جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

طالبان باید از قواعد و قوانین مرزبانی تمکین کند

طالبان باید از قواعد و قوانین مرزبانی تمکین کند

عبدالمحمد طاهری می گوید: دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌ تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و همزمان با آن مویدی بر آن است که طالبان هیچ گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی ما بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.

جنبش دانشجویی دانشگاه کلمبیای آمریکا؛ از آپارتاید در آفریقای جنوبی تا جنگ اسرائیل در غزه  

نیویورک – ایرنا- جنبش «همبستگی با مردم غزه» این بار نه از کف خیابان های آمریکا و توسط گروههای سیاسی بلکه از سوی دانشجویان به پا خواسته است که مرکز آن دانشگاه کلمبیای نیویورک است؛ دانشگاهی که از آپارتاید در آفریقای جنوبی تا جنگ کنونی اسرائیل در غزه سابقه حرکاتی تاثیرگذار داشته است.

فارن پالسی: اعتراهای دانشجویی در آمریکا روابط مستحکم واشنگتن با اسرائیل را برملا کرد

تهران- ایرنا- نشریه فارن پالسی در گزارشی، نوشت: اعتراض‌های دانشجویی در آمریکا آنچنان که برخی ادعا می‌کنند، بحران فرهنگی یا آموزش عالی ایالات متحده نیست بلکه یک بحران سیاسی در آمریکا است که ریشه در سیاست خارجی واشنگتن و به ویژه روابط نزدیک، مستحکم و طولانی‌مدت آنها با (رژیم) اسرائیل دارد.

Loading

تحلیلی بر توافقات انرژی بین عراق و آلمان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در حالیکه توافقات اولیه‌ای در مورد صادرات گاز و نفت به آلمان و اروپا شکل گرفته، اما عراق با چالش‌های زیادی در رسیدن به اهداف بلندپروازانه خود روبرو خواهد بود. پوریا نبی پور – دکترای علوم سیاسی و روابط بین‌الملل

آلمان به منظور جایگزینی گاز روسیه و ایجاد تنوع واردات خود به سمت قراردادهای انرژی با عراق رفته است. از زمان قطع صادرات انرژی روسیه، آلمان با امارات متحده عربی، قطر، ایالات متحده، کانادا، نروژ و سایر تامین‌کنندگان احتمالی گاز مذاکره کرده است. صدر اعظم آلمان پس از دیدار با محمدشیاع السودانی، نخست وزیر جدید عراق در برلین، گفت: «عراق برای واردات گاز و نفت به آلمان یک شریک بسیار خوب برای ما خواهد بود».  از طرف دیگر، در راستای تامین امنیت بلندمدت انرژی بر اساس سیاست‌های کلان انرژی اتحادیه اروپا، آلمان درصدد است تا به مرکزیت انرژی منطقه‌ای تبدیل شود و‌ در سطح توزیع برق و گاز از طریق آلمان نیز به سایر کشورهای اروپایی نقش آفرینی کند.

 

اهمیت استراتژیک انرژی

دسترسی به منابع انرژی با مسائل ژئواستراتژیک و مسائل تسلط منطقه‌ای نیز مرتبط است. منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی دارای ذخایر گاز و نفت  فراوان است. از آنجایی که تقاضای انرژی نه تنها در کشورهای صنعتی اروپا و امریکا، بلکه تا حد قابل توجهی د‌ر کشورهایی مانند کره جنوبی، ژاپن، چین و هند نیز در حال افزایش است، رقابت برای دسترسی استراتژیک به ذخایر نفت و گاز در عراق و سایر کشورهای مبدا در حال افزایش است که این امر به ویژه کشورهایی را که به شدت به واردات انرژی وابسته هستند، تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 

بخش انرژی عراق

سفر دولتی محمدشیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق به برلین نشان دهنده اولویت سیاسی و اقتصادی او برای اروپا، و به صورت ویژه آلمان است. طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، این کشور پنجمین تولیدکننده بزرگ نفت است و وابستگی زیادی به درآمدهای نفتی دارد. ذخایر گاز طبیعی عراق در پایان سال ۲۰۲۱ با حدود ۱۳۱ تریلیون فوت مکعب دوازدهمین ذخایر بزرگ در جهان بود. عراق به دنبال ایجاد تحولات کلیدی در حوزه‌های نفت و به خصوص گاز است تا وابستگی وارداتی به ایران را کاهش دهد. در عین حال، روی کار آمدن دولت‌های بی‌ثبات در عراق، و فشارهای ریاض و ‌همچنین واشنگتن به این کشور برای کاهش روابط سیاسی، مذهبی، اقتصادی و نظامی با ایران نیز در انگیزه عراق برای کاهش وابستگی به واردات از ایران بی‌تاثیر نبوده است؛ در این راستا، میتوان به افتتاح شرکت گاز بصره برای سرعت بخشیدن به تکمیل پایانه « ال. ان . جی» اشاره کرد. از طرف دیگر، در حال حاضر، دولت عراق در تلاش است تا اقتصاد خود را مانند سایر کشورهای پیشگام‌ در منطقه خلیج فارس از وابستگی شدید خود به نفت بکاهد. ممکن است از آنجایی که این کشور افزایش تولید نفت را در دستور کار دارد تولید عراق تا سال 2030 حدود 1.3 میلیون بشکه در روز  افزایش یابد که این کشور را به سومین جایگاه در عرضه جهانی نفت در آن زمان تبدیل می‌کند.

 

چالش‌ها و چشم انداز

اگرچه برابر تخمین‌های آژانس بین‌المللی انرژی، افزایش ظرفیت تولید نفت عراق در دهه گذشته چشمگیر بوده است، اما در عین حال از نظر توسعه و کشف منابع انرژی، سرزمین عراق ممکن است یکی از معدود کشور‌هایی باشد که منابع هیدروکربنی شناخته شده آن هنوز به طور کامل مورد بهره برداری قرار نگرفته است. از دلایل عمده می‌توان به بی‌ثباتی و اختلافات سیاسی در عراق و تاثیرات آن در پایبندی به توافقات و قراردادهای بین‌المللی  اشاره کرد. شایان ذکر است تولید نفت در منطقه شمال عراق توسط دولت منطقه‌ای کردستان، به‌واسطه اختلافات عمده با دولت مرکزی،‌ در مسائل مربوط به حاکمیت، به‌خصوص در بخش مربوط به نفت و گاز متزلزل و بی‌ثبات است. همچنین رشد تقاضای مصرف داخلی، بحران نقدینگی در عراق و حتی پارامترهایی نظیر جغرافیای عمدتا کوهستانی منطقه به ویژه در شمال عراق، هزینه بالای توسعه ذخایر آن، ایجاد زیرساخت‌های خط لوله مورد نیاز برای انتقال گاز تولیدی به بازارهای هدف، در دسترس نبودن آب و نیاز تولید انرژی(نفت) برنامه‌ریزی شده به سطح تولید آب بالاتر و عدم وجود زیرساخت‌های لازم در این زمینه از عمده چالش‌های گوناگون توسعه انرژی در این کشور محسوب می‌شوند.

لذا این کشور علی‌رغم ذخایر عظیم نفت و گاز، برای تامین نیازهای انرژی خود وابسته به واردات است و برنامه فعلی عراق در بخش انرژی، تمرکز بر سرمایه گذاری در حوزه‌های گاز و نفت به منظور بهره برداری از نیروگاه‌هاست. با این همه نباید از نظر دور داشت که واقعیت صنعت انرژی نفت و گاز عراق حاکی از آن است که به رغم اعمال تحریم‌های نفتی علیه روسیه که باعث افزایش مشتریان نفت و گاز عراق  شده  است و با وجود ارائه فرصت‌های سرمایه گذاری، این کشور کماکان به دلیل فقر زیرساختی و لجستیک  و بی‌ثباتی سیاسی و امنیتی تا ۱۰ سال آینده به واردات سوخت ادامه خواهد داد و نمی‌تواند نقش چندانی در صادرات انرژی ایفا کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *