جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

نگرانی سناتورهای آمریکایی از احتمال اعزام گارد ملی برای مقابله با اعتراضات دانشگاهی

سناتور‌های آمریکایی پیشنهاد رئیس مجلس نمایندگان آمریکا برای اعزام گارد ملی به دانشگاه‌ها به منظور مقابله با اعتراضات فزاینده علیه جنگ غزه و حمایت آمریکا از اسرائیل را رد کردند. تیم کین، سناتور دموکرات از ایالت ویرجینیا، روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه خبری «ان بی سی» اعزام گارد ملی به دانشگاه‌ها را «ایده بسیار بدی» دانست و گفت این کار خاطرات دردناک دوران خشونت‌آمیز اعتراض‌های دانشگاهی علیه جنگ ویتنام در سال ۱۹۷۰، به ویژه در دانشگاه ایالتی کنت را، که طی آن چهار دانشجو بر اثر تیراندازی گارد ملی کشته شدند، تداعی می‌کند.

ایتالیا و فرانسه برای تقویت صنعت دفاعی اروپا، تعهدنامه‌ امضا کردند

تهران-ایرنا- وزارت دفاع ایتالیا در بیانیه‌ای اعلام کرد که رم و پاریس امروز (دوشنبه) تعهدنامه‌ای مبنی بر ایجاد یک مرکز صنعتی مشترک برای دفاع زمینی با مشارکت شرکت‌های هر ۲ کشور امضا کردند که به دنبال تقویت صنعت دفاعی اروپا است.

بلینکن در ریاض: بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت با اشاره به افتتاح گذرگاه‌های جدید برای عبور کمک‌ها به غزه گفت پیشرفت‌هایی در ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه صورت گرفته است، اما اسرائیل باید اقدامات بیشتری انجام دهد. بلینکن در نشستی با اعضای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گفت که بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است.

Loading

تحلیلی بر ابعاد حمایت اروپا از اوکراین

۱۴۰۳/۰۱/۱۸ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در سایه جنگ در اوکراین که جامعه بین‌الملل بخصوص اروپا را تحت‌الشعاع قرار داده است، اخیرا رهبران سه کشور عضو اتحادیه اروپا یعنی فرانسه، آلمان و لهستان در رابطه با افزایش تلاش‌ها برای خرید و تولید تسلیحات در اوکراین توافق کردند.

حسین سیاحی – پژوهشگر مسائل بین‌الملل

اخیرا صدراعظم آلمان اعلام کرده است که متحدان کیف در جنگ روسیه، ائتلافی را با هدف تامین توپخانه دوربرد این کشور تشکیل خواهند داد. علاوه‌براین، اولاف شولتز تاکید کرد که سود حاصل از دارایی­‌های مسدود شده روسیه در کشورهای غربی نیز صرف تجهیز و خرید تسلیحات برای اوکراین خواهد شد. با این حال، حمایت اروپا از اوکراین در جنگ با روسیه، معادله­‌ای پیچیده و چندوجهی ­است و نمی­توان صرفا براساس توافق صورت­ گرفته در برلین به آینده آن خوشبین بود. از یک طرف، در قلب اتحادیه اروپا و در هسته اصلی قدرت، فرانسه و آلمان دارای اختلافاتی قابل توجه در موضوع اوکراین هستند. از طرف دیگر، تصمیمات این اتحادیه درخصوص مسائل امنیتی، تحت تاثیر روابط دوسوی آتلانتیک قرار دارد و اروپا همواره به چتر امنیتی ایالات متحده و پشتیبانی تسلیحاتی و اقتصادی واشنگتن وابسته بوده است. بدین­‌ترتیب، تلاش اروپا برای انجام هر اقدامی در کارزار اوکراین تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار دارد.

 

وضعیت جنگ در اوکراین

کارزار اوکراین به مانند یک صحنه تئاتر، برآیندی از دوعامل برداشت دیگران و اجرای میدانی قرار دارد. در رابطه با مورد نخست، هرکدام از دوطرف به تعریف وضعیت مطلوب خود از صحنه نبرد می ­پردازند. رسانه­ ها با هدف تاثیرگذاری بر افکار عمومی و تحت فشار قرار دادن دولت­های حامی و براساس اقتضاء، تفسیر متفاوت و اغلب سه وجهی را از اوضاع جبهه­‌های نبرد ارائه می‌کنند. با انفعال دولت­‌های غربی در رساندن کمک­های تسلیحاتی و بسته­‌های اقتصادی به اوکراین، رسانه­‌های اغلب غربی از عقب‌­نشینی­‌های این کشورها و در دست گرفتن ابتکار عمل توسط روسیه می­‌گویند. از طرف دیگر با رسیدن کمک‌­های مورد نظر، موجی از اخبار مبنی بر قصد اوکراین برای ضدحمله گسترده، پیشروی در خطوط مقدم و یا بازپس­‌گیری سرزمین‌­ها به راه می‌افتد. این در رابطه با طرف روس نیز صادق است و این کشور در تلاش است خود را در رسانه­‌ها و افکار عمومی، فاتح نهایی جنگ و متمایل به مذاکرات صلح نشان دهد. در وجه سوم، کشورهای ثالث و متحد دو طرف قرار دارند که منافع خود را دنبال می­نمایند. اروپا به دنبال اتحاد بیشتر از طریق بزرگنمایی تهدید روسیه است. برخی از کشورهای این اتحادیه نظیر فرانسه به دنبال استفاده از شرایط موجود برای ایجاد و تقویت جامعه امنیتی اروپایی و استقلال نظامی این منطقه هستند. از طرفی ایالات متحده و برخی از کشورهای اروپایی به تقویت ناتو و اصلاح آن می­‌اندیشند.

با این حال میدان واقعی نبرد در وضعیت دیگری قرار دارد. جبهه­‌های نبرد بر خلاف دیدگاه برخی از رهبران و حتی رسانه­‌ها هیچ‌گاه در بن­‌بست قرار نگرفته است. جنگ در اوکراین به وضوح در حالت پویا قرار دارد. روسیه در حال پیشروی در مناطقی خاص اما استراتژیک کوپیانش، کرمینا و حتی آودیوکاست. اهداف مسکو از این پیشروی­‌ها، تصرف کل استان­های دونستک و لوهانسک است با این حال این کشور تمایل دارد تا سیطره خود را به سمت غرب و تا بخش شرقی استان خارکف گسترش دهد. علیرغم این موفقیت­‌های نسبی، روسیه همچنان در وضعیتی شبیه به جنگ زمستان با فنلاند (1940-1939) قرار دارد. در جنگ اتحاد جماهیر شوروی با فنلاند، مقاومت شدید یک کشور کوچک نظیر فنلاند با وجود عدم برابری در تمامی مولفه­‌های موثر قدرت، ماشین جنگی قدرت بزرگ شوروی سابق را دچار تلفات سنگین نمود. در کارزار اوکراین دیگر خبری از ضدحمله‌­های گسترده و سهمگین نیست. با این حال این کشور در دریا موفق عمل کرده است. اقدامات تهاجمی کیف در دریا محاصره دریایی روسیه را به چالش کشیده و راه صادرات غلات را تا حدی راحت­‌تر کرده است. این موردی است که  نشان می‌­دهد که جبهه جنگ در اوکراین پویاست و صرفا وابسته به عملیات زمینی نیست، اما تهاجم، مقاومت و به طور کلی هر تحرکی در میدان جنگ به خصوص در مواجهه با قدرت بزرگ روسیه، نیازمند پشتیبانی است.

 

حمایت مستقل اروپایی از اوکراین

از ابتدای جنگ اوکراین، اروپا میلیاردها یورو کمک نظامی به سوی اوکراین گسیل کرده است. اخیرا بسته حمایتی 50 میلیارد یورویی از سوی این اتحادیه با هدف افزایش توانایی­‌های اوکراین در جبهه‌­های نبرد با روسیه مورد تصویب قرار گرفته است. این مبلغ قرار است به صورت وام کم بهره و کمک بلاعوض و طی چهارسال به دست کیف برسد. علاوه بر این، وزرای دفاع کشورهای اروپایی متعهد شده‌­اند که در سال 2024 میلادی، حداقل 21 میلیارد یورو تجهیزات نظامی در اختیار اوکراین قرار بگیرد.

هدف این کمک­‌ها، حمایت از اوکراین و افزایش قابلیت­‌های تدافعی و تهاجمی این کشور است. با این حال هدف دیگری نیز برای برخی از بازیگران وجود دارد و آن نمایش غیرقابل اتکا بودن ایالات متحده برای اروپاست. در این رابطه، آمارها نشان می‌­دهد که حجم کمک­های اروپا به اوکراین در یک سال گذشته از ایالات متحده پیشی گرفته است. کنگره امریکا بارها در تصویب کمک 60 ملیاردی این کشور به اوکراین ناکام بوده است و حتی تصویب آن نیز نمی‌­تواند ضامن ارسال آن در آینده باشد. در کنار این موضوع، اروپایی­‌ها به خوبی می­دانند که در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات آتی، حمایت ایالات متحده از اوکراین بیش از پیش در هاله‌ای از ابهام قرار خواهد گرفت. بدین‌­ترتیب افزایش کمک­‌های اروپا به اوکراین نسبت به ایالات متحده نمایشی از عزم راسخ این بلوک برای استقلال یافتن حداقلی از ایالات متحده است. موضوعی که می­تواند در آینده در مورد موضوعاتی گسترده‌­تر و حیاتی­‌تر نظیر چتر امنیتی این کشور و حتی ناتو نیز مطرح گردد. با این حال روشن است که اعضای اتحادیه اروپا در این رابطه موضع یکسانی ندارند.

 

فرانسه-آلمان؛ با اختلافات راهبردی علیرغم تلاش برای اتخاذ موضع واحد

ایده­‌هایی نظیر حضور نظامی اروپای غربی در کارزار اوکراین، تقویت چتر هسته‌­ای، ارتش واحد اروپایی و ارسال تسلیحات راهبردی به اوکراین، اگرچه در نگاه نخست آرمانی به نظر می‌رسند، اما حاکی از اختلافات قابل توجه میان اعضای اتحادیه اروپا به خصوص آلمان و فرانسه می باشد. جنگ بزرگ در قلب اروپا سبب شده است که گفتمان­‌های متفاوتی در رابطه با مسائل امنیتی و غیرامنیتی در اروپا بوجود بیاید. آلمان ضمن حمایت از تجهیز همه جانبه اوکراین در نبرد با روسیه، مدیریت جنگ، ایجاد تعادل در جبهه‌­ها و تلاش برای استفاده از ظرفیت‌‌های کنونی ناتو و یا تقویت آن را در دستور کار خود دارد. دلایل ژئوپلتیکی این کشور تا حدی روشن است. برلین در رابطه با روسیه، منافع اقتصادی و انرژی دارد. علاوه بر این، آلمان پس از جنگ جهانی دوم، دیپلماسی و ایجاد روابط اقتصادی را  نسبت به کنش­‌های نظامی ترجیح می­دهد. بدین سبب، این کشور در تلاش است تا میان دو گزینه فشار برای حمایت نظامی از اوکراین و مدیریت روابط پیچیده کنونی با روسیه تعادل ایجاد نماید. فرانسه نیز در کنار انگلستان بر حمایت همه­‌جانبه از اوکراین تاکید می­کند. با این حال این کشور همچنان بر ایده دوگل مبنی بر اروپای واحد مستقل از  امریکا وفادار است. پاریس همواره علاقمند به خودمختاری اسراتژیک و حفظ یک موضع مستقل در چشم‌­انداز ژئوپلتیک جهانی است. علاوه بر این، فرانسه در تلاش است تا از کارزار اوکراین برای ایجاد یک ساختار نظامی واحد برای اتحاد اروپا استفاده نموده و این بلوک را به یک بازیگر موثر و قدرتمند و نه صرفا یک بلوک تجاری- سیاسی در ساختار جهانی توزیع قدرت تبدیل کند.

در مجموع می­‌توان چنین استنباط نمود که اگرچه موضع واحد اروپایی در قبال اوکراین حمایت همه جانبه از این کشور است، اما نمی­‌توان اختلافات راهبردی را که مسئله اوکراین در این اتحادیه به وجود آورده، نادیده گرفت.

0 Comments