جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

بایدن: به کسی که پیشنهاد مصرف مایع سفیدکننده می‌دهد، رای ندهید!

چهار سال پیش «دونالد ترامپ» پیشنهادی را تحت عنوان تزریق داروی ضدعفونی‌کننده به افراد مبتلا به کووید-۱۹ مطرح کرد و امروز در سالگرد این اظهارنظر شوکه‌کننده، «جو بایدن» به او طعنه زد و در عین حال از مردم خواست به ترامپ رای ندهند. با این حال او حین صحبت از ترامپ، گاف داد.

آلمان همکاری با آنروا را از سرمی‌گیرد

پس از ارائه گزارش سازمان ملل مبنی بر عدم وجود شواهد کافی درباره عضویت کارکنان آنروا در حماس، آلمان اعلام کرد که همکاری با این نهاد در غزه را از سرمی‌گیرد.

ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها / یک مقام سازمان محیط زیست: تالاب هامون از رودخانه فراه مقدار کمی مرطوب شده اما حجم آن در مقایسه با سیلاب در رودخانه هیرمند بسیار ناچیز است / مداخلات انسانی در مسیر اتفاق افتاده

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که طالبان مانند سال‌های گذشته سیلاب هیرمند را به بیابان گودزره انحراف داده است. آب منحرف‌شده ۴۰۰ کیلومتر مربع از گودزره را پوشانده و آب شیرین رودخانه هیرمند را به تلخاب تبدیل کرده است.

جزئیات بسته کمک‌های ۹۵ میلیارد دلاری سنای آمریکا؛ سهم اسرائیل و اوکراین چقدر خواهد بود؟

هرچقدر بر سر ارسال کمک‌های جدید به اسرائیل در میان سیاستمداران آمریکایی وحدت نظر وجود دارد، اختلافات بر سر بسته‌های جدید نظامی و مالی به اوکراین میان جمهوری خواهان و دموکرات‌ها بسیار جدی بود. با این حال مجلس سنای ایالات متحده بالاخره به بسته ۹۵ میلیارد دلاری که البته شامل ارائه کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان در غزه نیز خواهد بود رای داد.

متنفر‌ها از بایدن و ترامپ چگونه سرنوشت انتخابات آمریکا را تغییر می‌دهند؟

برای پیروزی در انتخابات، ستاد بایدن باید دلایلی را که ترامپ برای این سمت مناسب نیست را به رای دهندگان یادآوری کند. رئیس جمهور لازم نیست تک تک ایالت‌های چرخشی را متقاعد کند که او کاندیدای ایده آل آنهاست. او صرفا باید خود را به عنوان گزینه‌ای بهتر از ترامپ عرضه نماید. هماطور که او تمایل دارد بگوید: «مرا با خدای قادر مقایسه نکنید، مرا با گزینه دیگر مقایسه کنید.»

بورل: درباره گسترش تحریم‌های موجود علیه ایران اتفاق نظر وجود دارد / تحریم‌ها به تنهایی نمی‌توانند خطر گسترش تنش‌ها را برطرف کنند؛ باید جایی برای دیپلماسی در نظر گرفت

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جلسه پارلمان اروپا ایران را به گسترش تنش‌ها در منطقه متهم کرد اما اشاره کرد که تحریم‌ها به تنهایی، پاسخ کارآمدی به اقدامات ایران نیست.

Loading

دلایل تشدید ناامنی‌ها در افغانستان

۱۳۹۶/۱۲/۱۳ | گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: با توجه به آنکه میزان کنترل و نفوذ نیروهای طالبان بر خاک افغانستان افزایش پیدا کرده و همزمان، عملکرد دولت در این مدت ضعیف بوده است، دیگر نمی‎توان چشم انداز خوبی برای سال آینده افغانستان ترسیم کرد.

نوذر شفیعی، کارشناس مسائل شبه قاره در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به تشریح وضعیت افغانستان و چشم انداز پیش روی آن پرداخت و گفت: نارضایتی‌های مردم افغانستان از شرایط اقتصادی موجود، باعث کاهش مشروعیت دولت و جذب جوانان به سمت طالبان و داعش شده است.

وی درباره نقش آمریکا در تشدید اوضاع بحرانی افغانستان نیز اظهار داشت: اقدامات آمریکا به‌جای اینکه طالبان را پای میز مذاکره بکشاند، آنها را وادار به انجام خشونت‎های بیشتر کرده است.

آنچه در ادامه میخوانید متن کامل این گفتگوست:

پرسش: با توجه به شرایط کنونی افغانستان، این کشور به چه سمت و سویی حرکت خواهد کرد؟

در افغانستان متناسب با افزایش شدت حملات، تعداد تلفات هم افزایش پیدا کرده است. همین مسئله باعث شده است که امروز از 34 استان افغانستان، 27 استان از نظر هشدارهای امنیتی یا به لحاظ درجه ناامنی در وضعیت بسیار بالا قرار بگیرند. درعین حال، پیشروی طالبان و تسلط آن بر مناطق مختلف سیر صعودی پیدا کرده است؛ به گونه‌ای که گفته می‎شود طالبان در سال گذشته بر 3 درصد خاک افغانستان کنترل یافته و بر 8 درصد آن نفوذ داشته است. اما امروزه میزان کنترل طالبان بر بخش‎هایی از خاک افغانستان به چیزی حدود 10 درصد رسیده است؛ این در حالی‌است که میزان کنترل و نفوذ دولت بر خاک کشور، کاهش پیدا کرده است.

در عین حال ورود داعش به افغانستان، بر مسائل و مشکلات این کشور افزوده است؛ یعنی اگر تا پیش از این، طالبان سبب افزایش بی ثباتی در افغانستان می‎شد، اکنون داعش هم وارد این کشور شده است. گروه تروریستی داعش مرکب از گروه‎های مختلف است و از مجموع 90 گروه تروریستی شناخته شده در جهان، 20 گروه آن امروزه در قالب‎های گوناگون در مرزهای افغانستان و پاکستان فعال هستند که توجه اصلی شان نیز معطوف به افغانستان است. علاوه بر این، یک سری اتفاقات در دولت به وقوع پیوسته است که زمینه پیشروی و تاثیرگذاری گروه‎های شورشی را بیشتر کرده است.

پرسش: چه دلایلی باعث شده است که مردم نسبت به این گروه‌های تروریستی گرایش داشته باشند و همچنین نقش دولت مرکزی را در این وضعیت نابسامان چطور ارزیابی می‌کنید؟

افغانستان به لحاظ اقتصادی وضعیت مطلوبی ندارد. در بین 189 کشور جهان، افغانستان به لحاظ شاخص‎های اقتصادی در ردیف 177 قرار دارد. همچنین نزدیک به 40 درصد جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی می‎کنند و قریب به 36 درصد از جمعیت آن بیکار هستند. این مسائل و مشکلات باعث می‎شود گروه‎های شورشی انگیزه بیشتری برای حرکت داشته باشند. مضاف بر اینکه مشروعیت دولت هم به دلیل ضعف‎های عملکردی کاهش پیدا کرده است. بطوری که امروزه درصد قابل توجهی از مردم از عملکرد دولت راضی نیستند و نسبت به عملکرد دولت انتقاد دارند. در چنین شرایطی توانمندی گروه‎هایی مانند داعش نیز بالا است، این گروه برای یک جنگجو در ماه حقوقی برابر با هفتصد تا هزار دلار می‎پردازد. گروه طالبان هم به هر نیروی خود در ماه چیزی بیش از سیصد دلار می‎پردازد. این در حالی است که دولت افغانستان برای هر سرباز کمتر از دویست دلار می‎پردازد. لذا در جامعه فقیری مانند افغانستان که بیکاری بیداد می‎کند، این انگیزه‎های مالی باعث حرکت جوانان بیکار به سمت این گروه‎ها می‎شود.

در مجموع، هم سال گذشته برای افغانستان سال خوبی نبوده و هم چشم انداز خوبی نمی‎توان برای سال آینده ترسیم کرد. خروج افغانستان از شرایط فعلی، مستلزم کارها و اقدامات جدی توسط دولت افغانستان است. به عنوان مثال، رئیس جمهور افغانستان باید تلاش کند شیرازه دولت وحدت ملی حفظ شود و دلسردی‎ها ی موجود در کشور ترمیم شود. اگر قرار است شاهد امنیت و رفاه در افغانستان باشیم، بایستی اقدامات اصلاحی و ترمیمی جدی در دولت اتفاق افتد. ضمن اینکه نیروهایی که تحت عنوان حافظ امنیت در افغانستان حضور دارند، در عملیات جنگی علیه طالبان مشارکت و جدیت بیشتری داشته باشند. همچنین تکلیف رابطه امریکا و دولت افغانستان با داعش مشخص شود. این رابطه مشکوک است، زیرا در حالیکه داعش اقدامات گسترده اش را در افغانستان ادامه می‎دهد، دولت افغانستان و آمریکا در مقابل این اقدامات سکوت کرده اند. این سکوت سبب به وجود آمدن این شبهه می‎شود که شاید میان دولت افغانستان و امریکا با داعش ارتباطی وجود دارد.

 

پرسش: تغییر سیاستهای آمریکا در افغانستان که توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا صورت گرفته است، چه تاثیری در اوضاع داخلی افغانستان داشته است؟

ایالات متحده آمریکا بر اساس استراتژی که جدیدا تحت عنوان استراتژی آمریکا در جنوب آسیا و افغانستان طراحی کردند، تمرکز زیادی بر طالبان دارند. درواقع آنها سعی کردند با تشدید حملات به طالبان، یا این گروه را از پا درآورند، یا اینکه آنها را وادار به نشستن در پای میز مذاکره کنند تا با دولت وارد پروسه صلح شوند. اگرچه روشن نیست این برنامه به چه نتیجه ای بیانجامد، اما اجرای این پروسه تاکنون نشان داده است که، این اقدام آمریکا به جای اینکه طالبان را پای میز مذاکره بکشاند، آنها را وادار به انجام خشونت‎های بیشتر کرده است. بنابراین از این منظر چشم انداز روشنی برای آینده صلح بین طالبان و دولت افغانستان قابل ترسیم نیست.

پرسش: در شرایط کنونی، جمهوری اسلامی چه اهدافی را باید پیگیری و اجرا کند؟

در رابطه با افغانستان، سیاست خارجی ایران توسعه محور است. ایران نگران ناامنی، بی‌ثباتی و درگیری در افغانستان است. علت آن هم این است که تنش‎ها در افغانستان به ایران انتقال پیدا می‎کند و باعث ناامنی‎هایی در مرزهای شرقی ایران می‎شود. ضمن اینکه اگر ایران بخواهد رشد و توسعه داشته باشد، باید محیط مناسب و لازم برای این مهم را فراهم کند. وجود کشورهای بی ثبات در اطراف ایران مانع از رشد کشور خواهد شد. لذا تلاش ایران این است که تاجایی که امکان دارد  از درگیری‎ها کاسته شود و امنیت و صلح به افغانستان بازگردد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *