جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اوکراین تانک‌های آبرامرز آمریکا را از میدان جنگ خارج می‌کند

مقامات ارشد ارتش آمریکا در گفتگویی ناشناس با یک خبرگزاری از تصمیم اوکراین برای خارج کردن تانک‌های آمریکایی آبرامرز از خط مقدم نبرد با روسیه به دلیل آسیب پذیری بالای آنها در برابر پهپادهای روسی خبر دادند.

روسیه: تمام رزمایش‌های ناتو را از نزدیک زیر نظر داریم

تهران- ایرنا- «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (شنبه) گفت: از آنجایی که آموزش سربازان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بخشی از جنگ ترکیبی آن علیه روسیه است، مسکو از نزدیک تمام رزمایش‌های این ائتلاف را زیر نظر دارد.

لیونی: از زمان عملیات طوفان الاقصی اسرائیل در حال سقوط آزاد است

تهران – ایرنا – «زیپی لیونی» وزیر امور خارجه اسبق رژیم صهیونیستی با اذعان به تأثیر شدید عملیات طوفان الاقصی بر رژیم صهیونیستی و ناکامی ارتش و کابینه این رژیم در مقابله با مقاومت فلسطین گفت: ما از هفتم اکتبر (15 مهرماه 1402) تاکنون به دلیل اقدامات کابینه بنیامین نتانیاهو، در حال سقوط آزاد هستیم.

Loading

تاثیر نتایج انتخابات شوراها بر سیاست‌های اردوغان

۱۳۹۸/۰۱/۲۵ | سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: به طور کلی انتخابات شهرداری‌ها به رغم موفقیت نسبی عدالت و توسعه، زمینه‌های چالشی را هم بین احزاب و گروه‌ها نمایان کرده است.

سیامک کاکایی/ کارشناس مسائل ترکیه

نتایج انتخابات شوراهای استانی و شهرداری‌های ترکیه از جهات مختلفی قابل تحلیل و بررسی است. بیش از همه آنچه که نگاه رسانه‌ها را به خود جلب کرده، ناکامی حزب عدالت و توسعه در کسب دو پست مهم شهرداری‌های شهرهای مهمی چون استانبول و آنکارا بوده و گویی که نتیجه کلی این انتخابات را تاحدودی تحت‌الشعاع خود قرار داده است.

اگرچه اداره امور این دو شهر بسیار مهم و رنگ‌ سیاسی دارد و شخص اردوغان نیز در دهه‌های پیش از این چنین تجربه‌ای برخوردار بوده اما نمی‌توان براساس آن گفت که حزب حاکم عدالت و توسعه در انتخابات شهرداری‌ها شکست خورده است. درواقع نتیجه کلی انتخابات به نفع حزب عدالت و توسعه است اما انتظار و برنامه‌ای که اردوغان برای پیروزی در آنکارا و استانبول داشت برآورده نشد. حتی وی ماه‌ها پیش از انتخابات از بینالی یلدیریم خواسته بود که مجلس را ترک و خود را برای پست مهم شهرداری استانبول آماده کند؛ جایی که اداره آن برای هر حزب و گروهی و به خصوص شخص اردوغان مهم ارزیابی می‌شود. ولی خواسته و آرزوی اردوغان محقق نشد. این مسئله حتی موجب بروز اختلاف و تلاش AKP برای بازشماری آرا و برگزاری مجدد انتخابات در این شهر شده است.

در مناطق دیگر نیز بررسی نتیجه انتخابات برای سه گروه اصلی، حاصل یکسانی نداشته است؛ اول حزب عدالت و توسعه یا AKP که بر اساس برنامه‌های تبلیغاتی و بهره‌گیری از فضای همچنان امنیتی در فرا مرز ترکیه توانست شمار قابل توجهی از آرا را به سوی خود جلب کند. اما نقطه عطف این انتخابات افزایش آراء عدالت و توسعه در مناطق کردنشین ترکیه بود؛ جایی که حزب دموکراتیک خلق‌ها اطمینان زیادی به کسب آرای بیشتر داشت و نسبت به انتخابات قبلی از شمار آراء این حزب کاسته شده است. مسئله‌ای که می‌تواند بیانگر اقبال بیشتر مناطق کردنشین به حزب عدالت و توسعه باشد و شاید شرایط را برای تبلیغات بیشتر حزب حاکم در انتخابات آینده به منظور بهره‌گیری از فرصت‌ها در مناطق کردنشین افزایش دهد. اگر در ماه‌ها و سال‌های آینده شاهد تغییرات در برنامه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی حزب عدالت و توسعه نسبت به کردهای ترکیه بودیم نباید تعجب کرد. پیشتر نیز اردوغان برای جلب آراء کردها تابوشکنی کرده بود. بنابراین این احتمال وجود دارد که با کاسته شدن از فضای امنیتی در داخل ترکیه، سوریه و عراق، سیاست حزب حاکم در قبال کردهای ترکیه از طریق افزایش رفاه اقتصادی به منظور جلب آرا تغییر کند. در کنار حزب عدالت و توسعه، حزب حرکت ملی همچنان به عنوان موتلف آن قرار دارد و اردوغان می‌کوشد با حفظ رگه‌هایی از ملی‌گرایی این حزب را در کنار خود نگه دارد. اگرچه احتمال چالش در برنامه‌های حزب حاکم و حزب حرکت ملی(MHP) وجود دارد.

دوم حزب جمهوری‌خواه خلق، مهمترین رقیب عدالت و توسعه که توانست در این دوره از انتخابات برگه‌ مهمی رو کند و اقبال به آن به خصوص در شهرهای بزرگ قابل توجه بود. موفقیت این حزب در استانبول بیش از همه جلب توجه کرد. چرا که اقبال کردهای استانبول که جمعیت زیادی را شامل می‌شود در موفقیت این حزب تاثیر گذاشت و البته حزب جمهوریخواه خلق هیچ ائتلافی نیز با حزب کردی دموکراتیک خلق‌‌ها انجام نداده بود. بنابراین انتخابات شهرداری‌ها برای جمهوریخواه خلق نقطه شروعی است که قلیچدار اوغلو تلاش خواهد کرد تا بتواند با برنامه جدی و عینی‌تری AKP را در انتخابات آتی پارلمانی به چالش بکشاند؛ مسئله‌ای که نگرانی حزب عدالت و توسعه را در پی خواهد داشت.

البته شاید قلیچدار اوغلو بکوشد فرصت‌های هم‌ساز ائتلاف با گروه‌های دیگر در انتخابات آینده را از دست ندهد. چونکه حزب خود را در قامت یک رقیب جدی می‌نگرد.

هرچند باید توجه داشت که اردوغان و حزب تحت رهبری او، در خلق فرصت‌های جدید برای ماندگاری در قدرت مهارت دارد.

سوم حزب دموکراتیک خلق‌ها که نتوانست موقعیت پیشین خود را در شهرداری‌ها حفظ کند. حضور رهبر این حزب در زندان، وجود فشارها و تنگناهای شدید سیاسی علیه اعضای حزب و جدایی و اختلاف دیدگاه در میان طرفداران این حزب به دلیل نگرانی از امنیتی شدن فضای سیاسی و اقتصادی بر کاهش آرای آن تاثیرگذار بوده است. چنانچه دموکراتیک خلق‌ها نتواند خود را برای انتخابات آینده ترمیم کند ممکن است در آراء پارلمانی آنها نیز تغییراتی ایجاد شود.

آنچه در این انتخابات بیشتر مورد توجه قرار گرفت افزایش شمار آراء عدالت و توسعه در شهرهای مهم کردنشین بود و این مسئله دموکراتیک‌خلق‌ها را نگران جایگاه خود کرده است.

به طور کلی انتخابات شهرداری‌ها به رغم موفقیت نسبی عدالت و توسعه، زمینه‌های چالشی را هم بین احزاب و گروه‌ها نمایان کرده است. شاید در این میان عدالت و توسعه به دلیل شکست در آنکارا و استانبول بیشتر دل‌مشغول شود که نگرانی‌ها را نسبت به افول عدالت و توسعه در این شهرها افزایش داده است. تا آنجا که برخی آن را نشانه‌ای از آغاز تنزل اقتدارگرایی عدالت و توسعه و شخص اردوغان توصیف کرده‌اند. در این میان تاچه اندازه احزاب رقیب و به خصوص جمهوریخواه خلق بتواند بسترهای اجتماعی را در مسیر نقد بیشتر حزب حاکم آماده سازد، در موقعیت آتی عدالت و توسعه و ایجاد چالش برای آن موثر است. اما از آنجا که اردوغان در چارچوب استراتژی ۲۰۲۳ یعنی یکصدمین سال تاسیس جمهوری ترکیه می‌کوشد جایگاه اقتصادی ترکیه را ارتقا دهد لذا سعی خود را بر بهبود شرایط اقتصادی و رفاه اجتماعی به کار خواهد گرفت تا همچنان زمام امور از دستان عدالت و توسعه خارج نشود. لیکن اوضاع اقتصادی و مشکلات رکود اقتصاد ممکن است مجال تحرکات داخلی و خارجی را از اردوغان و عدالت و توسعه بگیرد و شاید زنگ‌ها برای AKP به صدا درآمده است. اما باید به این نکته توجه داشت که اردوغان بازیگردانی مبتکر و فرصت‌ساز است و تلاش خواهد کرد تا زمین بازی را در دست رقبا رها نکند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *