جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

زخم باز ایران برای پاکستانی‌ها

زخم باز ایران برای پاکستانی‌ها

محسن روحی صفت می گوید: اگرچه باید کشورها بهترین روابط را با همسایگان خود داشته باشند اما باید تأثیرات محیطی را هم در نظر بگیریم. یعنی محیط منطقه و محیط بین‌المللی از همه مهم‌تر شرایط و پتانسیل دو کشور ایران و پاکستان اصلا شاید اجازه پیشبرد مناسبات تجاری دوجانبه تا سقف ۱۰ میلیارد دلار را به دو طرف ندهد.

جاری شدن سیل در شهر مدینه عربستان + فیلم

تهران- ایرنا- منابع خبری گزارش دادند که بارش شدید باران در شهر مدینه عربستان، منجر به آب گرفتگی معابر و جاری شدن سیل در برخی از نقاط این شهر شده است.

تداوم نگرانی‌ها از احتمال صدور حکم نتانیاهو؛ آمریکا دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرد

تهران- ایرنا- درحالیکه کابینه رژیم صهیونیستی به شدت نگران احتمال صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم و دیگر مقامات صهیونیست است پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع مطلع گزارش داد که اعضای کنگره ایالات متحده، دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرده‌اند که از صدور قرار بازداشت برای مقام‌های (رژیم) اسرائیل خودداری کند.

تهدید دیوان بین‌المللی دادگستری از سوی اعضای کنگره آمریکا: قرار بازداشت صادر نکنید

تهران- ایرنا- پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع مطلع گزارش داد که اعضای کنگره ایالات متحده، دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرده‌اند که از صدور قرار بازداشت برای مقام‌های (رژیم) اسرائیل خودداری کند.

تهدید دیوان بین‌المللی دادگستری از سوی اعضای کنگره آمریکا؛ قرار بازداشت صادر نکنید

تهران- ایرنا- پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع مطلع گزارش داد که اعضای کنگره ایالات متحده، دیوان بین‌المللی دادگستری را تهدید کرده‌اند که از صدور قرار بازداشت برای مقام‌های (رژیم) اسرائیل خودداری کند.

ببینید | نمایش تسلیحات غنیمتی روس‌ها در «پارک پیروزی»

روسیه، تانک‌ها و تسلیحات غرب را که از نیروهای اوکراینی به غنیمت گرفته است، در «پارک پیروزی» واقع در مسکو به نمایش گذاشته و قرار است این نمایشگاه از تاریخ اول ماه مه (۱۲ اردیبهشت) برای عموم افتتاح شود./همشهری آنلاین

Loading

ویژگی‌ها و پیامدهای راهبردی پاسخ تاریخی ایران به رژیم‌ صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: درباره اقدام موشکی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم‌صهیونیستی، دو دیدگاه متفاوت مطرح است؛ نگاه نخست، مبتنی بر قرائت سطحی و توصیف تقلیل‌گرایانه است که آن را یک عملیات کم اثر و نه چندان گسترده ارزیابی می‌کند. نگاه دوم که یک قرائت واقع‌بینانه است، پاسخ ایران را گشودن صفحه جدیدی از «موازنه قوا» و «نقطه عطفی» در معادلات منطقه‌ای می‌داند که به تدریج آثار و پیامدهای آن پدیدار خواهد شد.

برسام محمدی  – کارشناس مسائل منطقه

بررسی عملیات موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران در سرزمین‌های اشغالی، بیش از هر چیز مستلزم شناخت ماهیت و ویژگی‌های مهم آن است:

عملیات مبتنی بر حق ذاتی دفاع مشروع؛ اقدام جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم‌صهیونیستی، «حمله نظامی» نبود تا بتوان ایران را به تعرض و تهاجم متهم کرد، بلکه از نظر حقوق بین‌الملل یک واکنش و اقدام «مشروع و متقابل» محسوب می‌شود که براساس نص ماده 51 منشور ملل متحد انجام شد. این اصل از چنان صراحت و بداهتی برخوردار است که مورد پذیرش اجماعی تمام دولت‌ها و نهادهای بین‌المللی است.

درواقع، جمهوری اسلامی ایران در قالب حق ذاتی دفاع مشروع، اقدام به «تنبیه» نیروی متجاوز کرده است. واژه تنبیه که یک مفهوم «واکنشی» است به‌خوبی مبین ماهیت اقدام ایران علیه رژیم‌صهیونیستی است. تنبیه در حقیقت یک «عکس‌العمل» در مقابل «عمل خصمانه» یک نیروی متخاصم محسوب می‌شود.

هدف قرار دادن مواضع نظامی؛ برخلاف رژیم‌صهیونیستی که در اقدامات نظامی و تروریستی علیه ایران و سایر کشورها و گروه‌ها، به بمباران مراکز انسانی، دیپلماتیک و غیرنظامی اقدام می‌کند، جمهوری اسلامی ایران با اینکه می‌توانست سرتاسر سرزمین‌های اشغالی و زیرساخت‌های غیرنظامی را هدف قرار دهد، اما تنها اقدام به شلیک موشک و پهپاد به مراکز و «مواضع نظامی» و غیرمسکونی نمود.

جمهوری اسلامی ایران با این عملیات نشان داد که با وجود تمام فضاهاسازی‌هایی که علیه مسلمانان و کشورمان مبنی بر ضدیهود بودن شکل گرفته است، به اصول «انسان‌دوستانه» کاملاً پایبند است و به‌رغم توانمندی‌های گسترده، از محدوده اخلاق و منش انسانی و بشری فراتر نرفت و کاری «متمدنانه» و مبتنی بر اصول اسلامی و انسانی انجام داد.

عملیات ترکیبی و ضربه به مراکز حساس؛ در عملیات جمهوری اسلامی ایران، نزدیک به 110 موشک بالستیک، 30 موشک کروز و 150 پهپاد به اهدافی در عمق سرزمین‌های اشغالی شلیک شد. در این عملیات تاریخی، موشک‌ها و پهپادهای ایران ضمن گذر از چندین لایه دفاعی و با عبور از گنبد آهنین و سایر سامانه‌های پیشرفته پدافند هوایی به اهداف مهمی از جمله پایگاه هوایی «نواتیم» در صحرای النقب که در حمله تروریستی این رژیم به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق نقش داشت، برخورد کردند.

پایگاه نواتیم در اصل پارکینگ جنگنده‌های اف 35 است که رژیم‌صهیونیستی از آنجا برای حمله به مواضع جبهه مقاومت در منطقه استفاده می‌کند. علاوه‌براین، جت‌های جنگنده رادارگریز، هواپیماهای ترابری، هواپیماهای سوخت‌رسان و ماشین‌آلات شناسایی- تشخیص الکترونیکی و همچنین هواپیماهای به‌اصطلاح اسرائیلی ایر فورس وان در آن مستقر هستند. پایگاه نواتیم همچنین دارای فرودگاهی با سه باند است و اخیرا برای استفاده جنگنده‌های اف ۳۵ مدرن شده است.

برخورداری از ماهیت بازدارندگی؛ عملیات ایران در اراضی اشغالی از ماهیت «بازدارندگی» برخوردار بود و همزمان به تقویت و تثبیت و تحکیم قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در قبال رژیم‌صهیونیستی و آمریکا در منطقه کمک زیادی کرد. این عملیات همچنین در نقطه مقابل و بنابر آنچه که «جان بولتن» مشاور سابق امنیت ملی آمریکا تأکید کرده است، «شکست بزرگی برای بازدارندگی رژیم صهیونیستی و متحدان بین‌المللی و منطقه‌ای آن محسوب می‌شود».

عدم استفاده از اصل غافلگیری؛ در عملیات مذکور، جمهوری اسلامی ایران با اینکه می‌توانست، اما از اصل غافلگیری استفاده نکرد. غافلگیری زمانی است که قصد و هدف واقعی، وارد کردن ضربات جدی و مخرب باشد. اما جمهوری اسلامی ایران فراتر از اهداف نظامی، به دنبال انتقال این «پیام سیاسی» بود که دستش برای انجام هر اقدامی در هر شرایط و سطحی علیه رژیم‌صهیونیستی باز است.

عقلانی و هوشمندانه بودن؛ انتظار آمریکا، برخی دولت‌های اروپایی و رژیم‌صهیونیستی این بود که واکنش ایران باعث گسترش جنگ در منطقه می‌شود، اما «تدبیر هوشمندانه» ایران در هدف قرار دادن رژیم‌صهیونیستی که با یک پیوست دقیق دیپلماتیک همراه بود، به‌شکلی بود که رژیم‌صهیونیستی به‌شدت ضربه دید و «تنبیه» شد، ایران به اهدافی فراتر از آنچه می‌خواست، رسید، فضای منطقه به سمت درگیری حرکت نکرد، آمریکا برای نخستین بار نتوانست اقدام کند و در عین حال جایگاه نتانیاهو را که معمولاً از چنین اقداماتی در جهت اهداف شخصی و جناحی «بهره‌برداری» می‌کند، تضعیف کرد.

یائیر لاپید، نخست‌وزیر پیشین رژیم‌صهیونیستی بعد از عملیات ایران، ضمن انتقاد شدید از نتانیاهو در اظهاراتی تأکید کرده است: «انتخابات باید فوراً برگزار شود تا دولتی که اسرائیل را بدبخت و ویران می‌کند کنار برود».

 

پیامدها

واکنش نظامی ایران که یک «موفقیت بزرگ راهبردی» بود، دارای پیامدهای مهمی است.

تضعیف زیرساخت‌های نظامی و بازدارندگی رژیم‌صهیونیستی، کاهش فزاینده موقعیت داخلی نتانیاهو و کابینه جنگ، تشدید موازنه وحشت علیه رژیم صهیونیستی، اعتمادبخشی به ملت‌ها و دولت‌های منطقه برای مقابله با رژیم صهیونیستی، تغییر معادلات منطقه و تسهیل و تسریع روند شکل‌گیری «خاورمیانه جدید» با محوریت جمهوری اسلامی ایران جزو پیامدهای راهبردی در این زمینه است.

علاوه‌براین، در نتیجه اقدام ایران، «دکترین ضاحیه» رژیم اسرائیل هم رنگ باخت و بی‌اثر شد. براساس دکترین ضاحیه که از سال 2006 و بعد از حمله جنگ 33 روزه در دستور کار قرار گرفته است، رژیم‌صهیونیستی از قدرت آتش نامتناسب استفاده می‌کند و تمام زیرساخت ها را به شدت هدف قرار می‌دهد تا اقشار مختلف مردم هزینه داده و آنها را علیه رهبران خود تحریک کند.

هم‌اکنون، دولت‌های غربی به‌خصوص آمریکا به‌خوبی متوجه شده‌اند که جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک بازیگر هوشمند، توانایی و اراده محکمی برای اقدام متقابل و تنبیه نیروی متجاوز دارد؛ بنابراین با چنین بازیگری نه با زبان زور بلکه باید به طریقی سنجیده و بر ‌اساس مدل برد – ‌برد گفتگو کرد و منافع آن را در نظر گرفت.

0 Comments