جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

حماس: پیشنهاد مصر را برای السنوار فرستادیم و منتظر پاسخ هستیم

در میانه خوش‌بینی‌های محتاطانه و نشانه‌های مثبت در مذاکرات مصر و اسرائیل برای رسیدن به آتش‌بس در غزه، یک منبع از گروه حماس در گفتگو با العربیه فاش کرد که پیشنهاد مصر را به یحیی السنوار، رئیس جنبش حماس در نوار غزه فرستاده شد و افزود که «ما منتظر پاسخ به آن ظرف چند روز هستیم.»

بازداشت نامزد ریاست جمهوری در اعتراضات دانشگاه واشینگتن به طرفداری از فلسطینیان

پلیس آمریکا جیل استاین، نامزد ریاست جمهوری را هنگام مشارکت در تظاهرات دانشگاه واشینگتن به طرفداری از فلسطینیان باز داشت کرد. پلیس همچنین جیسون کول، مدیر کمپین انتخاباتی این نامزد و میرل کایر، معاون کول نیز را در جریان حمایت از اعتراضات به ارتباط این دانشگاه با جنگ غزه بازداشت کرده است.

12 دلیل درجا زدن ترکیه

یکی از کارشناسان بین‌المللی انرژی و اقتصاد، معتقد است که ترکیه، پس از شکست در تحقق اهداف سند چشم‌انداز 2023 میلادی، باید هر چه زودتر چشم‌انداز 20230 را تدوین و منتشر کند.

گاردین فضای دانشگاه «اموری» آمریکا را به «منطقه جنگی» تشبیه کرد

تهران-ایرنا- روزنامه گاردین در گزارشی به اقدام غیرمسئولانه و غیرضروری «گریگوری فنوس» رییس دانشگاه «اموری» (Emory) آمریکا برای تماس با پلیس پرداخته و فضای این دانشگاه را پس از حضور نیروی پلیس در آن، به «منطقه جنگی» تشبیه کرده است.

هشدار روسیه به غرب نسبت به پیامدهای مصادره دارایی‌های مسکو

تهران- ایرنا- چند تن از مقام‌های روس امروز (یکشنبه) غرب را تهدید کردند که در صورت مصادره دارایی‌های مسدود شده این کشور، ضمن پاسخ «شدید»، چالش‌های حقوقی «بی‌پایان» و اقدام‌های تلافی‌جویانه را اتخاذ خواهند کرد.

Loading

ریشه‌یابی پس‌لرزه‌های انتخابات و موانع وحدت ملی در عراق

۱۴۰۰/۰۸/۲۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنها راه برای تحقق اهداف و تامین منافع مردمی عراق، پایبندی به روش‌های دموکراتیک و قانونی و دور نگه‌داشتن کشور از تنش‌های امنیتی است. نجمیه پوراسمعیلی- پژوهشگر مؤسسه ابرار معاصر تهران

مهم‌ترین نتایج اعتراضات گسترده مردمی که از اکتبر 2019 در عراق آغاز شد، استعفای دولت «عادل عبدالمهدی» و تعیین زمان برگزاری انتخابات پیش از موعد در 10 اکتبر 2021 بود. انتخابات عراق در موعد مقرر برگزار شد، اما به‌جای آنکه آبی بر آتش نگرانی‌ها باشد، ناآرامی‌های دیگری را سبب شد. مدت‌زمان کوتاهی پس از اعلام نتایج، اعتراضات به نتایج انتخابات و تحصن معترضان آغاز شد. اعتراضاتی که تاکنون ادامه دارد و منجر به کشته و زخمی‌شدن برخی از معترضان و تحصن‌کنندگان شده است. پس‌لرزه دیگر، تلاش برای ترور مصطفی الکاظمی، از طریق حمله به منزل او با کمک پهپاد بود. این رخداد، اتفاقی غیرمنتظره و مبهوت‌کننده بود؛ آن هم درحالی‌که انتخابات زود هنگام در عراق به‌عنوان مهم‌ترین رویدادی نگریسته می‌شد که می‌تواند مردم این کشور را به نظام سیاسی و انجام اصلاحات امیدوار کند؛ زیرا در بحران‌های متعددی که عراق با آن روبرو است، اصلاح نظام سیاسی و بازگرداندن اعتماد، مشروعیت و پاسخگویی در دولت عراق، شاید مهم‌ترین آن باشد.

به‌عبارت‌دیگر تجربه‌هایی نظیر دوره صدام حسین، ظهور داعش، تلاش اقلیم کردستان عراق برای استقلال، ترور فعالان مدنی و منتقدان، فساد مالی و اداری، تلاش برای ترور الکاظمی و به‌طورکلی برهم افزوده شدن مشکلات در این کشور سبب شده است که در جامعه چند پاره قومی و مذهبی عراق، میزان سرمایه اجتماعی پایین باشد. این عامل موجب شده که اعتماد مردم به یکدیگر، به احزاب و ائتلاف‌ها و به دولت کم شود که از مهم‌ترین نتایج آن بروز احساسات در قالب خشم و اعتراضات خیابانی است. عواملی که در نهایت می‌تواند به بی‌ثبات شدن، ناآرامی و ناامنی در عراق منتهی شود و فرصتی را برای گروه‌های تروریستی فراهم آورد.

هر نوع اعتراضی به نتایج انتخابات از سوی هر کدام از اقشار و گروه‌های موجود در عراق، دو پیامد خواهد داشت؛ اول اینکه با توجه به میزان مشارکت پایین 41 درصدی در انتخابات عراق و وجود نزدیک به 700 هزار رأی باطله، اعتراضات هر کدام از گروه‌ها به نتایج انتخابات، در نهایت دلسردی تعداد و درصد بیشتری از واجدین شرایط رأی در عراق را به همراه خواهد داشت. زیرا یک مرجع سنجش انسجام، درصد مشارکت مردم در انتخابات است. دوم اینکه این اعتراضات و اقدام به ترور مصطفی الکاظمی، می‌تواند انگیزه‌ای برای ازسرگیری و تداوم اعتراضات از سوی معترضان مدنی باشد که انتخابات را تحریم کرده و در آن شرکت نکرده بودند.

درحالی‌که آنچه که عراق برای تحقق اهداف و تامین منافع ملی خود بدان نیازمند است، «حفظ انسجام و وحدت ملی» است. حفظ انسجام در عراق به‌منظور تحقق اهدافی مانند بازسازی، مقابله با داعش، تقویت اقتصاد ملی، تأمین رفاه برای ملت عراق و تبدیل‌شدن عراق به یک بازیگر اثرگذار در مدیریت مسائل منطقه، ضروری است. ضرورت حفظ انسجام و وحدت در عراق در سه لایه باید محقق شود؛ اول در میان گروه‌های شیعی، دوم در میان گروهای شیعی و سنی عراق و سوم میان اعراب و کردهای این کشور. به همین ترتیب، آنچه که انسجام و وحدت ملی در عراق را از بین خواهد برد، ابتدا اختلاف میان گروه‌های شیعی، دوم اختلاف میان گروه‌های شیعی و سنی و سوم اختلاف میان اعراب و کردهای این سرزمین است.

بنابراین آنچه برای عراق و برای منطقه مهم است، حفظ ثبات و آرامش در این کشور است. جامعه عراق باید هشیار باشد که تحولات در این کشور به سمتی حرکت نکند که دخالت کشورهای دیگر در امور داخلی آن را به دنبال داشته باشد. در این مسیر آنچه اهمیت دارد؛

  • لزوم احترام به نتایج نهایی انتخابات که توسط کمیساریای عالی انتخابات و نهادهای رسمی عراق اعلام می‌شود؛
  • لزوم شناسایی مسببان، آمران و عاملان ترور فعالان مدنی عراقی از یک سو و ترور ناکام الکاظمی، نخست‌وزیر عراق، از سوی دیگر؛
  • لزوم دعوت به آرامش و صبر معترضان عراق از سوی همه رؤسای گروه‌ها و احزاب و تشکل‌های سیاسی عراقی و دعوت از آن‌ها برای اتحاد، همبستگی و حفظ وحدت ملی عراق؛
  • گفتگوی سازنده و راه‌حل‌های ملی برای عبور از بحران انتخابات در راستای تلاش برای تشکیل سریع‌تر دولت؛

در این میان تنها راه برای تحقق اهداف و تامین منافع مردمی عراق، پایبندی به روش‌های دموکراتیک و قانونی و دور نگه‌داشتن کشور از تنش‌های امنیتی است. زیرا همان‌طور که الکاظمی گفت: «با موشک و پهپاد نمی‌توان کشور ساخت». در کنار ضرورت حفظ وحدت و انسجام ملی عراق، لزوم مشارکت بالای مردم در انتخابات عراق، اولین گام در مسیر حکمرانی خوب در این کشور خواهد بود. بنابراین مسئولین عراقی نباید پایان انتخابات هر دوره را به معنای اتمام کار ببینند بلکه بایستی لزوم مشارکت مردم به‌سمت یک روند دیده شود. روندی که بایستی به‌صورت بهبود و افزایش مشارکت مردم حرکت کند و نه اینکه با اتمام هر انتخابات، لزوم نیاز به مردم منتفی شود. در واقع باید با ایجاد و تقویت حس اعتماد و امید به آینده، مشارکت و همبستگی مردم با دولت و حاکمیت عراق را افزایش داد. مردم عراق نیز بایستی «فرصت نهایی» را نه به نتایج حاصل از «اعتراضات»، بلکه به نتایج حاصل از «انتخابات با مشارکت حداکثری» بسپارند. بنابراین لزوم جا افتادن فرهنگ رأی دادن و انتخابات در میان مردم عراق ضروری است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *