمی‌رسد تولید اورانیوم غنی شده توسط کره شمالی در جریان تعاملات سطح بالای دیپلماتیک در سال‌های 2018 و 2019 متوقف شده باشد.

آخرین نوبت غیرفعال کردن راکتور یونگ بیون در اوایل دسامبر 2018 و در پی اولین نشست سران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور و دو اجلاس بین دو کره صورت گرفت. دومین اجلاس بین دو کره منجر به بیانیه مشترکی شد که به‌طور خاص نشان‌دهنده تمایل کره شمالی برای پیگیری «برچیدن دائمی تاسیسات هسته ای» در یونگ بیون و منوط به «اقدامات مربوطه» از سوی ایالات متحده بود. در اجلاس هانوی در فوریه 2019، کره شمالی پیشنهاد داد که این راکتور را علاوه بر دیگر تأسیسات مجتمع یونگ بیون، در ازای دریافت بسته‌ای برای رفع تحریم‌هایی که به ویژه ذیل تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل علیه اقتصاد این کشور در سال 2016 و 2017 وضع شده بود، برچیند.

 

محاسبات کیم

پس از اینکه ثابت شد ایالات متحده آمادگی لازم را برای ادامه مذاکرات با کره شمالی ندارد، کیم جونگ اون از مذاکرات هانوی به کره شمالی بازگشت تا رویکرد خود را از نو تنظیم کند. در آوریل 2019 و حدود یک ماه پس از آن اجلاس، وی سخنرانی قابل توجهی در چهاردهمین مجمع عالی خلق کره شمالی ایراد کرد. او گفت «اختلاف با ایالات متحده طبیعتاً ماهیت طولانی مدت دارد» و «تحریم‌ها نیز ادامه خواهد یافت». در پایان سال 2019، کیم پا را فراتر گذاشت و توقف آزمایش هسته‌ای و آزمایش موشک‌های دوربرد را که در آوریل 2018 به‌طور یکجانبه و پیش از نشست آن سال با روسای جمهور کره جنوبی و آمریکا اعلام کرده بود، لغو کرد.

تا اواسط سال 2019، شرایط سیاسی برای راه اندازی مجدد راکتور یونگ بیون فراهم بود، اما دلایل متعددی از جمله موج بلایای طبیعی و همچنین همه‌گیری کرونا باعث شد عملیات راه‌اندازی دوباره راکتور بسیار طولانی شود.

 

هشدار برای واشنگتن

دولت بایدن باید با راه اندازی مجدد این راکتور با جدیتی که شایسته آن است، رفتار کند. اگرچه یونگ بیون دیگر مانند گذشته نبض اصلی برنامه هسته‌ای کره شمالی نیست، اما محرومیت کره شمالی از افزایش موجودی پلوتونیوم و تریتیوم دستاورد عملی محسوب می‌شود. برای دولتی که علاقه مند به «پیشرفت عملی که تهدید امنیت ایالات متحده، متحدان [آمریکا] و نیروهای مستقر در خاک متحدان را افزایش می‌دهد» است، اولویت کوتاه مدت باید کند کردن مطمئن رشد کمی زرادخانه کره شمالی، ضمن جلوگیری از ایجاد انگیزه برای پیونگ یانگ جهت پیگیری پیشرفت کیفی در سامانه‌های پرتابی هسته‌ای باشد.

با توجه به مخالفت کره شمالی با تلاش‌های دولت بایدن برای مذاکرات بدون قید و شرط که صرفا برای کنکاش دیدگاه طرفین باشد، چشم انداز بازگشت به دیپلماسی در کوتاه مدت بسیار ضعیف به نظر می‌رسد. همان‌طور که پس از هانوی شاهد بودیم، به نظر می‌رسد کیم به دنبال شواهدی از تغییر اساسی در رویکرد مذاکراتی ایالات متحده است و در این رویکرد، لغو تحریم‌ها در بالای فهرست کره شمالی قرار دارد. در صورتی که شرایط تغییر نکند، کره شمالی همان‌طور که کیم در ژانویه 2021 اشاره کرد، در پی این خواهد بود که «بر اساس اصل قدرت در برابر قدرت و حسن نیت در برابر حسن نیت به آمریکا نزدیک شود».

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *