جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

اهداف و پیامدهای سیاست جمعیتی جدید چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: چین به‌تازگی تصمیم گرفته است از زوج‌هایی که مایلند تا سه فرزند داشته باشند، حمایت کند؛ اهداف و پیامدهای این سیاست چیست؟ رضا مجیدزاده - پژوهشگر اقتصاد سیاسی توسعه

هدف از این سیاست، بهبود ساختار جمعیتی چین، مقابله مؤثر با مشکل پیری جمعیت و حفظ مزیت منابع انسانی چین، اعلام شده است. پیش‌تر در سال 2013، چین اجازه تولد فرزند دوم را به خانواده‌ها داده بود. درواقع، این سیاست، سومین سیاست کلی جمعیتی چین به شمار می‌رود. در سال 1980، چین سیاست تک‌فرزندی را به اجرا درآورد تا رشد جمعیت خود را کنترل کند. هرچند که به لحاظ ایدئولوژی حاکم بر چین، این چرخش، دومین نقطه عطف به شمار می‌آید. مائو بر این باور بود که هر نوزاد، یک دهان برای خوردن اما دو دست برای کار کردن دارد و از همین روی،‌ افزایش جمعیت را تشویق می‌کرد و در سیاست 1980 بود که این رویکرد، به رویکرد کنترل جمعیت،‌ چرخش یافت. به نظر می‌رسد که کاهش شدید نرخ زاد و ولد در چین در سال 2020،‌ از دلایل اصلی اتخاذ سیاست جدید تشویق فرزندآوری باشد.

بسیاری از کشورهای دارای درآمد اندک و متوسط، پیری جمعیت را تجربه می‌کنند چون بر این باورند که به‌کندی رشد اقتصادی و فشار روی بودجه عمومی می‌انجامد؛ بااین‌وجود، پیری جمعیت، سرمایه‌گذاری و بهره‌وری را نیز تقویت می‌کند. در کشورهایی که به‌سرعت در حال پیر شدن هستند، مردم باید بخش بیشتری از عمر خود را صرف فعالیت اقتصادی بکنند. به‌طورکلی، واکنش‌های سیاستی بیشتر دولت‌ها به شوک سامانمند پیری جمعیت، قابل‌تقسیم به دودسته است: ترغیب افراد به داشتن فرزندان بیشتر و تشویق افراد به ادامه فعالیت‌های مولد، برای دوره بلندتری از زندگی خود. در برخی از کشورها، قدرتمندترین ابزار مقابله با کاهش تعداد نیروی کار در یک جمعیت در حال پیری، افزایش مشارکت نیروی کار زنان است. این استراتژی، شامل سیاست‌هایی است که توازن بین کار و زندگی خانواده را آسان می‌کند.

مطالعات نشان داده‌اند که یارانه‌های عمومی برای فرزندان، ابزاری مهم است اما تأمین مالی مراقبت از سالمندان نیز به همان اندازه اهمیت دارد زیرا به‌طورمعمول، اعضای زن از یک خانوار، این وظیفه را به عهده می‌گیرند. اقداماتی که می‌تواند بار وظایف مراقبتی در خانواده را از دوش زنان بردارد تا کار دیگری را دنبال کنند، فوایدی دوگانه دارد: زنان دارای استعداد و علایقی غیر از ارائه مراقبت بلندمدت می‌توانند علایق خود را پیگیر شوند و این پیگیری، تقاضا برای ارائه‌کنندگان بازار خدمات مراقبت در منزل را به وجود می‌‌آورد. در برخی از مواد بدهی‌های موجود بیمه اجتماعی، تهدیدی برای جذب منابع کمیاب، به صورتی متناسب با پیری جمعیت است.

می‌توان رویکرد چین را در گروه واکنش‌های مبتنی بر تشویق فرزندآوری قرار داد. عرضه بالای نیروی کار در چین، یکی از مزیت‌های اصلی آن در رقابت جهانی بوده است که به‌واسطه کاهش هزینه تولید کالاها، امکان نفوذ کالاهای چینی را در سراسر جهان، فراهم آورده است؛ بنابراین‌، جبران پیری جمعیت، فقط یک دغدغه جمعیتی برای سیاست‌گذاران چینی نیست. چون در صورت پیری جمعیت، عرضه نیروی کار جوان این کشور، کاهش یافته و با افزایش قیمت آن، این مزیت رو به افول می‌گذارد؛ اما اهداف سیاست جمعیتی چین فقط به این موارد نمی‌تواند محدود باشد. جمعیت بیشتر،‌ نیازمند امکانات بیشتر و بستر مناسب برای پرورش و انباشت سرمایه انسانی است. فشارهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، جمعیت جوان را فراری می‌دهد و می‌تواند اثر سیاست جمعیتی را خنثی کند یا حتی در صورت عدم توسعه هماهنگ در زیرساخت‌ها و آسان کرد فضای کسب‌وکار، کشورها را در تله جمعیت گرفتار کند؛ یعنی نرخ رشد جمعیت از نرخ رشد تولیدناخالص‌داخلی، بیشتر شود. رویکرد جدید چین در توسعه حضور خود در کشورهای مختلف جهان، بخشی از این سیاست را آشکار می‌سازد. افزایش جمعیت برای مقابله با پیامدهای پیری جمعیت در کنار گسیل جمعیت به کشورهای تحت نفوذ یا طرف همکاری دو هدف مهم چین را تأمین می‌کند: افزایش چیرگی چین در اقتصاد جهانی (چینی‌کردن جهان) و افزایش درآمد جمعیت چین درنتیجه حضور این جمعیت در کشورهای دیگر؛ بنابراین، رویکرد جدید چین در تشویق فرزندآوری فقط برای اصلاح هرم جمعیتی این کشور نیست بلکه افق دورتر برتری بیشتر چین در اقتصاد جهان نیز دنبال می‌شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *