جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

دو دهه «جنگ با ترور» بوش ارتش آمریکا را تضعیف کرده است

دفتر پاسخگویی دولت آمریکا در گزارشی جدید اعلام کرد، عملیات نظامی در سرتاسر جهان که توسط جورج بوش پسر تحت عنوان «جنگ جهانی علیه ترور» به مدت دو دهه پس از حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ آغاز شد، به کاهش آمادگی نظامی ایالات متحده منجر شده است.

نیوزیلند: نگران حضور چین در اقیانوسیه هستیم

تهران- ایرنا- وزیر خارجه نیوزیلند جمعه گفت که تلاش چین برای افزایش حضور امنیتی در جزایر منطقه اقیانوسیه نگران کننده است و ممکن است به بی‌ثباتی یا تضعیف امنیت منطقه‌ای منجر شود.

انگیزه دانشجویان از تداوم اعتراضات؛ در کوی دانشگاه‌های آمریکا چه می‌گذرد؟

در حالی اعتراض دانشجویان در امریکا وارد سومین هفته خود شده که خشونت‌ها علیه دانشجویان شدت گرفته است. اما معترضان چه کسانی هستند و چه انگیزه‌ای دارند و چه خواسته‌هایی را دنبال می‌کنند؟ گزارش خبرآنلاین را بخوانید.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

شورای روابط اسلامی – آمریکایی خطاب به بایدن: کمک به نسل کشی در غزه را متوقف کنید

تهران- ایرنا- شورای روابط اسلامی-آمریکایی از اظهارات جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا درباره اعتراضات حامیان فلسطین انتقاد کرده و خواستار قطع کمک به نسل‌کشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی شد.

گورهای جمعی، مکان‌هایی که ابعاد نقض حقوق شهدای غزه را افشا می‌کند

با کشف تعداد بیشتری از گورهای جمعی در نقاط مختلف نوار غزه و بیرون آوردن پیکرهایی بدون سر، دست، پوست و یا با دست و پاهای بسته و نیز اجسادی که هنوز سرم و وسایل پزشکی به آنها وصل هستند، اجساد کودکان و اجسادی که به شدت متلاشی شده‌اند، ابعاد دیگری از جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی در حملاتش به نوار غزه نمایان شده و مسوولان مختلف آغاز تحقیقاتی بین‌المللی و مستقل درباره این گورها را خواستار شده‌اند.

Loading

پیامدهای الحاق مناطق شرقی اوکراین به روسیه

۱۴۰۱/۰۷/۱۹ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: امضای معاهده الحاق چهار منطقه اوکراین به روسیه توسط ولادیمیر پوتین، بعدی جدید در جنگ اوکراین تلقی می‌شود. حسین سیاحی - پژوهشگر مسائل بین‌الملل

در معاهده ذکر شده که براساس یک رفراندوم محلی و البته پرسروصدا برگزار شد، چهار منطقه شرقی اوکراین یعنی، خرسون، زاپوروژیا، لوهانسک و دونتسک به روسیه ملحق شدند.

پوتین اعلام کرد که روسیه از این سرزمین‌ها با تمام ابزار و وسایل ممکن دفاع خواهد کرد؛ دیدگاهی که می‌تواند به برداشتی از تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای در صورت لزوم منجر شود.

رئیس جمهور زلینسکی اعلام کرد که درخواست عضویت فوری اوکراین در ناتو را در دستور کار قرار خواهد داد که البته تا حد زیادی نمادین است. از طرفی غرب و در راس آن ایالات متحده صریحا اعلام نمودند که چنین الحاقی را هرگز به رسمیت نخواهند شناخت. در عرصه سازمان‌های بین‌المللی، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز اعلام نمود که چنین اقدامی فاقد هرگونه ارزش قانونی خواهد بود. در شورای امنیت هم اگرچه قطعنامه محکوم نمودن الحاق توسط روسیه وتو شد، اما رای ممتنع چین برای برخی چنین برداشتی را بوجود آورد که هشدارهای پکن به مسکو مبنی بر کاهش سطح تنش و نزاع در کارزار اوکراین خلاف واقعیت نبوده است.

فارغ از اقدامات کنشی و واکنشی در موضوع الحاق، آنچه در حال حاضر در قامت یک معما اذهان را مشغول می‌نماید، میدان جنگ و تحولات در مواضع دو طرف درگیر و حامیان آنان خواهد بود. آنچه اقدام روسیه را خلق کرده است، تغییر در چهره و نمای جنگ در سطح داخلی، جهانی و بخصوص افکارعمومی است و آنچه می‌آفریند، تضعیف دیپلماسی، افزایش دامنه و شدت جنگ و مشکلات فزاینده در داخل این کشور خواهد بود.

 

چهره امروز جنگ

هفته‌هاست که کارزار اوکراین بر وفق مراد روسیه پیش نمی‌رود. کمک‌های تسلیحاتی غرب از یک طرف و همچنین فشار رسانه‌ای پرشدت متحدان کیف، آستانه تحمل مسکو را کاهش داده است. از این جهت تا حدی، می‌توان چنین استنباط نمود که اقداماتی نظیر الحاق یا افزایش حملات موشکی به ایست‌های بازرسی و خروجی مناطق مورد مناقشه، تحت تاثیر این اقدامات و لزوم واکنش اقناعی صورت می‌پذیرند.

پیشروی‌های اوکراین در خرسون، خارکف و لوهانسک ادامه دارد. بدون شک کمک‌های تسلیحاتی غرب مهمترین عامل پیروزی‌های اخیر اوکراین است. اگر هدف و تقلای غرب افزایش هزینه‌های روسیه به سبب حمله این کشور به اوکراین باشد، حداقل در ماه‌های گذشته تا حدودی موثر واقع شده است. فارغ از امر پشتیبانی تسلیحاتی، رسانه‌های غربی نیز هر روز پر شدت‌تر از دیروز روسیه را در تنگنا قرار می‌دهند. باید اعتراف کرد که  افکار عمومی داخلی و بین‌المللی از تلاش رسانه‌ای جهانی تاثیر زیادی پذیرفته و روسیه را تحت فشار قرار داده است. رسانه‌ها روزانه از فرار سربازان روسی، موفقیت‌های اوکراین و همچنین ناکامی طرح‌های کرملین می‌گویند و تمامی این موارد چه در عرصه عمل و چه در رسانه سبب تغییر چهره جنگ شده‌اند؛ چیزی که روسیه را به سمت رفتار خشن‌تر و قابل تأمل لازم نظیر معاهده الحاق اخیر سوق داده است.

 

تضعیف دیپلماسی و تشدید درگیری ها

هرچه سطح تنش‌‌ها و درگیری‌ها بیشتر می‌شود، طرفین درگیر از دیپلماسی فاصله بیشتری می‌گیرند. در کنار این معادله، باید موضوع افزایش اعتماد به نفس طرفین پس از هر پیروزی را در نظر گرفت. زلینسکی پس از فتوحات اخیر، از آزادسازی کریمه سخن گفت و این به معنی عزم و تصمیم وی بر ادامه درگیری‌هاست. در حال حاضر اقدام روسیه در موضوع الحاق نیز اوضاع را پیچیده تر کرده است. رئیس جمهور اوکراین پس از امضای الحاق اعلام نمود که تا زمانی که پوتین کرسی ریاست جمهوری روسیه را در اختیار داشته باشد مذاکرات صلحی در کار نخواهد بود. از طرفی روسیه نیز اقدام به اعزام نیروهای رزرو خود به میدان نبرد کرده که اگر ضدحمله‌های سریع اوکراین اثرپذیری آن را کاهش ندهد، می‌تواند سبب تغییر در موازنه میادین نبرد در اوکراین شود. بدین ترتیب مواردی نظیر ادامه جنگ چه در جهت اشغال چه آزادسازی، اعزام نیروها و تسلیحات بیشتر به کارزار و هر نوع اقدامات تنش زای بیشتر، علاوه بر تضعیف شانس دیپلماسی، رویارویی‌ها را نیز تشدید خواهد کرد.

 

اوضاع داخلی روسیه

از زمان ناکامی روسیه در پیش روی به سمت کی‌یف، تمرکز درگیری‌ها به سمت منطقه دونباس تغییر یافت. حالا روسیه معاهده الحاقی را به امضا می‌رساند که نمایشی از موفقیت نسبی این کشور است. اگر افکار عمومی روسیه، ناکامل بودن تسخیر این مناطق، ضدحمله ها، بازپس‌گیری و پیشروی ارتش اوکراین در برخی از مناطق را نادیده بگیرند، به احتمال زیاد با پوتین همراهی خواهند کرد. هر چند می‌توان اقدام روسیه را بخشی از تلاش کرملین در جهت تسکین  شرایط بد روسیه در داخل کشور حول موضوع جنگ اوکراین دانست. علاوه بر ناسیونالیست‌های مخالف جنگ، حالا رئیس جمهور پوتین در حال هماهنگ سازی حامیان داخلی خود نظیر کهنه سربازان و همچنین سیلوویکی‌ها نظیر چچن‌ها و رهبرشان قدیروف و گروه واگنر به رهبری یوگنی پریگوژین  و در نهایت مطبوعات و بلاگرهای جنگ (Millblogger) هاست. دسته اول به دلیل انتقاد از شیوه بسیج عمومی و عدم اعلان جنگ رسمی با اوکراین، دسته دوم با مخالفتشان با وزیر دفاع شویکو و ژنرال لاپین، فرمانده جبهه اوکراین و همچنین سایر نظامیان و دسته سوم با نقش آفرینی و جهت دهی نامتقارن در مسائل جنگ و افزودن بر آتش چند دستگی ها، ولادیمیر پوتین را تحت فشار قرار داده‌اند.

در نهایت می‌توان چنین استنباط کرد که جنگ اوکراین صحنه نمایش یک تئاتر پیچیده است. هر بازیگر به هر شکلی که در آن نقش آفرینی می‌کند هرلحظه بیشتر این حس را به مخاطب القا می‌کند که گویا این نمایش خشن فعلا تمام شدنی نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *