جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

ابعاد و پیامدهای تهدید موشکی روسیه علیه آمریکا

۱۳۹۶/۱۲/۱۵ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در سخنرانی سالانه خود خط و نشان‌هایی برای ایالات متحده آمریکا کشید. پوتین در این سخنرانی اعلام کرد که روسیه موشک بالستیک قاره‌پیمای جدیدی به نام «سرمت» را طراحی کرده است که به‌زودی جایگزین موشک‌های قدیمی خواهد شد.

حسن بهشتی‌پور/ کارشناس مسائل روسیه

این موشک می‌تواند نه‌تنها از شمال بلکه از جنوب خاک آمریکا را هدف قرار دهد و به‌عنوان یک عامل بازدارنده جدی در برابر بلندپروازی‌های آمریکا عمل نماید.

صحبت‌های رئیس جمهور روسیه از دو جهت قابل تحلیل است؛ نخست آنکه وی سعی داشت در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه که 27 اسفند ماه برگزار می‌شود، اقتدار این کشور را در داخل برای مردم روسیه تبلیغ و ترویج کند. از این جهت بزرگترین افتخار پوتین این بود که روسیه موشکی با برد 11 هزار کیلومتر ساخته است که هم برد آن قابل توجه است و هم قابل رهگیری برای دشمن نیست و به گفته پوتین به هر هدفی می‌تواند اصابت کند. ضمن آنکه قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای را نیز دارد. به ادعای پوتین این رونمایی و سخنان، پاسخی به ایالات متحده آمریکا بود.

دوم آنکه از جنبه بین‌المللی نیز پوتین در سخنرانی روز پنج شنبه دهم اسفند 1396 خود سعی داشت بر این موضوع تاکید کند که سیاست روسیه یک سیاست کاملا دفاعی است و هدفش حمله پیشگیرانه نیست. بلکه مسکو در حال تجهیز برای دفاع در برابر هرنوع حمله‌ای علیه روسیه و متحدانش است. در واقع، او بخش دفاعی را در دو محور تعریف کرد؛ نخست آنکه کشوری علیه روسیه حمله کند و دیگر اینکه به یکی از متحدان روسیه حمله شود.
رئیس‌جمهور روسیه بر این موضوع نیز تاکید کرد که پیش‌تر بارها به آمریکا گوشزد کرده بود که نباید سپر دفاع موشکی بسازد، چرا که امنیت روسیه را تهدید می‌کند، اما واشنگتن توجهی نکرد و این پروژه را در ترکیه و رومانی ادامه داد. لذا روسیه نیز به سمت ساخت چنین موشکی گام برداشت. او می‌خواست به افکارعمومی دنیا تاکید کند اهداف روسیه تهاجمی نیست بلکه برنامه موشکی روسیه کاملا جنبه دفاعی دارد و قصد روسیه از ساخت این موشکها تهاجم به کشور دیگری نیست.

باید توجه داشت که در ظاهر قضیه این مسئله به نفع ایران تلقی شده است؛ زیرا برخی معتقدند که هرچقدر تعارض میان روسیه و آمریکا بیشتر شود این مسئله به نفع ایران است و تهران می‌تواند از آن بهره‌برداری کند. اما واقعیت این است که شاید در کوتاه مدت این موضوع صحیح باشد، اما در بلندمدت این تهدید روسیه موجب می‌شود که آمریکا نیز متقابلا به مسابقه تسلیحاتی دامن بزند. این در حالی است که مسابقه تسلیحاتی یکی از عوامل مهم فروپاشی شوروی بود؛ زیرا شوروی کشش لازم اقتصادی را برای همپایی با بودجه های سرسام آور تسلیحات هسته ای که روز به روز بیشتر می شد ، نداشت . شوروی نتوانست بودجه‌های نظامی اش را آن حدی که آمریکا پیش می‌برد، افزایش دهد. به عنوان مثال، در سال جاری بودجه نظامی آمریکا 700 میلیارد دلار است و هزینه نظامی روس‌ها نزدیک به 70 میلیارد دلار تخمین زده می شود ، یعنی یک دهم بودجه نظامی آمریکا است. لذا این سیاست روسیه اگرچه یک اقتدار روسی را در برابر آمریکا به رخ می‌کشد، اما دامن زدن به یک مسابقه تسلیحاتی است که در پی آن کل بشریت ضرر خواهند کرد. زیرا این مسابقه تسلیحاتی، هسته‌ای است و جنبه‌های خطرناکی را در برخواهد گرفت.

از دیگر سو پس از سخنان اخیر رئیس‌جمهور روسیه برخی از پایان نظام تک‌قطبی و یا پایان عصر آمریکایی سخن گفته‌اند؛ این در حالی است که از ابتدا بحث جهان تک‌قطبی حتی از سوی خود آمریکا نیز زیر سوال بود. ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا معتقد به جهان بی‌قطبی بود و بعدها به این سمت رفتند که دیگر جهان، قطبی نخواهد داشت، بلکه منظومه‌ای از مناطق مختلف قدرت را شامل خواهد شد. این مناطق مختلف منظومه ای، زمانی که ضرورت داشته باشد در کنار هم قرار می‌گیرند و در غیر این صورت دور از هم هستند. خلاصه اینکه بسیاری از تحلیلگران، دنیا آینده را به صورت چند قطبی یا بی‌قطبی در نظر می‌گیرند.
آنچه اهمیت دارد این است که روسیه از ابتدا با یکجانبه گرایی ایالات متحده آمریکا مخالف بود و از این تک‌قطبی بودن با عنوان یک جانبه‌گرایی یاد می‌کرد. تاکید مسکو همواره بر چندجانبه گرایی بوده و می‌گوید روسیه، چین، اتحادیه اروپا، گروه بیست، گروه هشت و بریکس، قدرت‌های آینده دنیا هستند که باید با هم همکاری کنند. اگرچه روسیه خود در مناطق پیرامونی‌اش همواره یکجانبه گرایی را دنبال کرده و وقتی نوبت به خود روسیه می‌رسد در ارتباط با آسیای مرکزی، قفقاز، اوکراین و شرق دور یکجانبه گرایی را دنبال می‌کند. اما در عرصه بین‌المللی به آمریکا می‌گوید که باید چندجانبه گرایی را دنبال کند.

در نهایت به نظر می‌رسد با توجه به این مسائل، دور جدیدی از مسابقه تسلیحاتی در جهان و میان قدرت‌ها شکل خواهد گرفت و احتمالا در دور چهارم ریاست جمهوری پوتین که از نهم اردیبهشت ماه سال 97 آغاز می‌شود، باید شاهد دور جدیدی از رقابت‌ها و مسابقه تسلیحاتی در روابط مسکو – واشنگتن باشیم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *