جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

حذف عبدالله عبدالله از شورای رهبری حزب جمعیت اسلامی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها:زهرا توحیدی ، پژوهشگر سیاسی و کارشناس مسائل افغانستان به بازسازی ساختار تشکیلاتی حزب جمعیت اسلامی افغانستان پرداخته و نوشته است بدون شک افزایش نفوذ عربستان سعودی در افغانستان و رقابت های منطقه ای آن با ایران از دلایل اصلی این رخداد بوده است

چهارشنبه گذشته، حزب جمعیت اسلامی، با هدف بازسازی ساختار تشکیلاتی خود، دست به افزایش اعضای شورای رهبری موقت خود از ٩ به ۶۴ نفر نمود؛ مسأله‌ای که در این روند تغییر از اهمیت بسزایی برخوردار است، قرار نداشتن نام عبدالله عبدالله در این لیست جدید بود. هر چند در ابتدا قرار بر این بود که مجمع عمومی این حزب تشکیل شود و اصلاحاتی در ساختار آن صورت گیرد اما نهایتاً به دلیل عدم حصول اجماع در مورد آن، با تلاش‌های اعضای رده‌های دوم و سوم حزب که اغلب پشتون بودند، بر سر افزایش تعداد اعضای شورای رهبری توافق حاصل شد.

شایان توجه است که حزب جمعیت اسلامی در سال 1971، توسط برهان الدین ربانی تأسیس شد. پس از ترور وی نیز پسرش، صلاح الدین ربانی، به سمت سرپرستی این حزب انتخاب شد و طی تمامی این سال ها، همواره از احزاب مهم و مطرح در افغانستان بوده است. در مورد علل و چگونگی عدم حضور نام عبدالله در لیست جدید، چند گمانه مطرح است:

گمانه ها

  • گمانه اول، ناشی از عدم رضایتمندی حزب از عملکرد ضعیف و انفعالی عبدالله عبدالله در طی این دو سال و 7 ماهی است که از عمر حکومت وحدت ملی می گذرد، است که نتوانسته انتظارات این حزب را برآورده سازد. لذا حزب به این شکل، اعتراض و ناامیدی خود را ابراز داشته است.
  • گمانه بعدی، معطوف به حصول توافق و مصالحه میان غنی و عبدالله است. به همین دلیل، عبدالله در واقع از حضور در شورای رهبری حزب ابا کرده است.

این احتمال، با ت.وجه به موضع گیری های اخیر حکمتیار علیه دولت، ایالات متحده و دموکراسی و نیز تحرکاتش در ملاقات ها و مذاکرات با تعداد زیادی از متنفذان کشور، مطرح می شود. اگر حکمتیار موفق شود ائتلافی از موافقان، مخالفان و پشتون های دورمانده از قدرت ایجاد کند، چالشی جدی در برابر دولت خواهد بود و حتی این خطر وجود دارد که دولت غنی را از قدرت خلع کند.

  • گمانه سوم، معطوف به افزایش نفوذ عربستان سعودی د افغانستان و رقابت های مناطقه ای آن با ایران و تلاش در جهت کاهش نقش و نفوذ ایران در افغانستان می باشد. شاید بتوان این رخداد را به عنوان یکی از پیامدهای فوری نشست سران کشورهای اسلامی با آمریکا در عربستان نیز تلقی نمود که منجر به تضعیف موقعیت ایران در افغانستان شده است؛ چه این که می توان در مورد غیرمنتظره و عجولانه بودن این تصمیم حزب، به عنوان شاهد، به اعتراض بسیاری از اعضای حزب به این انتخابات و نحوه گزینش آن اشاره نمود.
  • احتمال دیگری که در مورد عدم حضور نام عبدالله در لیست شورای رهبری موقت حزب می توان برشمرد، مسئله رقابت حزبی در صحنه سیاست داخلی افغانستان است که با توجه به تغییرات سیاسی اخیر در صحنه سیاسی افغانستان رخ داده از جمله خروج دوستم از کشور، مذاکرات عطامحمد نور، والی بلخ، با غنی و اظهارات وی علیه عبدالله عبدالله، ورود حکمتیار به عرصه سیاسی کشور و تلاش ها و رایزنی های متعدد وی برای احیای حزب اسلامی، حزب جمعیت اسلامی را بر آن داشته تا با هدف افزایش نقش و تأثیرگذاری خود، اقداماتی از جمله تجدید ساختار، بازنگری در برنامه ها، اهداف و تغییر در عناصر کلیدی حزب را در دستور کار خود قرار دهد.
  • احتمال دیگر، برآمده از محدودیت های قانونی ریاست اجرایی به منطور حضور در شورای رهبری این حزب است که توسط سخنگوی حزب، واقف حکیمی، مطرح شده است که بسیار ضعیف به نظر می رسد.
  • گمانه دیگری که مطرح است، وجود مشغلات کاری متعدد ریاست اجرایی و عدم امکان حضور وی در جلسات این حزب است که توسط سخنگوی عبدالله اعلام شده است که این هم مانند قبلی بسیار ضعیف به نظر می رسد)

جمع بندی

عدم حضور عبدالله عبدالله در لیست شورای رهبری موقت حزب جمعیت اسلامی، اتفاق مهمی است که گمانه زنی های فراوانی را به همراه آورده است؛ از جمله انتقادات جدی حزب به عبدالله به جهت ناتوانی در برآورده سازی انتظارات، حصول مصالحه و ایجاد نزدیکی میان غنی و عبدالله و لذا حفظ فاصله با حزب از سوی عبدالله، افزایش حضور و نفوذ عربستان در افغانستان و تأثیرگذاری بر معادلات قدرت به منظور محدودسازی نقش ایران، انتخابات مجلس و ریاست جمهوری و رقابت های احزاب و ضرورت اصلاح و احیای حزب، مشغلات کاری و محدودیت های قانونی.

با دقت در احتمالات مطرح شده، می توان اینگونه ابراز داشت که سه سناریوی اول در مقایسه با سه احتمال بعدی، از مطابقت بیشتری با مسایل و شرایط فعلی افغانستان برخوردار است؛ هر چند که وجود رقابت میان احزاب به منظور کسب سهم بیشتر در انتخابات آتی نیز دور از ذهن نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *