جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

وزیر صمت در پاسخ به اسپوتنیک: هیچ محدودیتی برای همکاری با کشور های آزاده نداریم

ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (IRAN EXPO ۲۰۲۴)، به عنوان بزرگ‌ترین رویداد صادراتی این کشور با پیش‌بینی بازدید بیش از ۲۰۰۰ تاجر و بازرگان خارجی از ۱۱۹ کشور جهان، از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در مرکز نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود.

سازمان ملل: آواربرداری در غزه احتمالاً 14 سال طول می‌کشد

یک مسئول ارشد سازمان ملل متحد با ابراز “هنوز تعداد زیادی مهمات منفجرنشده ارتش اسرائیل در خیابان‌ها و ساختمان‌های ویران‌شده غزه وجود دارد که جان غیرنظامیان را تهدید می‌کند.” گزارش داد: آواربرداری در غزه ممکن است 14 سال طول بکشد.

سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان

وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد نخست‌وزیر این کشور به دعوت ولیعهد سعودی برای حضور در نشست مجمع جهانی اقتصاد عازم ریاض شده است.

Loading

مولفه‌های اثرگذار در عرضه و تقاضای بازار جهانی نفت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در چشم‌انداز تقاضای جهانی نفت، همه‌گیری کرونا، بیشترین اثر را بر تقاضای آتی دارد و احتمال این‌که در بازه زمانی 3 ماهه پیش‌روی، همچنان تقاضای جهانی نفت به میزان ناچیزی باشد، بالاست. رضا مجیدزاده / پژوهشگر اقتصاد سیاسی توسعه

هرچند که تهدید تعرفه گمرکی ترامپ و نمایش توئیتری او در ترغیب عربستان به همکاری با روسیه در کاهش عرضه نفت اوپک پلاس، با توافق اوپک پلاس در کاهش تولید همراه بود اما همچنان بازار نفت، کم‌رونق و کم‌رمق است و حتی آژانس بین‌المللی انرژی نیز هشدار می‌دهد که کاهش تولید نمی‌تواند پیامدهای افت تقاضای ناشی از همه‌گیری جهانی کرونا را جبران کند. این سازمان بین‌المللی پیش‌بینی کرده است که تقاضای جهانی نفت در ماه آوریل سال جاری میلادی، به کمترین میزان در طی 25 سال اخیر افت کند. اکنون سوال این است که چشم‌انداز بازار جهانی نفت و قیمت نفت چیست؟ آیا شرایط کم‌رمق بازار نفت ادامه خواهد یافت؟ آیا در حال حاضر می‌توان به این پرسش‌ها به روشنی پاسخ داد؟

در حال حاضر بازار جهانی نفت خام، تحت تاثیر چندین عامل مهم قرار گرفته است که عبارتند از وضعیت تولید سوخت‌های جانشین نفت خام و رشد تکنولوژی‌های مربوط به امکان تجاری‌سازی سوخت‌های جانشین بالقوه، شرایط رکود یا رونق جهانی در دوره زمانی 3 ماهه، 6 ماهه و 12 ماهه پیش روی، انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده و رویکرد برنده انتخابات درباره انرژی، همه‌گیری ویروس کرونا و رکود اقتصادی مرتبط با آن، تحولات جدید در خاورمیانه به‌ویژه در عراق و تنش در خلیج فارس و ارزش متغیر اوپک‌پلاس برای روسیه.

هر یک از این عوامل روی انتظارات مربوط به میزان عرضه و تقاضا در افق‌های زمانی پیش‌گفته اثر می‌گذارند. با توجه به فاصله زمانی حداقل چندماهه‌ برای کشف واکسن کرونا، به نظر می‌رسد که افزایش تقاضای ناشی از سفرهای تابستانی در سال جاری میلادی، به میزانی نباشد که روی مجموعه بازار، یعنی مقدار تقاضای آتی و واکنش عرضه به آن، اثری داشته باشد.

تصویر آینده بازار نفت به اثرات متقاطع عوامل پیش‌گفته، وابستگی زیادی دارد و اگر شگفتی‌سازهای دیگری غیر از مجموعه عناصر هر یک از این عوامل را نادیده بگیریم آنگاه می‌توان گفت که در چشم‌انداز تقاضای جهانی نفت، همه‌گیری کرونا، بیشترین اثر را بر تقاضای آتی دارد و احتمال این‌که در بازه زمانی 3 ماهه پیش‌روی، همچنان تقاضای جهانی نفت به میزان ناچیزی باشد، بالاست. هرچند که قیمت پایین نفت، فرصت خوبی برای افزایش ذخایر استراتژیک برای اقتصادهای نوظهور وابسته به نفت در بخش‌های تولیدی آنهاست و از همین روی، کشورهایی مانند هند، چین، کره‌جنوبی، ژاپن، هلند و آلمان می‌توانند متقاضی نفت برای چنین منظوری باشند. ارزش واردات نفت خام چین، بیش از 20 درصد جهانی واردات جهانی نفت خام است. بنابراین، زمان خروج قطعی چین از بحران کرونا و پشت‌سر گذاشتن پیامدهای رکودی کرونا در این کشور می‌تواند محرکی برای بازار جهانی نفت و افزایش تقاضا باشد. هرچند که کشورهای دارای ارتباط تجاری با چین یا روابط زنجیره تامین همچنان درگیر بحران همه‌گیری کرونا هستند و این مساله از شتاب چنین تغییری در وضعیت واردات نفت چین می‌تواند بکاهد. با این وجود، فرصت ذخیره استراتژیک در دوره پایین‌بودن قیمت نفت نیز عاملی در جهت جلوگیری از سقوط بیشتر نفت در یک بازه 3 تا 6 ماهه است. اما چنین سناریویی به روند کنترل یا قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا در این کشورها (به‌ویژه صحت آمارهای چین) وابستگی دارد. از منظر تقاضا، احتمال عدم افزایش چشمگیر تقاضا در دوره 3 ماهه پیش روی به شدت پایین و در دوره 6 ماهه پیش روی، اندک است.

در سمت عرضه، احتمال بروز تنش و درگیری مقطعی نظامی یا تقابل سیاسی بیشتر از یک سوی، دستاورد پوتین از همکاری با اوپک پلاس و ارزیابی روسیه از میزان نفوذش در بازار جهانی نفت در مقایسه با میزان نفوذ، هدف و رویکرد سیاست خارجی ایالات متحده، از سوی دیگر حفظ توافق موجود در کاهش تولید یا افزایش احتمال کاهش شدید عرضه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در حال حاضر، ترامپ به واسطه عملکردش درباره مدیریت بحران همه‌گیری کرونا در معرض انتقاد است و با توجه به اثر منفی قیمت پایین نفت روی وضعیت شرکت‌های نفتی امریکا و اشتغال وابسته به آن، احتمال دارد که ترامپ برای تحرک در بازار نفت، این‌بار به جای تلاش برای توافق کاهش تولید، روی ایجاد تنش در خلیج فارس و عراق، حساب باز کند. البته ترامپ از بابت نفت خام منطقه خاورمیانه نگرانی ندارد بلکه این تحریک انتظارات از بابت احتمال افت عرضه از مجرای تحریک قیمت‌ها به سمت بالا، وضعیت تولید نفت شیل ایالات متحده را بهبود می‌بخشد. در رابطه با ارزیابی ارزش پایبندی به توافق اوپک‌پلاس، در نزد روسیه، اگر میزان تقاضا برای ذخایر استراتژیک به حدی باشد که تکروی در جلب نظر متقاضیان و دور زدن اوپک را در نزد هر یک از صادرکنندگان برتر اوپک، سودمند جلوه دهد آنگاه احتمال شکستن توافق عرضه در نزد بازیگران بزرگ وجود دارد اما این رویکرد ریسک بالایی به قیمت افت شدیدتر بها نفت را به همراه دارد که در محدوده کنونی قیمت، احتمال پذیرش این ریسک چندان بالا نیست.

مجموع شرایط عرضه و تقاضا، به‌ویژه از نظر انتظارات مربوط به مقدار عرضه و تقاضا در آینده، به معنای میل کشورهای صادرکننده به حفظ لرزان شرایط موجود و جلوگیری از سقوط بیشتر قیمت و احتمال اندک تقاضا به میزان چشمگیر و محرک برای صعود قیمت نفت است. هرچند که این گزاره‌ها بر اساس فرض‌های بالا و وضعیت کنونی متغیرهاست و امکان بروز وقایع دور از انتظار نیز وجود دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *