جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

مقامات رژیم صهیونیستی باید مجازات شوند

کمیته وزارتی سران کشور‌های عربی و اسلامی اعلام کرد ساز و کار قانون بین الملل برای محاکمه و مجازات مقامات اسرائیلی به علت ارتکاب جنایات جنگی باید پویا شود

Loading

رویکرد کلان ترکیه در پیشبرد سیاست منطقه‌ای، اروپایی و تعامل با قدرت‌ها

۱۴۰۲/۰۴/۳۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دبیر دپارتمان ترکیه شناسی در انجمن مطالعات غرب آسیا گفت: ترکیه تلاش دارد با عبور از تنش‌هایی که در سال‌های گذشته با برخی کشور‌های منطقه و همسایگانش تجربه کرد، سیاست کاهش تنش را به طور جدی در دستور کار قرار دهد. افزایش تنش‌ها، تاثیرات منفی بر اقتصاد این کشور داشته و آنکارا اکنون موقعیت مناسبی برای تحمل هزینه های بیشتر ندارد.

هانیه پناهلو در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با بیان اینکه ترکیه به دنبال پیشبرد سیاست‌های منطقه ای، اروپایی و تعریف جایگاه خود به عنوان بازیگری کلیدی در صحنه جهانی است و این رویکرد پس از تغییرات انتخابات 2023 نیز ادامه خواهد داشت؛ تصریح کرد: آنکارا همچنان تلاش دارد نفوذ خود در خاورمیانه، شمال آفریقا و مناطق قفقاز را افزایش دهد و ضمن تلاش برای حفظ منافع استراتژیک خود، جایگاهش را به عنوان یک میانجی، بازیگر مهم و قدرت منطقه ای تثبیت کند و این امر، اغلب نقش آفرینی های ترکیه را در درگیری‌ها و بحران‌های منطقه ای به دنبال دارد.

وی با بیان اینکه رویکرد کلان ترکیه در منطقه با ترکیبی از عملگرایی و تمایل به حضور فعال در امور منطقه ای دنبال می شود، ادامه داد: تمرکز بر خاورمیانه، یکی از جنبه ‌های کلیدی این سیاست منطقه ای است. تلاش‌ها برای میانجیگری در درگیری‌های منطقه ای، مانند بحران قطر نیز نشان دهنده تمایل این کشور به ایفای نقش میانجی گر در منطقه است.

این تحلیلگر مسائل ترکیه، ضمن اشاره به مراودات این کشور با کشور‌های بالکان، قفقاز و آسیای مرکزی، گفت: ترکیه تلاش دارد پلی بین اروپا و آسیا باشد و خود را به عنوان مرکز ترانزیت کلیدی برای انرژی و تجارت قراردهد و با استفاده از موقعیت استراتژیک و پروژه ‌های زیرساختی خود مانند خط لوله نفت باکو- تفلیس- سیهان و خط لوله گاز طبیعی ترک استریم نفوذ منطقه ای و یکپارچگی اقتصادی خود را افزایش دهد.

پناهلو ضمن تشریح اهمیت راهبردی روابط با جهان عرب به ویژه کشور‌های حوزه خلیج فارس برای ترکیه، به تعیین سفیر جدید در ترکیه و مصر بعد از حدود یک دهه قطعی روابط میان این دو کشور اشاره کرد و افزود: در سال‌های گذشته تلاش ترکیه برای اکتشاف منابع در دریای مدیترانه، منجر به شکلگیری جبهه ای واحد علیه این کشور بین مصر، رژیم صهیونیستی، لبنان، قبرس و یونان شد و اکنون اردوغان به دنبال تغییر این شرایط است. آنکارا به دنبال حفظ مشارکت‌های اقتصادی، جذب سرمایه گذاری و ارتقای روابط دیپلماتیک با این کشور‌ها و رژیم صهیونیستی است.

به گفته این کارشناس مسائل ترکیه، با توجه به بهبود روابط قطر با امارات و عربستان، ترکیه تلاش می کند رقابتش با مصر در لیبی را کاهش دهد و با توجه به چالش‌های اقتصادی، آنکارا دیگر مایل به پرداخت هزینه برای حضور نظامی در لیبی نیست. از همین رو است که به درخواست‌های مصر برای توقف فعالیت‌های اعضای اخوان المسلمین و عدم تمدید ویزای برخی از رهبران آن پاسخ مثبت داد. در نتیجه این تحولات، ما شاهد کمرنگ شدن روابط ترکیه با اخوان هستیم، هرچند که همچنان حمایت‌ها از این جنبش ادامه دارد و این موضوع از جمله چالش‌های مهم میان دو کشور باقی خواهد ماند

دبیر دپارتمان ترکیه شناسی در انجمن مطالعات غرب آسیا، با اشاره به انتقادات اردوغان در جریان رقابت‌های انتخاباتی نسبت به مواضع غرب درخصوص ترکیه و همچنین عدم تمایل آمریکا برای پیروزی مجدد او در انتخابات، اظهارداشت: با همه این انتقادات، همچنان ترکیه در درجه اول بر تمایل دیرینه خود در پیوستن به اتحادیه اروپا متمرکز است و تلاش‌های قابل توجهی برای همسوکردن سیاستها، قوانین و نهاد‌های خود با استاندارد‌های اتحادیه اروپا انجام داده، هرچند که مواضع این کشور و رقابت‌هایی که در مدیترانه صورت داده، خوشایند کشور‌های اروپایی و آمریکا نیست و ما در مناقشات شاهد حمایت آن‌ها از جبهه مقابل ترکیه هستیم. اما درهرحال، ترکیه برای بهبود اوضاع اقتصادی علاوه بر جذب سرمایه از امارات و عربستان،نیازمند اکتشافات زیرزمینی در دریای مدیترانه است که بهبود مناسبات با مصر و یونان می تواند به این هدف کمک کند.

وی به تلاش‌های ترکیه برای پیشبرد مذاکرات با یونان و کاهش تنش‌ها با این کشور اشاره کرد و ادامه داد: ترکیه به دنبال تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با کشور‌های عضو اتحادیه اروپا است تا درحوزه ‌های روابط دیپلماتیک، گسترش تجارت و سرمایه گذاری و تقویت همکاری در زمینه ‌هایی مانند انرژی، امنیت و مهاجرت، خود را به عنوان شریکی قابل اعتماد و پلی بین اروپا و خاورمیانه معرفی کند. پیوستن به اتحادیه اروپا برای ترکیه بسیار استراتژیک است، هرچند که چنین تحولی، چشم انداز مبهمی دارد و مسیر ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا با چالش‌ها و موانع متعددی مواجه شده، روند الحاق کند بوده و اختلافات و تنش‌هایی بین ترکیه و اتحادیه اروپا وجود داشته است.

پناهلو با بیان اینکه چالش‌های ترکیه و اروپا، منجر به رویکردی پیچیده تر و متفاوت تر در پیگیری سیاست اروپایی توسط ترکیه شده است،توضیح داد: در سال‌های اخیر، ترکیه مشارکت و همکاری‌های جایگزینی در خارج از اتحادیه اروپا، به ویژه در خاورمیانه، آفریقا و اوراسیا را دنبال کرده است. این تنوع مشارکت‌ها با هدف ارتقای جایگاه اقتصادی و سیاسی ترکیه و در عین حال به عنوان یک نقطه قوت در مذاکرات و چانه زنی‌های این کشور با اتحادیه اروپا بوده است.

این تحلیلگر مسائل ترکیه، در ادامه ضمن تشریح رویکرد ترکیه در تعامل با قدرت‌های بزرگ جهانی،  مواضع متوازن، مستقلانه و عمل ‌گرایانه را از ویژگی‌های سیاست خارجی ترکیه عنوان کرد و با اشاره به تنش‌های تاریخی و نابرابری‌های ژئوپلیتیکی ترکیه و روسیه در سال‌های اخیر اشاره کرد و افزود: اردوغان تلاش می کند روابط عمل گرایانه  و همکاری در زمینه انرژی، دفاع و درگیری‌‌های منطقه ‌ای، از جمله در روند آستانه برای سوریه، را توسعه دهد. تعامل ترکیه با روسیه از آرزوی تنوع بخشیدن به مشارکتها، حفاظت از منافع امنیتی و بهره برداری از فرصت‌ها برای همکاری اقتصادی ناشی می شود و در حال حاضر میانجیگری ترکیه در جنگ روسیه و اوکراین یکی از نمونه ‌های بارز این هدف است. همانطور که درجریان سفر زلنسکی به ترکیه، بلافاصله اعلام شد مقامات روسیه نیز سفری به آنکارا خواهند داشت.

پناهلو، چالش‌های اقتصادی را مهمترین و اولویت دارترین مساله پیش روی دولت جدید در این کشور برشمرد و خاطرنشان کرد: در دوره جدید، ترکیه تلاش دارد با کاهش تنشها، ضمن حفظ توازن قوا، هرجا منافعش تامین شود، به آن سو چرخش کند و با کاهش اقدامات نظامی و دوری از تنش‌های گذشته در خاورمیانه مشکلات خود با مصر و سوریه را کاهش دهد و در این رابطه شاهد افزایش همکاری‌ها با اردن نیز بوده ایم.

0 Comments