جدیدترین مطالب

دلایل نگرانی و مخالفت نتانیاهو با راه‌حل دو دولتی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل، اخیرا در اظهاراتی مدعی شد که از بین بردن حماس بدون هیچ بهانه‌ای نخستین شرط درباره فردای جنگ است. او در عین حال گفت آماده نیستم که حکومت حماسستان را با فتحستان جایگزین کنم. این در حالی است که در رای‌گیری اوایل ماه جاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ۱۴۳ عضو از ۱۹۳ عضو به حمایت از یک کشور فلسطینی برای پیوستن به سازمان ملل رای مثبت دادند.

تردید عربستان درباره توافق تجارت آزاد شورای همکاری خلیج فارس با چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دیپلمات پیشین کشورمان درباره تردید عربستان برای تعامل با چین در چارچوب توافق تجارت آزاد چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت: این موضوع صرفا دلیل اقتصادی یا سیاسی ندارد، ضمن آنکه دلایل این تعلل و تاخیر با توجه به تحولات منطقه و بین‌الملل به‌طور لحظه‌ای تغییر کرده و قطعا در راستای منافع هر یک از کشورهای طرف توافق است.

تحلیلی بر قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای عضویت کامل فلسطین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پاره کردن منشور سازمان ملل از سوی نماینده رژیم اسرائیل در واکنش به قطعنامه عضویت کامل فلسطین به‌معنای پذیرش پایان دادن به دولتی به اسم اسرائیل توسط نماینده این رژیم است.

نقش آمریکا در عملیات نظامی رژیم‌ صهیونیستی در رفح

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از ابتدای تأسیس رژیم ‌صهیونیستی تاکنون، آمریکا همواره بخش مهمی از «سیاست‌های جنگ‌طلبانه» این رژیم‌ در منطقه بوده است. جنگ غزه و حمله به رفح نیز از این قاعده مستثنا نیست.

راهبرد تحریمی آمریکا در حوزه هوش مصنوعی و الزامات مقابله با آن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیرکل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی وزارت نفت گفت: هوش مصنوعی این قابلیت را دارد که فاصله کشورهای کمتر توسعه یافته با کشورهای توسعه یافته را به‌سرعت در حوزه علم و فناوری کاهش دهد، از این ‌رو، آمریکا به‌دنبال اعمال تحریم بر هوش مصنوعی در کشورهای رقیب خود ازجمله ایران است.

Loading

أحدث المقالات

دلایل نگرانی و مخالفت نتانیاهو با راه‌حل دو دولتی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل، اخیرا در اظهاراتی مدعی شد که از بین بردن حماس بدون هیچ بهانه‌ای نخستین شرط درباره فردای جنگ است. او در عین حال گفت آماده نیستم که حکومت حماسستان را با فتحستان جایگزین کنم. این در حالی است که در رای‌گیری اوایل ماه جاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ۱۴۳ عضو از ۱۹۳ عضو به حمایت از یک کشور فلسطینی برای پیوستن به سازمان ملل رای مثبت دادند.

Loading

تجزیه یمن؛ خواست متجاوزان

۱۳۹۷/۱۱/۰۲ | سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: یکی از سناریوهای به‌شدت موردتوجه ائتلاف منطقه‌ای و کشورهای غربی، کوشش برای تقسیم و تجزیه یمن است؛ آن‌هم باهدف تضعیف یمن و اینکه دولتی قدرتمند و مردم‌سالار در کنار مرزهای پادشاهی سعودی برپا نشود.

جعفر قنادباشی- کارشناس مسائل غرب آسیا

هرچند ائتلاف سعودی از زمان برگزاری نشست استکهلم تاکنون به‌عناوین‌مختلف و از طرق گوناگون، اقداماتی را برخلاف روند برقراری آتش‌بس صورت داده و از بخش فراوانی از مفاد توافق به‌طور آشکار و پنهان عدول کرده است، ولیکن فضا و شرایط موجود سیاسی، مقامات ریاض و ابوظبی را واداشته است تا گام‌هایی هرچند ناچیز در مسیر اجرای توافقات استکهلم بردارند؛ لذا از این نظر می‌توان گفت که توافق آتش‌بس در حال حاضر به‌رغم همه کارشکنی‌ها در مسیر اجرا قرار گرفته است.

البته چنین امری را باید از یک‌سو نتیجه اقدامات جنبش انصار الله در اجرای مفاد توافق استکهلم دانست (این اقدام انصار الله موجب افزایش مطالبات جهانی از ائتلاف سعودی است) و از سوی دیگر پیدایش چنین شرایط مساعدی برای اجرای توافق‌نامه آتش‌بس را باید از اقدامات سازمان ملل به‌منظور تحقق برخی از مفاد توافق استکهلم ازجمله تبادل اسرا و همچنین استقرار نیروهای ناظر در بندر الحدیده به شمار آورد.

این در شرایطی است که اکنون فضا و شرایط بین‌المللی برای ادامه و استقرار تجاوز زمینی و حملات هوایی ائتلاف سعودی به‌هیچ‌وجه آماده نیست؛ به‌خصوص که مخالفت‌ها با ادامه جنگ یمن به درون و به‌ویژه به سطوح سیاسی تعمیم پیداکرده و از این لحاظ حامیان غربی ائتلاف سعودی را به تأکید بر ضرورت توافقنامه آتش‌بس واداشته است.

البته ائتلاف سعودی نیز با توجه به شکست‌های پی‌درپی‌ در عرصه‌های زمینی، هوایی و دریایی، تمایل چندانی به استمرار و ادامه جنگ ندارد و‌ آنچه سبب می‌شود تا بر ضرورت ادامه جنگ تأکید کند، وجود این امید است که پیش از خاتمه عملیات میدانی به حداقل امتیازاتی دست پیدا کند. به هر ترتیب بر اساس توافق استکهلم و به‌منظور تبادل هزاران اسیری که در اختیار طرفین است، مذاکراتی طراحی شده که در امان پایتخت اردن برگزار شد. در این نشست دو روزه مسئله توافق تبادل اسرا و بازداشت‌شدگان مورد بررسی قرار گرفت.

از سوی دیگر سازمان ملل متحد در خصوص اعزام یک گروه از ناظران بین‌المللی برای استقرار در الحدیده تصمیماتی اتخاذ کرده که این مسئله نیز از میزان شکنندگی آتش‌بس کنونی می‌کاهد.

در این بین درحالی‌که ائتلاف سعودی در دیگر عرصه‌های میدانی به جز الحدیده به عملیات نظامی و کشتار غیرنظامیان ادامه می‌دهد، راه‌های ارسال مواد غذایی و دارو به یمن هنوز گشوده نشده و مشکلات ناشی از مسدود بودن راه ارسال مواد غذایی جنبش انصار الله را در موقعیت دشواری قرار داده، ولیکن درمجموع شرایط کنونی در مقایسه با شرایط قبل از آتش‌بس، شرایط مساعدتری است و مردم یمن می‌توانند از آن برای ادامه مقاومت در برابر متجاوزان بهره‌برداری کنند.

پیدایش چنین شرایطی به فضای بین‌المللی موجود و مخالفت‌های جهانی با جنگ یمن بازمی‌گردد؛ یعنی همان شرایطی که می‌تواند چشم‌انداز امیدبخشی را در برابر مردم یمن آن‌هم بعد از نزدیک به 4 سال جنگ تمام‌عیار ترسیم کند.

لذا یک سناریو درباره آینده تحولات یمن این است که اگرچه اهمیت استراتژیک یمن و جایگاه بسیار کلیدی آن در باب المندب، موجب از میان رفتن کامل مزاحمت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای نمی‌شود، ولیکن به هر ترتیب جبهه متجاوزان در شرایطی نیست که بتواند بیش از این به جنایات خود در یمن ادامه دهد. البته سناریوی دیگر که به‌شدت موردتوجه ائتلاف منطقه‌ای و کشورهای غربی قرار گرفته، کوشش برای تقسیم و تجزیه یمن است؛ آن‌هم با این هدف که دولتی قدرتمند و مردم‌سالار در کنار مرزهای پادشاهی سعودی برپا نشود و بتوانند از رقابت‌های موجود بین بخش‌های تجزیه‌شده به‌عنوان عاملی برای تضعیف بیشتر یمن بهره‌برداری کنند.

بااین‌حال خوش‌بینانه‌ترین سناریو در این خصوص، فراهم شدن زمینه‌های برگزاری همه‌پرسی و انتخاباتی است که همه مردم یمن در آن مشارکت کنند و به برپایی یک نظام مردم‌سالار و مقتدر که تمامی بخش‌های یمن را نمایندگی می‌کند، رأی دهند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *