جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

روایت الجزیره از تکرار رسوایی ابوغریب، این‌بار توسط سربازان صهیونیستی در غزه

تهران-ایرنا- شبکه خبری الجزیره نوشت: بدرفتاری سربازان رژیم اسرائیل با زندانیان فلسطینی در غزه یادآور رسوایی آمریکا در زندان ابوغریب است و با حمایت و تامین مالی همان دولتی انجام می‌شود که با شکنجه زندانیان عراقی، جهان را شوکه کرد.

تعداد شهدای نوار غزه به ۳۴ هزار و ۴۸۸ نفر رسید

تهران – ایرنا- وزارت بهداشت نوار غزه جدیدترین آمار شهدا ‌و مجروحان حملات ارتش رژیم صهیونیستی را منتشر و اعلام کرد که در جریان این حملات از هفتم اکتبر (۱۵ مهر ۱۴۰۲)، ۳۴ هزار و ۴۸۸ شهروند فلسطینی شهید شدند.

Loading

چشم انداز شورای همکاری خلیج فارس؛ پایداری یا فروپاشی؟

۱۳۹۷/۱۰/۰۱ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: نشست سالانه شورای همکاری خلیج فارس که روز یکشنبه ۱۸ آذر در ریاض، پایتخت عربستان سعودی برگزار شد را شاید بتوان مهمترین نشانه از واگرایی میان کشورهای عربی به ویژه قطر با امارات و عربستان قلمداد کرد.

داود احمدزاده/ کارشناس مسائل خاورمیانه

باوجود تلاش عربستان سعودی برای حضور شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در این نشست، اما وی حاضر نشد و وزیر خارجه‌اش را اعزام کرد. عدم حضور امیر قطر در ریاض با انتقاد فوری شیخ خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین روبه‌رو شد. در همین حال، وزیر انرژی قطر اعلام کرده است که این کشور تا ژانویه سال ۲۰۱۹ از سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک خارج می‌شود که این تصمیم قطر نیز خوشایند ریاض نیست.

باید توجه داشت شورای همکاری خلیج فارس در دو سال اخیر تحت تاثیر بحران دیپلماتیک قطر قرار گرفته و مقامات ریاض تلاش داشتند تا نشست اخیر را به فرصتی برای حل اختلافات تبدیل کنند که البته با واکنش منفعلانه دوحه مواجه شدند.

درواقع این نشست می‌توانست افقی از آینده بهتر برای شورای همکاری خلیج فارس را برای کشورهای منطقه ترسیم کند که به دلیل حل نشدن برخی اختلافات چنین امری حاصل نشد. نشست ریاض در حالی برگزار شد که شاهد گسست و اختلافات اساسی میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس بودیم؛ به گونه‌ای که عربستان سعودی و امارات انتظار داشتند بعد از تحریم‌های گسترده علیه قطر و شروطی که برای همگرایی مجدد میان اعضا مطرح و تدوین کردند، امیر قطر به مطالبات این کشورها تن بدهد و از مواضع قبلی خود کوتاه بیاید. اما قطر نه تنها شروط 13 گانه را نپذیرفت بلکه بر مواضع خود پافشاری می‌کند. همچنین اخیرا وزیر خارجه قطر در سخنانی اعلام کرد که شورای همکاری خلیج فارس قدرتی ندارد و نیازمند بحث بر سر مکانیسمی برای اصلاحات است.

از سوی دیگر ، بعد از تضعیف موقعیت منطقه‌ای عربستان به دلیل قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی و انتقادات گسترده عمومی علیه سیاست‌های جنگ‌طلبانه محمد‌بن‌سلمان، پادشاه سعودی تلاش کرد که با دعوت رسمی از امیر قطر برای شرکت در نشست ریاض، ضعف‌های سیاست منطقه‌ای خود را پنهان و شرایط را برای افزایش اعتماد و توانمندی داخلی شورای همکاری خلیج فارس مجددا تثبیت کند. اما پاسخ منفی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و فرستادن نماینده خود برای شرکت در این نشست و از سوی دیگر مشارکت برخی از معاونین پادشاهان منطقه در نشست ریاض نشان داد که تیر سعودی‌ها به خطا رفته است. همچنین در پایان این نشست و طی مصاحبه‌هایی که روسای مشارکت‌کننده از جمله پادشاه سعودی، امیر امارات و اعضای دیگر داشتند شاهد اتخاذ مواضع متفاوت نسبت به مسائل منطقه بودیم که بیانگر اختلافات مواضع میان سران عربی است.

در این بین با تن ندادن قطر به خواسته‌های عربستان، بحرین و امارات، این کشور ضمن تثبیت اقتدار منطقه‌ای خود در راستای ائتلاف‌سازی قوی در منطقه در حال گام برداشتن است؛ ائتلافی که در راس آن ترکیه و حتی ایران حضور دارند. از طرف دیگر، به رغم سیاست‌های اشتباه و کج‌اندیشانه پیشین امیر قطر در مورد سوریه، اخیرا شاهد نوعی توازن و نگاه مثبت به مسائل داخلی سوریه از جمله حمایت از طرح‌های صلح میان گروه‌های مختلف سوری و دولت بشار اسد از سوی قطر هستیم. تمام مولفه‌های موجود نشان می‌دهد که رفتار قطری‌ها نسبت به گذشته در مورد مسائل منطقه با دگردیسی‌های عمیق‌تری روبرو شده است.

در عین حال بحث خروج قطر از اوپک نیز یکی دیگر از نشانه‌های واگرایی در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به شمار می‌رود. اگرچه قطر در بحث تولید نفت و صادرات آن رتبه بالایی را در میان اعضای اوپک ندارد و خود را بیشتر مرکز ثقل بزرگترین صادرکننده گاز جهان در سال‌های آینده می‌بیند، ولی تاکید و اصرار بر خروج از اوپک، نشانگر تمرد دوحه از سیاست‌های منطقه‌ای عربستان و واگرایی با همپیمانان این کشور در شورای همکاری خلیج فارس است. قطری که با سرمایه‌گذاری‌های عظیم در منطقه و کشورهای غربی توانسته است نگاه مثبت اغلب کشورها را به رغم تمدید تحریم‌های عربستان و همپیمانانش علیه خود جلب کند.

بنابراین در صورت تاکید و اصرار سعودی‌ها و اماراتی‌ها مبنی بر اجرایی شدن مفاد تحریمی علیه قطر که شامل 13 بند مشخص است، شاهد واگرایی و تنش بیشتر بین قطر و شورای همکاری خواهیم بود.

البته باید توجه داشت که سیاست سعودی‌ها بعد از قتل خاشقجی نسبت به قطر با تغییرات عمده‌ای روبرو شده است؛ یعنی سیاست آنها دیگر صرفا بر تهدید و مشت آهنین استوار نیست و به دلیل واهمه از گرایش بیشتر دوحه به آنکارا و تهران، آنها حاضر شدند که حتی در برخی از بندهای قطعنامه صادر شده علیه قطر کوتاه آمده یا آن را اصلاح کنند. البته به شرطی که قطری‌ها علاوه بر دست کشیدن از حمایت از گروه‌های تکفیری و تروریستی به ظن آنها به سمت و سوی همگرایی با ایران و ترکیه حرکت نکنند. سعودی‌ها تلاش کردند حتی در رسانه‌ها نیز به نوعی وانمود کنند که اختلافات با قطر یک اختلاف خانوادگی و قابل حل است و در این ارتباط نباید کشورهای دیگر دخالتی داشته باشند. اما موضع‌گیری‌های شفاف قطری‌ها نسبت به مسائل منطقه از جمله ایران، اعلام خروج از اوپک و توانمندی قدرت نرم قطر در افشای سیاست‌های جنگ‌طلبانه عربستان، مهر تاییدی بر ناکامی‌های ائتلاف سعودی است و اگر عربستان به طور کلی در سیاست‌های خود نسبت به قطر و نقض حاکمیت مستقل این کشور تغییری ایجاد نکند ممکن است ماهیت و هویت شورای همکاری خلیج فارس نیز با اما و اگرهای اساسی روبرو شود و حتی با وجود بقای این سازمان، شاهد انفعال و گسست بیشتر در میان اعضا باشیم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *