جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شولتس: موشک تاروس به اوکراین نخواهیم داد

تهران- ایرنا- اولاف شولتس صدراعظم آلمان بار دیگر ایده ارسال موشک‌های تاروس به کی‌یف را رد کرد و گفت: موشک تاروس را به اوکراین نخواهیم داد زیرا اگر بخواهیم این موشک را به این کشور بدهیم باید نیروهای خود را هم به آنجا اعزام کنیم و ما هرگز این کار را نخواهیم کرد.

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

Loading

اهداف و پیامدهای توافق امنیتی چین و جزایر سلیمان

۱۴۰۱/۰۲/۲۹ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه پیمان امنیتی چین با جزایر سلیمان و اعلام بازگشایی سفارت آمریکا در این جزیره، بیانگر تحولات راهبردی در منطقه اقیانوسیه و تشدید منازعات آمریکا و چین در این منطقه است، گفت: بااینکه امضای پیمان امنیتی با جزایر سلیمان اقدامی جدی برای مهار تایوان بود اما جنگ اوکراین و ویرانی این کشور درس بزرگی برای کشورهای منطقه آسیا پاسیفیک بود و آن‌ها را محتاط کرد.

دکتر سیامک باقری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، ضمن اشاره به امضای پیمان امنیتی میان چین و جزایر سلیمان باوجود انتقادهای شدید استرالیا و برخی کشورهای غربی، تصریح کرد: با توجه به تحولی که در ساختار نظام بین‌الملل در حال وقوع است و تحولاتی که منجر به شکل‌گیری جنگ اوکراین شد، چین به شکل جدی‌تری به سرمایه‌گذاری‌های گسترده و نوین در حوزه‌های نظامی و هسته‌ای روی آورده و می‌داند ممکن است اتفاقی که در خصوص روسیه و اوکراین رخ داد، برای آن‌ها نیز رخ دهد، ازاین‌رو خود را برای اقدام پیش‌دستانه آماده می‌کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل برخی تنش‌های نظامی و همچنین پیمان نظامی «آکوس» را نشانه‌هایی از تشدید کشمش‌های سخت‌افزاری میان آمریکا و چین عنوان کرد و ادامه داد: چین آن‌چنان هوشمندانه عمل می‌کند که سال 2021، رهبران این کشور با توجه به افزایش تنش‌ها و آثار احتمالی آن بر اقتصاد، ذخایر استراتژیک خود را آن‌قدر بالا بردند که آن زمان، این تلاش برای بسیاری از کارشناسان جای سؤال بود! اما اکنون‌که با جنگ اوکراین، حتی اقتصاد آمریکا و اروپا نیز دچار نوسان و تورم شد، چین به دلیل ذخایر بالای گندم، تأثیر چندانی نپذیرفت.

 

تلاش چین برای امضای پیمان‌های امنیتی

وی به سیاست چین برای تسریع در افزایش نفوذ و حضور سیاسی و نظامی خود با امضای پیمان‌های دوجانبه و چندجانبه با کشورها در مناطق مهم دنیا و خصوصاً جزایر اقیانوس آرام و افزایش قدرت بازدارندگی خود اشاره کرد و گفت: چین درواقع به دنبال این است که با ایجاد نوعی هراس در کشورهای حوزه نفوذ و پیرامونی خود آن‌ها را وادارد در پازل آمریکا بازی نکنند؛ اما باید در نظر داشت در شرایط بروز تنش و بحران این پیمان‌ها تا چه میزان واقعی خواهند بود و دولت‌هایشان مطابق تصور قدرت‌ها ایفای نقش می‌کنند. همان‌طور که در جنگ اوکراین شاهد نقش‌آفرینی‌های خلاف انتظار قدرت‌ها از سوی برخی کشورها بودیم.

باقری بابیان اینکه مجمع‌الجزایر سلیمان مجموعه‌ای از صدها جزیره و با جمعیت حدود 700 هزار نفر و با قومیت‌های مختلف است که سابقاً مستعمره بریتانیا بوده و اکنون به دلیل مسائل اقتصادی، کشمکش قومیت‌ها و ساختار ضعیف اجتماعی، شاهد ناامنی و درگیری‌های داخلی است، خاطرنشان کرد: بااینکه دولت جزایر سلیمان از روابط با پکن حمایت می‌کند و در تنش‌ها طرف چین را دارد اما رهبران دومین جزیره بزرگ که پرجمعیت‌ترین جزیره نیز هست حامی تایوان هستند. در این حال، نخست‌وزیر فعلی تصمیم گرفته روابط دیپلماتیک دیرینه جزایر سلیمان با تایوان را به نفع پکن قطع کند.

 

گام چین برای مهار تایوان

این استاد دانشگاه به تلاش آمریکا برای تحت‌فشار قراردادان چین به‌واسطه استقلال‌خواهی تایوان و اختصاص بودجه نظامی ویژه برای کمک به آن اشاره کرد و گفت: آمریکا معتقد است چین تا سال ۲۰۳۰ تایوان را تصرف می‌کند و اکنون با تقویت سریع نیروهای نظامی خود در همه زمینه‌ها ازجمله سلاح‌های سایبری و فضایی، به دنبال بر هم زدن توازن در بازدارندگی در تنگه تایوان است.

وی بابیان اینکه رئیس‌جمهور چین پیش‌ازاین نیز اعلام کرده بود بازپس‌گیری تایوان هدف اصلی سیاست‌های این کشور در «نوسازی ملی» است، امضای پیمان امنیتی با جزایر سلیمان را اقدامی راهبردی برای مقابله با سیاست‌های مقابله‌جویانه آمریکا در منطقه اقیانوسیه برشمرد و اضافه کرد: اکنون این پیمان، نگرانی آمریکا و متحدانش درباره نفوذ چین در این منطقه که از گذشته تحت کنترل آمریکا بوده را تشدید کرد. بااینکه چین تلاش کرد در روزهای اخیر مذاکراتی با استرالیا انجام دهد اما به اعتقاد برخی سیاستمداران استرالیایی، امضای این پیمان امنیتی بدترین شکست استرالیا در اقیانوس آرام از زمان پایان جنگ جهانی دوم بوده است.

باقری با یادآوری اینکه استرالیا معتقد است چین کشورهای جزیره‌ای اقیانوس آرام را تحت‌فشار شدید گذاشته است تا با آن‌ها پیمان‌های سیاسی و امنیتی امضا کند، ادامه داد: علی‌رغم فشارها از سوی غرب و متحدانش، چین از هدف‌گذاری‌هایی که داشته عقب‌نشینی نخواهد کرد و حوزه امنیتی خود را به طرق مختلف حفظ می‌کند. ضمن اینکه چین تلاش می‌کند به‌واسطه قدرت اقتصادی خود، کشورها را وابسته کند و باوجود چالش‌های اقتصادی آمریکا، این مسئله برای چین میسرتر است.

وی خاطرنشان کرد: پیمان امنیتی چین با جزایر سلیمان از یک‌سو و اعلام بازگشایی سفارت آمریکا در این جزیره از سوی دیگر، بیانگر تحولات راهبردی در منطقه اقیانوسیه و تشدید منازعات آمریکا و چین در این منطقه است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل، درعین‌حال با اشاره به حمایت آمریکا از جریان‌های غرب‌گرا در کشورهای حوزه نفوذ چین، امضای پیمان‌های امنیتی با کشورهای مختلف در سال‌های گذشته از سوی چین را راهبردی دانست و گفت: دولت مستقر در جزایر سلیمان توافق کرد کشتی‌های جنگی چین اجازه توقف در جزایر سلیمان را داشته باشند و پلیس چین نیز به درخواست جزایر برای حفظ نظم اجتماعی مستقر شود. بااینکه این مجمع‌الجزایر اعلام کرده نمی‌خواهد پایگاه نظامی چین در این کشور ایجاد شود، اما این حضور کاملاً دست بالا را به چین می‌دهد.

 

مساعدتر شدن شرایط برای چین در منطقه پاسیفیک بعد از بحران اوکراین

به گفته این استاد دانشگاه، باوجود فشارهایی که آمریکا به‌واسطه شرایط تایوان و هنگ‌کنگ به چین وارد می‌کند، جنگ اوکراین و ویرانی این کشور درس بزرگی برای کشورهای این منطقه بود و آن‌ها را محتاط کرد. آن‌ها تمایل ندارند مانند اوکراین هزینه رقابت قدرت‌های بزرگ را بپردازند. درواقع بیش از اینکه جنگ اوکراین، در چین واهمه ایجاد کرده باشد، در تصمیم سازان هنگ‌کنگ و تایوان تأثیر داشته است. نخبگان این کشورها به‌سادگی به چنین تنش بزرگی تن نخواهند داد، هرچند که ممکن است افکار عمومی بر اساس هیجانات عمل کنند.

باقری تأکید کرد: با این شرایط، معادله رقابت میان چین و آمریکا در آسیا پاسیفیک، مجهولات متعددی دارد و بعد از جنگ اوکراین داده‌های زیادی تغییر کرده است. با توجه به عدم همکاری کامل ناتو با اوکراین، به نظر می‌رسد تجربه این جنگ تنش‌ها را در این منطقه کاهش خواهد داد و درمجموع چین در این منطقه در خصوص ممانعت از پیاده‌سازی مدلی مانند جنگ اوکراین، پیروز است. درواقع ترمز سخت‌تر شدن این منطقه علیه چین، به شکلی کشیده شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *