جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

Loading

راهبرد آمریکا در قبال جنوب آسیا از سال 2018

۱۳۹۹/۱۱/۲۹ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

راهبردی آنلاین – یادداشت: از سال 2018 شاهد تحولات متعدد، درهم‌تنیده و مستمر در منطقه آسیای جنوبی با تمرکز بر افغانستان، پاکستان و هند هستیم. دو مسئله حیاتی و چالش‌برانگیز منطقه، روند صلح افغانستان و مسئله کشمیر است. دکتر مائده کریمی – پژوهشگر مسائل پاکستان

در افغانستان از سال 2018 شاهد روند جدیدی از صلح با طالبان هستیم؛ چنان‌که زلمی خلیل‌زاد از سپتامبر 2018، به‌عنوان نماینده ویژه ایالات‌متحده آمریکا برای صلح در افغانستان منصوب‌شده و دور جدیدی از مذاکرات با طالبان به مرکزیت قطر آغاز شد.

اگرچه از زمان حمله آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱، تلاش‌های پراکنده‌ای برای گفتگو با طالبان صورت گرفته بود، اما مذاکرات و جنبش صلح با قوت بیشتری در سال ۲۰۱۸ با حضور طالبان انجام گرفت که به امضای توافق‌نامه‌ میان آمریکا و طالبان در سال 2020 منجر شد. اگرچه مفاد این توافق‌نامه هنوز اجرایی نشده و اختلافات پابرجاست، اما پیگیری مستمر برای حضور همه کشورهای مدعی در این خصوص و ازجمله نقش فعال پاکستان در این دور از مذاکرات قابل‌توجه است.

بدیهی است که موضوع طالبان نه‌تنها جزو منافع حیاتی افغانستان، بلکه در زمره منافع بنیادین پاکستان نیز قرار دارد؛ هرچند منافع دو کشور در این موضوع واحد، متعارض است. آمریکا بعد از انتصاب زلمی خلیل زاد، خواهان حضور پاکستان و کمک به پیشبرد مذاکرات صلح طالبان شد؛ جایگاهی که همواره پاکستان در پی آن بوده و امتیاز مهمی برای این کشور قلمداد می‌شود، چراکه مدینه فاضله پاکستان، روی کار آمدن دولتی از طالبان تحت اراده این کشور در افغانستان است تا عمق راهبردی پاکستان در شمال و غرب حفظ شود. در مقابل، دولت افغانستان نیز تمام تمرکز خود را بر روند صلحی که با خواست دولت کنونی در کابل هماهنگ نبوده، قرار داده و هنوز به حاکمیت پاکستان اعتماد ندارد.

موضوع دیگر به منطقه کشمیر بازمی‌گردد. اوت 2019 تاریخ مهمی برای منطقه کشمیر به شمار می‌آید، چراکه هند اقدام به لغو خودمختاری کشمیر نمود و باوجود اعتراض شدید پاکستان و تأکید بر لزوم پایبندی جامعه جهانی به قطعنامه‌های سازمان ملل درباره کشمیر، در عمل اقدام هند با واکنش جدی روبرو نشد. لغو خودمختاری بعد از ملاقات‌ عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان و ترامپ در ژوئیه 2019 و طرح موضوع میانجیگری میان هند و پاکستان از سوی ترامپ رخ داد. تردیدی نیست مناقشه بر سر کشمیر یکی از علل اصلی دشمنی دیرینه دهلی‌نو-اسلام آباد بوده و دست گذاشتن بر این موضوع از سوی آمریکا و سپس لغو خودمختاری را نمی‌‌توان اتفاقی دانست، چراکه آمریکا به یک مسئله حیاتی دولت‌های شبه‌قاره هند ورود کرده است.

علاوه بر این، اختلافات هند و پاکستان به کشمیر محدود نمانده و با غیرقانونی اعلام کردن ارتش آزادی‌بخش بلوچستان توسط آمریکا در ژوئیه 2019، جبهه دیگری از تنش میان هند و پاکستان ابعاد آشکار به خود گرفت و پاکستان اقدام به مستندسازی فعالیت‌های هند در ایالت بلوچستان پاکستان و از خاک همسایگانش نموده است. در مقابل پاکستان در فوریه 2019 حزب جماعت الدعوه (جانشین لشکر طیبه بعد از غیرقانونی اعلام شدن) را ممنوع الفعالیت و ذکی الرحمن لکهوی رهبر لشکر طیبه را در ژانویه 2021 بازداشت کرد، چراکه هند این گروه را عامل حملات تروریستی در این کشور می‌داند. شایان ذکر است اقداماتی این‌چنین، برخلاف خواست پاکستان و مطابق با اراده هند یا برعکس، نه در جهت همگرایی دو کشور بلکه جرقه‌هایی هستند که تسهیلگر منازعات آتی خواهند بود.

بنابراین تلاش برای تداوم مذاکرات صلح طالبان و سفرهای مکرر و جداگانه هیئت طالبان و خلیل‌زاد به کشورهای مختلف از چین، هند و پاکستان تا ایران و روسیه از یک‌سو و تغییر در مسئله کشمیر بعد از بیش از 70 سال را باید درگیری کشورهای آسیای جنوبی در منافع حیاتی‌شان دانست که امروز آن‌ها را دولت‌های گرفتار اختلافات خود با یکدیگر می‌نامیم.

درعین‌حال مسائل و چالش‌های این دولت‌ها به‌گونه‌ای طراحی‌شده که ابزاری برای مهار یکدیگر باشد. طرح موضوع میانجی‌گری میان هند و پاکستان توسط آمریکا اگرچه مطابق میل و رؤیای پاکستان بود، خلاف سیاست راهبردی هند در کشمیر است. درعین‌حال لغو خودمختاری کشمیر که با واکنش جدی از سوی جامعه بین‌الملل مواجه نشد، منافع پاکستان در حفظ موضوع کشمیر به‌عنوان شاهرگ حیاتی این کشور را متزلزل ساخت. غیرقانونی اعلام شدن ارتش آزادی‌بخش بلوچ به‌عنوان خواسته دیرینه پاکستان در این مقطع زمانی به تحقق پیوست که برخلاف کشمیر امتیازی به پاکستان باشد. به صلح با طالبان برگردیم؛ روندی که موردعلاقه دولت افغانستان و هند نبوده، اما با جدیت و نقش فعالانه پاکستان دنبال می‌شود. جمع این تضادها در مقطع زمانی مشخص قابل‌تأمل است.

یکی از علل این تحولات که یادآور سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن انگلیس طی سال‌های استعمار در این منطقه است، مهار کشورها توسط یکدیگر است؛ چنان‌که پاکستان در صورت عدم حضور فعال در مسائل منطقه، اقدام به عملیات تروریستی و تخریبی می‌نماید که گاهی منافع غرب و آمریکا را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. ازاین‌رو نقش پاکستان درصحنه منطقه و بین‌الملل در ظاهر افزایش یافته است.

دادن جایگاه برجسته به پاکستان در مسائل منطقه چون افغانستان از یک‌سو و ایفای نقش میانجی‌گر درصحنه منطقه و بین‌الملل مانند میانجیگری میان ایران و عربستان و همچنین ایران و آمریکا و حتی اخیراً چین و آمریکا از این موارد است؛ اما اعطای این موقعیت به پاکستان درعین‌حال که موجب خشنودی این کشور است، با اهرم‌هایی چون لغو خودمختاری کشمیر، تقویت مناسبات هند-اسرائیل- خاورمیانه، نوسانات در روند صلح طالبان و قرار دادن پاکستان در فهرست خاکستری FATF از سال 2018 مهار می‌شود.

در نگاه کلی، مسائلی که دولت‌های آسیای جنوبی را طی دو سه سال اخیر درگیر ساخته، موضوعات غیرقابل‌چشم‌پوشی است، ضمن آنکه منافع کشورها در مورد آن‌ها در زمره منافع متعارض قرار دارد. هنوز هم کشمیر شاهرگ حیاتی پاکستان و طالبان چالش اصلی دولت افغانستان است. ازاین‌رو دولت‌ها تمام هم‌وغم خود را بر مدیریت این امور قرار داده‌اند و به‌شدت درگیر مسائل خود شده‌اند. همان‌طور که انگلیس با برجا گذاشتن زخم‌های کهنه بر شبه‌قاره هند و افغانستان، این منطقه را ترک نمود، آمریکا مسئولیت نمک پاشیدن بر این زخم‌ها را برعهده‌گرفته است، نه رفع آن‌ها را؛ آمریکایی که هنوز مجری طراحی‌های انگلیس و پول اعراب است، همان‌طور که بی‌نظیر بوتو، نخست‌وزیر فقید پاکستان همین را در مورد طالبان بیان داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *