جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن: امیدوارم حماس پیشنهاد «فوق‌العاده سخاوتمندانه» اسرائیل را بپذیرد

همزمان با تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در غزه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا،‌ پیشنهاد اسرائیل را برای آتش‌بس غزه «فوق‌العاده سخاوتمندانه»‌ توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که حماس مفاد آن را بپذیرد.

امیرعبداللهیان: ایران به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی است

وزیر امور خارجه به مناسبت روز ملی خلیج فارس پیامی منتشر کرد و گفت: هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده، اما در عین حال خلیج فارس محملی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است.

Loading

حمله به خاک سوریه باتلاقی سهمگین برای دولت ترکیه

۱۳۹۸/۰۷/۲۵ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شوراي راهبردي آنلاين – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه احزاب مخالف دولت ترکیه که بیش از 50 درصد آرای مردم این کشور را دارند، قطعا به طور جدی با تصمیم دولت برای حمله به شمال شرق سوریه مخالف هستند، خاطرنشان کرد: در سطح اجتماعی و مردمی هم این حمله مخالفان زیادی دارد.

دکتر ابوالحسن خلج منفرد در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی خاطرنشان کرد: حمله ترکیه به خاک سوریه که با چراغ سبز آمریکا انجام شده می تواند دولت ترکیه را در باتلاقی سخت و با عواقب سهمگین گرفتار نماید. آنچه در مرزهای شمال شرقی سوریه در حال وقوع است در ادامه خطاهای راهبردی است که دولت ترکیه متاسفانه با چراغ سبز آمریکا به آن وارد شده و این همان چیزی است که ترامپ، رئیس جمهور آمریکا می خواهد؛ یعنی درگیری دو کشور مسلمان منطقه و ایجاد ناامنی و خونریزی بیشتر و تعمیق دشمنی بین اکراد، اعراب و ترکها در این منطقه حساس.

 

آنچه در پی می‌آید متن کامل این مصاحبه است:

پرسش: تحلیل شما از واکنش مردم و احزاب مختلف ترکیه نسبت به حمله نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه چیست؟

پاسخ: اصولا حزب عدالت و توسعه در ترکیه از زمانی که نشان داد می خواهد تحولات جدی در سیاست خارجی و داخلی این کشورایجاد کند موفقیتهای بزرگی را کسب کرد. در دهه اول حاکمیت حزب عدالت و توسعه این حزب نشان دادکه می خواهد یک حزب فراگیر باشد.  این حزب می خواست  شکاف های اجتماعی که در طول تاریخ در ترکیه ایجاد شده بود را در نوردد و با غلبه بر آنها به عنوان یک حزب فراگیر در ترکیه عمل کند. این حزب دردوره اول حاکمیت خود خیلی موفق بود و توانست بر شکافهای فکری و اجتماعی غالب شود و با سیاستهای فرهنگی و گشایشهای سیاسی خود تا حد زیادی اقشار گوناگون ملت از جمله کردها را به طرف خود جذب کرد. این حزب در جلب نظر علوی ها و سنی ها و حتی بخشهایی از لائیکها و سکولارها درترکیه موفقیت های قابل توجهی داشت و لذا آرای حزب در دوره های اول حاکمیتش روند افزایشی داشت.

در سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه در آن مقطع سیاست به صفر رساندن چالش ها و مشکلات با همسایگان را در پیش گرفت و تلاش کرد همه مشکلات ومسائل ترکیه را با همسایگان حل و فصل کند و به عنوان یک همسایه قابل اعتماد ظاهر شود. ترکیه در حوزه بین الملل هم به عنوان یک بازیگر مثبت وارد میدان شد. مثلا پیوستن به اتحادیه اروپایی و رعایت استاندارهای آن یکی از شعارهای جدی حزب بود. همچنین رعایت ارزشهای دموکراتیک و آزادی و… از شعارهای حزب عدالت و توسعه در مقطع اول حضورش در قدرت بود که باعث شد ترکیه در بین کشورهای منطقه در سیاست خارجی اش محبوبیت پیدا بکند و روابطش با بسیاری از همسایگان از جمله سوریه دوستانه باشد و گسترش زیادی پیدا کند. اما متاسفانه از زمانی که آرام آرام این حزب از این دو سیاست فاصله گرفت هم در سیاست داخلی و هم سیاست خارجی با مشکلات مواجه شد. در داخل کشور متاسفانه آنها با یک حزب ملی گرای افراطی که مخالف سرسخت کردها است هم پیمان و متحد شدندو در سیاست خارجی هم از اصول قبلی خود فاصله گرفتند.

ترکها در موضوع سوریه و در آنچه که از جانب غربیها بهارعربی در منطقه نامیده شد متاسفانه در بازی آمریکا وارد شدند و وروابط دوستانه خود را با سوریه که می توانست منافع فراوانی برای دو کشور داشته باشد برهم زدند. تحلیل من این است که آمریکا و رژیم صهیونیستی از همکاری و پیشرفت دو کشور مهم منطقه یعنی ترکیه و سوریه ناراضی بودند و لذا پای ترکیه را به جنگ داخلی سوریه کشاندند و بعد پشتش را خالی کردند. از همان مقطع مشکلات حزب عدالت و توسعه در سیاستهای داخلی و خارجی شروع شد.

در شرایط کنونی هم آنچه که در مرزهای شمال شرقی سوریه در حال وقوع است باز هم در ادامه همین خطای راهبردی است که حزب عدالت و توسعه ترکیه متاسفانه با چراغ سبز آمریکا به آن وارد شده است.این همان چیزی است که ترامپ در آمریکا می خواهد یعنی درگیری دو کشور مسلمان منطقه و ایجاد ناامنی وخونریزی بیشتر و تعمیق دشمنی بین اکراد، اعراب و ترکها در این منطقه حساس.

اما در داخل ترکیه به لحاظ سیاسی و نگرش احزاب، ظاهر این است که طبیعتا حزب افراطی ناسیونالیستی حرکت ملی که الان هم پیمان حزب عدالت وتوسعه است و یک حزب به شدت ضد کردی و ترک گرا در ترکیه است که بین ده تا  14درصد رای مردم را دارد سرسختانه طرفدار این اقدام حزب حاکم است. طبیعتا افکار عمومی طرفداران حزب عدالت و توسعه هم از مدتها پیش برای این عملیات آماده شده است و عموما باید با این حرکت موافق باشند. اما از سوی دیگر احزاب مخالف که مهمترین آن حزب جمهوری خلق ترکیه است و هم ییمانانش و همن طور جریانات سیاسی  کردها و بعضی از احزاب مخالف آک پارتی با این اقدام دولت حاکم همراهی نمی کنند. این احزاب  در انتخابات اخیرشهرداریها در ترکیه در شهرهای بزرگ مانند استانبول، آنکارا و ازمیر حزب حاکم را شکست دادند و نشان دادند که بیشتر از50 درصد رای را دارند و رای آنها در مجموع از رای حزب عدالت و توسعه و هم پیمانانش بیشتر است. این احزاب مخالف به طور جدی با حرکت حزب عدالت و توسعه در سوریه مخالف هستند حتی اگر در این مقطع آن را به زبان نیاورند.

دیگر اینکه در سطح اجتماعی و مردمی هم این حرکت مخالفین زیادی دارد. گفته می شود که بیست در صد جمعیت ترکیه کردها هستند و به طور مسلم همه کردها در سوریه نیز به شدت با  حمله ترکیه به سوریه به شدت مخالف هستند. طرفداران حزب جمهوری خلق به عنوان حزب مخالف دولت، کسانی که پیرو جریانات سکولار و روشنفکری هستند با اقدام نظامی دولت درسوریه موافق نیستند و علوی های ترکیه که جمعیت انبوهی هستند نیز به دو اعتبار با این حرکت مخالف هستند. اول اینکه حزب آک پارتی در ترکیه این طور تبلیغ کرده است که در سوریه یک دولت علوی به ریاست بشار اسد سر کار است بنا براین به طور طبیعی علوی های ترکیه با این حمله نظامی مخالفت خواهند کرد. و ثانیا علویها نیز عموما از طرفداران احزاب مخالف در ترکیه به شمار می آیند.

از همه اینها گذشته ، موضوع مهمی در ترکیه وجود دارد که در قضاوت مردم بسیار تعیین کننده است و آن هم عامل اقتصادی است که در مسائل سیاسی تاثیر فراوانی دارد به طوریکه گفته می شود یکی از مهمترین مولفه های موفقیت پی در پی حزب عدالت و توسعه  موفقیت‌های اقصادی این حزب و ارتقاء سطح زندگی مردم در این کشور در دو دهه گذشته بوده است. بنابراین اگر یک اقدام و سیاستی موجب مشکلات اقتصادی در زندگی مردم بشود و احیانا اقتصاد شکننده ترکیه را با چالش مواجه کند، معمولا ترکها با این حرکت در درازمدت همراهی نمی کنند و با آن به مخالفت برمی خیزند. لذا من تصور می کنم اگر این حمله تبعات اقتصادی برای ترکیه داشته باشد که حتما دارد به طوری که در همان روزهای اول موجب سقوط ارزش لیر شد، ادامه پیدا کند و اقتصاد را در ترکیه با چالش مواجه کند موجب مخالفت هر چه بیشتر در بین مردم ترکیه و گروه های اجتماعی و سیاسی و جامعه مدنی ترکیه خواهد شد وحتی طرفداران آک پارتی نیز ریزش خواهند کرد و با این حرکت مخالفت می کنند.

وقتی که نتایج منفی این حمله آرام آرام خود را نشان دهد به طور حتم مخالفت ها علنی خواهد شد. البته به طور طبیعی وقتی دولت هر کشوری خود را با یک جنگ خارجی درگیر کند برای مدتی عموما احزاب و مردم سعی می کنند چون با یک جبهه خارجی مواجه هستند سکوت را در پیش بگیرند امابا پیدا شدن نتایج این حمله قطعا این مخالفت ها خود را نشان خواهد داد.

 

پرسش: علی رغم این مسائل برخی از کارشناسان معتقدند یکی از اهداف ترکیه در حمله به شمال سوریه ایجاد یک دشمن خارجی با هدف تقویت انسجام داخلی است. آیا شما چنین کارکردی برای این اقدام ترکیه قائل هستید؟

پاسخ: شکی نیست که حزب حاکم عدالت و توسعه اهداف گوناگونی را درحمله به شمال شرقی سوریه تعقیب می کند و اما اینکه این حزب تا چه حد در رسیدن به اهدافش موفق می شود باید منتظرماند و دید نتایج این اقدام چه خواهد شد. سالهای طولانی است که دولت ترکیه در عرصه های سیاسی و حتی نظامی درگیریهای جدی با کردها داشته است و در تمام این سالهای طولانی دولتها با ابزار مختلف این چالش را مدیریت کرده اند. اما انجام چنین حمله گسترده نظامی و ورود به خاک یک کشور همسایه آن هم با چراغ سبز آمریکا در این ابعاد سابقه نداشته است و می تواند دولت ترکیه را در باتلاقی سخت و با عواقب سنگین گرفتار نماید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *