جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

عدم تضمین منافع اروپا در خاورمیانه در صورت همراهی با آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تأثیر چشم‌گیری در خاورمیانه خواهد داشت و فضایی برای همکاری‌های سازنده فرا آتلانتیکی به‌ویژه در حمایت از روندهای دیپلماتیک برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای و نجات توافق هسته‌ای با ایران ایجاد خواهد کرد. این دو موضوع برای منافع اروپا بسیار مهم است، چراکه بی‌ثباتی منطقه‌ای می‌تواند به اروپا نیز سرایت کند. در مقابل، پیروزی مجدد ترامپ، خطر تقابل با ایران را تشدید کرده و حرکت ایران به سمت دستیابی به توانایی تولید سلاح هسته‌ای را سرعت می‌بخشد.

وب‌سایت شورای روابط خارجی اروپایی در یادداشتی نوشت: بااین‌وجود، اروپایی‌ها به‌اندازه کافی عاقل و دوراندیش هستند که بیش‌ازحد به اقدامات دولت بایدن برای رفع نگرانی‌های منطقه‌ای آن‌ها خوش‌بین نباشند. چراکه مؤلفه‌های بسیاری در سیاست‌های منطقه‌ای ایالات‌متحده وجود دارند که فارغ از اینکه چه کسی رئیس‌جمهور شود، ثابت خواهند ماند؛ بنابراین اروپایی‌ها باید از تجربیات سال‌های گذشته خود سه درس اساسی برای تعیین چگونگی همکاری آتی خود با آمریکا در خاورمیانه فرابگیرند.

  • جایگاه آمریکا در خاورمیانه رو به افول است

فارغ از اینکه چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا شود، جایگاه آمریکا در خاورمیانه روبه‌زوال است. ضمن آنکه ایالات‌متحده می‌خواهد از خاورمیانه خارج شود. اگرچه خروج از خاورمیانه، راهبرد روسای جمهور قبل از ترامپ هم بوده است اما به دلیل تشدید چالش‌های داخلی آمریکا و رقابت رو به رشد با چین سرعت بیشتری خواهد یافت. درعین‌حال، توانایی واشنگتن برای تحمیل اراده خود بر تحولات منطقه نیز در حال نزول بوده و آمریکا جایگاه خود در شکل‌دهی به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا را ازدست‌داده است، همچنان که تأثیرگذاری واشنگتن در تحولات لیبی، یمن و سوریه به‌رغم حضور نظامی آمریکا در منطقه کاهش‌یافته است.

این وضعیت حتی در صورت پیروزی بایدن نمی‌تواند به‌سرعت تغییر کند. ضمن آنکه بازیگران منطقه‌ای نیز دیگر مانند گذشته پیرو سیاست‌های آمریکا نیستند. شعار غیرقابل‌پیش‌بینی «آمریکای اول» ترامپ، تأثیرگذاری منطقه‌ای ایالات‌متحده را کاهش داده است. رویکرد تند ترامپ موجب شده تا برخی از کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) کانال‌هایی را با تهران برقرار کنند که می‌تواند واکنشی مستقیم به احساس خطر ناشی از سیاست‌های ایالات‌متحده در قبال ایران باشد. در همین حال، توافقنامه صلح اسرائیل و امارات از بسیاری جهات می‌تواند در برابر سیاست‌های منطقه‌ای ایالات‌متحده قرار بگیرد. سایر قدرت‌های فرا منطقه‌ای مانند روسیه و ترکیه نیز فعالیت‌های خود در خاورمیانه را افزایش داده‌اند. در صورت پیروزی بایدن، اروپایی‌ها باید در موضوعات اصلی همچون احیای توافق هسته‌ای با ایران که ایالات‌متحده می‌تواند نقشی اساسی در آن‌ها ایفا کند با این کشور تعامل کنند.

 

  • ترامپ باعث تشدید مشکلات خاورمیانه شده است

سیاست ترامپ در خاورمیانه بر اساس رقابت‌های ژئوپلیتیکی دنبال شده است. عزم ترامپ برای مقابله با ایران نه‌تنها منجر به تضعیف توافق هسته‌ای شد، بلکه باعث انحراف از توجه به دیگر مشکلات خاورمیانه همچون شرایط وخیم اقتصادی‌، جمعیت، مسائل مربوط به حکومت‌داری و حقوق بشر شده است. اوضاع سیاسی و اقتصادی منطقه احتمالاً به دلیل اثرات شیوع ویروس کووید 19 و سقوط قیمت نفت بدتر هم خواهد شد. این موضوع، بی‌ثباتی، تنش، تروریسم و مهاجرت را افزایش می‌دهد که در بلندمدت به ضرر منافع اروپا خواهد بود.

 

  • اروپا با همراهی ترامپ اعتبار خود را ازدست‌داده است

اروپایی‌ها باید دلیل شکست سیاست‌های خود در چهار سال گذشته را ارزیابی کنند. اروپایی‌ها در بسیاری از مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا در کنار ترامپ و سیاست‌های وی قرار داشته‌اند. این عملکرد باعث به حاشیه رفتن نقش آن‌ها در موضوعات اصلی تأثیرگذار بر منافع اروپا شده است که ازجمله آن‌ها می‌توان به انفعال اروپا در تحولات لیبی اشاره کرد. اگرچه فرانسه فعالانه برای حفظ توافق هسته‌ای، ایجاد ثبات در لیبی و انجام اصلاحات سیاسی – اقتصادی در لبنان تلاش کرده تا اعتبار اروپا احیا شود، اما تمامی این اقدامات شکست‌خورده‌اند، دلیل اصلی آن‌هم عدم اجماع دولت‌های اروپایی در مواجهه با این چالش‌ها بوده است.

تا زمانی که اروپایی‌ها نتوانند پاسخی معنادار در قبال تحولات منطقه‌ای ارائه کنند، نقش آن‌ها در خاورمیانه کمرنگ‌تر خواهد شد؛ بنابراین فارغ از پیروزی ترامپ یا بایدن، اروپایی‌ها باید رویکردهای مستقل‌تری دنبال کنند.

در صورت انتخاب مجدد ترامپ، اروپایی‌ها باید بیش از هر زمان دیگر مستقل از آمریکا، سیاست خود را در خاورمیانه و شمال آفریقا ادامه دهند. اگر بایدن رئیس‌جمهور شود، این خطر وجود دارد که اروپایی‌ها احساس کنند که می‌توانند دوباره در زیر چتر آمریکا قرار بگیرند، اما در واقعیت، کنار آمریکا بودن دیگر منافع اروپا در خاورمیانه را تضمین نخواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *