جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

تجارت ۱.۳۶۴میلیارد دلاری ایران و ترکیه/ رشد ۱۶درصدی صادرات ترکیه به ایران

تهران- ایرنا- اداره آمار ترکیه با اشاره به تجارت یک میلیارد و ۳۶۴ میلیون دلاری ایران و ترکیه در سه ماه نخست ۲۰۲۴، اعلام کرد: صادرات این کشور به ایران در سه‌ماهه نخست سال جاری میلادی با رشد ۱۶ درصدی به بیش از ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است.

ادعای بایدن: حماس تنها مانع آتش بس فوری در غزه است

نیویورک – ایرنا- جو بایدن رئیس جمهور آمریکا بار دیگر با حمایت همه جانبه از اسرائیل و بدون اشاره به حملات این رژیم به غزه با استفاده از تسلیحات آمریکایی مدعی شد: حماس تنها مانع آتش بس فوری در غزه و کمک رسانی به مردم این منطقه است.

Loading
جهان در دوره صبر و انتظار

آمریکا و ترامپ در دوران گذار

۱۳۹۸/۰۴/۰۴ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: بحث این است که آمریکا به عنوان کشوری که از یک ساختار قدرتمند دموکراتیک و جامعه مدنی بسیار قوی برخوردار است، آیا یک فرد به عنوان رئیس جمهور آن میزان قدرت دارد تا بتواند در مقابل ساختار دموکراسی و جامعه مدنی آمریکا مقاومت کند و برنامه های خود را پیش ببرد؟

اخیرا رئیس‌جمهور آمریکا با امضای دو فرمان اجرایی دستور تقویت امنیت مرزها و تشدید محدودیت ورود مهاجران را صادر کرد؛ وی صدور روادید برای ایران و شش کشور دیگر را به مدت یکماه تعلیق کرد. در یکی از سندهای تازه امضا شده خواستار آغاز احداث دیوار مرزی در مرز با مکزیک است. همچنین ترامپ سندی را امضا کرد که خواستار اعمال محدودیت بر پناه‌جویان و اتباع کشورهای ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن است و صدور هر گونه ویزا برای شهروندان ایران و شش کشور دیگر را به مدت ۳۰ روز تعلیق کرده است. در همین راستا گفتگویی با آقای دکتر سید اصغر کیوان حسینی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل آمریکا انجام شده است.

 

پرسش: اصولا چند دسته عوامل در رویکرد آقای ترامپ در توجه به منع ورود شهروندان از چند کشور نقش داشته است؟

اساسا انتخاب آقای ترامپ و رویکرد ایشان به سیاست داخلی و خارجی آمریکا به نوبه خود نقطه عطفی به حساب می آید. به خصوص دستور از دوره آقای اوباما (که به نظر می رسید عمدتا ظرفیت روشنفکرانه ای در حوزه های داخلی و خارجی آمریکا تاثیر می گذارد و ایشان سعی می کرد که تا حد ممکن نسبت به معیارهای سنتی و تاریخی آمریکا وفادار باشد) اما این روند با انتخاب آقای ترامپ و از زمانی که آقای ترامپ وارد عرصه انتخاباتی شد و شعارهایی که ایشان می داد و امروز که رسما رئیس جمهور آمریکاست، با نقطه عطف جدیدی مواجه شده است.

کلیت رفتار انتخاباتی و رفتار آقای ترامپ تحت تاثیر جهت گیری هایی مثل بحث ملی گرایی، پوپولیسم و انزواطلبی امریکایی می بینیم. این مسائل با سنت های قدیمی آمریکا، هماهنگی ندارد. ما همیشه آمریکا را جامعه ای مهاجرپذیر (که اساسا مهاجرت بخشی از ساختار فرهنگی- تمدنی این کشور تبدیل شده بود) می دانیم. در صورتی که حرکت های اخیر در نقطه مقابل آن قرار دارد و مایه هایی از نژادپرستی، انزوا طلبی و پوپولیسم وضعیت جدیدی را پیش کشیده و مصوبه اخیر ایشان (که مانع از ورود برخی اتباع به این کشورها به خصوص ایران شده است)به این جریان دامن زده است.

 

پرسش: برخی تصور می کنند که ساختار نهادهای مختلف در آمریکا، نقش فرد یا کارگزار آقای ترامپ را تحت تاثیر قرار می دهد، با این حال ترامپ ممکن است رویکردهای تندتری در حوزه خارجی اتخاذ کند؟

زمانی هم که آقای اوباما انتخاب شد و با شعار تغییر به قدرت رسید، بحث رابطه کارگزار و ساختار به یکی از حوزه های مورد تامل تحلیلگران تبدیل شد. در این زمینه دو دیدگاه وجود دارد، برخی معتقدند که رویکرد و جریان وی پایدار خواهد بود و سیاستی در آمریکا آغاز شده است که مانند کوه یخ، قله آن مشخص است و این مسیر ترامپ تقویت خواهد شد و به تدریج موج پوپولیسم و ملی گرایی در این کشور تقویت می شود.

بحث این است که آمریکا به عنوان کشوری که از یک ساختار قدرتمند دموکراتیک و جامعه مدنی بسیار قوی برخوردار است، آیا یک فرد به عنوان رئیس جمهور آن میزان قدرت دارد تا بتواند در مقابل ساختار دموکراسی و جامعه مدنی آمریکا مقاومت کند و برنامه های خود را پیش ببرد.؟ به نظر من کماکان باید به رابطه این دو توجه داشت و به نقش تعیین کننده تر ساختار در آمریکا احترام بگذاریم. ترامپ هر چند با شعارهایی مخصوص دوره مبارزات انتخاباتی توانست مسیری را هوشمندانه و زیرکانه طی کند، اما نمی تواند در موضع یک رئیس جمهور این مسائل را پیش ببرد و به نوعی ساختار را منفعل کند.  بنابراین معتقدم آقای ترامپ در دو، سه ماه اول ریاست جمهوری (که معمولا به دوره ماه عسل رئیس جمهور آمریکا مشهور است) به خاطر این که بتواند وفاداری خود را به شعارهای دوره انتخاباتی به رای دهندگان خود مطرح کند، این سیاست ها را پیش می برد، اما پایداری آن به شدت مورد تردید یا حداقل شدت کنونی باید با تردید نگاه شود. کما این که شعارهایی که ایشان برای اخراج میلیون ها نفر ازآمریکا مطرح می کرد، تعدیل شد. حتی در مورد برجام هم بخشی از وزرایی و نگاه های وی تعدیل شد. به نظر من این رویکرد ترامپ هم جریان پایداری نیست. برای این که هویت، تمدن و بخش مهمی از مبانی قدرت نرم آمریکا را این نوع تقابل گرایی نژادگرایانه با جامعه جهانی را به چالش می کشد و این جریانی نیست که بتواند پایدار باشد.

 

پرسش: اگر رویکرد کنونی آقای ترامپ ادامه داشته باشد، چه پیامدهای گوناگونی در حوزه داخلی و خارجی خواهد داشت؟

همیشه آمریکا رابطه خاصی با اقلیت ها و مهاجرین داشته است و حداقل می تواند بخش مهمی از تصویر آمریکا را به عنوان یک جامعه مدنی گسترده را تحت تاثیر قرار دهد. این قابلیت یکی از مبانی نرم قدرت این کشور است. همچنین بسیاری از محدودیت ها، یا چالش های علمی، تحقیقاتی آمریکا توسط محققینی که مهاجرانی از کشورهای دیگر  حمایت می شود و از این زوایه هم این جریان می تواند با خدشه مواجه شود. در حال حاضر هم در داخل آمریکا گسستی ایجاد شده و تظاهرات و شکاف های اجتماعی برای آمریکا هزینه بر خواهد بود. در واقع با توجه به این که این سیاست ها در دو سه ماه اول ریاست جمهوری با ماه های بعدی مرز گذاری شود و نمی توان به سیاست های دو، سه ماهه نخست مهر پایداری زد. فعلا باید با دید تردید و انتظار از این دوره، به عنوان دوره گذار نام ببریم. اما حداقل در همین دوره گذار هم، در داخل آمریکا و چهره بیرونی آمریکا توانسته است تاثیرات گذارد.

 

پرسش: آیا در بازه زمانی میان مدت، رویکرد ترامپ در مورد کشورهایی مانند ایران تعدیل خواهد شد؟

آمریکا حدی نمی توان مشخص کرد، زیرا فضا، فضای خیلی جدید و نوپایی است و قضاوت در مورد آن هنوز سخت است. زیرا آقای ترامپ هیچ گونه پیشینه و سابقه سیاسی ندارد و از ابتدا پیش بینی می شد که اگر ایشان به ریاست جمهوری برسد، تنش های زیادی را در داخل بافت قدرت آمریکا تجربه کند تا فضای یک دست و نسبتا اجماعی را بین نخبگان این کشور پیش بیاورد و سیاست خارجی خود را بر مبنای آن جلو ببرد. به همین دلیل قضاوت در مورد ایشان بعد از حدود دو هفته ورود به کاخ سفید واقعا مشکل است. من معتقدم این جریان افراط گرایی به خصوص با مایه های پوپولیستی و ملی گرایی نمی تواند پایدار باشد. اما باید دید که تحولات منطقه ای در داخل آمریکا و و واکنش جامعه مدنی آمریکا در درون خود چگونه است و هنوز در مقابل آن مقاومت می شود. چنانچه تظاهراتی در مورد مسائلی مانند سقط جنین، خانم ها و … در آمریکا ، نشان می دهد که جامعه مدنی این کشور هنوز در حال مقاومت است، اما این که سرانجام به کجا می رسد، قضاوت بسیار زود است.

منبع: مرکز مطالعات صلح

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *