جدیدترین مطالب
نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفههای مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکستهای ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.
تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقشآفرینی بسیاری از قدرتهای منطقهای و بینالمللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی میشود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدیدهای جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظهکارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.
اوکراین: نقطه عطف در همپیمانی راهبردی چین و روسیه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیریهای جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک همپیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیتهای همکاری میان قدرتهای اقتدارگرا را به چالش میکشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بینالمللی معرفی کند.»
منافع، رویکرد و مسئولیت قدرتهای بزرگ در قبال بحران سوریه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقهای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمیتوانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیشبینی کند.»
أحدث المقالات
احتلافات و رجزخوانی در میان مقامات و احزاب اسرائیل / حزب حاکم هشدار داد
تهران-ایرنا-حزب لیکود به عنوان حزبی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی از آن برآمده است و بیشترین نمایندگان کنست را در اختیار دارد، در واکنش به استعفای ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی اسرائیل اعلام کرد: هر کسی که برای سرنگونی دولت راستگرا [نتانیاهو] تلاش کند، تا ابد با شرمساری و ننگ یاد خواهد شد.
احتلافات و رجزخوانی در میان مقامات و احزاب اسرائیل / حزب حاکم هشدار داد
تهران-ایرنا-حزب لیکود به عنوان حزبی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی از آن برآمده است و بیشترین نمایندگان کنست را در اختیار دارد، در واکنش به استعفای ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی اسرائیل اعلام کرد: هر کسی که برای سرنگونی دولت راستگرا [نتانیاهو] تلاش کند، تا ابد با شرمساری و ننگ یاد خواهد شد.
ابعاد و پیامدهای راهبردی سفر اخیر نخستوزیر عراق به تهران
در خصوص اهمیت و ابعاد راهبردی سفر نخستوزیر جدید عراق به ایران که با اهداف امنیتی، سیاسی و اقتصادی انجام شد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یک؛ سفر مذکور در حالی انجام شد که در هفتههای اخیر شاهد وقوع تحولات خاصی در روابط دو کشور بودهایم. هدف قرار دادن مراکز تروریستها در اقلیم کردستان عراق که علیه منافع جمهوری اسلامی ایران طراحی و اقدام میکردند و همچنین درخواست جدی دولت ایران از حکومت بغداد برای کنترل مرزهای مشترک دو کشور در منطقه کردستان، در رأس تحولات مذکور قرار دارد.
در هفتههای گذشته که سردار قاآنی در رأس یک هیأت بلندپایه به عراق سفر کرده بود، در دیدار با مقامات عالی عراقی، موضع قاطع تهران در قبال فعالیت بیش از 70 مرکز فعالِ تروریستی و تجزیهطلب در کردستان عراق علیه جمهوری اسلامی ایران را منعکس کرده و از بغداد خواسته بود از فعالیت گروههای ضدایرانی جلوگیری کرده و آنها را از مناطق مرزی با ایران دور کنند. بهنظر میرسد، السودانی با درک حساسیتهای ایران در مورد رخدادهای ذکر شده، ترجیح داده است تا در پاسخ به درخواست اخیر ایران با دست پر به ایران سفر کند. لذا در فاصله سفر سردار قاآنی به بغداد و سفر نخستوزیر عراق به تهران، السودانی به یک توافق مهم درباره درخواست ایران با نیچروان بارزانی دست یافته بود.
بنا بر توافق انجام شده، یگانهای نظامی از نیروهای پیشمرگه، ارتش و نیروهایی از مرزبانی دولت مرکزی عراق به طول 200 کیلومتر در مرز با ایران مستقر میشوند. در سفر اخیر به تهران، السودانی جزئیات توافق بغداد با اقلیم کردستان را تشریح کرد.
دو؛ السودانی سیاستمداری کهنهکار، باتجربه و خوشنام در فضای سیاسی داخل عراق است و روابط ویژه و صمیمانهای با جمهوری اسلامی ایران دارد. او همچنین مورد حمایت قاطبه گروههای مقاومت اسلامی در عراق است و مردم عراق نیز با توجه به سادهزیستی، خوشرویی و برخورداری وی از روحیه مردمی، نگاه مثبتی به او دارند.
از این منظر، انتخاب تهران به عنوان مقصد اولین سفر خارجی به یک کشور غیرعربی، اگرچه به دعوت رئیس جمهور ایران انجام شد، نشان میدهد، السودانی در سیاست خارجی و برای پیشبرد امور عراق، حساب ویژهای روی ایران باز کرده است. ضمن اینکه رفع مشکلات اقتصادی و بحران فقر و بیکاری جزو اولویتهای اصلی دولت جدید میباشد که حلوفصل آنها اگرچه دشوار است، ولی با تلاشها و برنامهریزیهای مؤثر داخلی، توزان روابط عراق با ایران، آمریکا و عربستان و همچنین استفاده از ظرفیتهای کشورهای همسایه بهویژه ایران قابل رفع است.
در این رابطه از جمله دستاوردهای مهم سفر السودانی به تهران، فعالسازی کمیتههای مشترک اقتصادی دو کشور به منظور ارتقاء سطح مبادلات تجاری از 13 میلیارد دلار کنونی به 20 میلیارد دلار و همچنین تلاش او برای جلب موافقت تهران در زمینه ادامه روند صادرات برق ایران به عراق تا تکمیل پروژههای برق و گاز در این کشور است. علاوهبراین در زمینه پرداخت طلب 7 میلیارد دلاری عراق به ایران نیز، السودانی قول داد با بهرهگیری از سازوکارهای جدید در این زمینه تلاش کند.
سه؛ عراق یک «کشور ویژه» در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران است که همواره از اهمیت و جایگاه راهبردی در سیاست خارجی ایران برخوردار بوده است. شهید سلیمانی نیز معتقد بود برای ایجاد تمدن اسلامی و مقابله با طرحهای دشمنان امت اسلام، بعد از جمهوری اسلامی ایران هیچ کشوری ظرفیت عراق را ندارد.
برنامهریزی سفر نخستوزیر عراق به ایران، سیاستی واقعبینانه و مدبرانه از جانب دولت جمهوری اسلامی ایران محسوب شده و نشاندهنده این است که جمهوری اسلامی ایران همچنان در راستای «سیاست همسایگی» به دنبال تحکیم و توسعه روابط خارجی با کشورهای همسایه بهویژه عراق است.
در خصوص «پیامدهای راهبردی» سفر محمد شیاع السودانی به تهران نیز به نظر میرسد، اولاً این سفر بر تسریع ادامه روند گفتگوهای ایران و عربستان که با میزبانی و میانجیگری بغداد آغاز شد و در ماههای اخیر به خاطر دخالت سعودیها در حوادث اخیر کشور متوقف شده است، اثر خواهد گذاشت.
البته به خاطر تأثیرپذیری مستقیم عراق از مناسبات بین ایران و عربستان، السودانی نیز اصرار دارد که اختلافات بین کشور هر چه سریعتر حلوفصل شود تا این کشور بتواند از آثار و نتایج مثبت آن بهرهمند شود.
ثانیاً، سفر شیاع السودانی به ایران و احتمالاً سفر بعدیاش به عربستان، سرنوشت برخی از پروندههای منطقهای که به نوعی با آینده عراق مرتبط است را نیز تعیین خواهد کرد. اما نکته حائز اهمیت در رابطه با ایران، ترسیم چشمانداز مطلوب در مناسبات سیاسی و اقتصادی با بغداد است. این موضوع قطعاً در حلوفصل بسیاری از مشکلات داخلی و خارجی عراق با جلب مساعدت و همکاری ایران مؤثر خواهد بود.
در پایان باید تأکید کرد، نگاه ویژه جمهوری اسلامی ایران به عراق، یک فرصت منحصربفرد برای دولت فعلی عراق است که از پتانسیلهای اقتصادی، سیاسی، امنیتی، نظامی و … ایران استفاده کند و روند تحقق اهداف و وعدهها و چشماندازیهایی که برای دولت خود تعریف کرده است را تسهیل نماید. در این خصوص تهران نیز آماده هرگونه کمک به دولت جدید عراق برای بهبود امور داخلی و خارجی عراق است تا این کشور به جایگاه و نقش تاریخی خود بازگردد.
0 Comments