جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

روسیه: تمام رزمایش‌های ناتو را از نزدیک زیر نظر داریم

تهران- ایرنا- «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (شنبه) گفت: از آنجایی که آموزش سربازان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بخشی از جنگ ترکیبی آن علیه روسیه است، مسکو از نزدیک تمام رزمایش‌های این ائتلاف را زیر نظر دارد.

لیونی: از زمان عملیات طوفان الاقصی اسرائیل در حال سقوط آزاد است

تهران – ایرنا – «زیپی لیونی» وزیر امور خارجه اسبق رژیم صهیونیستی با اذعان به تأثیر شدید عملیات طوفان الاقصی بر رژیم صهیونیستی و ناکامی ارتش و کابینه این رژیم در مقابله با مقاومت فلسطین گفت: ما از هفتم اکتبر (15 مهرماه 1402) تاکنون به دلیل اقدامات کابینه بنیامین نتانیاهو، در حال سقوط آزاد هستیم.

وال‌استریت ژورنال: سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند پوتین احتمالاً دستور قتل ناوالنی را صادر نکرده است

نشریه «وال‌استریت ژورنال» روز شنبه هشتم اردیبهشت، گزارش داد که سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، «احتمالاً» دستور قتل الکسی ناوالنی، سیاستمدار مخالف مسکو، را صادر نکرده است. این گزارش تأکید می‌کند که واشنگتن رهبر روسیه را از مسئولیت کلی قتل ناوالنی مبرا نکرده است، زیرا این سیاستمدار مخالف با توجه به سوابق خود، چندین بار از سوی مقامات روسی هدف قرار گرفته بود.

Loading

راهبرد آمریکا برای سوءاستفاده از برجام

۱۳۹۹/۰۲/۱۷ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه آمریکا سعی دارد با فراهم کردن استدلالی حقوقی که در ماهیت کاملاً اقدامی سیاسی است، هدف کوتاه‌مدت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را تأمین کند، گفت: اگر آن‌ها نتوانند این تحریم‌ها را تمدید کنند، تلاش می‌کنند در صورت امکان به نوعی سازوکار ماشه را فعال کنند تا اگر در دولت خودشان هم امکان استفاده از آن ممکن نشد، دولت بعدی بتواند از آن بهره ببرد.

دکتر مجید محمد شریفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به گزارش منتشرشده در نیویورک‌تایمز، ترجمه واژه Return را به معنای بازگشت آمریکا به برجام و سپس استفاده از ظرفیت آن اشتباه دانست و اظهار کرد: مسئله، بازگشت آمریکا به برجام نیست و آمریکایی‌ها می‌خواهند بازتوجهی به بندهای برجام داشته باشند تا بتوانند با استفاده از ظرفیت‌های آن در راستای هدف کلانی که دارند، پیش بروند.

وی با بیان اینکه وقتی آمریکا از برجام خارج شد تصور می‌کرد زمان زیادی نخواهد برد که فشار حداکثری‌شان ایران را به زانو درآورد و به‌پای میز مذاکره بازگرداند، ادامه داد: آن‌ها یک سال بعد طی بازنگری در «سیاست فشار» به ترامپ اعلام کردند که به نظر می‌رسد این سیاست نتیجه‌ای را که می‌خواستیم محقق نکرده است؛ بنابراین با تلاش برای افزایش تحریم‌ها و صفر کردن صادرات نفت ایران وارد دور دوم اعمال فشارها شدند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: با ادامه همین فرایند عده‌ای از مشاوران تندرو ترامپ ازجمله «ریچارد گلدبرگ» که بیشتر در «بنیاد دفاع از دموکراسی» مستقر هستند، راهبردی را طرح‌ریزی کردند که بر اساس آن، آن‌قدر ارتفاع دیوار تحریمی ایران را بالا ببرند که حتی اگر در دور دوم هم ترامپ انتخاب نشد، رئیس‌جمهور بعدی آمریکا هم به این راحتی نتواند تحریم‌ها را بردارد. لذا آن‌ها با برچسب‌های مختلفی ازجمله هسته‌ای، تروریسم و حقوق بشر، افراد و شرکت‌های ایرانی را تحریم کردند.

محمد شریفی با بیان اینکه هفت ماه مانده تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکایی‌ها یک‌باره با این واقعیت مواجه شدند که سیاست فشار حداکثری‌شان آن‌طور که می‌خواستند جواب نداده است و اکتبر 2020 هم بر اساس برجام، تحریم تسلیحاتی ایران تمام می‌شود، گفت: با لغو تحریم‌های تسلیحاتی، خیلی‌ها به ترامپ این انتقاد را می‌کنند که از برجام خارج شد و این فرصت را به ایران داد که بتواند از فرصت پایان تحریم‌های تسلیحاتی استفاده کند.

وی افزود: آن‌ها به این نتیجه رسیدند که باید قطعنامه جدیدی به شورای امنیت ببرند تا بتوانند تحریم‌های تسلیحاتی ایران را تمدید کنند. اولین گام در رابطه با طرحی که پمپئو درباره آن صحبت کرد این است که پیش‌نویس قطعنامه‌ای را که تنظیم کرده‌اند، در اختیار دیگر اعضای شورای امنیت به‌جز روسیه و چین قرار داده‌اند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه مشکل آمریکایی‌ها این بود که این قطعنامه از همان ابتدا شکست‌خورده و مرده است، چراکه مطمئناً روسیه و چین آن را وتو خواهند کرد، یادآور شد: روسیه اعلام کرده بعد از پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران، وارد معامله تسلیحاتی با ایران خواهد شد.

وی ادامه داد: آمریکایی‌ها با تفسیری گفتند درست است که از برجام خارج شدیم، اما همچنان مشارکت‌کننده در برجام و شریک برجام هستیم. با این استدلال می‌توانند از « سازوکار ماشه» استفاده کنند. سرآغاز این دیدگاه ژوئیه 2019 بود که «مارک روبیو» به همراه سناتور دیگری در نامه‌ای به ترامپ گفتند همچنان می‌توانیم از سازوکار ماشه استفاده کنیم. حتی آن زمان وقتی می‌خواستند فردی را در معاونت وزارت خارجه استخدام کنند، پمپئو را تحت‌فشار قرار دادند که تنها زمانی اجازه می‌دهیم این فرد استخدام شود که این طرح را اجرا کنید. آن زمان اعضای دولت اذعان داشتند که آمریکا عضو برجام نیست و دیگر نمی‌تواند از سازوکار ماشه استفاده کند.

محمد شریفی با بیان اینکه حال که آمریکایی‌ها به مشکل خوردند اعلام بازبینی در برجام کردند و هدفشان فراهم کردن استدلال حقوقی برای آن است، گفت: این استدلال حقوقی چیزی است که ریچارد گولدبرگ بیش از همه بر روی آن تأکید می‌کند. او معتقد است قطعنامه 2231 شورای امنیت، آمریکا را به‌عنوان به اصطلاح شریک دائمی برجام برای استفاده از سازوکار ماشه معرفی کرده است که می‌تواند تا همیشه از این سازوکار استفاده کند. همچنین اگر قطعنامه را کنار برجام بگذارید ارزش حقوقی بیشتری دارد؛ چراکه برای همه الزام‌آور است. درصورتی‌که برجام توافق سیاسی میان تعداد محدودی از دولت‌ها است و قطعنامه بر برجام احاطه دارد.

وی با اشاره به برخی اتهاماتی که آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در اسفندماه علیه ایران مطرح کرده است، اضافه کرد: «دیوید آلبرایت»، عضو «موسسه مطالعاتی علم و امنیت بین‌المللی» که مواضع تندی علیه ایران دارد تأکید دارد که باید از این اظهارات به‌عنوان مبنای حقوقی برای فعال کردن سازوکار ماشه استفاده کرد. این اظهارات بحث حقوقی جدی به راه انداخت.

 

در حقوق بین‌الملل تعهدات، بر مبنای حقوق است

این استاد دانشگاه گفت: حتی سفیر سابق فرانسه در آمریکا گفت که تفاسیر گولدبرگ کاملاً نادرست است چراکه برجام و قطعنامه در کنار هم عضو واحدی هستند و یک کشور نمی‌تواند بگوید عضو برجام نیست، ولی از قطعنامه استفاده می‌کند. قطعنامه به خاطر برجام صادر شده و شخصیت حقوقی مستقلی ندارد و در حقوق بین‌الملل تعهدات بر مبنای حقوق است.

وی با بیان اینکه «وندی شرمن» در نیویورک‌تایمز برای زمینه سازی نوشت امکان دارد که آمریکا بتواند از این حق استفاده کند و به‌نوعی تائید کرده بود که آمریکا چنین حقی دارد، افزود: رئیس وقت حقوق‌دانان کاخ سفید در زمان امضای توافق هسته‌ای در سال 2015 در مصاحبه‌ای گفته بود که به لحاظ حقوقی آمریکا می‌تواند مکانیسم ماشه را فعال کند. مباحث زیادی بین مخالفان و موافقان مطرح‌شده، اما درمجموع دیدگاه مخالفان گولدبرگ غلبه پیدا می‌کند، چراکه استدلال حقوقی‌شان قوی‌تر است؛ اما این مسئله کاملاً سیاسی است و جنبه سیاسی آن بر جنبه حقوقی‌اش غلبه پیدا می‌کند.

این استاد دانشگاه با اشاره به مقاله گولدبرگ در فارین پالسی که گفته اگر منتظر بمانیم مطمئناً قطعنامه از سوی روسیه و چین وتو می‌شود و برای فعال کردن سازوکار ماشه، زمان کافی به دلیل آغاز برگزاری انتخابات وجود ندارد، گفت: آن‌ها درواقع به دنبال این هستند که تا جای ممکن تحریم‌های تسلیحاتی ایران را تمدید کنند و اگر نشد سعی کنند در صورت امکان مکانیسم ماشه را فعال کنند. اگر تمام این تلاش‌ها هم به نتیجه‌ای نرسید، آن‌ها مبنایی را در اختیار رئیس‌جمهور بعدی قرار می‌دهد. اگر بایدن هم در انتخابات رأی بیاورد احتمالا همراهی کشورهای اروپایی با او ساده‌تر است و فشارها روی ایران بالا می‌رود.

وی افزود: آمریکایی‌ها راهبردی را طرح‌ریزی کرده‌اند که بر اساس آن فرایندی را جلوی پای دولت‌ها بگذارند و بگویند اگر مکانیسم ماشه و برقراری همه تحریم‌ها برایتان بدتر است، با تمدید تحریم‌های تسلیحاتی موافقت کنید. این ممکن است دولت‌ها را وسوسه کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *