جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

وال‌استریت ژورنال: سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند پوتین احتمالاً دستور قتل ناوالنی را صادر نکرده است

نشریه «وال‌استریت ژورنال» روز شنبه هشتم اردیبهشت، گزارش داد که سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، «احتمالاً» دستور قتل الکسی ناوالنی، سیاستمدار مخالف مسکو، را صادر نکرده است. این گزارش تأکید می‌کند که واشنگتن رهبر روسیه را از مسئولیت کلی قتل ناوالنی مبرا نکرده است، زیرا این سیاستمدار مخالف با توجه به سوابق خود، چندین بار از سوی مقامات روسی هدف قرار گرفته بود.

احتمال اعزام نیروهای انگلیسی به غزه

پس از اینکه آمریکا اعلام کرد هیچ یک از نیروهای زمینی خود را به غزه اعزام نخواهد کرد، رسانه انگلیسی تلگراف نوشت احتمالا نیروهای این کشور جهت آنچه «کمک‌رسانی در ارسال محموله‌های بشردوستانه به غزه» خوانده شده، در این باریکه مستقر خواهند شد.

واکنش کنگره به جنبش دانشجویی حامی فلسطین؛ تمرکز بر یهودستیزی بجای جنایات صهیونیسم

تهران- ایرنا- جنبش دانشجویی حمایت از مردم غزه در حالی دانشگاه‌های آمریکا را فراگرفته و در حال تسری به دیگر کشورهای جهان است که قانونگذاران کنگره بجای اعتنا به نگرانی دانشجویان و تمرکز بر جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، در صدد تدوین سازوکارهایی نظارتی بر رفتارهای ضدیهودی برآمده اند.

مخبر: قدرت جمهوری اسلامی ناشی از پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیک است

تهران- ایرنا- معاون اول رئیس‌جمهور، قدرت جمهوری اسلامی را ناشی از پیشرفت در زمینه علم و تکنولوژی دانست و گفت: ایران آمادگی دارد دستاوردها و پیشرفت‌های خود را در اختیار دیگر کشورها قرار دهد و در این تعامل بر خلاف غرب و آمریکا که فقط به منافع خود می اندیشند، ایران منافع متقابل دو طرف را به صورت برد- برد مدنظر قرار می‌دهد.

Loading

«پیمان آکوس»؛ تلاش آمریکا برای تکمیل راهبرد آسیاپاسیفیکی

۱۴۰۰/۰۷/۱۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از یک دهه گذشته رهبران آمریکا بر لزوم تمرکز بر منطقه آسیا پاسیفیک در سیاست خارجی این کشور تأکید کرده‌اند. محمد جواد قهرمانی - کارشناس مسائل آسیا

این تحول راهبردی از دوره ریاست جمهوری باراک اوباما آغاز شده، تاکنون استمرار یافته و تقویت شده است. راهبرد آمریکا در این دهه ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و نظامی امنیتی را در‌بر‌می‌گیرد. با وجود این، در یک دهه گذشته در برخی از این حوزه‌ها، آمریکا به موفقیت‌هایی دست یافته و در برخی موارد نیز راهبرد این کشور موفق نبوده است. پیمان اخیر آمریکا، بریتانیا و استرالیا (آکوس) جدیدترین اقدام آمریکا در اولویت بخشی راهبردی بر آسیا پاسیفیک به شمار می‌رود.

در حوزه اقتصادی، مهم‌ترین ابتکار دولت اوباما پیوستن به موافقت‌نامه مشارکت فراآتلانتیک موسوم به «تی‌پی‌پی» بود. آمریکا در سال 2009 به مذاکرات مربوط به این رژیم اقتصادی پیوست و سرانجام در فوریه 2016 نیز به امضای نهایی آن اقدام کرد. اما به قدرت رسیدن دونالد ترامپ با شعار «اول آمریکا» به خروج واشنگتن از این ابتکار انجامید.

با این حال، آمریکا در این دوره، هم بر همکاری اقتصادی دوجانبه تأکید می‌کرد و هم در نتیجه اعمال فشارهای تجاری بر پکن، جنگی تجاری میان دو کشور آغاز شد که همچنان نیز ادامه دارد.

ابتکار «ساختن جهانی بهتر» توسط گروه هفت در ژوئن 2021 که در برابر ابتکار «کمربند و راه» چین مطرح می‌شود و به دنبال کمک به کاهش شکاف زیرساختی در کشورها در حال توسعه است نیز از جمله تلاش‌های با رهبری آمریکا در همراه کردن متحدان و شرکا در بعد اقتصادی است.

این ابتکار خود بر اساس ابتکار »شبکه نقطه‌های آبی» استوار است که در سال 2019 میان آمریکا، استرالیا و ژاپن به عنوان مکانیسم تأیید پروژه‌های زیرساختی بر مبنای استانداردهای مشخص بین‌المللی، راه اندازی شد.

در حوزه دیپلماتیک نیز آمریکا تلاش برای همسویی با کشورهای منطقه را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داده است.

مهم‌ترین ابتکار دیپلماتیک این کشور تلاش برای احیای «گفتگوی امنیتی چهارچانبه» معروف به «کواد» (شامل آمریکا، ژاپن، استرالیا و هند) در سال 2017 بود که هدف آن هماهنگی اعضا در موضوعات مختلف است.

نخستین نشست رهبران این گروه در ماه مارس به صورت مجازی برگزار شد و دومین نشست رهبران نیز به صورت حضوری در اواخر سپتامبر در واشنگتن برگزار شد. اگرچه در بیانیه منتشر شده به دنبال نشست نامی از چین برده نشده، اما تأکید بر «هند و پاسیفیک آزاد و باز» و موضوعاتی که ذیل آن مطرح می‌شود نشان می‌دهد چین در محور اهداف آن قرار دارد.

اما امضای پیمان آکوس میان آمریکا، بریتانیا و استرالیا، که به معنای تجهیز استرالیا به زیردریایی‌های هسته‌ای است عزم آمریکا در همراه کردن متحدان از یکسو و تلاش برای ممانعت از تغییر توازن نظامی به نفع چین در منطقه از سوی دیگر را به نمایش می‌گذارد. این پیمان دارای بعد نظامی قوی است که با یک متحد کهن آمریکا در آسیا پاسیفیک امضاء می‌شود که در تمام جنگ‌های آمریکا، این کشور را همراهی کرده است. واشنگتن نیاز دارد چالش مسافت خود با مناطق حساس آسیا پاسیفیک را با تقویت توان نظامی متحدان منطقه‌ای جبران کند.

پیمان آکوس به معنای ورود به مرحله جدیدی در تحولات نظامی منطقه آسیا پاسیفیک به شمار می‌رود و به معنای ورود محتمل استرالیا به منازعات احتمالی آتی میان آمریکا و چین است. اگرچه پیش از این، استرالیا تلاش می‌کرد هم چتر امنیتی آمریکا را حفظ کند و هم از روابط اقتصادی با چین به بالاترین حد بهره برد، اما تنش‌های اخیر در روابط کانبرا و پکن، احتمالاً مقامات استرالیا را به ترجیح چتر امنیتی آمریکا واداشته است.

دارا بودن زیردریایی‌های هسته‌ای، به استرالیا امکان حضور در مناطق دور دست را می‌دهد. این امر می‌تواند به معنی حضور بیشتر در کنار آمریکا در دریای چین جنوبی و یا در حمایت از تایوان باشد. استرالیا اکنون اولین کشور غیرهسته‌ای قلمداد می‌شود که دارای زیردریایی هسته‌ای خواهد بود. این امر می‌تواند در واکنش به اطلاعات دریایی آمریکا نیز باشد که بر مبنای آن تا سال 2030، چین شش فروند زیردریایی هسته‌ای را به تجهیزات دریایی خود اضافه خواهد کرد.

در پایان باید گفت پیمان آکوس به معنای تقویت همکاری نظامی میان آمریکا و متحدان به شمار می‌رود که در سند هند‌وپاسیفیکی این کشور در سال 2019 نیز بر آن تأکید شده است. اگرچه لزوماً این پیمان به معنای تغییر جدی در توازن قدرت منطقه‌ای یا برخورد نظامی میان آمریکا و متحدان با چین نیست، اما تشدید رقابت‌ها و تنش‌ها محصول احتمالی آن است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *