جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

اهداف راهبردی پوتین در سفر به هند

۱۴۰۰/۰۹/۱۷ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل شبه قاره با بیان اینکه هند و روسیه منافع مشترک زیادی دارند، مهم‌ترین مسئله روسیه در خصوص هند را ممانعت از جذب کامل این کشور توسط آمریکا دانست و گفت: روس‌ها با نگرانی از سرعت پیشرفت چین، در این اندیشه هستند که اگر هند را به لحاظ نظامی تجهیز کنند، توازن قدرتی میان هند و چین ایجاد خواهد شد که به سود روسیه خواهد بود.

پیرمحمد ملازهی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی ضمن اشاره به بیانیه مطبوعاتی کرملین درخصوص سفر رئیس جمهور روسیه به هند و رایزنی پوتین با مودی، نخست‌وزیر این کشور درباره توسعه بیشتر روابط و مشارکت راهبردی بین دو کشور، خاطرنشان کرد: با توجه به سیاست محاصره و فشاری که آمریکا علیه چین دنبال می‌کند و همچنین اختلاف ارضی 90 هزار کیلومتر مربعی هند و چین، آمریکا امیدوار است دهلی را در چارچوب پیمان «کواد»، که در آن هند، استرالیا، ژاپن و آمریکا حضور دارند، به طور کامل جذب خود نماید و بتواند برای محاصره چین از آن استفاده کند.

وی با بیان اینکه روسیه و هند از سال 2000 روابط خود را به روابطی استراتژیک ارتقا دادند و از سال 2010 این روابط به سطح روابطی «استراتژیک ویژه و ممتاز» رسید، افزود: اما هند به شکل سنتی نگاه متوازنی به منابع جهانی قدرت دارد؛ خودش اکنون به قدرتی تبدیل شده و اینگونه نیست که کشورهای دیگر بتوانند از آن به عنوان ابزاری در راستای منافع خود استفاده کنند؛ هند منافع ملی خود را پیگیری می‌کند و همچنان به اصول دورانی که عدم تعهد را رهبری می‌کرد، وفادار است و بر مبنای آن توانسته مناسبات متوازنی را با شرق و غرب ایجاد کند.

این کارشناس مسائل شبه قاره گفت: اکنون با وجود اینکه هند  به دلیل تضادهایش با چین و پاکستان به آمریکا نزدیک شده است، به معنای این نیست که هر چه آمریکا دیکته کند؛ هند بپذیرد؛ همان طور که آمریکا به شدت مخالف دریافت اس 300، اس 400 و یا اخیرا اس 500 از روسیه بود، اما هند وارد این مسیر شد.

ملازهی با بیان اینکه هند استقلال عمل خود را در رابطه با تنوع منابع تسلیحاتی‌اش حفظ می‌کند، ادامه داد: هند همچنان که از آمریکا، انگلیس، فرانسه و رژیم صهیونیستی سلاح می‌خرد، روسیه را هم به عنوان کشوری فروشنده سلاح مدنظر دارد و روابط سنتی‌اش را حفظ می‌کند، خصوصا اینکه روس‌ها بسیار مناسب‌تر، هم سلاح در اختیار هند قرار می‌دهند و هم تکنولوژی را منتقل می‌کنند، همانطور که شاهد مونتاژ هواپیماهای روسی توسط هند هستیم.

به گفته این تحلیلگر مسائل شبه قاره، اهمیت سفر پوتین به هند در این است که به حفظ موضع متوازن هند کمک کند، سلاح بفروشد و در خصوص مسائل مهم منطقه‌ای و بین‌المللی، خصوصا مسائل افغانستان، هم رایزنی کند.

 

منافع مشترک هند و روسیه

وی با بیان اینکه روسیه و هند نگرانی‌های مشترک امنیتی نسبت به جریان‌های رادیکال مذهبی دارند، به حضور این دو کشور در سازمان‌های شانگهای، گروه بریکس و گروه 20 و همکاری نزدیک آن‌ها اشاره کرد و افزود: روسیه و هند راهبرد مشترکی در خصوص شانگهای دارند و به تدریج آن را به عنوان نیرویی که در آینده شکل نظامی پیدا کند، مطرح می‌کنند. از این زاویه، سفر پوتین اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که هند و روسیه منافع مشترک زیادی دارند و از دید روس‌ها مهم‌ترین مسئله در خصوص هند این است که این کشور به طور کامل جذب آمریکا نشود.

 

شرق‌گرایی هند؟

ملازهی در عین حال اضافه کرد: با این حال نمی‌توان رویکرد شرق‌گرایی را برای هند متصور بود؛ چرا که این کشور خود اکنون به عنوان یک قدرت مطرح است. هند هم ایده قطب‌بندی قدرت جهانی و نظام چند قطبی را مدنظر دارد و هم خود را یکی از قطب‌های قدرت می‌بیند؛ اما چون نگرانی‌هایی از جانب چین احساس می‌کند و در این نگرانی آمریکا و اروپا را هم سهیم می‌بیند، خود را با آن‌ها همراه می‌کند.

وی به تصمیم دو کشور برای همکاری جدید راهبردی در منطقه شرق دور اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش رسانه‌ها، سفر پوتین به هند نه تنها مصادف با تحویل اولین سامانه‌های موشکی زمین به هوای اس -۴۰۰ است، بلکه در این سفر مذاکراتی درباره احتمال فروش سامانه‌های موشکی فوق پیشرفته اس-۵۰۰ و اس-۵۵۰ هم انجام خواهد شد. در واقع، اگر مذاکرات به نتیجه برسد، هند ممکن است اولین خریدار خارجی سامانه‌های دفاع هوایی اس-۵۰۰ و اس-۵۵۰ روسیه باشد.

 

تاثیرات رقابت‌های پشت پرده میان روسیه و چین

این کارشناس مسائل شبه قاره ادامه داد: در این چارچوب باید رقابت‌های پشت پرده میان روسیه و چین را هم در نظر گرفت. روس‌ها هم ضمن نگرانی از سرعت پیشرفت چین، در این اندیشه هستند که اگر هند را به لحاظ نظامی تجهیز کنند، توازن قدرتی میان هند و چین ایجاد خواهد شد که به سود روس‌ها خواهد بود. البته چین با مدنظر قراردادن این تحرکات و بررسی دقیق پیامدهای این روابط، خویشتن‌داری را در اولویت قرار می‌دهد.

ملازهی با یادآوری مناسبات عمیق نظامی هند و روسیه و همچنین همکاری‌ها در حوزه انرژی، ارتباطات و فضا میان دو کشور، تصریح کرد: هند از سال ۱۹۹۱ تاکنون ۷۰ میلیارد دلار تسلیحات از روسیه خریداری کرده و بین سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ نیز قراردادهای تسلیحاتی جدیدی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار میان دو کشور امضا شد. علاوه‌براین، روسیه نیز برای فروش تسلیحات رقابتی با دیگر سازندگان سلاح دارد.

وی با بیان اینکه بخش دفاعی و هسته‌ای غیرنظامی هند توسط روسیه ساخته شده است، گفت: آمریکا در اندازه روسیه، حاضر نیست سلاح‌های پیشرفته به هند بفروشد. بنابراین هند نیز متوجه این مزیت‌های ارتباط راهبردی با روسیه است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *