جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | نمایش تسلیحات غنیمتی روس‌ها در «پارک پیروزی»

روسیه، تانک‌ها و تسلیحات غرب را که از نیروهای اوکراینی به غنیمت گرفته است، در «پارک پیروزی» واقع در مسکو به نمایش گذاشته و قرار است این نمایشگاه از تاریخ اول ماه مه (۱۲ اردیبهشت) برای عموم افتتاح شود./همشهری آنلاین

حادثه تیراندازی در ایالت کارولینا در آمریکا؛ سه افسر پلیس جان باختند + فیلم

تهران- ایرنا- جانی جنینگز رئیس اداره پلیس شهر شالوت در ایالت کارولینای شمالی آمریکا عصر دوشنبه (به وقت محلی) در بیانیه‌ای اعلام کرد که سه افسر پلیس این اداره در جریان یک حادثه تیراندازی هدف اصابت گلوله قرار گرفته و جان خود را از دست دادند.

تهدید دادگاه لاهه از سوی برخی از اعضای کنگره آمریکا

در حالی که گمانه‌زنی‌ها درباره تحت تعقیب قرار گرفتن مقامات سیاسی و نظامی ارشد رژیم صهیونیستی به دلیل نسل کشی در غزه توسط دیوان بین‌المللی دادگستری (لاهه) افزایش یافته، برخی از اعضای کنگره آمریکا  این دادگاه را تهدید به اقدام انتقام‌جویانه کردند.

دانشگاه کلمبیای آمریکا تعلیق دانشجویان حامی فلسطین را از تحصیل آغاز کرد + فیلم

نیویورک – ایرنا- دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا پس از هشدار به دانشجویان برای پایان دادن به تجمعات حامی فلسطین و نیز جمع کردن چادرهای خود و مقاومت و اصرار دانشجویان بر خواسته های ضد اسرائیلی خود، تعلیق آنان را از ادامه تحصیل آغاز کرد.

Loading

بررسی میزان کارایی موشک‌های پاتریوت در جنگ اوکراین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: درس اصلی جنگ اوکراین این است که اگر کشوری از ایجاد قدرت بازدارندگی و تقویت توانمندی تهاجمی خود غفلت نماید یا به تضمین‌های امنیتی قدرت‌های خارجی اتکا کند، ممکن است به سرنوشت اوکراین دچار شود. پوریا نبی‌پور – دکترای علوم سیاسی و روابط بین‌الملل

سامانه پاتریوت برای مبارزه با هواپیما، انواع موشک‌های بالستیک تاکتیکی و کروز استفاده می‌شود. سیستم رادار این سامانه موشکی ضدهوایی، هدف را شناسایی و‌ سپس با پشتیبانی کامپیوتری تایید شده و ارزیابی دوست – دشمن وارد عمل می‌شود. سربازان در مرکز کنترل یک تجزیه و تحلیل تهدید دریافت می‌کنند و می‌توانند پیشنهاد رایانه‌ای را تایید و نبرد را آغاز کنند. این سیستم یکی از پیشرفته‌ترین سیستم‌های دفاع هوایی در زرادخانه ایالات متحده محسوب می‌شود و برای اولین بار در جنگ دوم خلیج فارس در سال  ۱۹۹۱استفاده شد. همچنین در طول تهاجم ایالات متحده به عراق در سال ۲۰۰۳ مورد استفاده قرار گرفت. اوکراین که برای دفاع از تمامیت سرزمینی خواستار موشک‌های پاتریوت بوده است، اکنون با موافقت ایالات متحده می‌تواند روی این سیستم پیشرفته و قابل اعتماد حساب ویژه‌ باز کند.

 

محدودیت‌ها

اما در خصوص اثربخش بودن این سیستم می‌‌توان موارد زیر را به شکل کلی مطرح کرد؛ از جمله فاکتور‌های مورد بررسی در این شاخص اثربخشی این سیستم در مقابل تنوع حملات روسیه است که محدود خواهد بود. شلیک تعداد بالای موشک‌های بالستیک از اعماق زمین، حملات پهپادی و تنوع حملات هوایی با بهره گیری از هواپیما‌های سوخو تاکنون به شکل واضحی به بخش‌های بزرگی‌ از زیرساخت‌های استراتژیک اوکراین، به طور مثال در زمینه انرژی و تامین برق، خسارت جدی وارد کرده است. اجرای آتش پدافند هوایی و‌ تلفیق تاکتیک‌ها و شیوه‌های رزم نیروهای روسیه تقابلی غافلگیرکننده را به نمایش گذاشته‌اند. روسیه می‌تواند برای بی‌اثر کردن سیستم پاتریوت از موشک‌های کروز و موشک‌های بالستیک در برد‌های متفاوت، به اضافه تجهیزات موشکی و ‌پهپادی با ویژگی‌های جدید استفاده کند که از نظر بعد جغرافیایی یا بعد حساس تاثیر نظامی و استراتژیک می‌تواند موازنه ویژه‌ای در مقابل سیستم‌های پیشرفته پاتریوت ایجاد کند. با در نظر گرفتن وسعت منطقه درگیری، سامانه‌های پاتریوت فقط می‌توانند منطقه محدودی را پوشش دهند و به طور موثر از یک منطقه مشخص محافظت کنند. لذا از آن جایی که بعد جغرافیایی حملات نیرو‌های نظامی روسیه بسیار قابل توجه است این سامانه برای پوشش کامل مناطق وسیع- به طور مثال شهرهای بزرگ مانند کیف -محدودیت خواهد داشت.

نکته دیگر اینکه بر اساس گزارش CSIS در ماه جولای، پاتریوت گرانترین سیستم تسلیحاتی است که ایالات متحده به اوکراین عرضه کرده است. هزینه آن احتمالاً حدود 1.1 میلیارد دلار است؛ 400 میلیون دلار برای سیستم و 690 میلیون دلار برای موشک. لذا تامین این سامانه با ادامه درگیری‌ها ممکن است کشورهای صادر کننده را با عدم صرفه اقتصادی در استفاده از این سامانه پیشرفته مواجه کند. به عبارت دیگر، استفاده از این سامانه پرهزینه برای سرنگونی طیف وسیعی از حملات، به ویژه دفع حملات پهپادهای کوچک و ارزان‌قیمت توسط روسیه مقرون به صرفه یا شاید عاقلانه به نظر نیاید.

همچنین برای راه اندازی و نگهداری سیستم پیچیده پاتریوت تعداد قابل توجهی نیروی متخصص لازم خواهد بود. لذا از جمله فاکتور‌های مورد بررسی در این شاخص، نیروی انسانی است که  ناتو و به شکل ویژه ایالات متحده، ناچار خواهد بود تا مستشاران نظامی خود را بنابر دعوت دولت‌ اوکراین به این کشور اعزام کند و یا سربازان اوکراینی را در مقرهای نظامی خود آموزش دهد. از آنجا که روسیه  بر اساس اعلام رسمی خود، ممکن است با هدف قرار دادن آن نیروها در تطبیق با حقوق بین‌الملل به عنوان اصل دفاع مشروع عمل کند، حضور تجهیزات و یا نظامیان ناتو‌ در اوکراین- حتی  بنابر رضایت و دعوت دولت میزبان- می‌تواند باعث تحریک روسیه و تشدید درگیری‌ها شود. اخیرا دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرده بود که سامانه پاتریوت “قطعا” هدف روسیه خواهد بود. همچنین سفارت روسیه در واشنگتن گفت که انتقال محتمل این ‌سامانه تحریک‌آمیز بوده و می‌تواند منجر به عواقب غیرقابل پیش بینی شود.

از بعد امنیتی و‌ استرانژیک نیز با گذشت بیش از ۳۰۰ روز از جنگ روسیه و اوکراین، امروز می‌توان این واقعیت را بیان کرد که ساختارهای نظم یکپارچه اتحادیه اروپا و ناتو شکست نخوردند؛ بر عکس عضویت در اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی همچنان برای اوکراین، کشورهای بالکان و بالتیک می‌تواند جذاب و تضمین کننده امنیت ملی کشورهای آن منطقه باشد. اتحادیه اروپا و ناتو مانند آهن‌ربا به جذب کشورهای جدید برای گسترش حوزه‌های نفوذ ژئوپلتیک ادامه می‌دهند. از آغاز جنگ اوکراین، اتحادیه اروپا و ناتو هر یک ضمن افزایش هماهنگی داخلی، جایگاه مهمی از لحاظ اهمیت استراتژیک داشته‌اند. آنچه که مسلم است حداقل در سطح اعلانی، ارائه سامانه پاتریوت با قابلیت بالا در برابر موشک‌های بالستیک نشان دهنده نقش قوی حمایت اروپا و مخصوصا ایالات متحده است. اما نکته حائز اهمیت این است که نیروهای اوکراینی برای استفاده از این سیستم در مناطق مختلف اوکراین نیازمند کسب آموزش لازم در کوتاه‌ترین زمان هستند و این سامانه با توجه به موارد ذکر شده به تنهایی معادله جنگ را به شکل محسوس عوض نمی‌کند.  از نظر استراتژیک و مطالعات امنیتی، واضح است که عرصه روابط بین‌الملل بیش از پیش بر اساس اصل بی‌اعتمادی و تقویت قدرت استوار است. درس اصلی جنگ اوکراین این است که اگر کشوری از ایجاد قدرت بازدارندگی و تقویت توانمندی تهاجمی خود غفلت نماید، و یا به تضمین‌های امنیتی قدرت‌های خارجی اتکا کند، ممکن است به سرنوشت اوکراین دچار شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *