جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

Loading
کارشناس مسائل منطقه مطرح کرد

واکاوی بحران شورای همکاری خلیج فارس

۱۳۹۷/۰۳/۲۲ | گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: شورای همکاری خلیج فارس عملا از بین رفته است؛ چنانچه اگر بازگشتی 10 ساله به عقب داشته باشیم، اصلا چیزی به عنوان شورای همکاری خلیج فارس وجود ندارد.

دکتر سعدالله زارعی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به ارزیابی آینده بحران قطر و تاثیر آن بر شورای همکاری خلیج فارس پرداخت و گفت، این اختلافات تنها مربوط به یک سال گذشته نیست، بلکه از ابتدای تشکیل این کشورها اختلافات و ادعاهایی میان آنها مطرح بوده است.

آنچه در ادامه می‌خوانید، متن کامل این گفتگوست که از نظرتان می‌گذرد:

پرسش: بحران قطر چه تاثیری بر ظهور و بروز اختلافات در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس داشته است؟

در ابتدا باید توجه داشت که اختلاف میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تازگی ندارد و مربوط به یک سال اخیر نمی‌شود؛ چنانکه اختلافات میان عربستان و عمان، اختلافات سرزمینی بین عربستان و قطر، اختلافات میان قطر و کویت و اختلافات عربستان با کویت و امارات، همه این اختلافات میان کشورهای عربی، اختلافاتی کهنه و قدیمی هستند و مبنای آن این است که در مدت زمان مدیدی منطقه جنوب خلیج فارس در حکم یک سرزمین بود؛ آن هم سرزمینی که دولت مرکزی نداشت و خانواده‌ها و قبایل در آن تعیین کننده بودند. لذا عملا کشوری وجود نداشت بلکه یک سرزمین بود که مدت‌های طولانی تحت سیطره امپراتوری عثمانی قرار داشته است.

بعدتر و در دوره انگلیس‌ها سیاست بر این می‌شود که این منطقه از عثمانی منتزع و هر کدام تبدیل به یک کشور شوند؛ در همین اثنا یعنی از اوایل قرن بیستم بحث نفت در منطقه به میان می‌آید. در این مقطع انگلیسی‌ها که به کل منطقه جنوب سیطره داشتند کشورهایی را پدید می‌آورند که در متن خود واجد اختلافات مهم سرزمینی باشد. یعنی نقطه‌های مبهم را در تقسیمات باقی می‌گذارند و به هر دو طرف نیز محرمانه اعلام می‌کنند که این مناطق متعلق به آنها است، لذا بدین صورت نطفه یک فتنه طولانی میان کشورهای عربی بسته می‌شود.

در وضعیت جدید سعودی‌ها خیز برداشته‌اند تا به عنوان محور عربی، اسلامی در منطقه و با استفاده از پشتیبانی‌هایی که کشورهای غربی به خصوص آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها انجام می‌دهند بتوانند تبدیل به یک قدرت اساسی شوند. به همین خاطر به تعبیر خودشان شروع به پاکسازی محیط اطراف کرده‌اند و یکی از حوزه‌های پاکسازی‌شان نیز قطر است. زیرا عربستان بر سر جزایری که در قسمت شرق شبه جزیره قطر واقع شده ادعاهایی دارد. درواقع این حوزه یک حوزه گازی بسیار بزرگ را شامل می‌شود که سعودی‌ها از گذشته نسبت به آن چشم طمع داشته‌اند. درنتیجه آنها برای یکپارچه‌سازی منطقه به زعم خودشان فشار را روی ضعیف‌ترین حلقه که قطر است، قرار دادند.

پرسش: در حال حاضر وضعیت اختلافات  در شورا به چه صورت است؟

این اختلافات تا کنون ادامه داشته و حل و فصل نشده است. البته اخیرا آمریکا بر عربستان فشارهایی وارد آورده تا اختلافات با قطر را به نوعی حل و فصل کند و نشانه‌هایی نیز از این روند دیده می‌شود. دلیل فشار آمریکایی‌ها این است که آنها نمی‌خواهند جبهه مقابل ایران دچار تشتت و ضعف باشد، لذا فشار مداومی را بر سعودی‌ها باهدف حل مسائل‌شان با قطر وارد می‌کنند.

 پرسش: آثار این شکاف و اختلافات برای عربستان چه بوده است؟

این مسائل بدبینی را نسبت به سیاست‌های عربستان افزایش داده و منجر به فاصله برخی کشورها همچون کویت با این کشور شده است. درواقع ریاض را محدود به %B

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *