جدیدترین مطالب

ادامه سرکوب اعتراض ضد صهیونیستی در آمریکا

تجمع‌های مسالمت آمیز ضد صهیونیستی در آمریکا، با این بهانه که اقدامات و تحرکات ضد یهودی است به شدت سرکوب می‌شود. این در حالی است که بسیاری از دستگیرشدگان شرکت کننده در این تجمع‌ها و راهپیمایی‌های ضد صهیونیستی، خود یهودی هستند.

افشای فساد جنسی یک سیاستمدار دیگر در انگلیس

جفری دونالدسون رهبر پیشین حزب سلطنت طلب و اتحادگرای ایرلند شمالی، ” دی یو پی” (DUP)، امروز در دادگاهی در ایرلند شمالی، با ۱۱ اتهام تعرض جنسی، از جمله یک فقره تجاوز جنسی روبرو و متهم شد.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا قانونی کردن شهرک سازی‌های اسرائیل در کرانه باختری را خطرناک خواند

نیویورک – ایرنا- معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تلاش اسرائیل قانونی کردن پاسگاه‌های شهرک‌نشینان یهودی در کرانه باختری اشغالی را محکوم کرد و هشدار داد که چنین اقدامی «خطرناک و غیرمسئولانه» است.

آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم

نیویورک – ایرنا- معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به ادعاهای رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ایران مبنی بر اینکه ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد، گفت که برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای تلاش می‌کنیم.

مسکو: قطعنامه آمریکا درباره سلاح‌های هسته‌ای در فضا فراتر از توافقنامه‌های بین‌المللی بود

تهران- ایرنا- ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه بامداد پنجشنبه گفت که قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره عدم استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا فراتر از چارچوب حقوقی توافقنامه‌های بین‌المللی بود و به همین دلیل، مسکو آن را وتو کرد.

گسترش اعتراض‌های دانشجویی در آمریکا در حمایت از غزه؛ درگیری پلیس با دانشجویان

نیویورک – ایرنا- اعتراض های دانشجویی در آمریکا در حمایت از مردم غزه و توقف جنگ اسرائیل به دانشگاههای هاروارد، تگزاس، براون و کالیفرنیای جنوبی رسیده و دانشگاههای تگزاس و کالیفرنیا صحنه درگیری پلیس با دانشجویان شده است.

دیدار دبیر شورای عالی امنیت ملی با مقامات سه کشور

نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی روز چهارشنبه در حاشیه اجلاس امنیتی سن‌پترزبورگ روسیه با مقامات عالی شرکت‌کننده از چین، برزیل و آفریقای جنوبی به صورت جداگانه دیدار و گفت و گو کرد.

پاسخ موشکی حزب‌الله به حملات صهیونیست‌ها به مناطق مسکونی جنوب لبنان+فیلم

تهران-ایرنا-حزب الله لبنان بامداد پنجشنبه فیلمی از شلیک چندین موشک به چندین نقطه از مواضع رژیم صهیونیستی در شمال فلسطین اشغالی در پاسخ به حملات صهیونیست‌ها به مناطق مسکونی در جنوب لبنان را منتشر کرد.

Loading

برنده و بازنده شطرنج استقلال کردستان عراق

۱۳۹۶/۰۸/۱۵ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: پس از تحولات اخیر در اقلیم کردستان عراق و همچنین مسائل مربوط به استعفای مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، بسیاری از رسانه‌ها از بارزانی به عنوان بازنده اصلی شطرنج کردستان عراق یاد می‌کنند؛ همان شطرنجی که پیش از این، مرحوم «جلال طالبانی»، برنده آن نام گرفته بود.

جدا از دیگر ویژگی‌های برجسته‌ طالبانی، همواره از تبحر و خردمندی وی در پیشبرد و تأمین منافع کردهای عراق در این شطرنج چند بُعدی سخن گفته می‌شد که در واقع اشاره‌ای استعاری به کوشش‌های او جهت جلوگیری از ورود اقلیم کردستان به مناقشات فلج کننده بود. به‌طور معمول در بازی شطرنج، فردی می‌تواند پیروزیِ حتمی را از آن خود سازد که پیش از انجام هر حرکت، واکنش‌ها و حرکت‌های بعدی را حدس بزند و براساس برداشت واقع‌گرایانه‌ای که از حرکت‌های آتی  دارد، راهبردها و تاکتیک‌های خود را  تدوین و تنظیم کند. این همان فرمولی است که در بسیاری دیگر از صحنه‌ها از جمله صحنه‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جاری و ساری است و کاربردهای خاص خود را دارد؛ چنانکه تجربه نیز نشان داده است در این نوع صحنه‌ها، اقداماتی می‌تواند قرین موفقیت و زمینه‌ساز پیروزی باشد که با روشن‌بینی نسبت به آینده و درنظر گرفتن همه عوامل، تحقق هر یک از شرایط بعدی را لحاظ کند و متناسب با آن، مسیر پیش رو را انتخاب نماید. یعنی دقیقاً آن چیزی که در جریان برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق، به طور شگفت انگیزی نادیده گرفته شد و مسعود  بارزانی به رغم هشدارهای داخلی و خارجی به آن هیچ توجهی نکرد.

شاید بزرگترین اشتباه بارزانی در این شطرنج پیچیده آن بود که وی تصور می‌کرد که در چارچوب گرایشات قومی و زبانی و زمینه سازی برای استقلال (همان جدایی و تجزیه خاک عراق) خواهد توانست منافع مردم اقلیم کردستان را تأمین کند و این همان دیدگاهی بود که مرحوم طالبانی، نه تنها از آن حذر می‌کرد، بلکه با روشن‌بینی، تحقق آن را غیرممکن می‌دانست. زیرا ازدیدگاه وی اصالت بخشیدن به گرایش‌های قومی و زبانی از یک سو به معنی بازگشت به قرون گذشته و دور شدن از یافته‌های جدید انسان برای برپایی واحدهای سیاسی بود و از سوی دیگر و به‌طور حتم، به قرار گرفتن کردهای عراق در حصاری خود ساخته می‌انجامید. چنانکه در این باره مرحوم طالبانی چند سال پیش گفته بود: «فرض کنیم که ما اعلام استقلال کردیم. عراق، ایران، سوریه و ترکیه نیازی ندارند که با ما جنگ کنند. اگر این کشورها مرزهایشان را ببندند و جلوی عبور و مرور ما را بگیرند، ما چگونه به زندگی ادامه دهیم؟».

بدین ترتیب این سیاستمدار کهنه‌کار کُرد، با خردمندی و دوراندیشی ناشی از سال‌ها تجربه حکومت‌داری، انتخاب هرگونه راهبردی را براساس استقلال اقلیم کردستان، نادرست می‌دانست و از این جهت، دیدگاه‌هایش، در قطب مخالف با دیدگاه‌های بارزانی قرار داشت؛ شخصی که امروز از وی به عنوان بازنده اصلی شطرنج کردستان عراق یاد می‌شود. بارزانی نتوانست و یا نخواست تا پیامدهای حرکت‌های غیرقانونی خود را که با دستاویز قرار دادن احساسات کردهای مظلوم عراق آغاز کرده بود، مورد ملاحظه قرار دهد و آنچه را که امروز بعد از برخورد یا مخالفت‌های شدید داخلی و خارجی با آن مواجه است، پیش بینی کند. لذا این خطای راهبردی بارزانی سبب اشتباهات فاحش بعدی وی شد، چنانکه بعد از سیطره دولت مرکزی عراق بر«کرکوک»، شرکای سیاسی خود در اقلیم کردستان عراق، همانند اتحادیه میهنی و نیروهای پیشمرگه را بی محابا و بدون رعایت موازین ضروری، به خیانت متهم کرد و با این اقدام خود بنیان تازه‌ای را برای گسترش دامنه‌ شکاف‌ها در بین اهالی اقلیم کردستان ایجاد کرد. اقدامی که مرحوم طالبانی در دوران حیات سیاسی‌اش به شدت از آن پرهیز می‌کرد و از عواقب خطرناک آن آگاه بود. در این حال، باید به خطای دیگر بارزانی هم اشاره کرد و آن چشم فروبستن بر مخالفت‌ها و اعتراضات جهانی بود که سوابق نامطلوبی از کردهای عراق را در سطوح بین المللی ایجاد کرد.

البته سخن گفتن در باره اینگونه خطاهای استراتژیک بارزانی، در صورتی دارای معانی متعارف است که از همسویی بسیار مشکوک وی با رژیم صهیونیستی سخن نگوییم و از نقشی که وی در اجرای توطئه‌های تجزیه طلبانه عملا ایفا کرد، چشم بپوشیم. حال آنکه در این ارتباط کارنامه وی یعنی همسویی خفت بار و خیانت آمیزش با رژیم صهیونیستی، به گونه‌ای است که می‌توان گفت قبل از آغاز ورود به شطرنج مورد اشاره، شکست خود را تأیید و گواهی این شکست را با دستان خود امضا کرده است. پیداست که بارزانی در این عرصه نیز مسیری کاملا متفاوت با طالبانی پیموده و خط مشی ضد صهیونیستی آن سیاستمدار با تجربه و برخوردهای دوستانه وی با مقامات عالی‌رتبه عراق، ترکیه و ایران را نادیده گرفته است. البته این موضوعی نیست که مردم اقلیم کردستان و دیگر سیاستمداران فهیم و آینده‌نگر این اقلیم بتوانند با آن موافق باشند و علیه آن و علیه شخص بارزانی به عنوان مُروّج این نوع نگاه، به مخالفت برنخیزند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *