جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

راهبردهای آمریکا و اروپا در مواجهه با جنگ اوکراین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در میان تبادل آتش توپخانه‌های طرفین در اوکراین، نبرد همچنان ادامه دارد؛ نبردی که ناشی از رقابت‌های ژئوپلیتیکی، زخم‌های تاریخی کهنه و همچنین تلاش‌ قدرت‌های بزرگ برای توسعه نفوذ منطقه‌ای است. دلیل جنگ هرچه که باشد، آنچه در کارزار حائز اهمیت است، قوام جبهه‌هاست. حسین سیاحی - پژوهشگر سیاست بین‌الملل

معلوم است که وقتی شرق به سمت غرب پیش می‌رود، ناقوس خطر به صدا در می‌آید. تفاوتی نخواهد داشت که نام رسمی مهاجم، امپراتوری تزاری، اتحاد جماهیر شوروی یا فدراسیون روسیه باشد، حرکت سپاه شرق به سوی غرب، یک جبهه متحد می‌طلبد. جنگ‌های لیوونی، کریمه، لهستان، فنلاند همگی جلوه‌هایی تاریخی از صف آرایی میان شرق و غرب هستند.

در تمامی این سال‌ها وابستگی اروپا به حمایت ایالات متحده به خصوص در قالب ناتو واضح و واضح‌تر می‌شد. پیمان امنیتی مشترک، سازمان‌های امنیتی فیمابین، ایده ارتش اروپایی هیچکدام نتوانست ارزشی بالاتر از پیمان آتلانتیک شمالی را ارائه نماید.

تحلیلگران سیاسی و امنیتی در تمامی بحران‌های دهه‌های اخیر، کوشیدند میزان وابستگی اروپا به حمایت‌‌های واشنگتن را بررسی نمایند. جنگ کوزوو در 1998 میلادی، پاسخ را مشخص نمود. کلید حل مشکلات در دستان ناتو و در راس آن ایالات متحده بود. اینکه بعد از گذشت نزدیک به 20 سال و در جنگ کنونی در اوکراین، وابستگی اروپا به امریکا به چه مقدار است، سوالی است که این یادداشت به دنبال پاسخ به آن هستیم.

 

نیاز اروپا به رهبری ایالات متحده

اروپا در کارزار اوکراین در موضوعات امنیتی، اقتصادی، دیپلماتیک و سیاسی به ایالات متحده وابسته است. در حوزه امنیت، تضعیف روسیه برای اروپا امری است که تنها با پشتیبانی واشنگتن قابل تحقق است. ایالات متحده برای تقویت یک عامل بازدارنده موثر در برابر قدرت روسیه می‌کوشد و در این میان اوکراین می‌تواند فرصت مناسبی برای هردوطرف امریکا و اروپا باشد.

در موضوع اقتصادی، علیرغم توانمندی‌های اتحادیه اروپا، این کاخ سفید است که توانایی ایجاد یک رژیم تحریمی واحد و پرقدرت را دارد. در رابطه با بحث‌های سیاسی و دیپلماتیک، اگر برقراری آتش‌بس، بازگشت به میز مذاکره و نهایتا بازگرداندن صلح و ثبات به منطقه، یکی از مهمترین اهداف غرب باشد، پشتیبانی ایالات متحده از این روند، از ضروریات است. نتیجتا مشهود است که در موضوع جنگ اوکراین، اروپا همچنان به امریکا وابسته است، ولی با علم به اینکه در روابط بین‌الملل دولت‌ها منافع خود را تعقیب می‌کنند باید پرسید که استراتژی ایالات متحده در رابطه با روسیه و جنگ چیست؟

 

راهبردهای ایالات متحده در مواجهه با کارزار اوکراین

پژوهش در رابطه با سوژه نبرد و رقابت میان‌ قدرت‌های بزرگ در سیاست بین‌الملل پرمحتوا و باسابقه است و از بااهمیت‌ترین بخش‌های آن، تلاش قدرت‌های بزرگ برای گسترش نفوذ در ورای مرز‌های خود و محاسبه نسبی قدرت خود نسبت به سایر رقباء است.

در رابطه با جنگ اوکراین و رقابت میان ایالات متحده و روسیه، واشنگتن بنا بر منافع کلان خود، اهداف و استراتژی‌های مشخصی را دنبال می‌نماید. نخست اینکه به وضوح می‌داند که شکست روسیه همانقدر که جذاب به نظر می‌رسد به همان‌اندازه بی‌ثباتی در سطح اروپا به بار خواهد آورد. در نتیجه گزینه شکست به سیاست تنزل اعتبار و تضعیف تدریجی تغییر خواهد یافت. این مورد سبب خواهد شد که دست واشنگتن برای رقابت با سایر چالشگران بخصوص چین بازتر شود. علاوه بر این، روسیه به دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه است. در مقابل، به سبب اهمیت ژئوپلیتیکی بالای اوکراین به عنوان پل ارتباطی میان آسیا و اروپا، ایالات متحده حاضر نیست آن را در اختیار سایر قدرت‌های بزرگ قرار بدهد. در کنار این مورد، اگر اوکراین از دست برود، نفوذ ایالات متحده در اروپا نیز به شدت کاهش خواهد یافت؛ زیرا حامیان فرا‌اتلانتیک و رابطه با ایالات متحده در اروپا نظیر لهستان، رومانی و کشورهای بالتیک، از توانایی ایالات متحده برای حمایت از اروپا در برابر روسیه ناامید خواهند شد.

موضوع دیگر امنیت انرژی است که ایالات متحده در تلاش است میزان وابستگی اروپا به گاز روسیه را کاهش بدهد. سابقه فشارهای سیاسی مسکو به اروپا از طریق تهدید به قطع انتقال گاز به غرب که مسبوق به سابقه است، سبب شده است که اقداماتی نظیر توسعه زیرساخت‌های انرژی اوکراین حائز اهمیت باشد و در کنار برنامه  صادرات گاز امریکا به اروپا و تقویت لوله‌های انتقالی از آذربایجان به ترکیه و سپس غرب، اصل راهبرد امریکا در موضوع انرژی و امنیت آن در قاره سبز را تشکیل بدهد.

 

اروپا؛ نیازمند اما ایده‌آل گرا

اتحادیه اروپا نیز در رابطه با موضوع اوکراین استراتژی‌های مشخصی را دنبال می‌نماید. اروپا راهبردهای واقع‌گرایانه مشترکی با ایالات متحده دارد هرچند رویای اروپا در نهایت با ایده‌‌آل گرایی و تمایل به صلح زیبا گره می‌خورد. بروکسل نهایتا کیف را برای مذاکره با مسکو تحت فشار قرار خواهد داد زیرا همانطور که گفته شد، حمایت از مذاکره و برقراری دیالوگ به منظور بازگرداندن صلح و ثبات به منطقه، اصل سیاست خارجی آنان را تشکیل می‌دهد. در اولویت‌های پایین‌تر، سیاست‌هایی نظیر حمایت از تمامیت ارضی اوکراین، حمایت از استقلال، اصلاحات سیاسی و تاکید بر اهداف بشردوستانه قرار دارند. نهایتا باید تاکید نمود که امنیت و بازگرداندن ثبات موضوعی است که اروپا بدون همکاری نزدیک با ایالات متحده قادر به تحقق آن نخواهد بود و راه‌حلی غیر از این مورد، ایده‌ال گرایی اروپایی است.

 

زشت و زیبای همکاری فراآتلانتیکی در اوکراین

اینکه جنگ اوکراین سبب احیای ناتو خصوصا در کارکرد امنیتی آن شد برهیچکس پوشیده نیست. همچنین نبرد در اروپا، روابط سنتی فرا‌آتلانتیکی دوسوی اقیانوس اطلس را به شکل قابل‌توجهی تقویت نمود. علاوه بر این تاثیر قدرت نرم غرب بر افکار عمومی جهانی و بر دولت‌ها بار دیگر تحت آزمایش قرار گرفت و ارزش‌های مطبوع غرب نظیر تحکیم و ارتقاء دموکراسی، حقوق بشر، حق انتخاب و اصلاحات و توسعه بار دیگر با مثال اوکراین در جهان طنین انداز شد.

در کنار این موارد، جبهه فرا آتلانتیکی در معرض تضعیف نیز قرار دارد. ریسک اقدامات خشن و پرهزینه روسیه، گسترش بیشتر جنگ به سوی غرب، احتمال پیروزی ‌جمهوی خواهان در انتخابات امریکا و کاهش پشتیبانی از اوکراین و نهایتا وجود اختلاف در تصمیمات رهبران اروپایی در مورد ادامه جنگ با روسیه و حمایت از اوکراین مسائلی است که جبهه غرب باید در رابطه با آنان تامل کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *