جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

زخم باز ایران برای پاکستانی‌ها

زخم باز ایران برای پاکستانی‌ها

محسن روحی صفت می گوید: اگرچه باید کشورها بهترین روابط را با همسایگان خود داشته باشند اما باید تأثیرات محیطی را هم در نظر بگیریم. یعنی محیط منطقه و محیط بین‌المللی از همه مهم‌تر شرایط و پتانسیل دو کشور ایران و پاکستان اصلا شاید اجازه پیشبرد مناسبات تجاری دوجانبه تا سقف ۱۰ میلیارد دلار را به دو طرف ندهد.

جاری شدن سیل در شهر مدینه عربستان + فیلم

تهران- ایرنا- منابع خبری گزارش دادند که بارش شدید باران در شهر مدینه عربستان، منجر به آب گرفتگی معابر و جاری شدن سیل در برخی از نقاط این شهر شده است.

تداوم نگرانی‌ها از احتمال صدور حکم نتانیاهو؛ آمریکا دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرد

تهران- ایرنا- درحالیکه کابینه رژیم صهیونیستی به شدت نگران احتمال صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم و دیگر مقامات صهیونیست است پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع مطلع گزارش داد که اعضای کنگره ایالات متحده، دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرده‌اند که از صدور قرار بازداشت برای مقام‌های (رژیم) اسرائیل خودداری کند.

تهدید دیوان بین‌المللی دادگستری از سوی اعضای کنگره آمریکا: قرار بازداشت صادر نکنید

تهران- ایرنا- پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع مطلع گزارش داد که اعضای کنگره ایالات متحده، دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرده‌اند که از صدور قرار بازداشت برای مقام‌های (رژیم) اسرائیل خودداری کند.

تهدید دیوان بین‌المللی دادگستری از سوی اعضای کنگره آمریکا؛ قرار بازداشت صادر نکنید

تهران- ایرنا- پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع مطلع گزارش داد که اعضای کنگره ایالات متحده، دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرده‌اند که از صدور قرار بازداشت برای مقام‌های (رژیم) اسرائیل خودداری کند.

ببینید | نمایش تسلیحات غنیمتی روس‌ها در «پارک پیروزی»

روسیه، تانک‌ها و تسلیحات غرب را که از نیروهای اوکراینی به غنیمت گرفته است، در «پارک پیروزی» واقع در مسکو به نمایش گذاشته و قرار است این نمایشگاه از تاریخ اول ماه مه (۱۲ اردیبهشت) برای عموم افتتاح شود./همشهری آنلاین

Loading

ناکامی علاوی در تشکیل دولت و احتمال بازگشت خشونت‌ها به عراق

۱۳۹۸/۱۲/۱۳ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد روابط بین‌الملل با تشریح عواملی که منجر به ناکامی و استعفای توفیق علاوی در تشکیل کابینه شد، گفت: مردم عراق با رفتن به خانه‌هایشان واقعاً با گروه‌های سیاسی همراهی کردند، اما گروه‌ها به سمت تشکیل دولت مستقل حرکت نکردند و سهم خود را از کابینه خواستند؛ بنابراین احتمال اینکه مردم دوباره به خیابان‌ها برگردند و مجدداً خشونت‌ها شکل بگیرد، بسیار زیاد است.

دکتر سید رضی عمادی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه مشخص بود آقای توفیق علاوی نمی‌تواند کابینه را تشکیل دهد، خاطرنشان کرد: همان زمان که ایشان به‌عنوان نخست‌وزیر انتخاب شدند اجماعی از جانب گروه‌ها وجود نداشت و حتی شاهد بودیم برخی از شخصیت‌های عراقی ازجمله آقای هادی العامری، اعلام کرد آقای توفیق علاوی نخست‌وزیر اجباری است و در انتخابش چاره‌ای نداشتند.

وی افزود: حتی در میان گروه‌های شیعی عراق هم درباره ایشان اجماعی وجود نداشت و آقای نوری المالکی، حتی بیشتر از کردها و اهل سنت مخالف موفقیت علاوی در کارش بود، چرا که در گذشته میان آن‌ها اختلافاتی وجود داشته و توفیق علاوی وزیر دولت مالکی بوده است.

 

علاوی پشتوانه حزبی نداشت

این استاد دانشگاه در تشریح دیگر دلایل ناکامی توفیق علاوی در تشکیل کابینه، گفت: علاوی اساساً پشتوانه حزبی نداشت، درست است که در گذشته عضو حزب الدعوه بوده اما از آن خارج شده و بعد به لبنان و بریتانیا رفته، تابعیت بریتانیا را داشته و کار حزبی نکرده بود. حتی زمانی که به‌عنوان نخست‌وزیر معرفی شد در داخل عراق سکونت نداشت که این خود عامل مهمی در عدم موفقیت او است.

عمادی با بیان اینکه شرایط عراق امروز حقیقتاً میراث استعمار است، توضیح داد: ساخت سیاسی عراق، با اعمال‌نظر انگلیس در دهه 1920، مصنوعی و موزاییکی ایجاد شد. کردها، شیعیان و اهل سنت در این ساخت نه‌تنها هیچ همگرایی با هم ندارند بلکه همواره اختلافات زیادی دارند که گاه منجر به وقوع جنگ‌هایی شده است؛ مانند زمان صدام حسین که جنگ میان رژیم بعثی و کردها شکل گرفت.

وی با تأکید بر اینکه بعد از سقوط رژیم صدام هم هیچ اجماع ملی در عراق شکل نگرفت، گفت: اهل سنت احساس سرخوردگی و ضعف در ساختار قدرت دارند. کردها با وجود امتیازات بسیار مهمی که به دست آوردند همچنان خواهان استقلال هستند و اگر به استقلال نرسند به دنبال این هستند که قدرت خود را در ساختار قدرت عراق افزایش دهند. در برهه‌ای میان شیعیان وحدت وجود داشت اما در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگری میان گروه‌های شیعی هم واگرایی وجود دارد و ما این را به‌انحاءمختلف شاهد هستیم.

 

گروه‌های عراقی به فکر منافع ملی نیستند

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: در چنین وضعیتی انتخاب شخصی که بخواهد نخست‌وزیر شود و کابینه تشکیل دهد بسیار دشوار است؛ چرا که گروه‌ها به فکر منافع ملی در عراق نخواهند بود بلکه هر گروهی در پی منافع حزبی و فرقه‌ای خود است. کما اینکه آقای محمدالحلبوسی، رئیس مجلس عراق، یکی از مهم‌ترین مخالفان نخست‌وزیر بود و مخالفت او هم بسیار تأثیرگذار است. گروه‌های کردی، کرسی‌هایی که در اختیار گرفتند برایشان رضایت‌بخش نبوده و خواهان کرسی‌های وزارتی مهم‌تری بودند، بنابراین اساساً با کابینه مخالفت می‌کنند.

 

نظام سهم خواهی مهم‌ترین مشکل سیاسی امروز عراق

عمادی افزود: در میان شیعیان بیشتر گروه سائرون بود که موافقت داشت و تا حدودی فتح هم موافقت کرد، اما این موافقت به‌خصوص در میان اعضای فتح چندان با اقبال همراه نبود. از طرفی شاهد بودیم النصر هم به ریاست حیدرالعبادی و دولت قانون به ریاست نوری المالکی بیشترین مخالفت را با آقای توفیق علاوی و کابینه‌اش دارند. چرا که هر کدام از این گروه‌ها به دنبال سهم خواهی هستند. واقعیت این است که مهم‌ترین مشکل امروز عراق که منجر به این فساد و نارضایتی گسترده مردم شده است نظام سهم خواهی است که در این کشور وجود دارد و امروزه خود را نشان داده است.

وی اضافه کرد: درحالی‌که اعتراضات گسترده مردمی کاهش پیدا کرد و آن‌ها منتظر تشکیل کابینه هستند، گروه‌های سیاسی بدون اینکه در نظر بگیرند ناکامی توفیق علاوی می‌تواند بار دیگر خشونت را به خیابان‌ها برگرداند، به دنبال منافع فرقه‌ای و گروهی خود هستند. اساساً هویت ملی عراقی در عراق دیده نمی‌شود. هویت حزبی گروهی مردم قبل از اینکه عراقی باشد، شیعه، کرد و یا سنی است. در این فضا منافع خرد ملی ارجحیت بسیاری بر منافع ملی پیدا می‌کند و درنتیجه آن، توفیق علاوی نمی‌تواند کابینه‌ای تشکیل دهد و اعلام استعفا می‌کند.

 

توفیق علاوی تسلیم فشارها شده بود

این استاد دانشگاه با اشاره به اظهارات توفیق علاوی مبنی بر اینکه به دلیل فشارها و کارشکنی‌ها از تشکیل دولت ناتوان است، خاطرنشان کرد: این فشارها در گذشته هم وجود داشته است. ایشان قبل از جلسه روز پنج‌شنبه گذشته یکی از وزرا را تغییر داد و یک وزارتخانه را حذف کرد. درواقع ایشان به‌نوعی تسلیم این فشارها شده بود. اینکه گفته بود نمی‌خواستم تسلیم فشارها شوم حقیقت ندارد؛ چراکه ایشان اتفاقاً تسلیم فشارها شده بود؛ اما نکته اینجاست که این فشارها به حدی بود که عملاً از نخست‌وزیر در تشکیل کابینه موردنظرش سلب اختیار کرده بود و به این دلیل استعفا داد؛ ضمن اینکه مطمئن بود در این شرایط کابینه‌اش رأی اعتماد را به دست نخواهد آورد.

 

معرفی نخست‌وزیر جدید بسیار دشوار است

وی با اشاره به فرصت 15 روزه برهم صالح برای معرفی نسخت وزیر جدید، این اقدام را بسیار دشوار ارزیابی کرد و گفت: درگذشته هم آقای برهم صالح زمانی که رئیس دولت پیشبرد امور بود یک‌زمان یک‌ماهه‌ای داشت نتوانست و این زمان تمدید شد. در شرایط فعلی هم معرفی نخست‌وزیر جدید بسیار دشوار است.

عمادی با بیان اینکه در حال حاضر شرایط در عراق مقداری تفاوت دارد و به رأی فراکسیون بزرگ‌تر دیگر نیازی نیست، افزود: وقتی چنین شرایطی پیس می‌آید شاید بتوان حتی گفت میان رئیس‌جمهور و گروه‌های عراقی بر سر عدم توفیق آقای علاوی توافقی انجام شده باشد؛ چراکه در شرایط فعلی برگ قدرت در دست رئیس‌جمهور است. خودش می‌تواند 15 روز نخست‌وزیر باشد و بدون اینکه نخست‌وزیر برگزیده فراکسیون بزرگ‌تر باشد او را معرفی کند. گرچه باید از مجلس رأی بیاورد اما به‌هرحال برگ برنده در اختیار رئیس‌جمهور است که نخست‌وزیر را معرفی کند.

وی ادامه داد: این احتمال وجود دارد که رئیس‌جمهور نخست‌وزیر را معرفی کند، اما اینکه او و کابینه‌اش از مجلس رأی بیاورد، دشوار است. چون 199 کرسی مجلس عراق در اختیار گروه‌های شیعی است و بازنده اصلی استعفای آقای توفیق علاوی به‌نوعی گروه‌های شیعی هستند به نظر می‌رسد؛ بنابراین آقای برهم صالح هم مشکل خواهد داشت. چون باید بتواند 1+50 رأی به دست بیاورد، یعنی نخست‌وزیر بتواند 165 کرسی مجلس را برای تشکیل کابینه به دست بیاورد که شرایط سختی را پیش روی او قرار می‌دهد.

 

احتمال وقوع ناآرامی‌ها و بازگشت تظاهرات خیابانی

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه وقوع ناآرامی‌ها و اعتراضات مردمی در عراق را بسیار محتمل دانست و افزود: مردم انتظار داشتند کابینه تشکیل شود، لذا با رفتن به خانه‌هایشان واقعاً با گروه‌های سیاسی همراهی کردند. آن‌ها خواهان تشکیل دولت مستقل هستند اما گروه‌ها به سمت تشکیل دولت مستقل حرکت نکردند و سهم خود را از کابینه خواستند؛ بنابراین ریشه اعتراض همچنان و جود دارد و احتمال اینکه مردم وارد خیابان‌ها شود و مجدداً خشونت‌ها شکل بگیرد بسیار زیاد است.

وی گفت: البته شرایط خطرناک‌تر از گذشته هم هست چرا که کرونا ویروس در عراق هم شیوع پیدا کرده و اگر حضور خیابانی مردم اتفاق بیفتد می‌تواند شرایط را وخیم کند. شاید این کرونا ویروس سبب شود که مردم به خیابان‌ها نیایند؛ اما به نظر می‌رسد با توجه به اینکه خواسته‌های مردم تأمین نشده احتمالا تظاهرات خیابانی و حتی خشونت‌ها مجددا شکل خواهد گرفت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *