جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

بیداری نسل جدید آمریکا و تاثیر آن بر آینده روابط با اسرائیل

در حالی که نسل‌های قبلی آمریکا با تبعیت از رویکردی که دولت‌های این کشور به آنها تحمیل کرده بودند خود را موظف به حمایت مطلق از رژیم صهیونیستی می‌دانستند اما نسل جدید در ایالات متحده که رهبران آینده این کشور هستند یک مسیر کاملا متضاد پیش گرفته‌‌اند.

Loading

توان نظامی دفاعی و امنیتی انصارالله یمن

۱۳۹۶/۰۳/۰۹ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها:جعفرقنادباشی، کارشناس مسائل یمن می نویسد توانمندی کنونی تسلیحاتی یمنی ها و زمین گیر شدن عربستان نشان می دهد که انصارالله توانایی دفاعی را به دست آورده و این پتانسیل ، عاملی دربرابر تحرکات آتی عربستان و متحدانش شده است .

جعفرقنادباشی*

هر چند بخشی از توانمندی ای کنونی تسلیحاتی یمن از ذخایر تسلیحاتی زمان علی عبدالله صالح در ارتش یمن ( که ذخیره شده و خریدهایی داشته) بوده و گروه های یمنی درحال حاضر از آن استفاده می کنند. ولیکن به رغم دشواری در واردات و وجود ماهواره ها موشک های نیز از بیرون دریافت کرده اند. سومین عامل توانایی آنها هم توانمندی آن ها در ساخت و تغییر موشک ها و بالا بردن برد آن برای حمله به متجاوزین است. در واقع تحرکات عربستان در عرصه هوایی و ادامه بمباران به همه نقاط یمن، انگیزه دستیابی به سلاحی که بتواند با آن مقابله و بازدارندگی در مقابل این حملات در یمن ایجاد کند، تقویت کرد. این در حالی بود که در عرصه زمینی هم انصارالله ، کنگره های مردمی یمن بیشترین موفقیت را به دست آورده بودند و موشک هایی را (که گفته می شود بخشی از آن از تولیدات مردم خود یمن است) را به کار گرفته و موشک های کوتاه برد و میان بردی نقاط حساسی چون بندر جده و بخشی از تاسیسات اقتصادی آن را در اواخر سال گذشته و اوایل امسال هدف قرار دادند.. به علاوه چند پایگاه نظامی را با موشک های میان برد در اطراف ریاض مورد حمله قرار دادند و همچنین همه پایگاه هایی در این مسیر، یعنی در مسیر کنار مرزها یا در فاصله صد کیلومتری و دویست کیلومتری اطراف مرزهای یمن را با  مورد حمله قرار دادند.

در واقع یمن بسار بزرگ تر از غزه است و توانایی بسیار زیادی دارد، اما اندیشه به کارگیری موشک از مردم غزه و مردم فلسطین گرفته شده است و موفق شدند چون غزه در محاصره موشک هایی را استفاده و باعث توقف عملیات شوند. در واقع در برابر نیروی هوایی که توسط هواپیماهای اجاره ای عربستان صورت می گیرد و بعضا هم توسط خلبان های اسرائیلی یا حتی امریکایی به کار گرفته و نقاط مختلف یمن بمبارام می شود، انگیزه یافتن سلاح لازم در یمن بسیار قوی بود، لذا به موشک روی آورده و موشک ها هم توانسته نوعی از بازدارندگی را در صحنه یمن ایجاد کند. به خصوص که سیستم های سپر موشکی ( در حال حاضر در اختیار عربستان ) توانایی خنثی کردن آن ها را ندارد.

در بعد دیگری یکی از نقاط بسیار مثبت انصارالله و از توانمندی های بسیار مهم آن ها، به کارگیری نیروهای فعال، اداره و تدارکات به نیروها در شرایط بسیار سخت است، چنین قابلیتی را به آن ها کمک می کند که در برابر تمام تحرکات دشمن مقابله کنند. چنانچهعربستان نیروهایی از شمال وارد کرد ولی ستون های نظامی آنها زمین گیر شدند، در گام دیگری از بخش جنوبی عربستان وارد یمن شدند و متوقف شدند. این رویکرد نشان می دهد که انصارالله توانایی دفاعی را به دست آورده است و این توانایی دفاعی نمی تواند تغییری ایجاد کند. فقط گروه های تکفیری در استان های غربی و ساحل تحرکاتی نشان داده اند که آن ها هم سرکوب شدند. به علاوه از آغاز جنگ تا کنون عربستان و امارات نیروهای خود را وارد کرده و دیگران با راهنمایی مستشاران نظامی غربی و کارآزموده ترین مستشاران سعی کرده اند که به نوعی جنوب را از دست مردم یمن خارج یا دیگر شهرها و دیگر نقاط را از دست مردم و انصارالله خارج کنند، لیکن نتوانسته اند. در این میان علت توانمندی انصارالله به کارگیری نیروهایی در نقاط یمن است و آن ها هر چند تحت رصد ماهواره های دشمن هستند، ولیکن جا به جا می شوند. در این راستا عربستان و هم امارات نیروی دریایی خود را با کمک و پشتیبانی کشتی های آمریکایی به کار گرفته اند، ولیکن در ساحل نتوانستند کاری کنند. حتی یمنی ها کشتی هایعربستان را مورد حمله قرار دادند. آنها در زمین نیز با وسیله های سبک، ماشین های جنگی عربستان را زمین گیر کرده و با موشک هم وارد حمله شده اند، اخیرا هم شاهد به کارگیری ضد هوایی ها هستیم و موفق شده اند اخیرا هواپیمای اف 166 سعودی را در مرزهای مشترک یمن ساقط کنند.

چشم انداز:

در هر جایی که متجاوزین با نیروهای نفوذی ، ستون پنجم، گروه های چریکی تکفیری و نیروی رسمی وارد شده و در هر استانی تحرکی داشته اند، به تناسب نیرو و ترکیبی دشمن ، انصارالله به تناسب به آن پاسخ داده اند. یعنی هر چند ارتش امارات با یک نوع سلاح و ارتش عربستان با نوع سلاح دیگری می جنگد. کویت و گروه های تکفیری و داعش هم شیوه ها و تاکتیک های دیگری دارند، اما انصارالله، در این صحنه های متفاوت با تاکتیک های متفاوت، متناسب با تاکتیک وارد شده است. در حال حاضر هم با به کارگیری نیروی ضد هوایی و داشتن موشک در عرصه نظامی افق روشنی برای عربستان و پیروزی در این جنگ وجود ندارد.

در واقع انصارالله خود را برای یک جنگ بسیار طولانی آماده کرده است. یعنی هیچ یک از کارشناسان، محافل و مقامات سیاسی کشورها، تصور نمیکردند که جنگ بیش از دو سال طول بکشد. تصور همه این بوده است که جنگ یک ماهه خواهد بود، اما انصارالله از روزهای اول تاکید کردند که خود را برای یک جنگ طولانی آماده کرده اند. این آمادگی به رغم تمام مشکلاتی موجود و توانایی تاثیرگذاری در همه معادلات نظامی به دست آورده کارنامه ای از جانب آن ها، نشان دهنده توانمندی های آن ها در تمام عرصه هاست.

در چشم انداز آنچه می بینیم تغییر به نفع مردم است و اصلی ترین عاملی که انصارالله را در صحنه نظامی نگه می دارد، دفاع است. آن ها در حال دفاع هستند و وقتی صحبت از دفاع از آب و خاک باشد، تمام توانمندی های انسان ها و حدود 27 میلیون نفر در اختیار کسانی قرار خواهد گرفت که در حال دفاع هستند. در واقع غزه که یک میلیون و پانصد هزار نفر جمعیت دارد، می تواند اسرائیل را (که ارتش بزرگ چندم جهان است) را زمین گیر کند، یا جنوب لبنان به تنهایی ارتش اسرائیل را زمین گیر می کند، بنابراین طبیعی است که 27 میلیون یمنی با در اختیار داشتن سرزمینی به اندازه نیمی از ایران و دسترسی به دریاهای مهم جهان یعنی اقیانوس هند و دریای سرخ، ارتفاعات بسیار خوبی برای کارهای نظامی (که غزه فاقد آن است) در این نبرد، موفق خواهد شد و اگر تغییری هم ایجاد شود به نفع مردم یمن خواهد بود.

کارشناس مسائل یمن *

منبع: مرکز بین المللی مطالعات صلح – IPSC

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *