جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

Loading

افزایش توجه به شرق دور در بودجه نظامی آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: معاون علمی پژوهشکده شهید صدر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بودجه 2022 آمریکا وزن شرق دور، خصوصا چین را در نگاه سیاستمداران و جامعه دفاعی و امنیتی آمریکایی را به نمایش می‌گذارد، گفت: رویکرد آمریکا در خصوص چین نسبت به گذشته و به مرور بعد نظامی بیشتری می‌یابد و آمریکا در برابر چین در حال ورود به فاز نظامی است.

دکتر مهرداد حلال خور در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه بودجه‌ریزی در آمریکا، خصوصا در امور دفاعی، یکی از مسائل ساختاری نیرو‌های دفاعی وامنیتی آمریکاست، خاطرنشان کرد: اصلی پذیرفته شده در دنیا، خصوصا در آمریکا وجود دارد که قدرت نظامی مبنای اصلی قدرت است و با توجه به آن رویکرد بودجه‌ریزی دفاعی توسط کارشناسان زبده وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دفاعی – امنیتی تعیین می‌شود، در واقع شخص رئیس جمهور و تیم همراه او چندان نمی‌توانند در این رابطه دخل و تصرفی داشته باشند.

 

افزایش سرمایه‌گذاری در بخش تحقیق و توسعه

وی افزود: با توجه به ایجاد این تصور که روسیه و چین به لحاظ توسعه فناوری‌های نظامی در حال نزدیک شدن به آمریکا هستند، چندین سال است که آمریکا به دنبال سرمایه‌گذاری سنگین در بخش تحقیق و توسعه وزارت دفاع است. بودجه تحقیق و توسعه وزارت دفاع به تنهایی تقریبا معادل 40 درصد از کل بودجه تحقیق و توسعه تمام دستگاه‌های موجود در آمریکا است. در بودجه 2022 نیز حدود 68 میلیارد دلار به آن اختصاص داده‌اند تا فاصله خود را نسبت به رقبای جهانی‌شان حفظ کنند.

حلال خور ادامه داد: بایدن برای سال 2022 از مجلس سنای آمریکا مقداری بودجه برای مسائل کلان و امور دفاعی خواست، اما کنگره آمریکا که مسئول نگارش و اختصاص ردیف‌های بودجه است، 25 میلیارد دلار بیشتر از آنچه بایدن درخواست کرده بود، به این مهم اختصاص داد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه جهت‌گیری کلی آمریکا به سمت هوشمندسازی، کوچک کردن و استفاده از فناوری‌های نوین در نیروهای نظامی است، افزایش بودجه تحقیق و توسعه را در راستای این اهداف دانست و گفت: بنابراین جای تعجب نیست که بودجه نظامی بایدن دموکرات از ترامپ جمهوری خواه بیشتر شده است.

 

بودجه قابل توجه «طرح بازدارندگی» آمریکا در مقابل چین

وی تصریح کرد: بایدن در بودجه امسال حدود 7.1 میلیارد دلار برای مقابله با چین و با عنوان «طرح بازدارندگی در اقیانوس آرام» اختصاص داده است. استدلال آن‌ها برای تخصیص چنین بودجه‌ای، این بوده که می‌خواهیم با ایجاد بازدارندگی، از دست‌اندازی‌های چین در حریم همسایگی خود جلوگیری کنیم که در این رابطه خصوصا بحث تایوان را پررنگ کرده‌اند. این میزان بودجه، صرف ایجاد تاسیسات نظامی و یا انباشت سلاح‌ در حریمی است که چین به دنبال تقویت حضور نظامی‌اش در آنجا می‌باشد.

 

ورود آمریکا به فاز نظامی در برابر چین

حلال خور توضیح داد: آمریکا محدوده‌ای در اطراف چین تعریف کرده که در آن به دنبال ایجاد پایگاه نظامی است و بودجه مهمی نیز برای آن درنظر گرفته‌اند. سال گذشته این میزان بودجه به این موضوع اختصاص نداده بودند. این مسئله نشان می‌دهد رویکرد آمریکا در خصوص چین نسبت به گذشته و به مرور بعد نظامی بیشتری می‌یابد و تنها درصدد ایجاد محدودیت و تنزل دادن جایگاه اقتصادی چین نیستند، بلکه در حال ورود به فاز نظامی هستند. البته چین نیز در پاسخ به این رویکرد آمریکا، اخیرا موشک هایپرسونیک جدید و با فناوری بسیار بالا را آزمایش کرد.

معاون علمی پژوهشکده شهید صدر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بایدن درخصوص روسیه چنین رویکرد نظامی اتخاذ نکرده است، ادامه داد: با وجود همه تنش‌ها، او در پاسخ به این پرسش که آیا نیرویی نظامی به اوکراین ارسال خواهید کرد، گفت خیر، حمایت ما از اوکراین تنها حمایت دیپلماتیک است و 300 میلیون دلار برای کمک‌های امنیتی به دولت اوکراین اختصاص داد که بیشتر صرف اقدامات زیرساختی می‌شود و حضور نظامی جدید در آنجا ندارند.

وی با تاکید بر اینکه اهمیتی که چین برای سیاستمداران دفاعی – امنیتی آمریکا پیدا کرده، از روسیه بیشتر شده است، اظهار داشت: افزایش بودجه تحقیق و توسعه آمریکا در سطح جهانی برای مقابله با روسیه و چین است. در مباحث سایبری نیز 8.9 درصد نسبت به سال 2021 افزایش بودجه داشته اند که نشان می‌دهد تاثیرات پیشرفت سایبری بر بودجه‌ریزی آن‌ها بیشتر بوده است و البته این پیشرفت به ناتو نیز کمک می‌کند.

این استاد دانشگاه همچنین گفت: تمام بودجه‌ای که برای دفاع از اروپا و فعالیت در ناتو گذاشته شده است، رقم 4.2 میلیارد دلاری است که نشان می‌دهد چندان تمایلی به استفاده از ابزارهای نظامی در این خصوص و گسترش حضور نظامی در آن ندارند.

 

تصمیم برای حضور حداقلی در خاورمیانه

حلال خور به رویکرد آمریکا نسبت به اختصاص بودجه در خاورمیانه اشاره کرد و توضیح داد: بودجه‌ای که برای فعالیت در خاورمیانه تصویب کرده‌اند، حاکی از تصمیم برای حضور حداقلی و یا هزینه حداقلی در این منطقه است، البته این حضور حذف نخواهد شد و تنها نکته‌ای که نسبت به بودجه سال گذشته وجود دارد کمک 177 میلیون دلاری به کردهای سوریه است. ترامپ موافق کمک به کردها نبود و اکنون نیز این کمک در قالب بودجه مبارزه با داعش و برای حضور نظامی شان در پایگاه التنف سوریه به کردها انجام می‌شود تا هم حضور محدود ‌نظامی در سوریه داشته باشند و هم از کردها محافظت کنند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: به نظر می‌رسد با توجه به این بودجه، آمریکا در سال جاری مناقشه خاصی در خاورمیانه برای خود متصور نیست و سیاست آرام سازی را در پیش گرفته‌ است.

وی در پایان یادآورشد: طی 10 سال گذشته، بیشتر پیشرفت‌های اقتصادی چین برای آمریکا اهمیت داشت. به همین دلیل بیشتر شاهد موضع‌گیری‌های اقتصاددانان آمریکا بودیم، اما اکنون جامعه دفاعی – امنیتی آمریکا به مسائل نظامی چین توجه نشان داده است که حاکی از نگرانی جدی از سوی چین است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *