جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

بمب‌گذار استانبول به ۷ بار حبس ابد و ۱۸۰۰ سال زندان محکوم شد!

دادستانی استانبول حکم احلام البشیر که در سال ۲۰۲۲ با بمبگذاری در میدان تقسیم استانبول باعث کشته شدن ۶ نفر و مجروح شدن ۹۹ نفر دیگر شد را صادر کرد. بر اساس این حکم، البشیر به اتهام تخریب اتحاد و یکپارچگی حکومت و قتل عمد ۶ نفر به ۷ بار حبس ابد محکوم شد. وی همچنین به اتهام اقدام به قتل عمد، پیدا کردن بدون اجازه مواد خطرناک در مجموع به ۱۷۹۴ سال زندان و ۲۲ هزار لیره جزای نقدی محکوم شد.

آمریکا: از طرح حمله اسرائیل به رفح اطلاعی نداریم

پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در بیانیه‌ای با طرح این ادعا که در حال حاضر هیچ نشانه‌ای از آغاز هرگونه عملیات زمینی بزرگ رژیم صهیونیستی در شهر رفح وجود ندارد، مدعی شد: از طرح حمله (رژیم) اسرائیل به رفح اطلاعی در دست نیست.

آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم

«ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به این که آیا ادعای روزنامه کویتی الجریده را تایید می‌کند که با نقل قول از یک منبع مطلع ایرانی مدعی شده بود، ایران نامه‌ای از آمریکا درباره ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هسته‌ای پس از رسیدن به تفاهم‌های امنیتی دریافت کرده است، گفت: نظری درباره روش‌های ارتباط برقرار کردنمان با ایران نمی‌دهم، جز این که با ایران مذاکرات مستقیمی درباره برجام(توافق هسته‌ای) نداریم، نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر.

Loading

چشم‌انداز اجلاس چهار جانبه مصر، ترکیه، یونان و قبرس

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: «عبدالفتاح السیسی»، رئیس‌جمهوری مصر در سفر اخیر «میچوتاکیس» نخست‌وزیر یونان به مصر اعلام کرد که این کشور در نظر دارد به‌زودی نشست چهارجانبه‌ای در قاهره میان سران مصر، یونان، ترکیه و قبرس برای بررسی تنش‌ها در شرق مدیترانه و نزدیک کردن دیدگاه‌ها درخصوص ترسیم مرزهای دریایی و امکان پیوستن ترکیه به انجمن گاز شرق مدیترانه را برگزار کند. محمود فاضلی - تحلیگر امور بین‌الملل

در دیدار ریاست جمهور مصر و نخست‌وزیر یونان درباره مسایل مهم و مشترک منطقه در راستای موضعگیری‌های دو کشور در شرق مدیترانه، بحران لیبی، همایش گاز شرق مدیترانه، وضعیت منطقه شمال افریقا، خاورمیانه و فرامنطقه ساحل تبادل نظر شده است.

السیسی به نخست‌وزیر یونان گفته است که مصر به شراکت با یونان و قبرس اهتمام دارد و احیای روابط با ترکیه، آسیبی به یونان و قبرس نمی‌زند و مصر به‌دنبال نقش‌آفرینی برای پایان درگیری میان آتن و آنکارا و ایفای نقشی میانه برای پایان دادن به درگیری‌ها میان آتن و آنکارا و آرام کردن اوضاع در منطقه شرق مدیترانه است.

پیش‌بینی می‌شود  اقدامات مربوط به تنظیم دوباره روابط در منطقه شرق دریای مدیترانه در راستای پایان دادن به درگیری‌ها در این منطقه و رسیدن به توافق‌هایی برای بهره برداری هرچه بیشتر از منابع این منطقه مورد توجه چهار کشور باشد.

نخست‌وزیر یونان اگرچه موافقت خود را با برگزاری اجلاس چهارجانبه اعلام کرد اما تضمین‌های بیشتری را درباره جدیت ترکیه برای ورود به مذاکرات و تغییر رویکرد فعلی ترکیه را خواستار شد. سفر نخست‌وزیر یونان در این مقطع زمانی با توجه به موضوعات مشترک متعدد میان مصر و یونان، در ابعاد سیاسی و اقتصادی، اهمیت بالایی دارد، از جمله این موضوعات دیدگاه کشورهای همسایه آنهاست به‌ویژه که یک ائتلاف یونانی- مصری- قبرسی وجود دارد که به منزله هسته اولیه همایش میدان‌های گازی شرق مدیترانه است که در حال حاضر مقر آن در قاهره قرار دارد، چراکه کشورهای عضو این همایش ۵۱ درصد منابع گاز جهان را در اختیار دارند و روابط دوجانبه مصر و یونان به‌دلیل ارتباطات متعدد آن‌ها با یکدیگر، از اهمیت بالایی برخوردار است.

از جمله موضوعاتی که برای یونان از اهمیت بالایی برخوردار است، مساله لیبی و گاز آن به‌ویژه پس از توافق تعیین مرزهای دریایی میان ترکیه و لیبی و نیز مهاجرت‌های غیرقانونی است که لیبی گذرگاهی برای یونان محسوب می‌شود و برقراری ثبات در این کشور برای یونان اهمیت دارد.

یونان، مصر و قبرس در سال گذشته در نشست مشترک خود در چارچوب اقدامات نیروهای مسلح مصر، قبرس و یونان بر حمایت از همکاری‌های امنیتی و دفاعی جهت مقابله با چالش‌ها و تهدیدها و حمایت از صلح و ثبات در منطقه شرق دریای مدیترانه تاکید کرده بودند. از سوی این سه کشور، اجرایی‌شدن همکاری راهبردی جامع و اساسی مبتنی بر حقوق بین‌المللی و اصول حسن همجواری با تمامی کشورهای منطقه، به‌عنوان هدف مشترکشان معرفی شده و اقدامات یکجانبه که حاکمیت، حقوق حاکمیتی و تمامیت ارضی کشورهای فرامنطقه شرق مدیترانه را نقض می‌کنند محکوم شده و بر لزوم احترام به حقوق بین‌المللی و کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها و دیگر توافق نامه‌های مرتبط تاکید گردیده است.

یونان در سال‌های اخیر به روابط رو به توسعه اتحادیه اروپا و مصر اهمیت زیادی داده و مصر را شریک راهبردی خود در فرامنطقه شرق مدیترانه می‌داند. طرف یونانی هرگونه تفاهم با مصر را پل ارتباط و همکاری بین مصر و اروپا و تقویت همکاری در بخش انرژی در راستای راهبرد اتحادیه اروپا جهت تنوع بخشی منابع انرژی دانسته و  بر این باور است که شرق مدیترانه تحت شرایطی می‌تواند به منبع انرژی جایگزین برای اتحادیه اروپا تبدیل شود و مصر در آینده می‌تواند گاز LNG را از طریق یونان به اتحادیه اروپا منتقل و در شرایط مناسب، برق را از طریق نیروگاه‌های خورشیدی تولید کرده و آن را  طریق یونان به اروپا صادر کند.

ترکیه معمولا اجلاس سه جانبه یونان، قبرس و مصر را «تجلی سیاست خصمانه یونان و بخش یونانی‌نشین قبرس در برابر ترکیه و جمهوری ترک قبرس شمالی» می‌داند. به اعتقاد آنکارا، منبع اصلی تنش در منطقه چیزی جز ادعاهای غیرقانونی یونان و قبرس یونانی‌نشین در مورد مرزهای دریایی و نادیده گرفتن قبرس ترک‌نشین نیست. بزعم آنکارا، نشست سه جانبه مصر، یونان و قبرس نشان داد که در شرق مدیترانه یک اتحاد جدی در برابر ترکیه شکل گرفته است.

گفته می‌شود  نشست چهارجانبه با حضور ترکیه پس از سفر رئیس‌جمهور مصر به آنکارا انجام می‌شود و مقامات مصر و ترکیه‌ هم اکنون امکان ترتیب دادن این نشست را بررسی می‌کنند. البته در حالی که روابط قاهره و آنکارا با پیشرفت مواجه بوده و سطح مناسبات میان دو کشور به تعیین سفیر رسیده، اما سفر السیسی به آنکارا برای دیدار با اردوغان که از قبل برنامه‌ریزی‌شده بود، فعلا به تعویق افتاده است. پیش‌بینی می‌شود موضوع ترسیم مرزهای دریایی میان دو کشور در راس برنامه‌های دیدار آتی اردوغان و السیسی قرار گیرد و علاوه بر آن بحران لیبی از محورهای دیدار دو طرف باشد. قاهره برای اینکه منافعش با ترکیه آسیب نبیند، هنوز پرونده تعیین مرزها با آتن را حل‌وفصل نکرده است.

این احتمال وجود دارد که بهبود احتمالی روابط میان ترکیه و مصر موجب ناخرسندی یونان ‌شود چرا که یونان در تلاش است تا قاهره را به حمایت از خود متقاعد کند. اما تحولات به‌وجود آمده در منطقه و کل جهان، ترکیه و مصر را به بهبود هرچه بیشتر روابط و  برخی همکاری‌های مشترک‌ سوق می‌دهد. قاهره و آنکارا بر این باورند که پس از تعلیق در روابط، اکنون زمان اتحاد فرا رسیده و این ابتکار عمل ترکیه که اخیرا با عربستان و امارات آغاز شده هم اکنون با مصر نیز پیگیری می‌شود.

رفع چالش‌هایی که مصر در سطح داخلی در حوزه اقتصاد و انرژی و در خارج در پرونده‌هایی همانند مساله فلسطین، سودان و لیبی با آنها روبه‌رو است، نیازمند آن است که روابط نزدیک‌تری با ترکیه داشته باشد. ائتلاف سه‌گانه مصر، قبرس و یونان امیدوار است بهبود روابط مصر و ترکیه نیز تاثیر مثبتی بر شرایط کلی در شرق دریای مدیترانه داشته باشد. با توجه به مخالفت ترکیه با حفاری‌ گاز در سال‌های اخیر انتظار می‌رود السیسی از اردوغان بخواهد در مرحله آتی به دو کشور اجازه حفاری گاز را بدهد.

0 Comments