جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

پیامدهای الحاق مناطق شرقی اوکراین به روسیه

۱۴۰۱/۰۷/۱۹ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: امضای معاهده الحاق چهار منطقه اوکراین به روسیه توسط ولادیمیر پوتین، بعدی جدید در جنگ اوکراین تلقی می‌شود. حسین سیاحی - پژوهشگر مسائل بین‌الملل

در معاهده ذکر شده که براساس یک رفراندوم محلی و البته پرسروصدا برگزار شد، چهار منطقه شرقی اوکراین یعنی، خرسون، زاپوروژیا، لوهانسک و دونتسک به روسیه ملحق شدند.

پوتین اعلام کرد که روسیه از این سرزمین‌ها با تمام ابزار و وسایل ممکن دفاع خواهد کرد؛ دیدگاهی که می‌تواند به برداشتی از تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای در صورت لزوم منجر شود.

رئیس جمهور زلینسکی اعلام کرد که درخواست عضویت فوری اوکراین در ناتو را در دستور کار قرار خواهد داد که البته تا حد زیادی نمادین است. از طرفی غرب و در راس آن ایالات متحده صریحا اعلام نمودند که چنین الحاقی را هرگز به رسمیت نخواهند شناخت. در عرصه سازمان‌های بین‌المللی، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز اعلام نمود که چنین اقدامی فاقد هرگونه ارزش قانونی خواهد بود. در شورای امنیت هم اگرچه قطعنامه محکوم نمودن الحاق توسط روسیه وتو شد، اما رای ممتنع چین برای برخی چنین برداشتی را بوجود آورد که هشدارهای پکن به مسکو مبنی بر کاهش سطح تنش و نزاع در کارزار اوکراین خلاف واقعیت نبوده است.

فارغ از اقدامات کنشی و واکنشی در موضوع الحاق، آنچه در حال حاضر در قامت یک معما اذهان را مشغول می‌نماید، میدان جنگ و تحولات در مواضع دو طرف درگیر و حامیان آنان خواهد بود. آنچه اقدام روسیه را خلق کرده است، تغییر در چهره و نمای جنگ در سطح داخلی، جهانی و بخصوص افکارعمومی است و آنچه می‌آفریند، تضعیف دیپلماسی، افزایش دامنه و شدت جنگ و مشکلات فزاینده در داخل این کشور خواهد بود.

 

چهره امروز جنگ

هفته‌هاست که کارزار اوکراین بر وفق مراد روسیه پیش نمی‌رود. کمک‌های تسلیحاتی غرب از یک طرف و همچنین فشار رسانه‌ای پرشدت متحدان کیف، آستانه تحمل مسکو را کاهش داده است. از این جهت تا حدی، می‌توان چنین استنباط نمود که اقداماتی نظیر الحاق یا افزایش حملات موشکی به ایست‌های بازرسی و خروجی مناطق مورد مناقشه، تحت تاثیر این اقدامات و لزوم واکنش اقناعی صورت می‌پذیرند.

پیشروی‌های اوکراین در خرسون، خارکف و لوهانسک ادامه دارد. بدون شک کمک‌های تسلیحاتی غرب مهمترین عامل پیروزی‌های اخیر اوکراین است. اگر هدف و تقلای غرب افزایش هزینه‌های روسیه به سبب حمله این کشور به اوکراین باشد، حداقل در ماه‌های گذشته تا حدودی موثر واقع شده است. فارغ از امر پشتیبانی تسلیحاتی، رسانه‌های غربی نیز هر روز پر شدت‌تر از دیروز روسیه را در تنگنا قرار می‌دهند. باید اعتراف کرد که  افکار عمومی داخلی و بین‌المللی از تلاش رسانه‌ای جهانی تاثیر زیادی پذیرفته و روسیه را تحت فشار قرار داده است. رسانه‌ها روزانه از فرار سربازان روسی، موفقیت‌های اوکراین و همچنین ناکامی طرح‌های کرملین می‌گویند و تمامی این موارد چه در عرصه عمل و چه در رسانه سبب تغییر چهره جنگ شده‌اند؛ چیزی که روسیه را به سمت رفتار خشن‌تر و قابل تأمل لازم نظیر معاهده الحاق اخیر سوق داده است.

 

تضعیف دیپلماسی و تشدید درگیری ها

هرچه سطح تنش‌‌ها و درگیری‌ها بیشتر می‌شود، طرفین درگیر از دیپلماسی فاصله بیشتری می‌گیرند. در کنار این معادله، باید موضوع افزایش اعتماد به نفس طرفین پس از هر پیروزی را در نظر گرفت. زلینسکی پس از فتوحات اخیر، از آزادسازی کریمه سخن گفت و این به معنی عزم و تصمیم وی بر ادامه درگیری‌هاست. در حال حاضر اقدام روسیه در موضوع الحاق نیز اوضاع را پیچیده تر کرده است. رئیس جمهور اوکراین پس از امضای الحاق اعلام نمود که تا زمانی که پوتین کرسی ریاست جمهوری روسیه را در اختیار داشته باشد مذاکرات صلحی در کار نخواهد بود. از طرفی روسیه نیز اقدام به اعزام نیروهای رزرو خود به میدان نبرد کرده که اگر ضدحمله‌های سریع اوکراین اثرپذیری آن را کاهش ندهد، می‌تواند سبب تغییر در موازنه میادین نبرد در اوکراین شود. بدین ترتیب مواردی نظیر ادامه جنگ چه در جهت اشغال چه آزادسازی، اعزام نیروها و تسلیحات بیشتر به کارزار و هر نوع اقدامات تنش زای بیشتر، علاوه بر تضعیف شانس دیپلماسی، رویارویی‌ها را نیز تشدید خواهد کرد.

 

اوضاع داخلی روسیه

از زمان ناکامی روسیه در پیش روی به سمت کی‌یف، تمرکز درگیری‌ها به سمت منطقه دونباس تغییر یافت. حالا روسیه معاهده الحاقی را به امضا می‌رساند که نمایشی از موفقیت نسبی این کشور است. اگر افکار عمومی روسیه، ناکامل بودن تسخیر این مناطق، ضدحمله ها، بازپس‌گیری و پیشروی ارتش اوکراین در برخی از مناطق را نادیده بگیرند، به احتمال زیاد با پوتین همراهی خواهند کرد. هر چند می‌توان اقدام روسیه را بخشی از تلاش کرملین در جهت تسکین  شرایط بد روسیه در داخل کشور حول موضوع جنگ اوکراین دانست. علاوه بر ناسیونالیست‌های مخالف جنگ، حالا رئیس جمهور پوتین در حال هماهنگ سازی حامیان داخلی خود نظیر کهنه سربازان و همچنین سیلوویکی‌ها نظیر چچن‌ها و رهبرشان قدیروف و گروه واگنر به رهبری یوگنی پریگوژین  و در نهایت مطبوعات و بلاگرهای جنگ (Millblogger) هاست. دسته اول به دلیل انتقاد از شیوه بسیج عمومی و عدم اعلان جنگ رسمی با اوکراین، دسته دوم با مخالفتشان با وزیر دفاع شویکو و ژنرال لاپین، فرمانده جبهه اوکراین و همچنین سایر نظامیان و دسته سوم با نقش آفرینی و جهت دهی نامتقارن در مسائل جنگ و افزودن بر آتش چند دستگی ها، ولادیمیر پوتین را تحت فشار قرار داده‌اند.

در نهایت می‌توان چنین استنباط کرد که جنگ اوکراین صحنه نمایش یک تئاتر پیچیده است. هر بازیگر به هر شکلی که در آن نقش آفرینی می‌کند هرلحظه بیشتر این حس را به مخاطب القا می‌کند که گویا این نمایش خشن فعلا تمام شدنی نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *