جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

پروژه نیروگاه برق آبی “اومااویا” + داده نمایی

پروژه ای که اخیرا توسط مهندسان ایرانی در نزدیکی شهر کلمبو، پایتخت سریلانکا راه اندازی شده است، پروژه ای فوق العاده جالب و حتی منحصر به فرد است. جزئیات بیشتر در داده نمایی اسپوتنیک.

پروژه نیروگاه برق آبی “اومااویا” + داده نمایی

پروژه ای که اخیرا توسط مهندسان ایرانی در نزدیکی شهر کلمبو، پایتخت سریلانکا راه اندازی شده است، پروژه ای فوق العاده جالب و حتی منحصر به فرد است. جزئیات بیشتر در داده نمایی اسپوتنیک.

پروژه نیروگاه برق آبی “اومااویا” + داده نمایی

پروژه ای که اخیرا توسط مهندسان ایرانی در نزدیکی شهر کلمبو، پایتخت سریلانکا راه اندازی شده است، پروژه ای فوق العاده جالب و حتی منحصر به فرد است. جزئیات بیشتر در داده نمایی اسپوتنیک.

Loading

اهداف و چشم‌انداز افتتاح ایستگاه تحقیقاتی پنجم چین در قطب جنوب

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در طی سال‌های اخیر با افزایش قدرت چین، به‌وضوح می توان تقویت کنشگری این کشور در مناطق مختلف جهان را مشاهده کرد. نمونه بارز این موضوع، فعالیت‌های پکن در قطب جنوب است. با وجود آنکه طی چند دهه اخیر، این کشور چهار ایستگاه تحقیقاتی را در قطب جنوب راه اندازی کرده، افتتاح پنجمین ایستگاه نیز از جهاتی می‌تواند حائز اهمیت باشد.

محمد جواد قهرمانی – کارشناس مسائل چین

با وجود فعالیت چند دهه ای چین در قطب جنوب، یعنی از سال 1983 که این کشور به سیستم معاهده قطب جنوب پیوست، برخی کشورهای نزدیک به مناطق قطبی و همچنین کشورهای غربی نسبت به اهداف چین با شک و تردیدمی‌نگرند. تنش‌ها و رقابت‌ها میان چین و آمریکا، واشنگتن را نسبت به ارائه تصویری منفی از نیات چین در حوزه‌ها و مناطق مختلف و همچنین همراه کردن شرکاء در مقابله با این کشور، مصمم کرده است. دامنه رقابت‌ها نیز اکنون فقط محدود به مناطق جغرافیایی نیست، بلکه می توان نمود آن را در حوزه فناوری‌های نوین، فضا و غیره نیز مشاهده کرد. در چنین شرایطی، هر دو طرف در عین گسترش ظرفیت‌های خود، تلاش می‌کنند روایت‌شان از تحولات را به روایت مسلط و غالب تبدیل کنند.

در کنار این موضوع، برخی تحولات در سیاست‌های چین نیز در افزایش توجهات به سیاست‌های این کشور در مناطق قطبی بی‌تأثیر نبوده است. چین از زمان به قدرت رسیدن شی جین پینگ، در عمل به این منطقه توجه بیشتری داشته است. برای اولین بار در سال 2015 اصطلاح «قدرت بزرگ قطبی» از سوی شی جین پینگ مطرح، و این کشور در سال 2018 سند سیاست  قطب شمال را منتشر کرد. علاوه بر این، در چهلمین نشست مشورتی معاهده قطب جنوب در می 2017، که برای اولین بار در پکن برگزار شد، کتاب سفید فعالیت‌های چین در قطب جنوب منتشر شد.

چین از توسعه فعالیت‌ها در قطب جنوب اهداف مختلفی را دنبال می‌کند. اول اینکه صرف فعالیت در مناطق قطبی می‌تواند نمادی از تبدیل شدن این کشور به قدرت برتر جهانی باشد. به این معنا، چین اکنون با حضور در مناطق قطبی فارغ از دستاوردهای مادی، به‌دنبال شناسایی شدنش به عنوان قدرت برتر از سوی دیگران است. به یقین، توسعه فعالیتهای علمی پکن در این منطقه به این موضوع کمک خواهد کرد.

چین واقف است که با تحولات نوین از جمله توسعه فناوری های نوین ممکن است مفاد و محتوای معاهده و موافقت نامه‌های پیشین در رابطه با قطب جنوب دیگر مناسب شرایط جدید و همچنین شرایطی که در آینده پدیدار خواهد شد، نباشد. به این ترتیب پکن نمی‌خواهد از موافقت نامه های احتمالی جدید و یا قاعده سازی های نوین در مورد فعالیت در این حوزه جغرافیایی کنار بماند.

موضوع دیگر اینکه هرچند پروتکل مادرید در سال 1998 در مورد حفاظت از محیط زیست قطب جنوب، تمام فعالیت های مربوط به منابع معدنی قطب جنوب، به استثنای تحقیقات علمی را ممنوع می‌کند، اما با توجه به آنکه دامنه زمانی 50 ساله (تا 2048) برای تغییر یا تعدیل در آن، با موافقت تمام اعضاء، تعیین می‌شود، پکن با توسعه فعالیتهای علمی، خود را برای هرگونه تغییر در این پروتکل و احتمال اجازه فعالیت های استخراجی در این منطقه، بعد از این دوره زمانی، آماده خواهد کرد.

به این اهداف، باید امکان فعالیت‌های نظارتی چین را نیز اضافه کرد. ایستگاه تحقیقاتی جدید چین موسوم به کین لینگ در جنوب استرالیا و نیوزیلند واقع شده است که، امکان جمع آوری اطلاعات از این کشورها را برای پکن فراهم خواهد کرد. این موضوع با پیشرفت در فناوری های نوین، بیشتر میسر خواهد بود.

به طور کلی، باید گفت همزمان با فشارهای غرب برای اعمال فشار بر چین، این کشور تقلای خود برای ایفای نقش در قطب جنوب را ادامه خواهد داد. این امر به مثابه کارتی خواهد بود که پکن در روابط با آمریکا و کشورهای ذی نفع در منطقه می‌تواند از آن بهره گیرد. ضمن آنکه توسعه فعالیتهای چین به این معنا خواهد بود که این کشور خود را به کنشگری تبدیل می‌کند که مانع هرگونه تغییر در نحوه فعالیت‌ها در منطقه از جمله از طریق رژیم سازی‌های احتمالی جدید، بدون در نظر گرفتن ملاحظات این کشور، خواهد شد.

0 Comments