جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

نتایج و پیام‌های نشست طالبان با مخالفان در تهران

۱۴۰۰/۱۰/۳۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک دیپلمات پیشین کشورمان نشست اخیر طالبان با مخالفانش در تهران را گامی مهم در راستای قرار گرفتن این گروه در «مسیر صحیح گفتگو» توصیف کرد و گفت: طالبان به این نتیجه رسیده که «مخالفان» اهمیت دارند و باید با آن‌ها گفتگو کرد؛ این گامی است که قبلاً برداشته نشده بود.

محسن روحی صفت در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به سفر هیئت طالبان به تهران به سرپرستی وزیر خارجه این گروه و دیدار با برخی مخالفان ازجمله «احمد مسعود»، خاطرنشان کرد: یکی از اصول کلی جمهوری اسلامی ایران نسبت به افغانستان، حمایت از گفتگو میان رهبران این کشور برای حل مسائل آن و تأکید بر بی‌نتیجه بودن مسیر جنگ، درگیری و بی‌ثباتی است. این سیاست در 20 سال گذشته که میان طالبان و دولت درگیری‌هایی صورت می‌گرفته وجود داشته و تأکید ایران همواره بر گفتگوهای بین الافغانی بوده است.

وی یادآور شد: قبل از سقوط دولت اشرف غنی، در اجلاسی در تهران، رهبران طالبان و مخالفان آن نیز با حضور در تهران اعلام کردند این تنها گفتگویی بوده که در آن به مسائل اصلی پرداخته شده و به دستور کار وارد شده است؛ درحالی‌که در گفتگوهای مسکو یا دوحه در بسیاری مواقع بر روش کار و تشریفات گفتگو صحبت می‌کردند.

 

اهمیت نشست تهران در حل مشکلات مردم افغانستان

این کارشناس مسائل بین‌الملل به برگزاری اجلاس کشورهای همسایه در تهران پس از سقوط کابل و همچنین تلاش برای حضور هم‌زمان گروه‌های مقاومت و طالبان در آن‌که میسر نشده بود، اشاره کرد و گفت: در سفر اخیر هیئت طالبان به ایران، دو هدف مدنظر بود: هدف اول، کاستن از مشکلات معیشتی مردم و نقش‌آفرینی در حل مشکلات اقتصادی این کشور دنبال شد و این گفتگوها تسهیل‌کننده ارسال کمک‌های ایران به افغانستان و شکل‌دهی به زیرساخت‌های اقتصادی برای کمک به مردم این کشور بود.

روحی صفت بابیان اینکه در این سفر به‌منظور کاستن از مشکلات مردم با بالاترین مقامات اجرایی ایران گفتگوهایی انجام شد، تأکید کرد: قبل از اینکه دولت افغانستان را به رسمیت بشناسیم، این گام‌ها برداشته شد تا مردم این کشور از این همکاری‌ها بهره‌مند شوند.

وی هدف دیگر این سفر را که به درخواست ایران دنبال شد، گفتگو میان مخالفان طالبان و طالبان دانست و ادامه داد: ایران از قبل این گفتگوها را دنبال می‌کرده و بدیهی است می‌تواند با توجه به اشتراکات فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی نقش مهمی در موضوعات افغانستان ایفا کند؛ اما آمریکا در 20 سال گذشته، مانع از ایفای نقش مثبت ایران می‌شد. حتی در مصاحبه‌های رهبران افغانستان، به اهمیت نقش ایران و تأثیر فشارهای آمریکا در ممانعت از همکاری با ایران پرداخته شده است.

این دیپلمات پیشین کشورمان بابیان اینکه اکنون ایران نقش طبیعی و عادی خود را در افغانستان ایفا می‌کند، گفت: خوشبختانه برخی رهبران گروه‌های مخالف طالبان، ازجمله اسماعیل‌خان، احمد مسعود و حسام‌الدین به تهران سفر کردند و گفتگوهای صریحی در چند دور مذاکره صورت گرفت. به نظر می‌رسد این گام بسیار مهمی بود.

روحی صفت با تأکید بر اینکه این گفتگوها قطعاً گام آخر نیست و تنها قدم‌های اولیه است، اضافه کرد: نمی‌توان انتظار داشت در چند جلسه این گفتگوها به نتیجه برسد و گفتگوها و فرصت‌های بیشتری نیاز دارد؛ اما نشان می‌دهد این موضوع در مسیر صحیح گفتگو قرار داده شده است تا مشکلات افغانستان از طریق گفتگو میان رهبران این کشور حل شود و نه توسط کشورهای خارجی و خصوصاً فرامنطقه‌ای. این مسیری است که ایران بر آن تأکید دارد.

 

تأکید بر اهمیت دیدارهای سیاسی طالبان در تهران

روحی صفت نشست تهران را بسیار مؤثر دانست و با اشاره به ابراز رضایت طالبان از این گفتگوها و همچنین بیانیه جبهه مقاومت ملی که گفته بود طالبان به دنبال تشکیل حکومت فراگیر نیست و خواهان ادامه وضع موجود است، تصریح کرد: طالبان گروه مسلحی بوده که سابقه حکومت‌داری ندارد و اکنون به حاکمیت رسیده است. ابتدا باید ذهنیت آن‌ها روشن شود، در همین راستا است که ملاقات سیاسی در تهران نیز اهمیت زیادی داشت. اکنون آن‌ها در حال مواجه‌شدن با مشکلات اصلی حکمرانی و دولت‌داری هستند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل بابیان اینکه طالبان باید در گام اول به لحاظ ذهنی آماده انتقال به مرحله سیاسی شوند تا درکی از اهمیت فراگیر بودن نظام سیاسی و توجه به ارزش‌های مردم ولو مغایر باارزش‌های حاکمیت به دست آورند، گفت: این تفکر اکنون در طالبان ضعیف است و لازم است در تعامل و گفتگوهای مختلف به‌مرور به این درک برسند که افغانستان به‌عنوان کشوری چند قومی، چند نژادی و چند فرهنگی، نیازمند انتقال به مرحله‌ای سیاسی است که دارای نظام فراگیر ملی باشد.

 

اهمیت «مخالفان» برای طالبان

روحی صفت در تشریح پیام این سفر و دیدار طالبان با مخالفانشان، گفت: در درجه اول طالبان به این نتیجه رسیده است که «مخالفان» اهمیت دارند و این گامی است که قبلاً برداشته نشده بود. طالبان تا قبل از این سفر هیچ اهمیتی به مخالفانش نمی‌داد و به هیچ شکلی آن‌ها را در نظر نمی‌گرفت، اما اکنون قدم جدیدی برداشته و به این نتیجه رسیده که لازم است آن‌ها را ببیند.

وی ادامه داد: طالبان به این نتیجه رسیده است که اگر مخالفانی دارد این اختلافات از طریق گفتگو باید بررسی و حل شود. این نیز پیام مهمی است که این گفتگوها آن را نشان داد و باید فرصت داد این ذهنیت‌ها به‌خوبی میان سایر رهبران شکل بگیرد؛ چراکه در نشست تهران آقای امیر خان متقی به‌تنهایی حضور داشت و باید سایر رهبران طالبان نیز کم‌کم با این مفهوم آشنا و قانع شوند و پس‌ازآن، زمینه برای برگزاری نشست مشترک همه مخالفان و طالبان فراهم شود که ممکن است زمان زیادی نیاز داشته باشد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با تأکید بر پیچیدگی مسائل افغانستان به دلیل چند قومیتی و چند فرهنگی بودن آن، توضیح داد: به نظر می‌رسد در اولین گام اقدام مؤثری صورت گرفته است. قطعاً آقای متقی در بازگشت به کابل با موافقت‌ها و مخالفت‌هایی مواجه خواهد شد و لازم است گام‌های دیگری برداشته شود تا این ذهنیت‌ها به جریان غالب در طالبان تبدیل و به‌مرور از اختلافات داخلی کاسته شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *