جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

Loading

سناریوهای برجامی آمریکا پس از گزارش اخیر آژانس

۱۳۹۶/۰۶/۱۴ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با توجه به اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان نهاد اصلی نظارت بر روند صلح‌آمیز برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، یک بار دیگر عمل به تعهدات برجام را از سوی تهران مورد تایید قرار داده، بسیار دور از انتظار خواهد بود که ایالات متحده آمریکا و رئیس جمهور این کشور بخواهد اعلام کند که ایران به تعهداتش در برجام پایبند نبوده است.

امیرعلی ابوالفتح/ کارشناس مسائل آمریکا

در صورتی که آمریکا بخواهد چنین ادعایی را علیه ایران مطرح کند، می بایست برای اثبات آن، دلایل مستندی را ارائه نماید، حال آنکه بررسی میزان تعهدات ایران از جمله مواردی است که از طریق مشاهده، متر و استفاده از ترازو کاملا قابل بررسی است. یعنی تعداد سانتریفیوژ‌ها، میزان اورانیوم غنی شده، وزن و درصد آن کاملا مشخص است و وقتی آژانس این موارد را مورد تایید قرار می‌دهد دیگر خدشه‌ای به آن نمی‌توان وارد کرد. شاید تنها دلگرمی آمریکا به این موضوع باشد که آنها بتوانند این شبهه را مطرح کنند که در برخی از سایت‌ها و پایگاه‌های نظامی ایران موارد مشکوکی دیده شده و از این طریق آژانس را تحت فشار قرار دهند تا درخواست بازرسی از این مراکز را مطرح کند. آمریکا امیدوار است که ایران چنین اجازه‌ای ندهد و در نهایت با فضاسازی در جامعه جهانی چنین عنوان کنند که ایران به تعهدات برجام و پروتکل الحاقی ان‌پی‌تی عمل نکرده و به همین دلیل آمریکا از عمل به برجام سر باز بزند. اگر این اتفاق نیفتد یعنی آژانس تحت تاثیر فشار آمریکا قرار نگیرد و درخواست بازرسی ندهد و ایران در چنین صورتی طی شرایط خاص مقرر در پروتکل الحاقی، دسترسی‌ها را فراهم نکند و هیچ دلیلی بر اثبات چنین ادعایی مطرح نشود، بسیار دور از انتظار خواهد بود که در پایان دوره 90 روزه سوم نامه معروف وزیر خارجه برای رئیس مجلس سنا در آمریکا ارسال نشود و در آن قید نشود که ایران به تعهداتش عمل نکرده است.

به بیان دیگر اگر بحث بازرسی‌ها منتفی شود رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا در نامه‌ای به پل رایان، رئیس مجلس سنا اعلام خواهد کرد که ایران به تعهداتش عمل کرده و واشنگتن نیز به ادامه برجام متعهد است. در غیر این صورت اگر آمریکا مواردی را ارائه دهد و خواهان بازدید از مراکز نظامی ایران باشد و ایران با درخواست آژانس مخالفت کند، واشنگتن می‌تواند بحث عدم پایبندی ایران به تعهداتش را مطرح کند. البته این سناریو بسیار نامحتمل است چرا که ایران هیچ مورد مشکوکی در سایت‌های نظامی‌اش ندارد و لذا آمریکا نیز مدرکی برای ارائه به آژانس در دست ندارد.

در این میان اگر آمریکا از برجام خارج نشود، بدون شک همچنان فشارهای فرابرجامی را بر ایران ادامه خواهد داد. این فشارهای فرابرجامی موضوعی است که از زمان آغاز مذاکرات مورد توجه دولت وقت آمریکا یعنی دولت باراک اوباما بود و در دولت دونالد ترامپ نیز این رویکرد تشدید شده است. لذا واشنگتن امروز همچنان فشارهای خارج از برجام را بر ایران وارد خواهد آورد به این امید که ایرانی‌ها دست به اقدام متقابلی بزنند که دال بر این باشد مبنی بر اینکه تهران به برجام عمل نمی‌کند. باید توجه داشت که نهایتا اگر فشارهای خارج از برجام توسط آمریکا خیلی افزایش پیدا کند چون واشنگتن اجماع جهانی را همراه خود ندارد و قطعنامه‌های شورای امنیت دیگر موجود نیست به آن اندازه زمان پیش از برجام نمی‌تواند اقتصاد ایران را تحت فشار قرار دهد.

البته این بدان مفهوم نیست که ایالات متحده آمریکا به تنهایی نمی‌تواند بر ایران فشار وارد آورد یا کشورهای اروپایی را تحت فشار قرار دهند روابط اقتصادی‌شان با ایران را محدود کنند. ولی آنچه که مسلم است اتفاقاتی که پیش از برجام شاهد بودیم شامل تحریم‌های هوشمند و اجماعی که آن زمان علیه ایران حاصل شد، دیگر روی نخواهد داد. لذا تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران افزایش پیدا خواهد کرد اما چون پشتوانه شورای امنیت را ندارد و کشورها متعهد نیستند که به تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا عمل کنند، راه‌های مختلفی برای دور زدن این تحریم‌ها وجود دارد. زیرا هم جمهوری اسلامی ایران در این قضایا تجربه کسب کرده است و هم منافع اقتصادی موجود باعث می‌شود که کشورهای اروپایی دست به نوعی لابی گری بزنند تا فشارها علیه ایران را کاهش دهند و از منافع تجارت با ایران بهره‌مند گردند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *