جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

نقش جمهوری آذربایجان در پشتیبانی اقتصادی از رژیم صهیونیستی

تهران- ایرنا- پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و شکل‌گیری جمهوری آذربایجان، رژیم صهیونیستی از نخستین کشورهایی بود که آن را به رسمیت شناخت. در حال حاضر، روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی به سطح استراتژیک رسیده است.

جنبش حماس: تسلیم فشارهای آمریکا نخواهیم شد/ در رسیدن به توافق جدی هستیم

تهران-ایرنا- یکی از اعضای ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با بیان اینکه هر توافقی با صهیونیست‌ها باید توقف تجاوزها به نوار غزه را شامل شود، تاکید کرد که این جنبش تسلیم فشارهای آمریکا نخواهد شد.

بلینکن وارد عربستان شد

وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در اولین ایستگاه از سفر منطقه‌ای خود وارد عربستان سعودی شد.

Loading

ویژگی‌ها، پیام و پیامدهای رزمایش مشترک ایران – چین – روسیه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل امنیت بین‌الملل با اشاره به برگزاری رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین در منطقه شمال اقیانوس هند و دریای عمان، خاطرنشان کرد: این ترکیب می‌تواند معادله قدرت در منطقه را بر هم بزند و بیش از هر چیز منجر به تضعیف محور یکجانبه گرایانه آمریکایی و تقویت موضع چندجانبه گرایی در منطقه خواهد شد.

علی جعفری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی در خصوص تأثیرات برگزاری این رزمایش مشترک در عرصه بین‌الملل اظهار کرد: این رزمایش مشترک با عنوان «کمربند امنیت دریایی»، نقطه عطفی در حوزه سیاسی و امنیتی در منطقه و جهان به شمار می‌رود.

 

ویژگی‌های رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه

وی با بیان اینکه بررسی ویژگی‌های متعدد این رزمایش می‌تواند اهمیت موضوع را بهتر نشان دهد، افزود: اولاً این نخستین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979 است که ایران با دو قدرت دریایی بزرگ جهان در چنین سطحی رزمایش مشترک برگزار می‌کند. ثانیاً اقیانوس هند سومین‌ اقیانوس بزرگ دنیا است و شمال این اقیانوس یکی از مناطق استراتژیک جهان است که بین سه تنگه مهم و راهبردی یعنی‌ تنگه هرمز، تنگه مالاکا و تنگه باب‌المندب به‌عنوان مثلث طلایی واقع شده است. همچنین خلیج‌فارس یکی از مناطق شاخص دارای انرژی در جهان است که به دلیل سهم قابل‌توجه در تأمین نفت بسیاری از کشورها،‌ برای جهان اهمیت ویژه‌ای دارد.

نویسنده کتاب «ناتو در خاورمیانه و خلیج‌فارس، منافع و امنیت ملی ایران» در تشریح سومین ویژگی این رزمایش گفت: این رزمایش بی‌نظیر تحت فرماندهی جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود و این به معنی سطح بالای اهداف و اشتراکات سیاسی و امنیتی سه کشور و نشان‌دهنده میزان اعتماد دو قدرت دریایی چین و روسیه به توان و جایگاه ایران در منطقه است.

جعفری ادامه داد: در این شرایط به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر در مسیر ارتقاء توان و عملکرد دریایی و توسعه مشارکت نظامی و امنیتی با قدرت‌های تأثیرگذار نظیر چین و روسیه موفق عمل کرده است به‌طوری‌که برگزاری این رزمایش ایران را رسماً در عداد قدرت‌های دریایی قرار داد؛ به‌ویژه آنکه محدوده این رزمایش حدود 17 هزار متر مربع است و ایران در این رزمایش بزرگ نقش محوری دارد.

وی در رابطه با تأثیرات این رزمایش در منطقه خلیج فارس و دریای عمان با توجه به تلاش برخی کشورها برای ایجاد ائتلاف دریایی خلیج‌فارس، اظهار کرد: حضور آمریکا و برخی کشورهای فرامنطقه ای در خلیج‌فارس موضوع جدیدی نیست. حتی کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس پای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را در سال 2004 از طریق طرح ابتکار همکاری استانبول به خلیج‌فارس بازکرده و تاکنون هم برنامه‌های مشترکی را اجرا کرده‌اند؛ اما رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه درزمانی برگزار می‌شود که تنش‌ها در خلیج‌فارس و تنگه هرمز بعد از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از برجام، افزایش‌یافته است.

 

ایران منزوی نخواهد شد

وی ادامه داد: آمریکا پس از اجلاس منامه تلاش کرد ائتلاف به‌اصطلاح امنیت دریایی در خلیج‌فارس ایجاد کند، در حالی که جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد تضمین امنیت دریایی از طریق پیوستن کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس به طرح صلح هرمز را ارائه داده است؛ اما آن‌ها تصور نمی‌کردند که ایران پای دو قدرت بزرگ دیگر یعنی چین و روسیه را به نزدیکی‌های خلیج‌فارس باز کند. این اقدام به این معنا است که ایران مرزهای دریایی خود را بسط داده و در این مسیر منزوی نخواهد شد.

 

جبهه سه کشور می‌تواند معادله قدرت در منطقه را بر هم بزند

جعفری افزود: بااین‌حال، نخستین بار است که هم‌زمان یک ائتلاف نیم‌بند و ناقص به رهبری آمریکا و جبهه‌ای دیگر با حضور ایران، روسیه و چین در این منطقه حضور پیدا می‌کنند. این ترکیب می‌تواند معادله قدرت در منطقه را بر هم بزند؛ اما بیش از هر چیز منجر به تضعیف محور یکجانبه گرایانه آمریکایی و تقویت موضع ایران در منطقه خواهد شد.

 

ایجاد برخی ائتلاف‌های دریایی در اقدام فعالانه ایران در تأمین امنیت دریایی تأثیری ندارد

نویسنده و پژوهشگر مسائل امنیت بین‌الملل خاطرنشان کرد: در این میان کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس نیازمند تجدیدنظر در سیاست‌های منطقه‌ای خود هستند چراکه ایران نشان داد ایجاد ائتلاف و تشدید ایران هراسی در اقدام فعالانه این کشور در تأمین امنیت دریایی تأثیری ندارد و آمریکا نمی‌تواند برای منطقه ایجاد امنیت کند. همچنین سوابق آمریکا نشان می‌دهد که این کشور تنها منافع خود را مدنظر قرار می‌دهد و دوست و دلسوز کشورهای عربی نیست.

وی اضافه کرد: اگرچه به نظر می‌رسد برخی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به دلیل برخی دنباله‌روی‌های بدون منفعت در سال‌های اخیر، در حال بررسی رفتارها و بازنگری سیاست‌های تنش‌زای خود هستند، اما کشورهای این حوزه باید درک کنند که زمانی می‌توانند در تأمین امنیت خلیج‌فارس نقش مثبت و مؤثر داشته باشند که در رویکرد وابستگی خود به کشورهای فرا منطقه‌ای تجدیدنظر کنند و از سازوکارهای امنیتی درون‌زا در خلیج‌فارس پیروی کنند.

 

پیام‌های سیاسی و نظامی این رزمایش

این کارشناس مسائل امنیت بین‌الملل در رابطه با پیام‌های این رزمایش مشترک در سطح منطقه‌ای و جهانی نیز گفت: اگرچه اهداف اعلامی رزمایش به نقل از مقامات نظامی ایران، تقویت امنیت تجارت دریایی، مقابله با پدیده دزدی دریایی و تبادل تجربیات در حوزه امداد و نجات دریایی عنوان‌شده است، اما این رزمایش در دو حوزه نظامی و سیاسی پیام‌های قابل‌توجهی دارد.

نویسنده کتاب «ناتو در خاورمیانه و خلیج‌فارس، منافع و امنیت ملی ایران» مهم‌ترین پیام این رزمایش را در حوزه نظامی، توسعه توانمندی و قابلیت‌های نظامی ایران در سطح همکاری عملیاتی با قدرت‌های بزرگ دریایی و بر عهده گرفتن فرماندهی عملیات در محدوده وسیعی از آب‌های استراتژیک منطقه‌ای و جهانی دانست و گفت: توسعه جغرافیایی مأموریت دریایی باهدف تأمین امنیت از دیگر پیام‌های این رزمایش در بُعد نظامی و امنیتی است.

وی در تشریح پیام‌های سیاسی این رزمایش گفت: مهم‌ترین پیام رزمایش خطاب به ایالات‌متحده آمریکا و وابستگان منطقه‌ای این کشور است که بر برخورداری ایران از ابتکار عمل و اعتمادبه‌نفس برای تأمین امنیت دریایی، و بسط آن تا هزاران کیلومتر دورتر از جغرافیای سرزمینی و اکتفا نکردن به تأمین امنیت دریایی در محدوده خلیج‌فارس تأکید می‌کند.

 

توان ایران در همکاری و هم‌افزایی با قدرت‌های بزرگ دریایی

جعفری گفت: این رزمایش این پیام را به همراه داشت که ایران در صورت لزوم توان همکاری و هم‌افزایی با قدرت‌های بزرگ دریایی را دارد و باید تأمین امنیت خلیج‌فارس به‌وسیله کشورهای منطقه و از طریق سازوکارهای امنیت منطقه‌ای صورت گیرد. این رزمایش مهم‌تر از همه بر اهمیت جایگاه و نقش محوری جمهوری اسلامی ایران در تأمین امنیت خلیج‌فارس و دریای عمان صحه گذاشت.

 

رزمایش مشترک میزان دوستی سه کشور را نشان می‌دهد

این تحلیل‌گر مسائل امنیت بین‌الملل بابیان اینکه این رزمایش می‌تواند به همکاری بیشتر سه کشور ایران، چین و روسیه منجر شود، گفت: این رزمایش مشترک میزان دوستی سه کشور روسیه، چین و ایران را نشان می‌دهد. هر سه کشور در حوزه تجاری روابط نسبتاً خوبی با یکدیگر دارند. منافع مشترکی نیز در حوزه سیاست خارجی دنبال می‌کنند. از سوی دیگر، هر سه کشور در حوزه‌های مختلف تجاری، دفاعی امنیتی و سیاسی با آمریکا زاویه‌دارند و ثابت کرده‌اند که به‌طور فزاینده‌ای به همکاری در حوزه امنیتی به‌منظور نشان دادن قابلیت‌های خود تمایل دارند.

وی ادامه داد: اگر به سیاست‌های جدید کشورهای غربی و حتی پیمان‌های امنیتی غربی همچون ناتو نگاهی بیندازیم متوجه می‌شویم که هر سه کشور ایران، روسیه و چین جزء تهدیدهای به رسمیت شناخته‌شده آن‌ها به شمار می‌روند؛ برای مثال، در سند اخیر ناتو و در اجلاس سران این پیمان در لندن به‌صراحت اعلام کردند که ایران یک تهدید به شمار می‌رود و در خصوص قابلیت‌های سایبری و نظامی چین و روسیه نیز کلمات و الفاظ مشابهی را به کاربردند.

جعفری گفت: همه این‌ها باعث حضور چین و روسیه در یک رزمایش مشترک به فرماندهی و هدایت ایران، درست در منقطه‌ای شد که آمریکا ادعا می‌کرد با تشکیل یک ائتلاف جهانی می‌خواهد جمهوری اسلامی را در دریا و خلیج‌فارس زمین‌گیر کند. به‌طوری‌که کشورهای مهمان یعنی چین و روسیه شناورهای پیشرفته‌ و درعین‌حال جدید خود را برای اجرای این رزمایش به منطقه اعزام کرده‌اند.

 

افول یک‌جانبه‌گرایی آمریکا در حوزه‌های امنیتی و نظامی در صورت تداوم همکاری‌ها

وی با بیان اینکه چین با وجود ملاحظات مشخص در قبال کشورهای عربی، حاضر به مشارکت با ایران در برگزاری رزمایش مشترک دریایی شد و روسیه نیز برای اولین بار توانست در یک منطقه دوردست رزمایش دریایی مشترک برگزار کند افزود: درصورتی‌که روند همکاری‌های گسترده نظامی و امنیتی روسیه، چین و ایران ادامه یابد، به‌خصوص اگر کشورهای دیگری نیز به جبهه سه کشور اضافه شوند، می‌توان ادعا کرد که یکجانبه گرایی آمریکا در حوزه‌های امنیتی و نظامی رو به افول خواهد بود و آمریکا چاره‌ای جز سپردن امنیت خلیج‌فارس به کشورهای منطقه نخواهد داشت. امری که مهم‌ترین پیام رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین به شمار می‌رود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *