جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

نتانیاهو شدیدا نگران صدور حکم بازداشت از سوی دادگاه بین‌المللی کیفری است

رسانه‌های صهیونیستی نوشتند که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از احتمال صدور حکم بازداشت توسط دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه به دلیل عملیات نظامی در نوار غزه به شدت نگران است.

روزنامه معاریو: احتمال صدور حکم بازداشت نتانیاهو توسط دادگاه لاهه وجود دارد / نتانیاهو برای جلوگیری از این اتفاق، مکالمات تلفنی متعددی انجام داده

رسانه‌های اسرائیلی نوشتند که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از احتمال صدور حکم بازداشت توسط دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه به دلیل عملیات نظامی در نوار غزه به شدت نگران است.

نماینده پاکستان در کنفرانس فلسطین: نبرد حماس علیه اسرائیل مشروع و موجه است

اسلام‌آباد- ایرنا- نماینده پاکستان در کنفرانس بین‌المللی فلسطین در استانبول گفت: مقاومت مسلحانه فلسطینیان از جمله حماس در برابر اشغال وحشیانه اسرائیل بر اساس قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل کاملاً موجه است.

Loading

چشم‌انداز روابط اروپا و آمریکا و خروج لهستان از اتحادیه اروپا

۱۳۹۹/۰۹/۱۹ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی با بیان اینکه با بازگشت دموکرات‌ها و رویکرد بین‌المللی گرایی در آمریکا، دوباره تا حدود زیادی روابط آمریکا و اروپا احیا و روند تضعیف اتحادیه اروپا متوقف خواهد شد، گفت: ترامپ از پراکندگی در اروپا حمایت می‌کرد، اما در فضای پس از روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا، بسیار بعید به نظر می‌رسد که لهستان بحث خروج از اتحادیه اروپا را به‌طورجدی پیش ببرد.

مهدی شاپوری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه نقش اروپا بعد جنگ جهانی دوم در مسائل جهانی در سایه آمریکا بوده و در زمینه تأمین امنیت و مسائل اقتصادی و تجاری به آمریکا وابسته هستند، گفت: اروپایی‌ها از فرصت «سواری مجانی» آمریکایی‌ها بهره بردند و در مقابل، به آمریکا هم وفاداری داشته و از دستور کارهای سیاسی و دیپلماتیک بین‌المللی این کشور پشتیبانی کردند؛ اما با آمدن دولت ترامپ، این شرایط تغییر کرد.

وی با اشاره به سیاست‌های دولت آمریکا در دوران ترامپ در قبال اتحادیه اروپا و تأکید آمریکا بر ضرورت پرداخت هزینه تأمین امنیت اروپایی‌ها از سوی این کشورها، افزود: البته این بحث در دولت اوباما هم مطرح بود، اما در دولت ترامپ با صراحت و جدیت بیشتری به آن پرداخته شد و تنش‌هایی میان اروپا و آمریکا ایجاد کرد؛ تا جایی که اروپایی‌ها مسئله افزایش قدرت نظامی خود و ایجاد ساختار امنیتی و نظامی مستقل از آمریکا را مطرح کردند.

 

احیای روابط اروپا و آمریکا

این عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی در رابطه با چشم‌انداز روابط آمریکا و اروپا، گفت: به نظر می‌رسد با بازگشت دموکرات‌ها و رویکرد بین‌المللی گرایی در آمریکا تا حدود زیادی روابط آمریکا و اروپا احیا خواهد شد. البته چالشی که دولت ترامپ ایجاد کرده، اروپایی‌ها را به این فکر انداخته که باید در بلندمدت در راستای افزایش استقلال خود به‌ویژه در مسائل سیاسی و امنیتی تلاش کنند.

شاپوری همچنین در رابطه با وضعیت قدرت گرفتن راست‌گرایان در اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: قدرت راست‌ها در اروپا هم‌زمان باروی کار آمدن دولت ترامپ افزایش پیدا کرد. بااین‌حال و به‌رغم برخی پیروزی‌های راست‌گرایان در اروپا، نمی‌توان گفت که آن‌ها پیروز شدند؛ مثلاً در فرانسه شکست خوردند و در آلمان نیز نتوانستند در سطوح بالای قدرت، جایگاهی برای خود به دست بیاورند.

 

تضعیف راست‌گرایان در اروپا در کوتاه‌مدت

وی ادامه داد: دموکرات‌ها مخالف «برگزیت» و خواهان حفظ همبستگی درونی اروپا به‌عنوان متحد آمریکا هستند و ترجیح می‌دهند انگلیس هم به‌عنوان نزدیک‌ترین متحد آمریکا در این اتحادیه، نقش سنتی خود را در پیشبرد سیاست‌های موردحمایت آمریکا در اتحادیه اروپا ایفا کند. با آمدن دولت جدید در آمریکا، در کوتاه‌مدت، راست‌گرایان در اروپا بیشتر تضعیف خواهند شد؛ اما در بلندمدت، به دلیل وجود برخی مشکلات و چالش‌های مزمن اقتصادی و اجتماعی در سطح جهانی و در بسیاری از کشورهای اروپایی، بازگشت راست‌گرایان و تندروها با شعارهای ملی‌گرایانه و پوپولیستی کاملاً امکان‌پذیر است.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ضمن اشاره به وضعیت سیاسی برخی دولت‌های اروپای شرقی مانند دولت مجارستان که در دولت ترامپ، فرصت مناسبی برای تقویت اقتدارگرایی خود پیدا کردند، اضافه کرد: باروی کار آمدن دولت بایدن در آمریکا، این‌گونه دولت‌ها مجبور خواهند شد دستور کارهایشان را بر اساس شرایط جدید و آنچه آلمان و فرانسه در راستای تقویت اتحادیه اروپا به دنبالش هستند، بازنگری کنند.

 

نقش اروپا در مسائل جهانی

وی ادامه داد: اروپا در مسائل مهم جهانی هنوز امکان نقش‌آفرینی مستقل، به‌طوری‌که بتواند دستور کارهای خود را مستقل از آمریکا پیش ببرد، ندارد. آن‌ها هم به این مسئله واقف هستند و حتی به آن اعتراف کرده‌اند؛ همچنان که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، درباره برجام گفت «اروپایی‌ها نتوانستند تحت فشار آمریکا منافع ایران را در این توافق تامین کنند.

 

باقی ماندن سایه ترامپ برای اروپا و دنیا

شاپوری با اشاره به برخی اخبار درباره احتمال کاندید شدن ترامپ در انتخابات 2024، تأکید کرد: سایه ترامپ برای اتحادیه اروپا و دنیا باقی می‌ماند و با توجه به شکاف‌های سیاسی و اجتماعی شدید در آمریکا، این احتمال وجود دارد در انتخابات بعد فردی تندروتر از ترامپ در آمریکا به قدرت برسد. در سایه این تهدید، اتحادیه اروپا ممکن است اقداماتی تدریجی در راستای افزایش استقلال خود از آمریکا در پیش بگیرد؛ اما باوجوداین اروپا تا رسیدن به سطح یک بازیگر مستقل سیاسی که بتواند قدرت مانور زیادی در مسائل بین‌المللی داشته باشد، فاصله زیادی خواهد داشت.

وی در خصوص وتو کردن بودجه پیشنهادی اتحادیه راوپا برای سالهای 2021 تا 2027 از سوی لهستان و تقویت گمانه زنی‌ها مبنی بر احتمال خروج این کشور از اتحادیه اروپا، گفت: زمانی که جمهوری خواهان در آمریکا روی کار هستند، سعی می‌کنند بخشی از اروپا را بیشتر با دستور کار خود هماهنگ کنند. در دولت جرج بوش هم شاهد این سیاست بودیم. اروپای جدید در قدرت و هزینه‌های نظامی نسبت به اروپای قدیم در سطح بسیار پایین‌تری قرار دارد. این کشورها تمایل دارند با دستور کارهای آمریکا همراهی کنند تا بتوانند حمایت کافی برای مقابله با این تهدیدها داشته باشند.

این عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی با اشاره به تلاش آمریکا برای خروج نیروهای نظامی‌اش از آلمان و استقرار آن‌ها در خاک لهستان، گفت: این بازی است که جمهوری خواهان در آمریکا در رابطه با اروپا راه انداخته‌اند و برای هر دو طرف یعنی دولت‌های جمهوری‌خواه در آمریکا و برخی کشورهای اروپای جدید سود داشته است؛ هم آمریکایی‌ها مانع اجماع اروپا در مخالفت باسیاست‌های خود شده‌اند و هم کشورهای اروپای جدید از فرصت‌های این بازی آمریکایی‌ها استفاده کرده‌اند.

 

بعید است دولت لهستان بتواند بحث خروج از اتحادیه اروپا را پیش ببرد

شاپوری احتمال خروج لهستان از اتحادیه اروپا که از آن با عنوان «Polexit» یاد می‌شود را به چند دلیل ضعیف دانست و توضیح داد: افکار عمومی در لهستان نگرش بسیار مثبتی نسبت به اتحادیه اروپا دارد و بر اساس نظرسنجی که اخیراً انجام‌شده، 81 درصد مردم لهستان درصورتی‌که رفراندومی در مورد ماندن یا خروج از اتحادیه اروپا برگزار شود، به ماندن در این اتحادیه رأی خواهند داد. درحالی‌که در سال 2003 در رفراندوم پیوستن به اروپا، 74 درصد لهستانی‌ها به الحاق به این اتحادیه رأی دادند.

وی ادامه داد: لهستان وابستگی شدیدی به اتحادیه اروپا و بازار مشترک این اتحادیه دارد. در سال 2018، 80 درصد صادرات لهستان به اتحادیه اروپا و 58 درصد وارداتش نیز از این اتحادیه بوده است؛ بنابراین، خروج از اتحادیه اروپا هزینه‌های سنگینی برای این کشور خواهد داشت. انگلیس ششمین اقتصاد بزرگ جهان بود، ولی با خروج از اتحادیه اروپا هزینه زیادی متحمل شد. لهستان بیست و دومین اقتصاد جهان است که وابستگی بسیار شدیدتری به اتحادیه اروپا دارد.

شاپوری بابیان اینکه با خروج از اتحادیه اروپا، لهستان تنها و منزوی خواهد شد که می‌تواند تهدید روسیه علیه این کشور را افزایش دهد، گفت: دولت بایدن نیز روی خوش به خروج لهستان از اتحادیه اروپا نشان نخواهد داد؛ بنابراین، در فضای جدید بسیار بعید به نظر می‌رسد که لهستان بتواند بحث خروج از اتحادیه اروپا را پیش ببرد و آن‌ها نیز در این سیاست‌ها تجدیدنظر خواهند کرد و به روند همگرایی در اروپا ادامه خواهند داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *