جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

کارخانه «اسرائیلی» تولید پهپاد در مغرب 

شرکت “بلوبرد” وابسته به رژیم صهیونیستی، از افتتاح قریب الوقوع یک کارخانه تولید پهپاد در مغرب خبر داد و تأکید کرد که قبلاً این کارخانه  تأسیس شده و «ف…

Loading

کرونا؛ تضعیف نظم لیبرال و تقویت نظم مبتنی بر سیاست قدرت

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی با بیان اینکه شرایط و الزاماتی که کرونا برای مداخله فوری دولت‏ها در امور داخلی‏ مردم ایجاد کرده، به ضرر آزادی‏ های فردی و اجتماعی است، گفت: ویروس کرونا ممکن است با ساخت واکسن تضعیف شود و حتی از بین برود، اما به نظر می‏رسد پیامدهای آن بر روابط میان انسان‏ها، جوامع و دولت‏ها پایدار خواهد بود.

مهدی شاپوری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه همه ‏گیری کرونا یکی از عارضه‏ های جهانی ‏شدن است، اظهار کرد: تا قبل از کرونا، دنیا هیچ‏گاه روی ترسناک جهانی ‏شدن را به این شکل تجربه نکرده بود و اعتقاد بر این بود که جهانی ‏شدن باعث نزدیکی و به ‏هم‏ پیوستگی روزافزون جوامع شده و این فرآیند همچنان استمرار خواهد داشت. پیامد مهم شیوع کرونا این است که پیوندها را از هم می‏گسلد و انسان‏ها، جوامع و دولت‏ها را در درون مرزهای خودشان مشغول می ‏کند.

 

کرونا در زنجیره‏ جهانی‌شدن اختلال‏های اساسی ایجاد کرد 

وی افزود: جهانی ‏شدن، اهمیت مرزها را کمرنگ کرد، اما کرونا مرزها را بست و جایگاه مرز به ‏عنوان نماد جداکنندگی را در مناسبات انسان‏ها و جوامع بسیار برجسته کرد. جهانی ‏شدن، هم زنجیره تأمین و هم زنجیره توزیع تولید را جهانی کرد، اما کرونا در این زنجیره ‏ها اختلال‏ های اساسی ایجاد کرده است.

این تحلیلگر مسائل راهبردی با بیان اینکه ویروس کرونا ممکن است با ساخت واکسن تضعیف شود و حتی از بین برود، اما به نظر می‏رسد پیامدهای آن بر روابط میان انسان‏ها، جوامع و دولت‏ها پایدار خواهد بود، گفت: حتی اگر کرونا شکست بخورد، ترس از کرونایی دیگر اجازه نخواهد داد که انسان‏ها و جوامع بتوانند مانند گذشته ارتباطات درهم‏ تنیده‏ ای داشته باشند یا دست‏کم به فراتر از ارتباطات و به‌هم‌پیوستگی‌های گذشته گام بردارند.

شاپوری ادامه داد: این تحول یعنی توقف یا حتی پایان جهانی ‏شدن به معنای کم‏رنگ‏ شدن یا از بین رفتن مرزهای سرزمینی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی میان جوامع و دولت‏ها. بر این اساس، پدیده کرونا به‌احتمال‌زیاد باعث رشد درون گرایی سیاسی و حمایت‏ گرایی اقتصادی دولت‏ها خواهد شد. دولت‏ها بر امور داخلی خود بیشتر متمرکز خواهند شد و برای شرایطی برنامه‏ریزی خواهند کرد که مجبور هستند بدون ارتباطات یا با کمترین ارتباطات با دیگران زندگی کنند.

این عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی تمرکز بیشتر دولت‌ها بر مسائل داخلی را نیازمند تحولاتی اساسی در سیاست‌ها و اولویت‏ هایشان دانست که می‏ تواند جهان متفاوتی نسبت به قبل از کرونا بیافریند.

 

الزامات کرونا برخلاف اصول نظم بین‌المللی لیبرال

وی خاطرنشان کرد: کرونا همچنین شرایط و الزاماتی برای مداخله فوری دولت‏ها در امور داخلی ‏شان به ضرر آزادی‏های فردی و اجتماعی ایجاد کرده است. وضعیت اضطراری ناشی از همه‏ گیری کرونا شرایطی ایجاد کرده که افراد و جوامع، خودشان خواستار مداخله و کنترل بیشتر دولت باشند و این در نهایت می‏تواند به رشد اقتدار سیاسی منجر شود. مجموع این تحولات برخلاف اصول و قواعد نظم بین ‏المللی لیبرال، ازجمله دموکراسی، بازار آزاد و دولت حداقلی است که آمریکا و متحدانش بعد از جنگ جهانی دوم تلاش زیادی برای شکل‏ دهی آن انجام دادند.

شاپوری درعین‌حال با یادآوری اینکه اصول و قواعد اساسی نظم لیبرال قبل از همه‏ گیری کرونا با روی کار آمدن دولت ترامپ و سیاست‌ها و اقدامات دولتش به‌طورجدی به چالش کشیده شده بودند، ادامه داد: در چنین شرایطی، ظهور پدیده کرونا، تضعیف نظم بین‏ المللی لیبرال را تسریع می‏کند. در صورت تداوم همه‏ گیری این ویروس و انتخاب دوباره ترامپ به ‏عنوان رئیس‌جمهور آمریکا در انتخابات سال جاری، نظم لیبرال به‌احتمال‌زیاد با چالش‏های اساسی‏ تری مواجه خواهد شد.

وی تأکید کرد: به ‏نظر می‏رسد نظم جایگزین نظم لیبرال جدای از اینکه ممکن است به چه شکلی باشد که بستگی به توزیع توانمندی ‏ها میان بازیگران اصلی نظام بین‏ الملل دارد، مبتنی بر مؤلفه‌های «سیاست قدرت» (Power politics) خواهد بود. برخلاف نظم لیبرال که تا حدودی قانون‏ محور است و بر اعمال زور، محدودیت قائل می‏شود، نظم مبتنی بر «سیاست قدرت» زورمحور است و تهدید یا استفاده از قدرت نظامی برای حل‏ وفصل اختلافات بین‏ المللی مبنای اصلی چنین نظمی است.

شاپوری اضافه کرد: قاعده اصلی در نظم مبتنی بر سیاست قدرت این است که قدرتمندان آنچه را که بتوانند، انجام می‏دهند و ضعفا ناچارند آنچه را که توان تغییرش را ندارند، بپذیرند. تهدیدهای نظم مبتنی بر سیاست قدرت برای ایران بسیار بیشتر از فرصت‏های آن است. در چنین نظمی، قدرتمندترین بازیگران بین‏المللی قواعد و رویه ‏ها را تعیین می‏کنند؛ صحنۀ بین ‏المللی به بازی این قدرت‏ها تبدیل می‏شود و استقلال عمل و نقش ‏آفرینی قدرت‏ های منطقه ‏ای محدود و در سایه قدرت‏های اصلی نظام بین ‏الملل قرار می‏گیرد.

این کارشناس مسائل راهبردی گفت: در دوره‏ هایی که چنین نظمی حاکم بوده، منافع بازیگران ضعیف‏ تر پایمال یا وجه‏ المصالحه قدرت‏های اصلی قرارگرفته است. نمونه بارز آن رقابت‏ های قدرت‏های استعماری بریتانیا، روسیه و تا حدودی فرانسه در ایران در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم است که بارها منافع ایران قربانی رقابت‏ها و وجه ‏المصالحه منافع این قدرت‏ها قرار گرفت.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *