جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

فرسایش ارتش نتانیاهو؛ تمرد ده‌ها چترباز از شرکت در حمله به رفح

در سایه لجاجت کابینه رژیم صهیونیستی بر حمله زمینی به رفح با وجود تمامی هشدارهای داخلی و خارجی، ده‌ها نظامی اسرائیلی در تیپ چتربازان با اعلام خسته شدن از جنگ، به فرماندهان خود اطلاع دادند که در عملیات احتمالی علیه رفح شرکت نخواهند کرد.

Loading

منافع و معایب توافق برجام

۱۳۹۶/۱۲/۱۰ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با گذشت بیش از دو سال از اجرایی شدن برجام، اکنون این پرسش مطرح است که جمهوری اسلامی ایران تا چه حد به منافعش در برجام دست یافته و چالش‌ها و موانع عدم تحقق برخی منافع چه بوده است.

 امیرعلی ابوالفتح*

باید توجه داشت منافعی که ایران از برجام به دست آورد و یا به دنبال تحقق آن بود، در چند بخش قابل تحلیل و بررسی است. یکی از منافع مدنظر ایران مربوط به انرژی هسته‌ای است؛ در این خصوص قرار بر آن شد که برنامه‌های هسته‌ای ایران به قوت خود باقی بماند و این کشور توانایی تولید سوخت اتمی را برای نیروگاه‌های هسته‌ای‌اش داشته باشد. همچنین دانش اتمی قابل دسترسی باشد و امکان تحقیق و توسعه در این زمینه امکانپذیر باشد. در این چارچوب ایران تعهداتی را پذیرفت، بخشی از فعالیت‌های خود را متوقف کرد و سرعت پیشرفت برخی از بخش‌ها را کند کرد، اما در عین حال همچنان تعداد قابل توجهی سانتریفیوژ در ایران در حال کار است، تعدادی از سانتریفیوژها به صورت رزرو قرار دارد، راکتور آب سنگین ایران حفظ شده و امکان تحقیق و توسعه برای سانتریفیوژهای نسل جدید وجود دارد که اینها در قالب به رسمیت شناختن حقوق هسته‌ای ایران و به رسمیت شناختن توانایی چرخه سوخت ایران حائز اهمیت است.

هدف بعدی این بود که ایران به عنوان یک تهدید امنیتی در نظر گرفته نشود و قطعنامه‌های شورای امنیت که ذیل فصل هفت منشور ملل متحد بود از بین برود که این هدف نیز محقق شد. درواقع، با قطعنامه 2231 تمامی قطعنامه‌های پیشین ذیل فصل هفتم ملغی شد و ایران دیگر به عنوان خطری برای صلح و امنیت جهانی قلمداد نمی‌شود.

هدف سوم حذف تحریم‌های نشات گرفته از فعالیت‌های هسته‌ای ایران بود که بخش عمده‌ای از این دستورالعمل نیز با سازوکاری که در برجام مشخص شده بود محقق شد. بطوری که قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت باطل شد، قطعنامه‌های اتحادیه اروپا برچیده شد و تحریم‌های ایجاد شده توسط دستورالعمل قوه مجریه آمریکا که بر اساس فرامین اجرایی بود و وزارتخانه‌هایی مانند وزارت انرژی، خزانه داری و وزارت خارجه اعمال کرده بودند نیز برچیده شد. در این میان فقط تحریم‌هایی که در کنگره آمریکا تصویب شده بود به حالت تعلیق درآمد.

لذا می‌توان گفت بخشی از اهداف ایران در جریان برجام محقق و اجرا شد و بخشی از آن نیز تحقق پیدا نکرد. عدم تحقق بخشی از اهداف ایران نیز این است که آمریکایی‌ها از شیوه‌های غیربرجامی برای فشار بر ایران استفاده می‌کنند.

باید توجه داشت که تحریم‌ها علیه ایران در چند حوزه اعمال شده بود شامل تحریم نفتی، تحریم بانکی، تحریم بیمه و ممنوعیت فروش یک سری از کالاها. در این میان، تحریم‌ نفتی کاملا برداشته شد و ایران می‌تواند امروز بدون هیچ مشکلی نفت را در بازار بفروشد، تمام درآمد حاصل از فروش نفت را به داخل منتقل کند و ممنوعیت و محدودیتی در این خصوص وجود ندارد. در مورد بیمه‌ها نیز تحریم‌ها برداشته شده است. اما در خصوص فروش کالا ایران به برخی کالاهای دو منظوره دسترسی دارد و از طریق کانال خرید می‌تواند درخواست بدهد که عموما نیز درخواست‌های ایران پذیرفته شده است. عمده‌ترین مشکلات در بخش بانکی است که البته بخشی از این مشکلات رفع شده و ارتباط با بانک‌های کوچک فراهم شده است اما ارتباط با بانک‌های بزرگ امکانپذیر نیست یا آنگونه که ایران انتظار داشت بعد از برجام گشایشی در همکاری‌های بانکی صورت بگیرد و بانک‌های بزرگ به بازار ایران بازگردند، چنین اتفاقی نیفتاد. بخش عمده این مشکلات به این دلیل است که دولت کنونی آمریکا برجام را در وضعیت بلاتکلیفی قرار داده  است، دائم آن را به عنوان بدترین توافق نام می‌برد، پایبندی ایران را تایید نمی‌کند و هربار تاکید می‌کند که دفعه بعد تعلیق تحریم‌ها را تمدید نخواهد کرد. با این تفاسیر این ترس در دل فعالان بانکی وجود دارد که هر لحظه ممکن است اراده دولت آمریکا به گونه دیگری باشد و بانک‌ها دوباره مجبور شوند جرایم سنگین مالی را به خزانه‌داری آمریکا بپردازند. از این جهت بانک‌های بزرگ خیلی دست به عصا و با تردید پیش می‌روند. بخش دیگری از مشکل نیز به مسائل درون کشور بازمی‌گردد؛ چرا که بانک‌ها بر اساس سود و زیان خود و جذابیت‌هایی که وضعیت اقتصادی کشورها ایجاد می‌کنند وارد همکاری می‌شوند. لذا در داخل کشور مسائلی همچون شفاف‌سازی، اصلاح نظام بانکی، خروج از لیست سیاه، میزان مشارکت فعالان اقتصادی خارجی و قانون مالیات‌ها باید سروسامان داده شود. بنابراین جدای از فشارهای آمریکا تازمانی که این مشکلات حل نشود نمی‌توان انتظار داشت که در جذب سرمایه‌های خارجی موفق عمل کنیم. در نهایت اگر مشکلاتی که بر سر راه همکاری‌های بانکی وجود دارد رفع شود، کسب منافع ایران از برجام بسیار بیش از گذشته خواهد شد.

کارشناس مسائل آمریکا*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *