جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

تصاویری از درگیری دانشجویان و پلیس در تظاهرات حمایت از فلسطین در آمریکا

در روزهای اخیر دانشگاه‌های معتبر آمریکایی به دلیل تلفات بالای غیرنظامیان در نوارغزه در عملیات نیروهای اسرائیل و کمک های ارائه شده توسط آمریکا به تل آویو، به کانون خشم و اعتراض نسبت به عملیات اسرائیل تبدیل شده‌اند. این گالری اسپوتنیک به اعتراضات دانشجویی در آمریکا اختصاص دارد.

پلیس فرانسه وارد دانشگاه «ساینس‌پو» شد

پلیس فرانسه امروز جمعه دوم ماه مه برای متفرق کردن تظاهرات گروه‌های دانشجویی حامی فلسطین وارد دانشگاه معتبر «مطالعات سیاسی پاریس»، معروف به «ساینس پو» شد.

«جنگ ترکیبی و فعالیت‌های خصمانه‌ روسیه در سراسر اروپا»؛ ناتو زنگ خطر را به صدا درآورد

ائتلاف نظامی غرب تحت رهبری ایالات متحده نسبت به آنچه «فعالیت هیبریدی» مسکو در جمهوری چک، استونی، آلمان، لتونی، لیتوانی، لهستان و بریتانیا خواند، به شدت ابراز نگرانی کرد. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو ضمن طرح این نگرانی در خصوص «فعالیت‌های خصمانه» روسیه در سراسر اروپا هشدار داده است.‌

افراد مبتلا به ایدز،هپاتیت و سرطان اکنون برای خدمت در ارتش اوکراین آماده محسوب می شوند

وزارت دفاع اوکراین دستور حاوی فهرستی از بیماری هایی منتشر کرد که افراد مشمول خدمت سربازی حتی در صورت ابتلا به آنها برای خدمت در ارتش اوکراین آماده محسوب می شوند – در میان این بیماری ها اشکال خاصی از عقب ماندگی ذهنی و بیماری روانی وجود دارد.

Loading

برنده و بازنده شطرنج استقلال کردستان عراق

۱۳۹۶/۰۸/۱۵ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: پس از تحولات اخیر در اقلیم کردستان عراق و همچنین مسائل مربوط به استعفای مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، بسیاری از رسانه‌ها از بارزانی به عنوان بازنده اصلی شطرنج کردستان عراق یاد می‌کنند؛ همان شطرنجی که پیش از این، مرحوم «جلال طالبانی»، برنده آن نام گرفته بود.

جدا از دیگر ویژگی‌های برجسته‌ طالبانی، همواره از تبحر و خردمندی وی در پیشبرد و تأمین منافع کردهای عراق در این شطرنج چند بُعدی سخن گفته می‌شد که در واقع اشاره‌ای استعاری به کوشش‌های او جهت جلوگیری از ورود اقلیم کردستان به مناقشات فلج کننده بود. به‌طور معمول در بازی شطرنج، فردی می‌تواند پیروزیِ حتمی را از آن خود سازد که پیش از انجام هر حرکت، واکنش‌ها و حرکت‌های بعدی را حدس بزند و براساس برداشت واقع‌گرایانه‌ای که از حرکت‌های آتی  دارد، راهبردها و تاکتیک‌های خود را  تدوین و تنظیم کند. این همان فرمولی است که در بسیاری دیگر از صحنه‌ها از جمله صحنه‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جاری و ساری است و کاربردهای خاص خود را دارد؛ چنانکه تجربه نیز نشان داده است در این نوع صحنه‌ها، اقداماتی می‌تواند قرین موفقیت و زمینه‌ساز پیروزی باشد که با روشن‌بینی نسبت به آینده و درنظر گرفتن همه عوامل، تحقق هر یک از شرایط بعدی را لحاظ کند و متناسب با آن، مسیر پیش رو را انتخاب نماید. یعنی دقیقاً آن چیزی که در جریان برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق، به طور شگفت انگیزی نادیده گرفته شد و مسعود  بارزانی به رغم هشدارهای داخلی و خارجی به آن هیچ توجهی نکرد.

شاید بزرگترین اشتباه بارزانی در این شطرنج پیچیده آن بود که وی تصور می‌کرد که در چارچوب گرایشات قومی و زبانی و زمینه سازی برای استقلال (همان جدایی و تجزیه خاک عراق) خواهد توانست منافع مردم اقلیم کردستان را تأمین کند و این همان دیدگاهی بود که مرحوم طالبانی، نه تنها از آن حذر می‌کرد، بلکه با روشن‌بینی، تحقق آن را غیرممکن می‌دانست. زیرا ازدیدگاه وی اصالت بخشیدن به گرایش‌های قومی و زبانی از یک سو به معنی بازگشت به قرون گذشته و دور شدن از یافته‌های جدید انسان برای برپایی واحدهای سیاسی بود و از سوی دیگر و به‌طور حتم، به قرار گرفتن کردهای عراق در حصاری خود ساخته می‌انجامید. چنانکه در این باره مرحوم طالبانی چند سال پیش گفته بود: «فرض کنیم که ما اعلام استقلال کردیم. عراق، ایران، سوریه و ترکیه نیازی ندارند که با ما جنگ کنند. اگر این کشورها مرزهایشان را ببندند و جلوی عبور و مرور ما را بگیرند، ما چگونه به زندگی ادامه دهیم؟».

بدین ترتیب این سیاستمدار کهنه‌کار کُرد، با خردمندی و دوراندیشی ناشی از سال‌ها تجربه حکومت‌داری، انتخاب هرگونه راهبردی را براساس استقلال اقلیم کردستان، نادرست می‌دانست و از این جهت، دیدگاه‌هایش، در قطب مخالف با دیدگاه‌های بارزانی قرار داشت؛ شخصی که امروز از وی به عنوان بازنده اصلی شطرنج کردستان عراق یاد می‌شود. بارزانی نتوانست و یا نخواست تا پیامدهای حرکت‌های غیرقانونی خود را که با دستاویز قرار دادن احساسات کردهای مظلوم عراق آغاز کرده بود، مورد ملاحظه قرار دهد و آنچه را که امروز بعد از برخورد یا مخالفت‌های شدید داخلی و خارجی با آن مواجه است، پیش بینی کند. لذا این خطای راهبردی بارزانی سبب اشتباهات فاحش بعدی وی شد، چنانکه بعد از سیطره دولت مرکزی عراق بر«کرکوک»، شرکای سیاسی خود در اقلیم کردستان عراق، همانند اتحادیه میهنی و نیروهای پیشمرگه را بی محابا و بدون رعایت موازین ضروری، به خیانت متهم کرد و با این اقدام خود بنیان تازه‌ای را برای گسترش دامنه‌ شکاف‌ها در بین اهالی اقلیم کردستان ایجاد کرد. اقدامی که مرحوم طالبانی در دوران حیات سیاسی‌اش به شدت از آن پرهیز می‌کرد و از عواقب خطرناک آن آگاه بود. در این حال، باید به خطای دیگر بارزانی هم اشاره کرد و آن چشم فروبستن بر مخالفت‌ها و اعتراضات جهانی بود که سوابق نامطلوبی از کردهای عراق را در سطوح بین المللی ایجاد کرد.

البته سخن گفتن در باره اینگونه خطاهای استراتژیک بارزانی، در صورتی دارای معانی متعارف است که از همسویی بسیار مشکوک وی با رژیم صهیونیستی سخن نگوییم و از نقشی که وی در اجرای توطئه‌های تجزیه طلبانه عملا ایفا کرد، چشم بپوشیم. حال آنکه در این ارتباط کارنامه وی یعنی همسویی خفت بار و خیانت آمیزش با رژیم صهیونیستی، به گونه‌ای است که می‌توان گفت قبل از آغاز ورود به شطرنج مورد اشاره، شکست خود را تأیید و گواهی این شکست را با دستان خود امضا کرده است. پیداست که بارزانی در این عرصه نیز مسیری کاملا متفاوت با طالبانی پیموده و خط مشی ضد صهیونیستی آن سیاستمدار با تجربه و برخوردهای دوستانه وی با مقامات عالی‌رتبه عراق، ترکیه و ایران را نادیده گرفته است. البته این موضوعی نیست که مردم اقلیم کردستان و دیگر سیاستمداران فهیم و آینده‌نگر این اقلیم بتوانند با آن موافق باشند و علیه آن و علیه شخص بارزانی به عنوان مُروّج این نوع نگاه، به مخالفت برنخیزند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *