جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اوکراین تانک‌های آبرامرز آمریکا را از میدان جنگ خارج می‌کند

مقامات ارشد ارتش آمریکا در گفتگویی ناشناس با یک خبرگزاری از تصمیم اوکراین برای خارج کردن تانک‌های آمریکایی آبرامرز از خط مقدم نبرد با روسیه به دلیل آسیب پذیری بالای آنها در برابر پهپادهای روسی خبر دادند.

Loading

معضل بوریس جانسون در اسکاتلند

۱۴۰۰/۰۲/۲۸ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بوریس جانسون به جز مشکلاتی همچون مخارج شخصی خود، مقابله با ویروس کرونا و یا حتی برگزیت با بحران جدیتری روبهرو است و آن هم تلاش برای جلوگیری از فروپاشی بریتانیا است. علیرضا ثمودی-کارشناس مسائل اروپا

حزب ملی اسکاتلند پس از چهارمین پیروزی پیاپی در انتخابات پارلمانی این کشور وعده برگزاری همه پرسی دوم استقلال را مطرح کرده است که می‌تواند به تقابل با بوریس جانسون و یک مشکل واقعی برای نخست وزیر بریتانیا تبدیل شود.

 

واکنش احتمالی دولت بریتانیا به درخواست همه‌پرسی استقلال در اسکاتلند

بی‌تردید، جانسون در ابتدا مقاومت خواهد کرد، آن هم با این استدلال که همه‌پرسی در شرایط همه‌گیری کرونا، اقدامی غیرمنطقی است. این اقدام می‌تواند در کوتاه مدت برای لندن زمان بخرد. البته استورجن وزیر اول اسکاتلند و رهبر حزب ملی اسکاتلند هم اعلام کرده است تا پایان بحران کرونا، به دنبال برگزاری همه‌پرسی نخواهد بود. با توجه به اینکه یک همه‌پرسی جدید به تصویب پارلمان بریتانیا نیاز دارد، جانسون در برابر این درخواست مقاومت خواهد کرد آن هم با این بهانه که ملی‌گرایان اسکاتلندی این موضوع را پذیرفته‌اند که همه‌پرسی (55 درصد رای‌دهندگان در سال 2014 به ماندن در بریتانیا رای مثبت دادند) فقط یکبار برگزار خواهد شد. لندن همچنین از عامل بودجه برای حل مشکلات اسکاتلند استفاده خواهد کرد و میلیاردها پوند برای جاده‌ها، خطوط ریلی و سایر پروژه‌های زیرساختی در قالب «قانون بازار داخلی» هزینه خواهد کرد و بیمارستان‌های اسکاتلندی هم خواهند توانست بیماران بیشتری را برای درمان کرونا به انگلستان اعزام کنند.

اقدام دیگر دولت جانسون، اعلام زمان بندی جدید برای انتخابات خواهد بود. ممکن است به جای سال 2024، انتخابات در سال 2023 برگزار شود تا بدین ترتیب امکان به تعویق انداختن درخواست همه پرسی جدید وجود داشته باشد،‌ با این امید که حزب ملی اسکاتلند در انتخابات سراسری کرسی‌های خود را از دست بدهد. البته بسیاری بر این باورند که چنین اقدامی می‌تواند نتیجه عکس به همراه داشته باشد و حتی ممکن است استورجن از آن برای تقویت ملی‌گرایی و روایت ضد وست مینستری استفاده کند و برای استقلال، حامیان بیشتری به دست بیاورد. احتمال دیگر واگذاری اختیارات بیشتر به هولی‌رود (پارلمان اسکاتلند) است، البته این خطر هم وجود دارد که جانسون به هر میزان هم که امتیاز بدهد، استورجن درخواست‌های بیشتری را مطرح کند.

در صورت مخالفت لندن با برگزاری همه‌پرسی جدید، استورجن برای صدور مجوز جدید برای همه‌پرسی با فشار بیشتری مواجه خواهد شد. البته پارلمان بریتانیا می‌تواند به دادگاه مراجعه و اعلام کند این اقدام پارلمان اسکاتلند مغایر با قانون اساسی است، زیرا اقدام برای همه‌پرسی باید در لندن تصویب شود. همچنین این احتمال هم وجود دارد که این مناقشه در نهایت در دیوان عالی بریتانیا حل و فصل شود. هر چند در آن صورت هم موضوع همه‌پرسی فقط به تاخیر خواهد افتاد. البته همچنانکه اشاره شد دیوان عالی می‌تواند با استناد به «قانون اسکاتلند» اعلام کند تصمیم‌گیری در مورد اتحاد میان اسکاتلند و انگلیس به وست‌مینستر محول شده است.

برگزاری همه پرسی بدون موافقت پارلمان بریتانیا می‌تواند اعتبار استورجن را به‌ویژه در اتحادیه اروپا خدشه‌دار کند. استورجن همچنین می‌تواند یک همه‌پرسی مشورتی برگزار کند تا به نوعی بر وست‌مینستر برای موافقت با همه‌پرسی فشار وارد کند. این اقدام چالش کمتری به‌وجود می‌آورد و می‌تواند آزمونی برای محک افکار عمومی اسکاتلند باشد. البته این اقدام برای لندن چالش ایجاد خواهد کرد، زیرا معضل اسکاتلند از بین نمی‌رود و لندن باید به این پرسش پاسخ دهد که اگر چنانچه اراده مردم اسکاتلند، خروج از بریتانیا باشد، مسیر قانونی استقلال اسکاتلند چیست؟ البته استقلال از بریتانیا می‌تواند هزینه‌هایی نیز برای استورجن در پی داشته باشد. براساس برآورد «موسسه حکومت»، ده سال زمان می‌بَرد تا اسکاتلند بتواند از بریتانیا جدا و به اتحادیه اروپا ملحق شود. همچنین شکل‌گیری مرز انگلستان و اسکاتلند هم می‌تواند پیامدهای منفی برای اسکاتلند در پی داشته باشد. هر چند مرز تنها مشکل اسکاتلند نخواهد بود و این کشور به ناچار می‌بایست زیرساخت‌های یک دولت جدید را ایجاد کند. به‌عنوان مثال، پیش از ورود به هر گونه مذاکره با اتحادیه اروپا می‌بایست به سازمان تجارت جهانی بپیوندد.

 

مسیر پیش رو

بوریس جانسون در نامه‌ای به استورجن از وی برای گفتگو در مورد چالش‌های مشترک دعوت و اعلام کرده است می‌توان با همکاری، منافع مردم را تامین کرد. جانسون پیش از برگزاری انتخابات پارلمان در اسکاتلند، در دیلی تلگراف نوشته بود که تلاش برای متلاشی کردن کشور، اقدامی غیر مسئولانه است. اگر چه استورجن اعلام کرد است رای‌دهندگان اسکاتلندی با آرای خود به هولی‌رود یک دستور کار شفاف داده‌اند و هیچ توجیه دموکراتیک برای جانسون و هیچ کس دیگر وجود ندارد که بتواند مانع احقاق حقوق مردم اسکاتلند شود، در عین حال اعلام کرده است که اولویت اول او ایمن نگه داشتن مردم خود در برابر کرونا بود و پس از پایان کرونا بلافاصله همه‌پرسی استقلال را برگزار خواهد کرد، زیرا مردم اسکاتلند حق دارند آینده خود را انتخاب کنند. وی همچنین اعلام کرده است اقدام به همه‌پرسی خودسرانه نخواهد کرد، زیرا جامعه بین‌الملل و حکومت بریتانیا آن را به رسمیت نخواهند شناخت. نظرسنجی‌ها نیز نشان می‌دهد که تعداد موافقان و مخالفان خروج از بریتانیا برابر است. مخالفت اکثریت اسکاتلندی‌ها با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، مدیریت مناسب کرونا توسط دولت استورجن، و همچنین پندار مردم اسکاتلند از دولت جانسون موجب افزایش حمایت‌ها از همه‌پرسی دوم شده است. در پایان می‌توان گفت در صورت ائتلاف میان حزب ملی اسکاتلند و سبزها و در دست گرفتن 72 کرسی از 129 کرسی پارلمان بریتانیا، فشار بیشتری بر دولت جانسون برای موافقت با برگزاری همه‌پرسی وارد خواهد شد، زیرا در چنین شرایطی هم دولت و هم پارلمان اسکاتلند طرفدار استقلال از بریتانیا خواهند بود. بن‌بست سیاسی به‌وجود آمده می‌تواند تا انتخابات بعدی سراسری ادامه پیدا کند، مگر اینکه تغییری در افکار عمومی و تغییر در موازنه مخالفان و موافقان خروج از بریتانیا شکل بگیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *