جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تهران اقدام آمریکا، انگلیس و کانادا در تحریم افراد و نهادهای نظامی ایران را محکوم کرد

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم هایی علیه برخی افراد و نهادهای نیروهای مسلح ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه تهران را به شدت محکوم و از همراهی برخی کشورها در اروپا از رویکرد دولت آمریکا انتقاد کرد.

ببینید | اسرائیل آماده جنگ می‌شود؟؛ استقرار انبوه تانک‌ها در نزدیکی رفح

ارتش اسرائیل ده‌ها تانک و خودروی زرهی را در امتداد مرز خود با نوار غزه در جنوب این باریکه مستقر کرده است. به نظر می‌رسد این رژیم برای حمله زمینی به رفح آماده می‌شود. این تانک‌ها و خودروهای زرهی روز جمعه ۲۶ آوریل در نزدیکی گذرگاه کرم شالوم اسرائیل که در مجاورت رفح است، مستقر شدند. منبع: یورونیوز

سازمان ملل: آواربرداری در غزه احتمالا 14 سال طول می‌کشد

یک مسئول ارشد سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه هنوز تعداد زیادی مهمات منفجر نشده ارتش اسرائیل در خیابان‌ها و ساختمان‌های ویران شده غزه وجود دارد که جان غیرنظامیان را تهدید می‌کند گزارش داد که آواربرداری در غزه ممکن است 14 سال طول بکشد.

Loading

اهمیت و زمینه های روابط ایران و تاجیکستان

۱۳۹۷/۱۲/۲۹ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حدود سه سالی است بنا به دلایل گوناگون از جمله دسیسه های مختلف، روابط ایران و تاجیکستان دچار فراز و نشیب‌هایی شده که با روابط نزدیک دو کشور در گذشته همخوانی ندارد.

ولی کوزه‌گر کالجی – پژوهشگر ارشد حوزه آسیای مرکزی و قفقاز

حدود سه سالی است بنا به دلایل مختلف روابط ایران و تاجیکستان دچار فراز و نشیب‌هایی شده که با روابط نزدیک دو کشور در گذشته همخوانی ندارد. البته طی سه سال گذشته وضعیت به این صورت نبود که روابط بین ایران و تاجیکستان کاملا متوقف و هیچ همکاری شکل نگرفته باشد بلکه توافقات و همکاری‌های متعددی را بین دو کشور شاهد بودیم. به عنوان مثال آقای عثمان‌زاده، وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان در مراسم تحلیف آقای روحانی شرکت کرد و در آبان 96 نیز آقای ظریف، وزیر خارجه کشورمان سفری به تاجیکستان داشت. در عین حال همکاری در زمینه‌های مختلف و انعقاد توافقنامه‌های متعدد بین تهران و دوشنبه همچنان تداوم داشت. با این وجود انتظار از سطح روابط بین ایران و تاجیکستان خیلی بیشتر از این میزان است و امید می رود در دوره جدید سطح روابط توسعه بیشتری پیدا کند. به ویژه آن­که از نیمه زمستان سال‌‌جاری نشانه‌های مثبتی از سوی تاجیکستان درجهت بهبود روابط دو کشور مشاهده شد. شروع به کار سفیر جدید ایران در تاجیکستان از جمله نشانه‌های مثبت بهبود روابط میان طرفین است. اظهارنظرهای مثبتی که توسط سراج‌الدین مهرالدین، وزیر خارجه و روسای پیشین و جدید مراکز مطالعاتی تاجیکستان درباره ایران صورت گرفته نیز باید مورد توجه قرار گیرد. قرار است به زودی سفیر جدید تاجیکستان در ایران که از مقامات ارشد و باسابقه وزارت خارجه این کشور و از چهره های فرهنگی و ایران شناسان تاجیکی است، کار خود را در تهران شروع کند که مجموع این تحولات را باید به فال نیک گرفت تا وضعیت دو کشور از شرایط سخت سه ساله گذشته که موجب نگرانی و ناراحتی بسیاری از ایرانیان و تاجیکان شده بود، عبور کند.

باید توجه داشت که زمینه‌های همکاری میان ایران و تاجیکستان، از تنوع نسبتاً خوبی برخوردار است و یکی از حوزه‌هایی که در رابطه با آن از ابتدا بین دو کشور همکاری‌های گسترده‌ای برقرار بوده، حوزه فنی و مهندسی است؛ در این رابطه ساخت جاده، ساخت تونل، ساخت سد و نیروگاه‌های برق‌آبی از جمله مواردی است که همواره توسط طرفین دنبال شده است که نمونه بارز آن حضور شرکت های ایرانی در ساخت سد و نیروگاه سنگ‌توده ۲ بر روی رود وُخش در ولایت ختلان تاجیکستان در سال های گذشته بود. با توجه به طرح بزرگ احداث سد و نیروگاه راغون که نخستین توربین آن چند ماه قبل به افتتاح رسید و سایر توربین های آن قرار است به تدریج در سال های آینده به مرحله نصب و عملیاتی برسند، ظرفیت بسیار خوبی برای حضور فعال تر شرکت های ایرانی در روند تکمیل و ساخت این نیروگاه بزرگ برق آبی در تاجیکستان وجود دارد.

حوزه دوم همکاری‌ها حوزه ریلی و کریدورهای حمل و نقل است که در این رابطه نیز هر سه حوزه هوایی، جاده‌ای و ریلی مطرح است. با توجه به اینکه تاجیکستان کشوری محصور در خشکی است و در مسیر راه ابریشم چین قرار دارد ایران می‌تواند پل ارتباطی خوب از طریق تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان یا تاجیکستان، ترکمنستان و چین باشد. در این زمینه، انجام پروازهای مستقیم بین دوشنبه با تهران و مشهد، هماهنگی گمرگی و ترانزیتی بین ایران و تاجیکستان با کشور ترکمنستان (به عنوان حلقه واسطه و ارتباطی) برای عبور آسان و سریع کامیون ها و کانتینرها و نیز توسعه ارتباطات ریلی ایران و تاجیکستان از طریق شبکه راه آهن آسیای مرکزی از موضوعات بسیار مهمی است که در روند مناسبات ایران و تاجیکستان ضرورت دارد از سوی هر دو طرف توجه ویژه ای به آن صورت گیرد. باید توجه داشت که تاجیکستان با ایران هم‌مرز نیست اما سه استان خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان نزدیک‌ترین استان‌های ایران به تاجیکستان هستند که در هماهنگی با ترکمنستان موضوع پروازها، شبکه ریلی، گردشگری، بازارچه‌ها و بحث‌های گمرکی بسیار حائز اهمیت است.

حوزه بعدی که متاسفانه باوجود پیوندهای فرهنگی و نزدیک ایران با تاجیکستان مغفول مانده، حوزه گردشگری است و امید می رود که فضای دو کشور به تدریج به سمتی پیش برود که طرفین در راستای لغو ویزا گام بردارند تا بدین طریق هم درهای ایران به سوی تاجیکستان گشوده شود و هم درهای تاجیکستان به سوی ایران. اگر این موضوع محقق شود و روابط ایران و تاجیکستان از وضعیت دولتی خارج شود و جنبه مردمی تری به خود بگیرد، حوزه های وسیعی از همکاری بین نخبگان و مراکز دانشگاهی و علمی دو کشور و نیز هنرمندان ایرانی و تاجیکی در زمینه سینما، تئاتر و موسیقی وجود دارد که می تواند روابط دو کشور را وارد مرحله جدیدی کند. لذا به موازات لغو ویزایی که بین ایران با ارمنستان و گرجستان و نیز صدور ویزای فرودگاهی با جمهوری آذربایجان در سال های اخیر صورت گرفته است و تحول شایان توجهی را در زمینه گردشگری و ارتباطات مردمی بین ایران با سه کشور قفقاز به دنبال داشته است، ضرورت دارد مشابه همین رویکرد در روابط ایران و تاجیکستان نیز از سوی مسئولین دو کشور در دور جدید روابط دو کشور دنبال شود که با توجه به پیوندهای کهن و نزدیک تاریخی، فرهنگی و زبانی ایرانیان و تاجیکان، بستر و فضای مناسبی در این زمینه وجود دارد.

یکی دیگر از حوزه‌های مهم همکاری‌های دو کشور، حوزه همکاری‌های امنیتی مشترک است. به خصوص در حوزه افغانستان، هم می‌توان به صورت سه جانبه بین تهران، دوشنبه و کابل این همکاری‌ها را دنبال کرد و هم به صورت چندجانبه با حضور کشورهای دیگری همچون ازبکستان، ترکمنستان و تاجیکستان که سه کشور آسیای مرکزیِ همسایه افغانستان محسوب می شوند. در این زمینه، مواردی همچون بحث تروریسم، حضور داعش در افغانستان، مرزبانی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و آموزش نیروهای مرزبانی و انتظامی می‌تواند مورد توجه طرفین قرار گیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *