جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

ائتلاف‌سازی عربی ضدتهران بعد از وعده صادق!

با وجود آنکه ۱۵ روز از پاسخ موشکی و پهپادی ۲۶ فروردین‌ماه (۱۳ آوریل) ایران به اسرائیل که از آن به نام عملیات «وعده صادق» یاد می‌شود، گذشته اما هم‌چنان این اتفاق از جنبه‌های متفاوتی قابل ارزیابی است که یکی از آنها ناظر به احتمال تقویت جبهه عربی برای توازن با ایران است. آن‌گونه که برخی باور دارند زمانی که ایران در یک واکنش غیرقابل پیش‌بینی به حمله اسرائیل به سفارتش در دمشق، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد، عملا یک پوست‌اندازی در توازن‌بخشی کشورهای عربی بین تهران و تل‌آویو شکل گرفته است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

روز 206 طوفان‌الاقصی|22 شهید و ده‌ها زخمی در بمباران رفح

بمباران شدید شهر رفح در جنوب غزه، بازداشت صدها دانشجو و استاد دانشگاه در آمریکا به دلیل اعتراض به قتلعام رژیم اسرائیل در غزه و حمایت‌های آمریکا از این رژیم و ادعای سنتکام آمریکا در رهگیری پهپهادهای یمن از مهمترین تحولات بامدادی طوفان الاقصی است.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

هواداران فاشیسم در ایتالیا در سالگرد اعدام موسولینی تظاهرات کردند

تهران- ایرنا- ده‌ها نفر در ایتالیا روز یکشنبه در هفتادونهمین سالگرد اعدام بنیتو موسولینی دیکتاتور فاشیست این کشور دستان خود را به نشانه سلام فاشیستی بلند کرده و به دیکتاتور سابق ایتالیا ادای احترام کردند.

Loading

ابعاد سیاست خاورمیانه‌ای جو بایدن

۱۳۹۹/۱۰/۱۰ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بایدن علیرغم اینکه بارها بر حمایت خود از اسرائیل تأکید کرده، اما مخالف برخی از اقدامات یک‌جانبه ترامپ در قبال مسئله صلح، الحاق سرزمین‌های بیشتر در کرانه باختری و خواهان بازگشت آمریکا به سیاست¬ حمایت از طرح دو دولت است. دکتر طهمورث غلامی – کارشناس مسائل آمریکا

به دنبال پیروزی جو بایدن و تغییر دولت آمریکا در اول بهمن کم و کیف سیاست‌های بایدن در حوزه‌های مختلف موردتوجه بسیاری از کارشناسان و سیاست‌گذاران کشورها قرار گرفته است. بر این مبنا با تکیه‌بر مواضع افراد کلیدی در کابینه بایدن می‌توان گفت سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا نسبت به دوره دونالد ترامپ در برخی حوزه‌ها تداوم و در حوزه‌های دیگر تغییر پیدا می‌کند.

بایدن به‌عنوان یک رهبر دموکرات و معاون باراک اوباما نگاهی به‌نظام بین­الملل دارد که رؤسای جمهور پیشین و ازجمله باراک اوباما داشتند. نگاهی به مواضع گذشته بایدن در دوران ریاست جمهوری اوباما و نیز اظهارات اخیر او و مشاوران نزدیکش، گویای این واقعیت است که تلاش برای تقویت نظام بین ­الملل و بازگشت به مشی چندجانبه‌گرایی راهبرد کلان بایدن در عرصه بین‌المللی خواهد بود.

در سطح مناطق نیز خاورمیانه یکی از مهم‌ترین مناطق موردتوجه جو بایدن خواهد بود. بایدن علیرغم اینکه بارها بر حمایت خود از اسرائیل تأکید کرده، اما مخالف برخی از اقدامات یک‌جانبه ترامپ در قبال مسئله صلح، الحاق سرزمین‌های بیشتر در کرانه باختری و خواهان بازگشت آمریکا به سیاست­ حمایت از طرح دو دولت است.

در ارتباط با عربستان باید گفت بایدن در جریان کارزار انتخاباتی خود برای ریاست جمهوری، رویکردی انتقادی نسبت به شریک دیرینه واشنگتن در خلیج‌فارس در پیش گرفته است. اعضاء کنگره آمریکا به‌ویژه نمایندگان دمکرات نیز تاکنون چه به‌صورت فردی و چه به‌صورت جمعی، در قالب تصویب طرح ­ها و لوایح قانونی بارها خواهان پایان حمایت از عربستان در جنگ یمن شده و محمد بن سلمان را در قتل جمال خاشقچی مسئول دانسته اند.

علیرغم تمام اختلافاتی که بین ترکیه و آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ وجود داشت، تداوم ریاست جمهوری ترامپ مطلوب ترکیه بود. تعهد و اصرار کنگره آمریکا به اعمال فشار بر ترکیه از یک‌سو و نیز وجود مسائل متعدد حل‌نشده در روابط بین دو کشور از سوی دیگر و نیز حساسیت بیشتر حزب دموکرات به سیاست‌های ترکیه برخلاف بی‌تفاوتی‌های دونالد ترامپ سه عامل اساسی هستند که موجب نگرانی آنکارا از ریاست جمهوری بایدن شده است. به‌طورکلی، مقامات آنکارا به‌خوبی می‌دانند که سیاست دوستانه آن‌ها در قبال روسیه و سیاست انتقادی و حتی خصمانه آن‌ها در قبال اتحادیه اروپا که مطلوب ترامپ بود و نیز سیاست‌های خاورمیانه‌ای آن‌ها با رضایت جو بایدن همراه نخواهد شد. از طرفی بایدن به‌صراحت از ضرورت برکناری اردوغان سخن گفته است. لذا ترکیه منتظر روابط مطلوب با آمریکای تحت امر بایدن نیست؛ هرچند در این میان عمل‌گرایی و انعطاف‌پذیری حاکم بر سیاست خارجی ترکیه را باید با عنوان یک متغیر تعیین‌کننده مدنظر داشت.

بایدن مدت‌ها است که به‌شدت درگیر سیاست آمریکا در عراق است. وی درزمانی که سناتور بود از حمله جورج دبلیو بوش در سال 2003 به عراق حمایت کرد، اما با تشدید حملات علیه سربازان آمریکایی در سال 2007، مخالف افزایش تعداد نیروهای آمریکایی در عراق بود. بایدن یکی از طرفداران اصلی نوعی از استراتژی است که استراتژی «ضد تروریسم به‌اضافه» نامیده می­شود. در این رویکرد تأکید بر مبارزه با شبکه ­های تروریستی در کشورهای خارجی با استفاده از گروه­های کوچکی از نیروهای ویژه آمریکایی و حملات هوایی تهاجمی به‌جای استقرار تعداد زیادی نیروی نظامی، است. این استراتژی ضد تروریسم برگرفته از سیاست دولت اوباما در مبارزه با جهادی­ ها و سایر گروه­ های شبه­ نظامی در سراسر جهان، ازجمله در پاکستان، افغانستان، عراق، آفریقای غربی، شاخ آفریقا و شبه‌جزیره عربستان است. این نوع عملیات شامل هدف قرار دادن مستقیم شبه‌نظامیانی با تابعیت ایالات‌متحده، مانند انور العولقی نیز بود.

در این میان یکی از مهم‌ترین موضوعات خاورمیانه‌ای برای بایدن ایران خواهد بود. طبق اعلام صریح بایدن و دیگر نزدیکان اصلی او، در بازگشت بایدن به توافق هسته‌ای تردیدی وجود ندارد و دلایل زیادی وجود دارد که آمریکا به برجام برمی‌گردد؛ اما در این میان بایدن انتظار گفتگو با ایران در حوزه منطقه‌ای و موشکی را نیز دارد؛ زیرا اولاً بایدن می‌داند که برای گفتگو در حوزه‌های یادشده حمایت‌های اروپا، کشورهای منطقه و حتی احتمالا چین و روسیه را دارد. دوم اینکه نخبگان آمریکایی به این ارزیابی رسیده‌اند که این کشور متأثر از تجربه اوباما با تأکید بر چندجانبه‌گرایی و متأثر از تجربه یک‌جانبه‌گرایی ترامپ، قادر است در کوتاه‌ترین زمان ممکن تحریم‌های شدید و مؤثری را علیه هر کشوری وضع کند. لذا آن‌ها نگرانی بابت این نکته که در صورت لغو تحریم‌ها علیه ایران، تهران حاضر به گفتگو در سایر حوزه‌ها نیست را ندارند. در این راستا بود که بایدن در اظهارنظری گفت مقامات تهران می‌دانند که ابزار تحریم علیه آن کشور همواره در دسترس است. لذا برای اثبات حسن نیت، بازگشت آمریکا به برجام حتمی است و آن‌ها نگرانی از لغو تحریم‌ها ندارند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *