جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | شوک جدید به تل‌آویو؛ دومین حادثه رانندگی وزرای اسرائیل در ۲۴ ساعت گذشته

خودرو «حیم زیتون» وزیر آموزش رژیم اسراییل دچار حادثه شد. گفته شده پدر این وزیر مجروح شده است. روز جمعه هم «ایتامار بن‌گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم اسراییل با خودرو خود دچار حادثه و مجروح شد./هم میهن

زلنسکی: حداقل به هفت سامانه دفاع هوایی نیاز داریم

تهران- ایرنا- ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در پی حمله موشکی گسترده روز شنبه روسیه به بخش انرژی این کشور، با تکرار درخواست‌های قبلی خود برای ارسال سامانه‌های دفاع هوایی به ویژه سامانه‌های پاتریوت، گفت: برای دفع حملات روسیه حداقل به هفت سامانه دفاع هوایی نیاز داریم.

Loading

بحران اوکراین و نظم امنیتی جدید در اروپا

۱۴۰۰/۱۱/۱۷ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: آمریکا و متحدان غربی نیروهای خود را به حالت آماده‌باش درآورده و کشتی‌ها و جنگنده‌های بیشتری را به اروپای شرقی اعزام می‌کنند که نشانگر نگرانی‌های فزاینده از وقوع یک درگیری احتمالی در شرق اروپا است. محسن شریف خدایی - تحلیلگر مسائل اروپا

آنچه روسیه نمی‌خواهد آن است که اوکراین عضو ناتو شود یا ناتو در اوکراین حضور داشته باشد. آنچه روسیه می‌خواهد، تعهد ناتو است که سامانه‌های تسلیحات تهاجمی را در اوکراین نصب نخواهد کرد. مذاکرات گذشته نشان داد که ناتو آماده اجرای این تعهد نیست.

انگیزه بقای ناتو با انحلال پیمان ورشو در سال 1991 از میان رفته است. از زمانی که ناتو وعده داد در صورت انحلال پیمان ورشو به سمت شرق گسترش نخواهد یافت، تاکنون 14 کشور در شرق اروپا به آن ملحق شدند.

پوتین مدعی است که ناتو بیش‌ازحد به مرزهای روسیه نزدیک شده است. او می‌خواهد مطمئن شود که اوکراین به عضویت پیمان آتلانتیک شمال در نیاید و خواهان تضمینی محکم از سوی واشنگتن است.

پرسش اصلی این است که این بحران تا چه حد به امنیت روسیه مرتبط و جمع‌آوری مجدد اعضای بلوک سابق شوروی تا چه حد مدنظر روسیه است؟

پوتین طی سخنانی در سال 2005 گفت: «فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بزرگ‌ترین فاجعه ژئوپلیتیک قرن بیستم بوده است». پوتین بارها اعلام کرده است که مردم اوکراین و روسیه «یک ملت واحد» هستند و در اینکه آیا اوکراین یک کشور واقعی است، تردید کرده است.

حمله به اوکراین، نه‌تنها حمله به متحد ایالات‌متحده، بلکه تهدیدی علیه سایر متحدان آمریکاست. این نکته برای کشورهای اروپای شرقی که به قدرت و عزم ایالات‌متحده اعتماد بسته‌اند، اهمیت زیادی دارد.

اگرچه آمریکا و غرب، روسیه را در صورت حمله به اوکراین به اعمال تحریم‌های جدید تهدید کرده‌اند، لیکن تحریم‌های اعمال‌شده غرب پس از اشغال کریمه، کرملین را از رویکرد تهاجمی‌ منصرف نکرده است. علاوه بر این، اگرچه تحریم‌های اعمال‌شده توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا بر سر پروژه احداث خط لوله نورد استریم 2، توسط بایدن کم‌رنگ شد و اعلام کرد که تحریم‌های ایالات‌متحده درنهایت موقتی هستند؛ اما اکنون وی تهدید می‌کند که تحریم‌ها علیه روسیه باید واقعی، گزنده و دائمی باشند و روسیه باید به یک کشور منزوی تبدیل شود.

آیا هدف روسیه فراتر از بستن «درهای باز» ناتو به روی اوکراین است و می‌خواهد ایالات‌متحده را از اروپا به عقب براند؟

دسامبر 2021 مصادف با سی‌امین سالگرد انحلال اتحاد جماهیر شوروی بود، زمانی که روسیه موقعیت مسلط خود را در شرق اروپا از دست داد. پوتین می‌خواهد همان داروی تلخی را که روسیه در دهه 1990 نوشید به ایالات‌متحده بچشاند. او معتقد است که ایالات‌متحده در حال حاضر در همان مخمصه‌ای قرار دارد که روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی قرار داشت: «تضعیف در داخل و عقب‌نشینی در خارج».

ایالات‌متحده و ناتو، روسیه را در دهه 1990 مجبور کردند که بقایای ارتش شوروی را از پایگاه‌های خود در اروپای شرقی، آلمان و کشورهای بالتیک خارج کند. ازنظر روسیه، دردسرهای داخلی آمریکا پس از چهار سال ریاست جمهوری دونالد ترامپ و شکاف با متحدان غربی و سپس خروج سریع نیروهای آمریکا و ناتو از افغانستان، همه نشانه ضعف این قدرت جهانی است. پوتین امیدواراست اگر روسیه به‌اندازه کافی فشار بیاورد، شاید مسکو بتواند یک توافق امنیتی جدید با ناتو و اروپا منعقد کند تا از یک درگیری بی‌پایان جلوگیری شود.

طی چند ماه گذشته، پوتین دولت بایدن را درگیر بازی‌های تاکتیکی بی‌پایان کرده است که ایالات‌متحده را در حالت تدافعی قرار می‌دهد. روسیه 100 هزار نیرو به مرزهای اوکراین گسیل داده، تنش را افزایش داده و ضمانت‌های محکم درخواست می‌کند که اوکراین و دیگر جمهوری‌های سابق شوروی نتوانند به عضویت ناتو درآیند.

مقامات کرملین نه‌تنها مشروعیت موقعیت آمریکا در اروپا را به چالش کشیده‌اند، بلکه سؤالاتی را در مورد پایگاه‌های آمریکا در ژاپن و نقش آن در منطقه آسیا و اقیانوسیه مطرح کرده و بازی پیچیده‌ای را آغاز کرده‌اند. آن‌ها همچنین اعلام نموده‌اند که ممکن است موشک‌های مافوق صوت خود را به حیات خلوت آمریکا در کوبا و ونزوئلا گسیل دهند تا بحران کارائیب در دهه 1960 را احیا کنند.

درحالی‌که اوضاع در اوکراین وخیم است، ممکن است وخیم‌تر نیز بشود. روسیه آماده تهاجم است و ضمانت‌های محکمی از واشنگتن می‌خواهد که ناتو به سمت شرق پیشروی نکند. ایالات‌متحده و متحدانش نیز در ناتو در حال بررسی‌اند که با حمله احتمالی روسیه به اوکراین، آن کشور را مجبور به پرداخت هزینه‌های سنگین کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *