جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

اهداف ترکیه از اعزام نیروی نظامی به لیبی

۱۳۹۸/۱۰/۲۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با وجود اهمیت جغرافیایی، راهبردی و اقتصادی لیبی برای ترکیه باید مجموعه تحرکات مدیترانه‌ای این کشور را در چارچوب سیاست جدیدی دانست که رجب طیب اردوغان به دنبال تثبیت و استمرار آن است. سیامک کاکایی - کارشناس مسائل ترکیه

رجب طیب اردوغان شامگاه یکشنبه ۱۵ دی (۵ ژانویه) در گفت‌وگو با شبکه خبری «سی‌ان‌ان ترک» در پاسخ به این پرسش که اعزام نیروهای نظامی ترکیه به لیبی چه زمانی آغاز خواهد شد، گفت که نخستین سربازان ارتش ترکیه در راه لیبی هستند.

البته هنوز مشخص نیست که ترکیه قصد دارد درمجموع چه شمار سرباز به لیبی اعزام کند. اردوغان اما در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان ترک تصریح کرد که قرار است یک ژنرال بلندپایه ارتش ترکیه نیز به لیبی فرستاده شود.

درواقع مدتی است که بحث از ضرورت همکاری ترکیه با دولت وفاق ملی لیبی به رهبری فائز السراج مطرح است و پیش‌ازاین بارها مسئولان ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور این کشور بر همکاری‌های ترکیه و حمایت از دولت وفاق ملی تأکید کرده‌اند. مجلس ترکیه چندی پیش طرح اعزام نیروی نظامی به لیبی را با ۳۲۵ رأی موافق در برابر ۱۸۴ رأی مخالف به تصویب رسانده بود. لذا مجلس این مجوز را به دولت داد تا به لیبی نیرو اعزام کنند و دولت اردوغان نیز این تصمیم را به درخواست دولت وفاق ملی متصل کرده بود.

تصویب چنین مصوبه‌ای و عزم ترکیه برای جدی‌تر شدن همکاری‌ها با دولت لیبی و قانونی جلوه دادن این موضوع بحث‌های زیادی را در محافل سیاسی و رسانه‌ای مطرح کرده و این پرسش شکل گرفته که لیبی چه اهمیتی برای ترکیه دارد که آنکارا حاضر به اعزام نیروی نظامی به این کشور شده است؟

در چارچوب این پرسش باید بازگشتی به پیشینه روابط ترکیه و لیبی داشته باشیم آن‌هم نه در دوران کنونی بلکه دوران عثمانی که همواره نگاهی به مدیترانه داشتند و در آن مقطع، عثمانی‌ها لیبی را کلید آفریقا تلقی کرده ‌بودند.

همچنین در دوران معاصر و سال‌های پیش‌ازاین، ترکیه روابط مناسب و خوبی با لیبی دوران قذافی داشت و بخشی از این روابط به جنبه‌‌های اقتصادی معطوف بود؛ حضور پیمانکاران و سرمایه‌گذاران ترکیه‌ای در لیبی و مناسبات اقتصادی با این کشور از جنبه‌های مهم این همکاری بود.

به‌این‌ترتیب هم‌زمان با پایان دوران حکومت سرهنگ قذافی یکی از کشورهایی که ازنظر اقتصادی از این مسئله زیان دید ترکیه بود.

اما ترکیه همچنان روند تحولات لیبی را دنبال کرد و اکنون پس از گذشت چند سال از آن دوران، این بار دوباره ترکیه به یکی از حامیان بخشی از حکومت‌داری در لیبی تبدیل شده است. درواقع می‌توان به این نکته اشاره کرد که طی سال‌های اخیر لیبی دوپاره شده است؛ یک بخش تحت عنوان نیروهای طرفدار ژنرال حفتر و بخش دوم منطقه‌ای که به‌عنوان دولت وفاق ملی لیبی معروف هستند. ترکیه از دولت وفاق ملی به رهبری فائز السراج حمایت می‌کند. فائز السراج اخیراً از آنکارا درخواست کرد که برای حمایت از دولت او به لیبی نیرو اعزام کند که ترکیه به این درخواست پاسخ مثبت داد.

این مسائل مطرح شده یک بررسی تاریخی از موضوع بود؛ اما اکنون پرسش آن است که ترکیه چرا به سیاست درگیری در مدیترانه روی آورده است.

می‌توان این موضوع را در چند بخش دسته‌بندی کرد؛ نخست اینکه منطقه استراتژیکی دریای مدیترانه بسیار حیاتی است و فعال شدن سیاست مدیترانه‌ای ترکیه طی سال‌های اخیر اولویت جدی برای این کشور داشته است. تا آنجا که دست‌کم از یک سال گذشته، ترکیه در راستای همین نگاه به تقابل با کشورهای اروپایی و برخی از کشورهای حوزه مدیترانه برخاسته است. هنگامی‌که ترکیه حدود یک سال پیش عزم خود را برای حفاری انرژی در قبرس جزم کرد انتقادهای زیادی علیه سیاست‌های آنکارا مطرح شد؛ اما این مسئله وضعیت جدیدی را ترسیم می‌کرد و آن افزایش نقش منطقه‌ای ترکیه و این بار در مدیترانه است؛ حضور فعالی که از قبرس شروع شد و اکنون به لیبی رسیده است. به نظر می‌رسد این موضوع نشان جدی از تهاجمی شدن سیاست خارجی ترکیه در مدیترانه است؛ سیاستی که بازگوی تفکراتی است که تیم اردوغان دنبال می‌کند. دومین مسئله به اهمیت شمال آفریقا برای ترکیه از منظر ایدئولوژیک مربوط می‌شود؛ بعدازآنکه سیاست‌های ترکیه در مصر و در حمایت از اخوان‌المسلمین با نوعی بن‌بست مواجه شد این تلاش ترکیه برای سمت‌وسو دادن به برنامه‌های ایدئولوژیکی خود به پایان نرسید و همچنان حمایت از اخوانی‌ها در مدار خط‌مشی آنکارا در شمال آفریقا قرار دارد.

سومین مورد هم باید به جنبه‌های اقتصادی روابط ترکیه با لیبی و افزوده شدن عامل انرژی در معادلات اقتصادی ترکیه در مدیترانه اشاره کرد؛ بنابراین لیبی که یکی از کشورهای مهم آفریقایی مدیترانه محسوب می‌شود برای ترکیه نیز دارای ویژگی‌های بارزی است و به همین دلیل است که آنکارا تلاش می‌کند تا دولت وفاق ملی را تثبیت کند و در این راستا به‌مواجهه با ژنرال حفتر و حتی حامیان آن در منطقه همچون مصر و یونان برخاسته است؛ اما آیا این سیاست ترکیه به سرانجام مورد دلخواه آنکارا ختم خواهد شد؟

دراین‌باره دشواری‌هایی وجود دارد؛ به دلیل آنکه دو جبهه متفاوت شکل‌گرفته است و دقیقاً در جبهه مقابل ترکیه کشورهایی چون روسیه قرار دارند و درعین‌حال برخی از اروپایی‌ها از سیاست مدیترانه‌ای ترکیه نگران هستند و این ممکن است به‌رغم اعزام نیروی ترکیه به لیبی برای این کشور (ترکیه) چالش‌هایی به وجود بیاورد.

درنهایت به‌رغم اهمیت جغرافیایی، استراتژیکی و اقتصادی لیبی برای ترکیه باید مجموعه تحرکات مدیترانه‌ای این کشور را در چارچوب سیاست جدیدی دانست که رجب طیب اردوغان به دنبال تثبیت و استمرار آن است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *