جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

توافق ایلان ماسک با موتور جست‌وجوی چینی

تهران- ایرنا- دستاورد مهم سفر «ایلان ماسک» مالک شرکت تسلا به چین، توافق با شرکت جستجوی اینترنتی بایدو، برای بهره گرفتن از داده‌های نقشه این شرکت برای فناوری کمک‌راننده در بزرگترین بازار خودرو جهان است.

پیشبرد ارتقای همکاری‌های آبی ایران و سوریه در حاشیه کنفرانس بین‌المللی آب بغداد

دمشق- ایرنا- «محمد جوانبخت» معاون وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران و «حسین مخلوف» وزیر منابع آب سوریه، امروز (دوشنبه) در حاشیه چهارمین کنفرانس بین المللی آب بغداد دیدار و در ارتباط با توسعه همکاری ها در این زمینه گفت وگو کردند.

تداوم سرکوب دانشجویان در آمریکا؛ ده‌ها دانشجو در دانشگاه ویرجینیا دستگیر شدند

سرکوب جنبش دانشجویی «همبستگی با مردم غزه» که در آمریکا از سوی پلیس این کشور و با همکاری برخی مسوولان دانشگاه‌ها ادامه دارد و پلیس ده‌ها نفر را در داشنگاه تکنیک ویرجنیا دستگیر کرده است.

Loading

تداوم تنش‌های سیاسی و نظامی بین ترکیه و یونان

۱۴۰۰/۱۱/۰۲ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اگرچه ترکیه در ماه‌های اخیر و با آغاز بحران اقتصادی این کشور، در چرخشی جدید مجدداً از «مشارکت برابر» با دیگر کشورها سخن می‌گوید، اما مجموعه شواهد نشان می‌دهد که هیچ چشم‌انداز روشنی برای کاهش تنش سیاسی و نظامی بین ترکیه و یونان دیده نمی‌شود. محمود فاضلی – تحلیلگر مسائل بین‌الملل

اتخاذ سیاست‌های خصمانه آنکارا و آتن در تمامی سطوح نظامی و سیاسی ادامه دارد. دو کشور علی‌رغم اینکه از جلب اعتماد و خودداری از اقدام نظامی در تعطیلات ملی و مذهبی، سخن می‌گفتند اما به ادعای یونان، ترکیه حتی در ایام سال نو مسیحی 37 بار حریم هوایی این کشور را نقض کرد که 35 بار با هواپیمای ترابری -CN 235 و دو بار با جنگنده‌های اف-16 بود. علاوه بر تجاوز پهپادهای ترکیه به‌مناطق مختلف یونان، جنگنده‌های اف-16 ترکیه نیز بارها اقدام به نقض حریم‌ هوایی این کشور کرده‌اند.

رهبران یونان در سطوح مختلف به حملات سیاسی و رسانه‌ای خود علیه ترکیه ادامه می‌دهند و برخی از مقامات پیش‌بینی می‌کنند یونان در مقابل تنشی جدید در روابطش با ترکیه قرار دارد. خانم ساکلاروپولو رئیس جمهور یونان در پی حملات بی‌سابقه وزارت خارجه ترکیه علیه او مدعی شد یونان به‌دنبال همزیستی و همکاری صلح‌آمیز با ترکیه است اما در برابر ادعاهای غیر قابل قبول و اقدامات تهاجمی ترکیه عقب‌نشینی نخواهد کرد و هرگز مسیر دیپلماسی را ترک نکرده و در راستای تامین منافع خود و رفاه فرا منطقه به دنبال همکاری با ترکیه و همزیستی مسالمت‌آمیز و دوستی مردم دو کشور است.

نخست‌وزیر یونان نیز بر این باور است اگر ترکیه می‌خواهد روابط دوجانبه با اتحادیه اروپا را عادی کند، باید به اقدامات تحریک‌آمیز خود در دریای اژه، مدیترانه شرقی و علیه یونان پایان دهد. در «سطح نظامی» نیز معاون وزیر دفاع یونان هشدار داده «مردان و زنان نیروهای مسلح یونان در هر زمان که لازم باشد برای دفاع از مقدسات استقلال ملی‌ و حقوق حاکمیت همه یونانی‌ها آماده هستند.»

به نظر می‌رسد مواضع تهاجمی مقامات ترکیه علیه یونان مصرف داخلی داشته و در چارچوب رقابت بین جانشینان اردوغان ‌باشد. موضوع غیر نظامی شدن جزایر که به‌طور مصرانه توسط ترکیه مطرح می‌شود موضوع جدیدی نیست و جزایر مورد نظر 30 سال است که نظامی شده‌اند؛ اما در یونان، گروهی دیگر اعتقاد دارند سیاست آتن برای جلوگیری از تبدیل ترکیه به یک قدرت منطقه‌ای، ناکارآمد و غیرممکن بوده و نتیجه‌ای نخواهد داشت و یونان منابع زیادی را هدر داده و باید هرچه زودتر این را درک کند.

موضوع گسترش آب‌های سرزمینی دریای اژه به یکی از حساسیت‌های دو طرف تبدیل شده است. اظهارات پرفسور خریستوس روزاکیس معاون اسبق وزارت خارجه، که اخیرا گفته است طرف یونانی نهایت تلاش خود جهت تقویت گفتگو با ترکیه را انجام داده و در چارچوب گفتگوهای اکتشافی با ترکیه، طرف یونانی پیشنهادهای سازنده‌ای چون پذیرش گسترش آب‌های سرزمینی دریای اژه نه به 12 مایل دریایی که در کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها پیش‌بینی شده، بلکه پیشنهاد 10 مایل دریایی را ارائه کرده، نوعی عقب‌نشینی طرف یونانی تلقی شد. به باور مخالفین داخلی، وزارت خارجه باید پاسخ دهد که آیا در گفتگوهای اکتشافی بین دو کشور، طی چند دوری که در 2021 انجام شد و نیز در دوره‌های قبلی، طرف یونانی اساسا چنین پیشنهادی را مطرح کرده است یا خیر؟ مخالفین دولت مدعی‌اند موضع پایدار یونان پیرامون حق مسلم این کشور جهت گسترش آب‌های سرزمینی به 12 مایل دریایی که به‌صراحت در حقوق بین‌المللی و به‌ویژه کنوانسیون ملل متحد در مورد حقوق دریاها پیش‌بینی شده، همچنان به قوت خود باقی است. به اعتقاد ترک‌ها، افزایش آب‌های سرزمینی یونان به 12 مایل دریایی در دریای اژه، وسعت آب‌های سرزمینی یونان را که 40 درصد دریای اژه را تشکیل می‌دهد به 70 درصد افزایش داده و وسعت حوزه دریای آزاد را از 51 درصد به 19 درصد کاهش می‌دهد. در این صورت کمتر از 10 درصد از حوزه دریای اژه برای ترکیه باقی می‌ماند.

یکی از حساسیت‌های دایمی ترکیه احداث استحکامات نظامی و خریدهای تسلیحاتی یونان است. وزیر دفاع ترکیه که از منتقدین خریدهای تسلیحاتی یونان از فرانسه و آمریکا است بر این باور است وضعیت اقتصادی یونان بر همه واضح است. یونان مشکلات اقتصادی جدی دارد اما مشتاق خرید سیستم‌های تسلیحاتی بسیار گران بوده و بودجه دفاعی خود را افزایش می‌دهد. یونان با کشورهای مختلف در داخل ناتو قراردادهای ائتلاف منعقد کرده و یادداشت تفاهم امضا می‌کند. به‌رغم وجود ناتو، چه نیازی به این توافقات وجود دارد؟ استحکامات نظامی یونان علیه چه کسی است؟ این سلاح‌ها برای دفاع معمولی خیلی زیاد است، اما برای مقابله با ترکیه خیلی کم است. او از یونان می‌خواهد با گسترش آب‌های سرزمینی خود از 6 به 12 مایل دریایی در اژه، دچار محاسبات اشتباه نشود و تلاش نکنند که واکنش ترکیه را به آزمون بگذارند. صلاح است که یونان در همان 6 مایل دریایی باقی بماند. یونان به توسعه‌طلبی و نقض رژیم غیر نظامی 16 جزیره از مجموع 23 جزیره دریای اژه که در کنوانسیون‌های بین‌المللی به‌ویژه پیمان لوزان پیش‌بینی شده است، ادامه می‌دهد. یونان مدعی حاکمیت جزایری است که در هیچ کنوانسیون بین‌المللی واگذاری آن‌ها به این کشور پیش‌بینی نشده است. اقدامات تحریک‌آمیز از جمله نظامی کردن جزایر نزدیک به ترکیه نقض توافقنامه‌های بین‌المللی است. آتن تلاش می‌کند تا مسائل بین دو کشور را به مشکل ترکیه – اتحادیه اروپا – آمریکا یا ترکیه – ناتو تبدیل کند.

خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه که در هفته‌های اخیر از فعال‌ترین شخصیت‌های ترکیه علیه یونان بوده معتقد است: «یونانی‌ها در هر فرصت ترکیه را به‌عنوان یک تهدید خارجی توصیف می‌کنند. آن‌ها با نشان دادن ترکیه به‌عنوان یک تهدید، سعی می‌کنند امتیاز موقعیتی به دست آورند.» آنکارا بر این باور است مشکلات دو کشور با نگرش‌های پوپولیستی و سازش‌ناپذیر برخی از سیاستمداران یونانی، به دور از قوانین و واقعیت‌های بین‌المللی، عمیق‌تر می‌شود. آنکارا همچنین منتقد جدی تقویت حضور نیروهای آمریکایی در پایگاه خود در منطقه آلکساندروپلیس یونان بوده و نارضایتی خود را از تقویت حضور نیروهای آمریکایی در آلکساندروپلیس که برای اهداف نیروی دریایی آمریکا استفاده می‌شود، تاکید دارد.

روابط بین ترکیه و یونان، دو عضو ناتو اغلب دچار تنش بوده به‌طوری‌که سال گذشته این روابط به‌شدت رو به وخامت گذاشت و کشتی‌های جنگی در شرق مدیترانه در نزاع بر سر مرزهای دریایی و حقوق انرژی که یونان و قبرس مدعی منطقه اقتصادی انحصاری خود هستند، با هم روبه‌رو شدند. یونان و ترکیه سال گذشته در درگیری بر سر اکتشاف گاز در شرق مدیترانه به‌تقابل نظامی نزدیک شدند. ترکیه بارها از یونان خواسته است تا راه‌حل‌های سیاسی مسالمت‌آمیز و نه تهاجمی اتخاذ کند، اما آتن در مواضع رسمی، حق خود را برای گسترش آب‌های سرزمینی خود از 6 به 12 مایل دریایی فعلی در اطراف جزایر دریای اژه محفوظ می‌داند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *