جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شعله‌ور شدن اعتراضات ضدصهیونیستی در ایالات‌متحده / نسل زد آمریکا علیه پدران اوانجلیست

در آمریکا با یک جامعه‌ای مواجه هستیم که نسل زد آن تفکراتش فرق کرده است. همین الان در کنگره چندین نماینده با چفیه به مجلس نمایندگان می‌روند و در حمایت از فلسطین صحبت می‌کنند. ممکن است این نمایندگان یا حتی فرزندان‌شان تهدیدهایی شده باشند و حتی با خطر اخراج از مدرسه و دانشگاه روبه‌رو شده باشند ولی همه اینها نشان می‌دهد در آینده در سطح حاکمیتی آمریکا نیز شاهد تغییرات اساسی خواهیم بود.

کشور‌هایی که برای آمریکا خط و نشان می‌کشند

کشور‌هایی که برای آمریکا خط و نشان می‌کشند

سید محمدکاظم سجادپور در یادداشتی می نویسد: اینکه، همه اعضای دائم بجز، ایالات متحده، رأی به عضویت کامل فلسطین در ملل متحد می‌دهند، موضوع کم اهمیتی نیست، جالب آنکه رأی مثبت چین و روسیه قابل پیش‌بینی به نظر می‌رسد، اما همراهی فرانسه جلب توجه می‌کند.

نقشه خیزش اعتراضی در دانشگاه‌های آمریکا

تظاهرات محکومیت رژیم صهیونیستی و توقف نسل کشی در غزه به بیش از ۵۸ دانشگاه، موسسه و دانشکده آمریکا راه یافته است، اما تظاهرات در برخی از دانشگاه‌ها قوی‌تر و تاثیرگذار‌تر است.

Loading

اهداف و منافع ترکیه از حمله احتمالی به شمال سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل افزایش انتقادات داخلی از سیاست‌های اردوغان را عاملی مهم برای در دستور کار قرار دادن موضوعات ملی‌گرایانه و احساسی نظیر حمله به گروه‌های مسلح کرد شمال سوریه دانست و گفت: رئیس جمهور ترکیه در بعد داخلی به انجام عملیات نظامی در خاک سوریه احتیاج دارد، اما این حمله می‌تواند روند مذاکرات گروههای سوری بر سر تدوین قانون اساسی را کند یا مختل نماید.

رحمن قهرمان پور در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی ضمن اشاره به برخی اخبار منتشر شده مبنی بر آمادگی ترکیه برای انجام دو عملیات نظامی در سوریه بدون اعلام قبلی، یکی از موضوعات مهم مطرح شده در دیدار اردوغان با بایدن در حاشیه نشست «گروه جی 20» را حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه عنوان کرد و ادامه داد: جفری جیمز، نماینده سابق آمریکا در امور سوریه اعلام کرد که آمریکا با حمله ترکیه به شمال سوریه موافقت نکرده است.

 

موضع انفعالی آمریکا

وی در عین حال افزود: اما اظهارات اردوغان و برخی افراد دیگر بیانگر این است که گرچه آمریکا موافقتی نداشته، اما مخالفتی هم نکرده و موضع انفعالی داشته است. در واقع به نظر می‌رسد این مسئله چندان اهمیتی برای آمریکا نداشته است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با یادآوری اینکه آمریکا به صورت سنتی در خاورمیانه از کرد‌ها طرفداری می‌کرده است، گفت: از سال 2019 و زمانی که ترامپ قصد خروج از سوریه را اعلام کرد، روشن شد که حمایت آمریکا از کرد‌ها هم رو به کاهش است. در همان مقطع برخی از دموکرات‌ها خواهان عدم خروج آمریکا از سوریه شدند و ترامپ به صورت موقت خروج نیروهای آمریکا از مناطق کردنشین سوریه را متوقف کرد؛ اما با این حال مشخص شد سیاست بلند مدت آمریکا این است که در مناطق کردنشین سوریه هم نماند.

 

احتمال عملیات نظامی ترکیه

قهرمان پور با بیان اینکه در حاشیه نشست «جی 20» آمریکا نه چراغ سبزی به ترکیه نشان داده و نه مخالفتی جدی داشته و یا مخالفتش بسیار انفعالی بوده است، ادامه داد: گفته می‌شد این کشور قصد دارد 11 آبان ماه عملیات خود را آغاز کند؛ اما اردوغان در اظهارات اخیرش با قاطعیت در این خصوص صحبت نکرد و تنها گفت هر اقدامی که لازم باشد انجام می‌دهد، بنابراین روشن نیست که انجام این اقدام نظامی قطعی است یا خیر.

وی در عین حال اظهار داشت: با توجه به تحولاتی که در سوریه رخ داده و با توجه به اینکه حکومت این کشور به تدریج در حال اعمال حاکمیتش بر تمام سوریه است، قاعدتا این اقدام نظامی ترکیه این بار، بیشتر از دفعات پیش، با مخالفت بین‌المللی مواجه خواهد شد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ضمن اشاره به ابراز تمایل برخی کشور‌های عربی برای تقویت و گسترش روابط با سوریه و افزایش هزینه هرگونه اقدام نظامی علیه این کشور از سوی ترکیه، یادآور شد: به نظر می‌رسد اردوغان در بعد داخلی به این اقدام نظامی احتیاج دارد، چرا که در دو ماه گذشته میزان انتقادات علیه او و سیاست‌های اقتصادی دولتش به صورت قابل توجهی افزایش داشته و نظرسنجی که اخیرا انجام شد نشان داد اگر مخالفان و رقبای اردوغان با یکدیگر متحد شوند ممکن است بتوانند در انتخابات ریاست جمهوری آینده او را شکست دهند.

قهرمان پور ادامه داد: از سوی دیگر؛ کاهش ارزش لیر در برابر دلار و تورم 20 درصدی و دخالت‌های سیاسی در سیاست‌های بانک مرکزی حجم بالایی از انتقادات را متوجه رئیس جمهور ترکیه کرده است؛ ضمن اینکه باید در نظر داشت بایدن و سران کشور‌های اروپایی به شدت مترصد فرصتی هستند که بتوانند اردوغان را تضعیف و او را از صحنه سیاست ترکیه برکنار کنند.

وی گفت: در چنین شرایطی معمولا اردوغان نشان داده که برای مدیریت افکارعمومی و به طور مشخص، هوادارانش، سعی می‌کند موضوعی ملی‌گرایانه و احساسی نظیر حمله به گروه‌های مسلح کرد را در دستور کار قرار دهد. در دو عملیات «سپر فرات» و «پنجه» هم شاهد بودیم با آغاز این عملیات حتی مخالفان او در داخل هم با احتیاط از این عملیات‌ انتقاد می‌کردند و آن را به نفع امنیت ترکیه می‌دانستند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل افزود: عملیاتی که ترکیه قصد دارد در سوریه انجام دهد تلاشی است برای اینکه در شمال سوریه، ارتباط کرد‌های شرق و غرب سوریه را با هم قطع و نوار ممتدی در شمال سوریه شکل دهد و منطقه حائلی میان کرد‌های سوریه و ترکیه ایجاد کند. این اقدام در سطح افکار عمومی باعث تقویت احساسات ملی‌گرایانه می‌شود و تا حدودی حمایت از اردوغان را افزایش می‌دهد.

 

نگرانی ترکیه از واکنش روسیه و آمریکا

قهرمان پور ضمن اشاره به اخبار منتشر شده در خصوص اعزام جنگنده‌های روسیه به مناطقی از حسکه در شمال شرق سوریه، همزمان با صف آرایی نیرو‌های ترکیه در این مناطق، ادامه داد: با وجود اینکه به نظر می‌رسد اردوغان نیز مانند پوتین، در برخی موارد بی‌محابا عملی انجام می‌دهد، اما سیاستمدار محتاطی است و زمانی دست به اقدامی می‌زند که مطمئن شود با واکنش جدی روسیه و آمریکا مواجه نخواهد شد. بنابراین اگر او به این نتیجه برسد که با واکنش تند روسیه و آمریکا مواجه نخواهد شد، احتمالا این عملیات را انجام می‌دهد. او در این روز‌ها در حال ارزیابی واکنش‌ها و مواضع است.

وی در ادامه به تحرکات نظامی سوریه برای حفظ تمامیت ارضی خود و تلاش برای عقب راندن نیرو‌های نظامی ترکیه از سرزمین خود اشاره کرد و گفت: براساس توافقی که سوریه با یگان‌های مدافع خلق کرد سوریه انجام داده، امنیت مناطق شمالی به این گروه سپرده شده است. البته این یگان‌ها به لحاظ نظامی توانایی رویارویی با ارتش ترکیه را ندارند و نوعی عدم موازنه نظامی برقرار است.

قهرمان پور گفت: ممکن است در این عملیات احتمالی، ترکیه تلفات و صدمات اندکی متحمل شود؛ کمااینکه در روز‌های اخیر با پرتاب موشک از سوی مناطق کردنشین مواجه شد و دو نفر از سربازان ترک در نتیجه آن کشته شدند؛ اما در حالت کلی، همانطور که در عملیات سپر فرات و پنجه هم شاهد بودیم، نه حکومت سوریه و نه یگان‌های خلق کرد، به تنهایی توان ایستادگی در برابر ترکیه را ندارند. به همین دلیل ترکیه به دنبال خنثی کردن اعتراضات و واکنش‌های آمریکا و روسیه است. البته در عرصه بین‌المللی هم ترکیه با اعتراضاتی مواجه خواهد شد، زیرا این حمله در شرایط فعلی می‌تواند روند مذاکرات گروه‌های سوری بر سر تدوین قانون اساسی را دچار کندی و اخلال کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *