جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

اختلاف قطر و عربستان و تأثیر آن بر امنیت انرژی در خلیج‌فارس

۱۳۹۶/۰۳/۲۰ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - یادداشت: به دنبال تشدید تنش اخیر میان عربستان و قطر، این سوال در ذهن کارشناسان و ناظران بین المللی مطرح شده است که آیا تنش منطقه ای که میان عربستان و قطر صورت گرفته، بر امنیت عرضه انرژی از منطقه خلیج فارس تأثیرگذار است یا نه؟

*سعید نادری

یکی از دغدغه ‌های قدرت‌ های بزرگ در مناطق انرژی خیز، امنیت عرضه انرژی در زمان وقوع اختلافات و بروز چالش بین کشورهای این مناطق است. عربستان و قطر دو کشور عرب حاشیه جنوبی خلیج‌فارس و از کشورهای دارای منابع انرژی در سطح منطقه و جهان هستند. در وقایع روزهای اخیر به یکباره اختلافات قبلی بالاگرفته و عربستان روابط خود را با قطر قطع و صادرات و واردات به این کشور را از تنها راه زمینی به قطر متوقف نمود. اختلافاتی که هرچند در جهان عرب سابقه داشته اما در میان کشورهای همراه غرب بی‌سابقه بوده است. عربستان برای نشان دادن شدت ناراحتی خود سایر کشورهای عرب متحدش مانند امارات، بحرین، مصر و لیبی را نیز وادار نمود تا روابط سیاسی و اقتصادی شان را با قطر قطع کنند. با توجه به منابع عظیم انرژی در این دو کشور،‌ تأثیر این اختلاف بر امنیت انتقال انرژی از خلیج‌فارس نیز موضوع مهم و قابل‌توجهی است که باید مورد کنکاش قرار گیرد.

عربستان دارای 267 میلیارد بشکه ذخایر نفتی است که 1/16% ذخایر جهان محسوب می‌شود و تولید روزانه حدود 11میلیون بشکه نفت در روز دارد که این کشور را به بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان تبدیل کرده است. حدود 75% از این تولید از تنگه هرمز عبور می‌کند و بخش کمتری از طریق لوله به دریای سرخ منتقل و از آنجا به اروپا انتقال می‌یابد. از سوی دیگر قطر نیز دارای منابع عظیم گاز طبیعی بوده و سومین ذخایر گاز جهان را بعد از روسیه و ایران در اختیار دارد. حجم ذخایر آن بالغ بر 5/24 هزار میلیارد مترمکعب برآورد شده است که 12% ذخایر جهانی را شامل می شود و به ‌صورت گاز مایع (ال.ن.جی) از طریق تنگه هرمز به سراسر جهان صادر می‌شود. در سال 2016 قطر سالانه 6/79 میلیون تن گاز مایع صادر کرده است که 7/52 میلیون تن به آسیا و 9/17 میلیون تن به اروپا بوده است که این مقدار 30% از تبادلات گاز مایع جهانی است. جایگزینی این مقدار برای در کوتاه‌ مدت برای هیچ صادرکننده دیگری امکان‌پذیر نیست.

لذا به نظر می رسد تنش پیش آمده به دلایلی که در ذیل به آن اشاره می شود تأثیری بر امنیت عرضه انرژی منطقه نداشته باشد.

  1. با توجه به تبعیت سیاست های این دو کشور از امریکا و حساسیت ایالات متحده به تداوم انتقال انرژی از منطقه، دولت آمریکا نخواهد گذاشت این‌گونه اختلاف‌ها در عرضه انرژی منطقه مشکلی ایجاد کند.
  2. اختلاف قطر و عربستان از نوع ایدئولوژیک و راهبردی نیست بلکه اختلافاتی از جنس حوزه نفوذ است؛ که معمولاً با وساطت قدرت های بزرگتر صاحب نفوذ حل خواهد شد. کما اینکه وزیر خارجه قطر اعلام کرده است به اختلافات دامن نخواهند زد و وساطت کشورهای دیگر را می‌پذیرند.
  3. یکی از موانع انتقال انرژی درگیری‌های نظامی است. هر دو کشور وابستگی نظامی به آمریکا دارند و پایگاه‌های نظامی آمریکا در خاک آن‌ها وجود دارد و این مانع از درگیری نظامی دو کشور شده و لذا درگیری نظامی که در انتقال انرژی تأثیر بگذارد به وجود نخواهد آمد.
  4. هر دو کشور دارای بلندپروازی‌های اقتصادی هستند و به لحاظ اقتصادی به عرضه انرژی کشور خود وابسته بوده و بودجه خود را بر اساس فروش نفت و گاز پیش‌بینی کرده‌اند لذا به این درآمدها نیاز شدیدی دارند پس از هر عاملی که در انتقال انرژی از خلیج‌فارس خدشه وارد کند پرهیز می‌کنند.
  5. در صورت وقوع تنش در انتقال انرژی از منطقه خلیج فارس، عربستان و متحدان عربی منطقه­ ای آن به دلیل حجم بالای صادرات نفتی که از منطقه خلیج فارس دارند، بیشتر از قطر متضرر می شوند و لذا آنها تلاش خواهند کرد تا خدشه ای به انتقال انرژی از منطقه وارد نشود.

اما آنچه احتمال آن می‌رود این است که دولت سعودی و متحدان آن استفاده از بندرها و پایانه‌های خود را برای قطر محدود کنند مثلاً استفاده از بندر و پایانه نفتی فجیره را برای قطر ممنوع نمایند و اینکه خط لوله گاز به امارات را مسدود کنند که البته هر دو تهدید نیز اکنون شکل عملی به خود گرفته است. همچنین مصر علیرغم تعهدات بین‌المللی استفاده از کانال سوئز، عبور کشتی‌های حامل گاز مایع به اروپا را از این کانال مانع شود؛ اما با توجه به حجم بالای صادرات گاز مایع قطر به شرق آسیا که حدود 75% این صادرات را شامل می‌شود و همچنین استفاده قطر از آب ‌های ایران و عمان، به نظر نمی‌رسد تهدیدات و محدودیت‌های به وجود آمده مشکلی برای صادرات گاز مایع قطر ایجاد کند.

با توجه به مواردی که در بالا به آن اشاره شد به نظر می ‌رسد ایالات متحده آمریکا در تلاش است تا با مدیریت تنش صورت گرفته در منطقه، عرضه انرژی از سوی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را کنترل کند تا خدشه‌ای به انتقال انرژی نفت و گاز از این منطقه وارد نشود.

* کارشناس مسائل امنیت انرژی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *